TANKCSAPDA - "Szeretnénk megint valami olyasmit csinálni, amit még soha"

Körszínpad lesz a küzdőtéren az április végi Aréna-bulin

2017. február 15. (szerda) 18:02 | utoljára módosítva: 2017. február 15. (szerda) 18:03

Április 21-én Grazban indítja a 2017-es koncertezést a Tankcsapda, másnap pedig Pozsonyban játszanak majd, de idén lesznek újabb észak-amerikai bulijaik is, sőt, első ízben eljutnak Ausztráliába is, ahol három koncertet adnak majd május elején. Mielőtt azonban az AC/DC hazájába repülnének, lesz egy valóban nagyszabású budapesti bulijuk is, április 28-án a Papp László Budapest Sportarénában, ahol korábban még sosem játszottak önállóan. Ennek megfelelően különleges is lesz a buli, megnövelt küzdőtérrel és annak közepére helyezett körszínpaddal.

A már hatszoros platinalemez Dolgozzátok fel! dupla album mellett erről az április végi buliról is szó esett a HammerWorld decemberi-januári számában megjelent Tankcsapda interjúban, amit most itt, a honlapon is elolvashatsz.

 www.facebook.com/Tankcsapda
A Dolgozzátok fel! lemez kapcsán engem az érdekelne leginkább, hogy az általatok átgyúrt dalokat hogyan, milyen szempontok szerint válogattátok össze?

Sidi:
„Először mi is azt hittük, hogy ha összeállítjuk a szerintünk fontos dalok listáját, akkor az épp egy nagylemeznyi lesz. Ehhez képest rögtön dupla annyi feldolgozandó kedvencet írtunk össze a kör-emailezés során. Ha megoldható lett volna, szerintem simán tripla lemezt csináltunk volna. De ez így is egy nagyon komoly munka volt."Az szempont volt, hogy 'tankcsapdásítható" legyen az adott dal?

S: „Nem igazán. Eleve azt mondtuk, hogy ha szeretjük a számot, akkor úgyis 'tankcsapdás' lesz a végén, hiszen mi játsszuk. Lacival szinte egyszerre jutott eszünkbe a Kispál nóta például, de nem azon agyaltam, hogy miképp lehet majd csapdás, hanem hogy 'Juj, én ezt a dalt tökre szerettem!'"

Fejes: „Nekem attól a számtól például a hátamon felállt a szőr!"

S: „Tamás nagyon meg akarta fúrni!" (nevet)

F: „Az egy kalap szar, de én sosem voltam kispálos. Aztán addig hallgattam, hogy azt mondtam nekik, legyen, van hozzá zenei ötletem. Úgyhogy csináltunk belőle egy jó számot."

S: „Az az érdekes, hogy ez az egész ötlet az Eddának A torony című dalából indult ki, sőt, rögtön meg is beszéltük, hogy az lesz a nyitószám, erre fel sem került a lemezre."

Lukács: „Sokáig gyúrtuk azt a számot a próbahelyen, így is, úgy is, de nem akarta megadni magát. Végül aztán egy másik dalt választottunk tőlük."Tamás, volt olyan dal, amit konkrétan te javasoltál?

F: „A Pokolgép ilyen volt például."

L: „Én meg sokáig hezitáltam azon, hogy legyen-e Ossian is és Pokolgép is. Tehát, hogy legyen-e két klasszikus metal zenekar. Mert helyhiány miatt így is olyan bandák maradtak le, mint a P. Mobil, a Piramis, az LGT... De Tomi ragaszkodott mindkettőhöz, és igaza volt, mert a Pokolgépnél egy lírából csináltunk egy speed metal számot, az Ossiannál pedig a kétlábdobból lett egy ilyen laza, chilles nóta. Mindkettő annyira más lett, mint az eredeti, hogy ma már örülök ennek a döntésnek. De választanunk kellett a P. Box és a P. Mobil között is. Ott meg a néhai Cserháti Pityi miatt döntöttünk a P. Box mellett. Mégiscsak Debrecenben élesztette újjá a csapatot."

S:
„Mellesleg a turnébuszban éjszaka, nem szomjas állapotban A torony elüvöltözése után egyből mondtuk azt is, hogy a P. Box-tól a Soha nem elég is mindenképpen kell a lemezre."Ha lett volna Mobil, melyik dalt választottátok volna?

L: „Rengeteg lehetőség lett volna. A Főnix éjszakája, a Rock'n'Roll, de a Heavy Medál albumról bármelyik szám. A klasszikus magyar hard rock esetében azonban tényleg választottunk, a P. Box javára. És pont emiatt vagyok mérges arra, hogy az Illés végül nem engedélyezte a Goodbye Londont, mert azt megcsináltuk, felvettük. Helyette inkább foglalkozhattunk volna pl P. Mobillal.

De más kedvencek is lemaradtak. Rám óriási hatással volt - és ez a szövegeimből talán ki is derül - az URH, Európa Kiadó, Neurotik féle vonal. Iskola volt az számomra, a mai napig hat rám a szövegírásban. És az Illés így 'elvett' egy helyet egy másik zenekar elől. Ha eleve nemet mondanak, akkor azonnal valami mást választottunk volna. Érted, nem az zavar, hogy azt mondták, hogy nem, hanem az, hogy így. Mondhatták volna előre.

Például az Európa Kiadó Európa Kiadó című számának szövege ma is annyira aktuális... Úgy megcsináltuk volna, hogy szétszakadnának tőle a hangfalak! Egyedül azért nem ragaszkodtam annyira ehhez a vonalhoz, mert a Ha zajt akartok lemezre felkerült annak idején egy Európa Kiadó feldolgozás."Az Illés számot nagyon átgyúrtátok, azért nem kaptátok meg a hozzájárulást?


S: „Nem lett kiforgatva a Goodbye London, mert a kiválasztott dalok közül az volt a legrégebbi. Mondtuk is, hogy ha ezt csak simán elnyomjuk a mai Tankcsapda-hangzással, már az is elég. És így is csináltuk meg."

F: „Azért is jó lett volna a London, mert nekem így hiányzik a lemezről egy jó kis házibulis nóta."

S: „Akinek én megmutattam, mind azt mondta, hogy hú, erre mekkorákat lehet majd ugrálni."

F: „Ráadásul egyikünk sem volt soha Illés rajongó. Ezt pusztán tiszteletadásból választottuk ki, mert ők kezdtek anno magyar nyelven beatzenét nyomni. És engem az zavar ebben, hogy odáig sem jutottunk, hogy leültünk volna Szörényivel, Bródyval egy asztalnál megbeszélni ezt. Ahogy zajlott ez a kommunikáció köztünk és az Illés zenekar körüli emberek között, az egy nyögvenyelős szenvedés volt. Hozzáteszem, nem miattunk. De tanultam ebből is. Mégpedig azt, hogy ha majd én leszek nagy öreg, és jön valami fiatalabb csapat hozzám, akkor hogyan NE bánjak velük."

L:
„Én a folyamat legelején egyszer beszéltem telefonon Szörényi Leventével, de már akkor le lettem b...va, mint a pengősmalac, hogy fel merem hívni. Csak álltam otthon a szobámban és lestem. Más közvetlen kommunikáció nem is zajlott köztünk. Pedig pont azért hívtam fel én személyesen, hogy ezzel is megadjam neki a tiszteletet. És óriási volt a kontraszt, mert Kóbor Mecky, Hobo meg a többi legendás arc olyan szeretettel fogadta ezt az ötletet, hogy az hihetetlen.

Sőt, amikor Hobónak átküldtem az általam átírt Kőbánya Blues, a Cívisváros Blues első verzióját, azt mondta, hogy 'Laci, ez szar, csináld meg jobban, csináld így meg úgy!'. Én még tartottam is attól, hogy nem tetszik neki, hogy beleírok a szövegébe ezt-azt, de ő pont azt mondta, hogy ha ez az elképzelés, akkor ne csak úgy kenjek oda valamit, hanem tényleg írjam át a magam képére. Mert a Kőbánya Blues eredetileg Billről meg a Kőbánya-érzésről szól. És nagyon igaza volt, mert így sokkal jobb lett a szám."

F: „A lemez sajtótájékoztatója után felhívott Benkő László, hogy sajnos nem tudtak eljönni, de majd ők, az Omega, összehívnak egy külön sajtótájékoztatót, hogy elmondják, mennyire hálásak azért, hogy feldolgoztunk tőlük is egy dalt. Ezt csak a kontraszt miatt mondom. De még sorolhatnám a példákat. Mindenkit végiglátogattunk Lacival. Molnár Gyuri (Omega) felhívott minket magához, Horváth Attilánál vagy négyszer jártunk, megittuk a sörét is. És ő, aki amúgy ragaszkodik minden egyes szóhoz amit valaha papírra vetett, simán engedte Lacinak, hogy átírja a szöveget."Melyik dal változott a legkevésbé szerintetek?

F:
„A Nagyvárosi farkas. Az a riff más tempóban nem is működik. Próbálgattuk így is, úgy is, de az eredeti tempó az igazi."A P. Box dalhoz azt a Hammondos részt ki nyomta fel?

F: „Varga Zoli, a producer. Sokan nem tudják, de ő egy nagyon képzett zenész. Ahogy jöttünk valami ötlettel, ő már tudta, hogy milyen hangnem kell hozzá. Mi meg eléggé ösztönből nyomjuk a zenét. Szokta is mondani, hogy 'Srácok, megint kigyulladt a piroslámpa a fejemben!' (nevet) Nekünk nem igazán van fogalmunk a hangnemekről meg ilyenekről. De van, hogy már csak legyint... (nevet) Ami extra dolgot, extra hangszínt hallasz ezekben a dalokban, azt mind Varga Zoli készítette. Leszámítva a Nagyvárosi farkasban a kutyaugatást!" (nevet)És annak mi az oka, hogy a Charlie dalt kezdtétek játszani a koncerteken és hogy azt mutattátok be először?


F: „Megmutattuk Vadon Janiéknak a 12 dalt, ők meg ezt választották ki a Morning Show-beli premierhez. Nekünk teljesen mindegy volt, hogy melyiket mutatják be, minddel elégedettek vagyunk. Játszani meg azért kezdtük, mert a Morning Show-ból felvett verzió elkezdett terjedni a neten, 'kalóz verzióban' nagyon szar minőségben. De még így is mindenkinek nagyon tetszett. Játsszuk el inkább a bulin, vegyük fel, és hallgassák inkább úgy az emberek, amíg meg nem jelenik a lemez!" Fogjátok is játszani ezeket a dalokat?

L: „Egyelőre marad a Charlie nóta, az évvégi Főnix Csarnokos bulin meg lesz még a Cívisváros Blues. De további tervek nincsenek."És valamelyik dalhoz terveztek klipet?


F: „Egyelőre nem beszéltünk ilyesmiről. Még azt sem tudjuk, hogy mennyire érdemes tolni ezt a lemezt. Most durrant egy nagyot, biztosan a második CD-ről is lesznek zenekarok, akik klipet csinálnak a feldolgozásukhoz. Egy hónap múlva már okosabbak leszünk. Addigra kiderül, hogy a feldolgozásaink közül kiugrik-e valamelyik, és ha igen, akkor melyik. A lényeg, hogy ezzel kapcsolatosan sincs semmilyen haditervünk.
az emberek, amíg meg nem jelenik a lemez!"
  Örülünk, hogy meg tudtuk valósítani, hogy megjelent, hogy lehet hallgatni, véleményezni, de most igazából már a Főnix Csarnokos koncertre készülünk, mert az a következő feladat. Utána meg jön az áprilisi Budapest Aréna, szóval bőven van min agyalni, szervezni. Ráadásul az Arénában egészen különleges színpad lesz, középen, lent a küzdőtéren. Körszínpad lesz."Mint anno a Def Leppardnál meg a Metallicánál?


F:
„Ahhoz hasonlóan. Szeretnénk megint valami olyasmit csinálni, amit még soha. Nem azt mondom, hogy mástól még soha, hanem tőlünk még soha. Magyarországról nem lehet forradalmasítani a show-businesst, de a jó ötleteket a Tankcsapda képére lehet formálni. És sosem szégyen tanulni azoktól, akik ennek a mesterei. Mert látod, te tudod, hogy nem a Metallica csinált először ilyen körszínpadot a nézőtér közepén, hanem a Def Leppard, de itt és most lefogadom, hogy amikor ennek híre megy, sokan fogják mondani, hogy 'á, gyenge ez a Tankcsapda, ezt már a Metallica megcsinálta!' (nevet)

De a feldolgozások mozgatása kapcsán még annyit szeretnék mondani, hogy túl ezen a két nagy bulin, nekünk most már a következő lemezzel, az új Tankcsapda dalokkal kell foglalkoznunk. És azokra is akarunk koncentrálni. Sidi is tele van friss ötletekkel, Lacinak is van már egy rakás témája, nekem is vannak ötleteim. Szóval, az a következő nagy feladat."

S: „Azért én még egy kicsit visszakanyarodnék ehhez a Budapest Arénás áprilisi koncerthez, mert többen is megkérdeztek már, hogy ott majd duettezni akarunk-e a második CD-n szereplő popcsapatokkal, előadókkal. De ilyesmiről szó sincs. Ez egy önálló Tankcsapda koncert lesz! Odatesszük a látványt, egészen különleges lesz, de ennek az Arénás bulinak semmi köze a feldolgozásalbumhoz. Léptünk már fel az Arénában, többször is, de igazi, önálló Tankcsapda koncert ott még sosem volt."Az a következő lemez, amiről most szó van, szerintetek mikorra várható?


F: „Emberi számítás szerint 2019-ben. Ami persze most még talán távolinak tűnik, de már 2016 vége van. A jövő évben meg kell írnunk az új dalokat, aztán stúdió, és közben is rengeteg minden fog még történni, amikről azért nem akarunk még beszélni, mert ezek tervek. Az viszont biztos, hogy lesznek új dalok addig is. De új és teljes Tankcsapda nagylemez majd csak 2019 elejére várható, esetleg 2018 végére. Annál előbb biztosan nem. 2017-ben is rengeteg dolgunk lesz, szeretnénk például újra amerikai turnét is. Ha a fejünkben kerengő elképzelések, tervek felét sikerül megvalósítanunk a következő 2-3 évben, én már akkor is nagyon elégedett leszek!"

Az interjú eredetileg a decemberi-januári HammerWorld magazinban jelent meg.
 


TANKCSAPDA - Az Aréna közepén: április 28

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LEANDER KILLS - Holtversenyben győztek A Dal első válogatóján!
2018. január 21. (vasárnap) 03:16

A 2018-as A Dal szombati első válogatóját a Leander Kills holtversenyben nyerte meg Süle Tamással. A Nem szól harang című Leander Kills nóta és Süle Zsolt balladisztikus Zöld a május dala egyaránt 44 pontot kapott a zsűritől. Lesz még rockbanda a későbbi válogatókon is, hiszen az AWS és a Nova Prospect is bejutott a harminc elődöntős, produkció között. "Ez a gitártéma, ez a riff baromi jó, irigylésre méltó, bárcsak én írtam volna egyszer ilyet. Remélem, még fogok még egyszer" - mondta értékelésében a Skorpió frontembere, Frenreisz Károly, a zsűri egyik tagja. A zsűri pontszámai: Mező Misi - 9, Schell Judit - 9, Both Miklós - 9, Frenreisz Károly - 9, a közönség pontszáma: 8.   www.facebook.com/leanderkills   LEANDER KILLS - Nem szól harang (A Dal 2018, válogató)    

MYLES KENNEDY - A márciusi szólóalbum második dala: Haunted By Design
MYLES KENNEDY - A márciusi szólóalbum második dala: Haunted By Design

Year Of The Tiger címmel március 9-én lát napvilágot az Alter Bridge frontember és Slash zenésztárs Myles Kennedy első szólóalbuma, a lemez szöveges videóval kísért második...

MICHAEL SCHENKER FEST - Az első előzetes a márciusi Resurrection albumhoz
MICHAEL SCHENKER FEST - Az első előzetes a márciusi Resurrection albumhoz

Resurrection címmel március 2-án jelenik meg az ex-Scorpions, ex-UFO gitáros Michael Schenker új stúdióalbuma a Nuclear Blast gondozásában. A Michael Schenker Fest néven futó anyag...

ALONE IN THE MOON - Két új dal a budapesti csapattól: Budapest Nihil EP
ALONE IN THE MOON - Két új dal a budapesti csapattól: Budapest Nihil EP

Budapest Nihil címmel egy 2 dalos EP-vel jelentkezett a 90-es évek rockzenei világát új köntösben elővezető budapesti Alone In The Moon trió. A csapat 2015 nyarán tűnt fel a Collection...

BAD WOLVES - Itt a Zombie feldolgozás, amelyben a néhai Cranberries énekesnő szerepelt volna
BAD WOLVES - Itt a Zombie feldolgozás, amelyben a néhai Cranberries énekesnő szerepelt volna

Mi is megírtuk, hogy a pár napja váratlanul elhunyt The Cranberries énekesnő,  Dolores O'Riordan azért tartózkodott Londonban, mert a Bad Wolves nevű Los Angeles-i metal bandánál...

ALLSUCKALL - Albumpremier: Isten Gyártó Gép
ALLSUCKALL - Albumpremier: Isten Gyártó Gép

Isten Gyártó Gép címmel megjelent és azonnal végig is hallgatható az egri power rocker AllSuckAll első nagylemeze, amit február elejétől a Tankcsapda Béoldal turnéjának egyes...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS