MOON OF SOUL - Világteremtő metal

Uzseka Norbert interjúja az új EP kapcsán

2017. február 12. (vasárnap) 12:19 | utoljára módosítva: 2017. július 3. (hétfő) 09:15

Január első napjaiban mutattuk be a progos, súlyos, komplex metalhoz visszatért kisvárdai Moon Of Soul új kislemezét, EP-jét, az 5 tételes Világteremtőt, most pedig elolvashatod Uzseka Norbert friss interjúját a csapattal.
 Moon Of Soul a FacebookonA kisvárdai Moon Of Soul több mint 20 éve alakult, de a nemrég megjelent, Világteremtő című EP előtt hosszú időn át szünetelt a zenekar. A korai idők death/thrash metalos témáit ugyan már rég maguk mögött hagyták, de ma is valami egészen sajátos hangulat és komplexitás jellemzi a zenéjüket. Uzseka Norbert az énekes-gitáros Csernyánszky Gábort faggatta ki a visszatérésről és az öt új dalról.


Mivel jókora szünet után tértetek vissza, talán érdemes volna röviden áttekinteni a zenekar eddigi történetét…

"Igen… Változatos időkön vagyunk túl. Amikor abbahagytuk, felemás érzéseink voltak. Egyrészt valahol volt egy kisebb megfáradás, másrészt folytatni is akartuk. Később öcsémmel (Csernyánszky Tamás) rájöttünk, hogy nem lehet ezt csak úgy abbahagyni. A szándék felvetődése után egy hosszú tagcserés időszak jött. Több felállásunk is volt, amelyek nem voltak stabilak. Sajnos legtöbb barátunk, aki csatlakozott hozzánk, elkerült a városból a munkahelyek akkori hiánya miatt.

A mostani felállás kb. tavaly nyáron állt össze, Molnár László (dobok) és ifj. Ficsór Gyula (billentyűs hangszerek) érkezésével. Pilcsák Soma (basszusgitár) már egy pár éve velünk zenél. Mindannyian szeretjük a zenénket. Jó dalokat írni, alkotni, koncertezni. Jó csapat jött össze! Tesóm hihetetlenül jó gitáros, Laci erőteljes dobos, Soma egy nagyon jó bőgős, Gyula meg sokoldalú zenész! Hálás vagyok, hogy velük zenélhetek!"Hogy indult be újra a zenekar, és hogy íródott az EP-n hallható öt dal?

"Ahogy említettem, rájöttünk, hogy ezt nem lehet csak úgy abbahagyni. A zenélést, gitározást sem hagytuk abba. Az ötletek, meg csak gyűltek és gyűlnek azóta is. Úgy éreztük, hogy még nagyon sok dal van bennünk. Szeretnénk, még nagyon sok jó zenét csinálni! Ugyanakkor annyi energiát, időt tettünk ebbe a csapatba, hogy nem akarjuk, hogy kárba menjen, eltűnjön. A család és a sok barát hite, támogatása, akik mellettünk voltak jóban, rosszban arra köteleznek, hogy még ne adjuk fel. Még akkor se, ha a világ teljesen megváltozott."


MOON OF SOUL - Átutazó (2014) 


Miben más az új anyag a korábbiakhoz mérten?

"Igazából zeneileg igyekszünk mindig előre menni. Új dolgokat csinálni. Ami gyökeresen más, az az, hogy az extrém énekhangomat nem használom. Lehet, sokan hiányolják, de a dalok most ezt kívánták. Igyekszem fejlődni, még több dolgot kifejezni, előrébb lépni. A szövegvilághoz meg szerintem a dallamos ének jobban passzol.

Egyébként annak idején Töfi (Denevér stúdió) főleg az Ébredés lemeznél egy nagyon király hangzást kreált nekünk. Most viszont a debreceni MMP stúdióban dolgoztunk, ahol Moszi és Szilágyi Pisti fantasztikus munkát végzett, nagyon jól megdörren az anyag!"MOON OF SOUL - Világteremtő EP (2017)
Milyen zene ez? Te hogy írnád le?

"Ez jó kérdés! Abszolút ösztönzene a kimunkáltsága ellenére is. Nagyon szeretünk improvizálni. Mindig is szerettünk. Mindenféleképp progresszív metal. Számomra a progresszivitás az előremutató dolgokat jelenti. Nem akarunk másolni senkit. Soha nem akartunk valamelyik külföldi kedvencünk magyar megfelelője lenni. Ennek meg is éreztük néha a hátrányát! Azonban óriási isteni kegyelem és ajándék, hogy mi elmondhatjuk azt, hogy saját zenénk van! Fel lehet ismerni minket. Van egy sajátos atmoszféra, ami benne van a zenénkben. Nagyon hálás vagyok ezért az égnek!"Most először írtatok angol nyelvű szöveget is két dalhoz. Miért ez az újítás?

"Valójában, korábban volt már egy kísérlet a Titokszülő lemeznél. A mesteranyag még meg is van. Csak valahogy akkor azt nem erőltettük. Ez egy régi ígéretünk volt. Biztosan lesznek még angol szövegeink, de alapjában véve megmaradunk a magyarnál a továbbiakban is."Vannak már külföldi reakciók?

"Igen. Most keresett meg egy fanzine-től egy srác, hogy lehet, szerepelünk a Brothers Of Sky-jal egy válogatásanyagon. Reméljük, összejön. Külföldi progresszív metallal foglalkozó oldalakon rendre megemlítették az anyagot. Szóval bizakodunk."
Miről szólnak a dalok? Avagy: össze tudod foglalni a Moon Of Soul filozófiáját, üzenetét?


"A dalaink alapvető mondanivalója az, hogy halhatatlan lények vagyunk. Óriási lehetőségekkel, összekapcsolva a mindenséggel. Arról is szól, hogy ez mindenkiben benne van, és ugyan nagyon nehéz néha járni ezen az úton, de nem szabad feladni a keresést. Noha a világ állandóan el akar minket sodorni, téríteni, ki kell tartanunk mindenáron. A mindenséggel való kapcsolatunk az élet legnagyobb lehetősége és a legnagyobb kincse."Az Univerzumra már korábban készítettetek klipet. Terveztek további filmesítést is?

"Igen. Tervezünk, de még az agyalási fázisban vagyunk! Az Univerzum klipjét illetve az Átutazóét egy régi, nagyon jó barátunk Pető Szabolcs csinálta. Ő már a kezdetektől ismert minket, tudja és érti a zenénket. A mostani szöveges videónkat meg egy kisvárdai barátunk, Varga János Balázs készítette."
 


MOON OF SOUL - Univerzum (a 2017-es Világteremtő EP-hez) 

 
Mi a helyzet koncert fronton? Tudtok mozgolódni?

"Az általános helyzet ugyan rossz, de igyekszünk annyi koncertet adni, amennyit lehetséges. Mindenféleképp szeretnénk néhány klubba eljutni. Remélhetőleg Pestre is!"És hogyan tovább? Lesz teljes album is?


"Igen, szeretnénk. Már van egy új dal készen, egy ötlet-szinten és sok-sok egyéb dalvázlat. Remélem, ezek a dalok is felvételre kerülnek. Akkor lesz teljes album. Egyébként már erőteljesen dolgozunk a Hangóceán lemezünk újrakeverésén is Csontó Ádám barátunkkal."
És mi a helyzet az Égforrás nevű projekteddel?

"Komoly terveink vannak vele. Egyébként annak idején azért indítottuk el ezt a projektet, mert öcsémmel másfajta, progresszívebb ötleteink is születtek. Az is megfordult a fejünkben, hogy ezen a néven menjünk tovább. De ugyanakkor a Moon Of Soul még nyitott és befejezetlen maradt. Ezért döntöttünk úgy, hogy még folytatjuk. Nagyon szeretjük a M.O.S dalait. Ezek vagyunk igazán mi. Viszont mindenféleképp folytatni fogjuk az Égforrást is. Vannak dalaink, amelyek nem illenek a M.O.S vonalába, viszont nem akarjuk, hogy elvesszenek. Az egy nyugodtabb, befogadhatóbb zene lesz. Valójában a M.O.S másik oldala."MOON OF SOUL:
Csernyánszky Tamás - gitár
Csernyánszky Gábor - gitár/ének
Pilcsák Soma - basszusgitár
Molnár László - dobok
Ifj. Ficsór Gyula - billentyűs hangszerek


"Külön köszönet: Minden barátunknak, segítőnknek!
Szilágyi István és Moszi MMP Stúdió Debrecen, Faragó Tamás (dobok: Univerzum, Világteremtő), Csontó Ádám - ProTone Hangstúdió, Pető Szabolcs, Uzseka Norbert, Gróza Ferenc-Eszterhai András (ABEL), Hegedűs Norbert-Losonczi Péter (Crowhill Tales), Varga János Balázs, Gere István, Turik János - Polip Music, Hands Of Doom - Szabó Gy. Armand.

Hangfelvétel, keverés, masztering: Szilágyi István és Moszi - Debrecen, MMP Stúdió
Billentyűs hangszerek felvétele: ProTone Hangstúdió - Csontó Ádám
Külön köszönet: minden barátunknak, segítőnknek!"


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORY - Albumpremier a győri metal csapattól: In Aeternum
2017. november 24. (péntek) 16:19

Hiszek címmel már a hónap elején bemutattunk egy albumelőzetes nótát a győri Storytól, most pedig már a teljes In Aeternum lemez végighallgatható. És meg is rendelhető a csapatnál. "Meghallgatható a teljes album a Youtube-on, illetve megrendelhető a zenekarnál: storymetalband@gmail.com A felvételek a Hangrafik stúdióban készültek, a borítóért örök hála Faragó Gyurinak és Horváth Attilának! A hangmérnöki és produceri feladatokat Matula Csabi barátunk látta el! Story zenekar: Macher Zoltán basszusgitár/ének, Vincze Péter gitár, Ifj. Macher Zoltán gitár/vokál, Richnovszky Emánuel dobok. Lemezbemutató koncert: 2018. február 17. Győr, Bridge."   www.facebook.com/Storyzenekar   STORY - In Aeternum (a 2017-es album)    

THE 69 EYES - Videoklippel a karácsonyi daluk: Christmas In New York City
THE 69 EYES - Videoklippel a karácsonyi daluk: Christmas In New York City

Karácsonyi digitális kislemezt adott ki a finn dark rocker The 69 Eyes és most a videoklip is megérketett a Christmas In New York City dalhoz. A klip rendezője Ville Juurikkala volt, aki már...

PEARL JAM - Videó a Let's Play Two koncertfilmből: Go
PEARL JAM - Videó a Let's Play Two koncertfilmből: Go

A Pearl Jam - korunk legnagyobb hatású rockzenekarainak egyike -, két felejthetetlen, teltházas koncertet adott 2016 augusztusában a chicagói Wrigley Field arénában, a Chicago Cubs...

TRILLION - Az első videoklip Apey másik csapatától: Crumble Me
TRILLION - Az első videoklip Apey másik csapatától: Crumble Me

Dreaming Black címmel még tavaly tavasszal jött ki az Apey vezette Trillion bemutatkozó albuma, nemrég pedig elkészült az első videoklipjük a lemez nyitódalához, a Crumble Me-hez. A...

OMEGA DIATRIBE - Az első új dal, már Lucsányi Milánnal: Spinal Cord Fusion
OMEGA DIATRIBE - Az első új dal, már Lucsányi Milánnal: Spinal Cord Fusion

Spinal Cord Fusion címmel és egy szöveges videóval mutatta be első új dalát az Omega Diatribe, ahol a nyár végén Komáromi Gergely helyét a székesfehérvári Sleepless énekese,...

POWERWOLF - Januárban indul a stúdiózás, Jens Bogren lesz a producer
POWERWOLF - Januárban indul a stúdiózás, Jens Bogren lesz a producer

Januárban kezdi fel venni új albumát a Powerwolf, a 2015 nyarán kiadott Blessed & Possessed album folytatása 2018 első felében várható a Napalm gondozásában.   "Örömmel...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS