TRIDENT - Interjú a 20 év után újra beindított csapattal

"Mindig is kísérletezős zenekar voltunk, most is tele vagyunk ötletekkel"

2017. február 15. (szerda) 15:53 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 05:09

2016-ban a Trident zenekar tagjai - hosszas megbeszélések után - úgy döntöttek, hogy újjáalakulnak. A régi dalok újrafelvétele mellett gőzerővel dolgoznak az újakon is, amelyekkel elindítják a Trident legújabb korszakát...

Papp "Mysy" Mihály (
Kelet Underground) január végén készített egy interjút a srácokkal az újjáalakulás kapcsán. Az interjúból az is kiderül, hogy nem puszta nosztalgiázásról van szó.

 www.facebook.com/tridentzenekar


A 90-es évek egyik zeneileg legszínesebb és legizgalmasabb formációja a berettyóújfalui Trident volt. Az újra beindított banda tele vannak tervekkel, új dalötletekkel. Hogy minden érdekesség a felszínre kerüljön, Papp Misi (Kelet Underground) kérdéseire Demeter Zoli (DZ) és Papp "Gezbee" Zsolti (GZS) válaszolt.


Meséljetek egy kicsit a régi időkről, a Trident életében történt fontosabb eseményekről, bulikról, megmérettetésekről!

DZ: "Az 1995-ös Marlboro Music vetélkedő második helye és az, hogy a Hammer által kiadott Demonstráció lemezen a Megöl a hideg nyitószámként jelent meg, valamint hogy szintén a Metal Hammer magazin 1997 reménységzenekarának szavazta meg a Tridentet, mindenképpen a zenekar pályafutásának csúcspontjai. A legemlékezetesebb turné talán a Necropsiával közös 1995-ös koncertsorozat volt."

 GZS: "Igen, ezek nagyot ütöttek! De a brassói Drakulafeszt sem volt gyenge 1992-ben. Vagy 93-ban!? Aztaa, de rég volt! (nevet) Ott 15 ezer ember előtt játszottunk! Na, az is nagy élmény volt, húú ez hosszú és velős sztori! Röviden a lényeg, amit még a nyomdafesték is elbír...

Magyarországot az Ossian és mi képviseltük. Akkora színpadot nem is láttunk addig! Ez egy egy hétig tartó fesztivál volt, ahol néhány nappal korábban Phil Collins és Whitney Houston is fellépett. A koncertet élő egyenes adásban közvetítette a román televízió, sőt másnap amikor felébredtünk a szállodában, az ismétlést láttuk a tévében! Összesen több, mint nyolcszáz darab plakátot és szórólapot vittünk magunkkal, de kevésnek bizonyult a dedikálásokhoz… Voltak egyébként - többek között - nagyon jó Dance-es, Sing Sing-es, Sex Action-ös, Aurórás és Tankcsapdás bulik is."
  Miért lett vége a zenekarnak 1997-ben?


DZ: "A hosszú távú együtt zenélés hasonló a házassághoz. Vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ez ismert. A gond ott volt, hogy hiába voltunk zeneileg saját magunkhoz képest a csúcson, valahogy pont egyszerre találkoztak a hullámvölgyek minden téren."

GZS: "Kiegészítve Zolit - én úgy érzem alapvetően a kilátástalanság volt a legfőbb ok, ami nyilvánvalóan felőrölt bennünket. Többször keresztbe is tettek nekünk, de rendesen…Hosszú évek alatt erőnkön felül iszonyatos energiákat mozgattunk meg aminek meg is volt az eredménye, viszont az utolsó időszakban nem igazán jöttek jó lapok, csak az akadályok, a problémák tornyosultak, a fejlődésre, a továbblépésre nem láttunk esélyt... Ma viszont már abszolút nem foglalkozunk a múlttal, csak előre nézünk és csak a jó dolgokat elevenítjük fel, amiből azért hála az égnek van bőven!" (nevet)Mivel foglalkoztatok az újraalakulásig?


DZ: "Munka, család. Én egyáltalán nem foglalkoztam a zenével. Az élet sok más oldala is érdekelt. Mondhatnám a zenén túl is találtam értelmet és tartalmat az életemben."

GZS: "Természetesen a család és a munka. Közel 20 éve borászkodom ami egyben hobbi is, továbbá a Szélső Érték Kör egyesület vezetőjeként civil közösségi tevékenységet is végzek. A Trident után eleinte csak kedvtelésből zenélgettem, majd a Szeg kapcsán újra komolyra fordult a dolog. Később újra próbálkozások itt – ott, majd a Szélső Érték és újra a Szeg, ami még ha nem is gőzerővel - de van - mert igényünk van rá!

Paszti, mint ahogyan sokan tudjátok, a Phaidon és a Benzin zenekarok frontembereként tevékenykedik. Sőt, egy kis időre a Project zenekart is feltámasztották. Egyébként ő is keményen dolgozik a hétköznapokban, azok közé a zenészek közé tartozik akik nem adják el a lelküket csak hogy megélhessenek a zenélésből."

 

 A basszusgitáros poszton változás történt a régi felálláshoz képest. Miért volt szükség erre a lépésre és ki az új tag?


GZS: "Jónival mi már lassan 10 éve zenélek együtt. Kezdetben a Szélső Érték basszusgitárosaként, majd a kettőnk stúdióprojektjében, a DED-ben basszerként és szólógitárosként is frenetikus dolgokat művel. Dalszerzői vénája is erős, sok dalt írtunk, írunk együtt is. Óriási Trident fan volt mindig is, emberileg, zeneileg totálisan egy filmet nézünk, egyértelmű volt, hogy Ő a mi emberünk!"

DZ: "Bár mindig jó basszusgitárosok voltak a zenekarban, mégis mindig ez volt az a poszt, ami állandóan cserélődött, és mindig a basszusgitárosok 'miatt' sodródott a feloszlás szélére a zenekar. Ennek számtalan oka volt, de a legfontosabb szerintem az, hogy igazából egy basszusgitáros sem volt azon a frekvencián, mint én és Zsolti.

Volt aki zseniális dolgokat tett a zenéhez, és az, hogy azzá lettünk, akik lettünk, ahhoz nagyban hozzájárult, de mégsem működött valami miatt a dolog. Én Jancsit nem ismertem előtte, de a személyisége számomra annyira természetesen ebbe a közegbe illő, hogy ezt még nem éreztem egyetlen elődjénél sem. És az sem baj, hogy mellette még basszusgitáron is tud játszani!" (nevet)


Miért pont majdnem 20 év után kezdtétek újra?

GZS: "Miért 20 év? Ez teljesen véletlen, vagy mégsem? Azt mondják nincsenek véletlenek! (nevet) A Trident megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából a Phaidon zenekar (ahol Paszti az énekes) egy emlékkoncertet tartott Hajdúszoboszlón, ahova a gitáros Rásó Peti meghívott. Kérte, hogy beszéljek Zolival is, hátha lenne kedve közreműködni. Végül a koncertre nem tudtunk elmenni, de elindult valami! Ezúton is köszi, Peti!" (nevet)

DZ: "Nem volt ebben semmi előre megtervezett dolog. Szinte sorsszerűen önmagától alakultak így a dolgok. Semmi görcsölés, semmi erőltetés. Persze ez a sorsszerűség ennyi év alatt fejtette ki a hatását. És pont ezért jó. Önmagától fejlődtek a dolgok ilyen végkifejlet felé. Egy idő után minden út egy irányba mutatott, szinte kézenfogva vezetett minket az újjáalakuláshoz."


Mit szeretnétek elérni az újrakezdéssel? Milyen célok, tervek vannak?

DZ: "Számomra nagyon egyszerű de igaz - zenélni és a zenével örömet okozni magamnak és annak aki meghallgatja. Rengeteg mindennel feltöltődtem az elmúlt évek alatt, rengeteg ötlet van kibontakozóban. Természetesen mint minden, mi is változtuk. Nyilván nem ugyanaz lesz a zenénk mint húsz éve, mert mi sem vagyunk ugyanazok, és a világ sem.

A régi számok remek összekötő kapcsok lesznek a 90-es évek és a jelenkor Tridentjének. Ahogy a Facebook oldalunkon mottóként megfogalmaztuk, szeretnék feltámasztani a 90-es évek szellemét. Annak a korszaknak fantasztikus hangulata és újításai voltak a rockzenében. Ma már világos, hogy egy második 60-as évek volt a zenei forradalom terén. És mi bőven benne voltunk ebben az áramlatban. De egyáltalán nem nosztalgiázásnak szánjuk."

GZS: "Elérni? Az biztos, hogy nem akarjuk és nem is tudjuk 'megváltani a világot'. Ismerve a mai lehetőségeket, trendeket, a mi kompromisszumoktól mentes zenénkkel... Anno mondták ránk, hogy 'meghaladtuk a korunkat'. Na, most majd meglátjuk mit mondanak, van bőven meglepetés a tarsolyban! (nevet)

Az együtt zenélés, az alkotás öröme önmagában hatalmas élmény a számunkra és természetesen várjuk a koncerteket is, de csak ha már tényleg úgy érezzük, hogy mind zeneileg, mind technikailag készen állunk... Mindig is kísérletezős zenekar voltunk, most is tele vagyunk ötletekkel…Nagyon várjuk a közönségükkel való találkozást!"
 

 

 Milyen tervek vannak a 2017-es évre? Gondolkodtatok-e a régi anyagok újrafelvételén, kiadásán?


GZS: "Természetesen. Intenzíven dolgozunk, párhuzamosan folyik a régi dalok felelevenítése, demózása, stúdió előkészületei, az újak írása, kidolgozása. Igen, ez azt jelenti, hogy a régi slágerek egy része újra stúdióba kerül, melyeket dalonként folyamatosan közzé teszünk a közösségi oldalunkon. Ezt követően terveink szerint még az első koncertek előtt az új dalokból is ízelítőt kap a közönség.

Érdemes tehát kapcsolatban lenni velünk a Facebookon! Tavasz végén, nyár elején szűk körben, reunion party keretében egy klubkoncerten mutatkozunk be először, a Szélső Érték Kör koncert termében. Ezt követően egy nagyobb szabású koncert következik hazai pályán - Berettyóújfaluban - még a nyár folyamán. Később kisebb - nagyobb bulik itt - ott, jelenleg ez még képlékeny.

Terveink között szerepel egy home-videoklip pályázat kihirdetése is, 'Készítsd el az újra felvett Trident dalokra, a Te videoklipedet!' Lehetnek ezek akár szöveges, vagy fotókból összeállított egyéni elképzelések, vagy sztorival spékelt mozgóképes anyag is. A legjobb videókat töltjük fel a YouTube-ra és értékes nyeremények mellett a készítőik ott lehetnek a reunion partyn is, ahol szintén levetítjük az alkotásaikat! Itt említeném meg, hogy az újjáalakult Trident kiemelt támogatója a berettyóújfalui Móló Panzió, ezúton is köszönjük!

DZ: "Egy ütős album anyagának az összehozása, de mindenképpen elővesszük a régi számok legjavát, mert úgy érzem bőven megállják ma is a helyüket. És azok is mi vagyunk."


Hol vagytok elérhetőek? Hol érhetőek el a régi felvételek, cikkek, képek?


GZS: "A www.facebook.com/tridentzenekar oldalon előbb, vagy utóbb mindent megtaláltok." 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BODOR MÁTÉ - Szeptemberi Ibanez workshop-turné a Decapitated gitárosával
2019. augusztus 24. (szombat) 08:06

Az Ibanez szeretettel meghív minden metal gitárost és rajongót, a Máté Bodor (Alestorm) és Waclaw "Vogg" Kieltyka (Decapitated) főszereplésével életre hívott, Ibanez Metal Tag Team workshop turnéra. A sorozat magyar eseménye szeptember 18-án lesz a budapesti HangszerPlázában (Rákóczi út 30., Budapest, 1072). "Máté és Vogg teljes hangerőt és erőteljes bemutatókat ígér, miközben előadják zenekaraik és egyéb zenei projektjeik dalait. Mindkét zenész készséggel válaszol majd a közönség kérdéseire, legyen az gitározással vagy bármi mással kapcsolatos. A turné során kisorsolásra kerül egy Ibanez RGD61ALMS-CLL gitár, valamint más Ibanez ajándékcsomagok is. Érdemes lesz a saját gitárotokat is magatokkal hozni a turnéra, hiszen a helyszínen ingyenes húrcserével kedveskedünk a vendégeknek. Találkozzunk az Ibanez Metal Tag Team workshop turnén!"     Az esemény Facebook oldala  ...

EXHORDER - 27 év után új album jön, dalpremier: Hallowed Sound
EXHORDER - 27 év után új album jön, dalpremier: Hallowed Sound

Mourn The Southern Skies címmel szeptember 20-án lát napvilágot a New Orleans-i thrash legenda harmadik albuma, az első lemezük az 1992-es The Law óta. A 27 év után megjelenő új anyag...

SONATA ARCTICA - Két hét múlva új album, friss klipes dal: Cold
SONATA ARCTICA - Két hét múlva új album, friss klipes dal: Cold

Talviyö (Winter Nights) címmel szeptember 6-án jelenik meg a finn Sonata Arctica tizedik album, a 2016-os The Ninth Hour lemez 11 dalos folytatása, amelyről máris ismerkedhetsz a második...

JINJER - Klippel az első dal az október végi albumról: Judgement (& Punishment)
JINJER - Klippel az első dal az október végi albumról: Judgement (& Punishment)

Az már július közepén kiderült, hogy december 22-én újra Budapesten játszik a Jinjer, a koncert a Barba Negra klubban lesz. Tegnapi hír volt, hogy a vendégzenekaruk - akárcsak az egész...

AIRBOURNE - Október végén új album, itt a címadó dal: Boneshaker
AIRBOURNE - Október végén új album, itt a címadó dal: Boneshaker

Júliusban a Fezen fesztivált nyitotta meg egy óriási koncerttel az ausztrál Airbourne, majd az is kiderült, hogy az új album turnéjával novemberben visszatérnek Magyarországra. A koncert...

HELLOWEEN - Októberben jön a grandiózus koncertanyag, premier: Halloween
HELLOWEEN - Októberben jön a grandiózus koncertanyag, premier: Halloween

United Alive címmel október 4-én jelenik meg a Helloween új koncertanyaga - tripla DVD-n. A régi tagokkal, Michael Kiske énekessel és Kai Hansen gitáros/énekessel kiegészült Helloween...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS