MOON OF SOUL - Világteremtő metal

Uzseka Norbert interjúja az új EP kapcsán

2017. február 12. (vasárnap) 12:19 | utoljára módosítva: 2017. július 3. (hétfő) 09:15

Január első napjaiban mutattuk be a progos, súlyos, komplex metalhoz visszatért kisvárdai Moon Of Soul új kislemezét, EP-jét, az 5 tételes Világteremtőt, most pedig elolvashatod Uzseka Norbert friss interjúját a csapattal.
 Moon Of Soul a FacebookonA kisvárdai Moon Of Soul több mint 20 éve alakult, de a nemrég megjelent, Világteremtő című EP előtt hosszú időn át szünetelt a zenekar. A korai idők death/thrash metalos témáit ugyan már rég maguk mögött hagyták, de ma is valami egészen sajátos hangulat és komplexitás jellemzi a zenéjüket. Uzseka Norbert az énekes-gitáros Csernyánszky Gábort faggatta ki a visszatérésről és az öt új dalról.


Mivel jókora szünet után tértetek vissza, talán érdemes volna röviden áttekinteni a zenekar eddigi történetét…

"Igen… Változatos időkön vagyunk túl. Amikor abbahagytuk, felemás érzéseink voltak. Egyrészt valahol volt egy kisebb megfáradás, másrészt folytatni is akartuk. Később öcsémmel (Csernyánszky Tamás) rájöttünk, hogy nem lehet ezt csak úgy abbahagyni. A szándék felvetődése után egy hosszú tagcserés időszak jött. Több felállásunk is volt, amelyek nem voltak stabilak. Sajnos legtöbb barátunk, aki csatlakozott hozzánk, elkerült a városból a munkahelyek akkori hiánya miatt.

A mostani felállás kb. tavaly nyáron állt össze, Molnár László (dobok) és ifj. Ficsór Gyula (billentyűs hangszerek) érkezésével. Pilcsák Soma (basszusgitár) már egy pár éve velünk zenél. Mindannyian szeretjük a zenénket. Jó dalokat írni, alkotni, koncertezni. Jó csapat jött össze! Tesóm hihetetlenül jó gitáros, Laci erőteljes dobos, Soma egy nagyon jó bőgős, Gyula meg sokoldalú zenész! Hálás vagyok, hogy velük zenélhetek!"Hogy indult be újra a zenekar, és hogy íródott az EP-n hallható öt dal?

"Ahogy említettem, rájöttünk, hogy ezt nem lehet csak úgy abbahagyni. A zenélést, gitározást sem hagytuk abba. Az ötletek, meg csak gyűltek és gyűlnek azóta is. Úgy éreztük, hogy még nagyon sok dal van bennünk. Szeretnénk, még nagyon sok jó zenét csinálni! Ugyanakkor annyi energiát, időt tettünk ebbe a csapatba, hogy nem akarjuk, hogy kárba menjen, eltűnjön. A család és a sok barát hite, támogatása, akik mellettünk voltak jóban, rosszban arra köteleznek, hogy még ne adjuk fel. Még akkor se, ha a világ teljesen megváltozott."


MOON OF SOUL - Átutazó (2014) 


Miben más az új anyag a korábbiakhoz mérten?

"Igazából zeneileg igyekszünk mindig előre menni. Új dolgokat csinálni. Ami gyökeresen más, az az, hogy az extrém énekhangomat nem használom. Lehet, sokan hiányolják, de a dalok most ezt kívánták. Igyekszem fejlődni, még több dolgot kifejezni, előrébb lépni. A szövegvilághoz meg szerintem a dallamos ének jobban passzol.

Egyébként annak idején Töfi (Denevér stúdió) főleg az Ébredés lemeznél egy nagyon király hangzást kreált nekünk. Most viszont a debreceni MMP stúdióban dolgoztunk, ahol Moszi és Szilágyi Pisti fantasztikus munkát végzett, nagyon jól megdörren az anyag!"MOON OF SOUL - Világteremtő EP (2017)
Milyen zene ez? Te hogy írnád le?

"Ez jó kérdés! Abszolút ösztönzene a kimunkáltsága ellenére is. Nagyon szeretünk improvizálni. Mindig is szerettünk. Mindenféleképp progresszív metal. Számomra a progresszivitás az előremutató dolgokat jelenti. Nem akarunk másolni senkit. Soha nem akartunk valamelyik külföldi kedvencünk magyar megfelelője lenni. Ennek meg is éreztük néha a hátrányát! Azonban óriási isteni kegyelem és ajándék, hogy mi elmondhatjuk azt, hogy saját zenénk van! Fel lehet ismerni minket. Van egy sajátos atmoszféra, ami benne van a zenénkben. Nagyon hálás vagyok ezért az égnek!"Most először írtatok angol nyelvű szöveget is két dalhoz. Miért ez az újítás?

"Valójában, korábban volt már egy kísérlet a Titokszülő lemeznél. A mesteranyag még meg is van. Csak valahogy akkor azt nem erőltettük. Ez egy régi ígéretünk volt. Biztosan lesznek még angol szövegeink, de alapjában véve megmaradunk a magyarnál a továbbiakban is."Vannak már külföldi reakciók?

"Igen. Most keresett meg egy fanzine-től egy srác, hogy lehet, szerepelünk a Brothers Of Sky-jal egy válogatásanyagon. Reméljük, összejön. Külföldi progresszív metallal foglalkozó oldalakon rendre megemlítették az anyagot. Szóval bizakodunk."
Miről szólnak a dalok? Avagy: össze tudod foglalni a Moon Of Soul filozófiáját, üzenetét?


"A dalaink alapvető mondanivalója az, hogy halhatatlan lények vagyunk. Óriási lehetőségekkel, összekapcsolva a mindenséggel. Arról is szól, hogy ez mindenkiben benne van, és ugyan nagyon nehéz néha járni ezen az úton, de nem szabad feladni a keresést. Noha a világ állandóan el akar minket sodorni, téríteni, ki kell tartanunk mindenáron. A mindenséggel való kapcsolatunk az élet legnagyobb lehetősége és a legnagyobb kincse."Az Univerzumra már korábban készítettetek klipet. Terveztek további filmesítést is?

"Igen. Tervezünk, de még az agyalási fázisban vagyunk! Az Univerzum klipjét illetve az Átutazóét egy régi, nagyon jó barátunk Pető Szabolcs csinálta. Ő már a kezdetektől ismert minket, tudja és érti a zenénket. A mostani szöveges videónkat meg egy kisvárdai barátunk, Varga János Balázs készítette."
 


MOON OF SOUL - Univerzum (a 2017-es Világteremtő EP-hez) 

 
Mi a helyzet koncert fronton? Tudtok mozgolódni?

"Az általános helyzet ugyan rossz, de igyekszünk annyi koncertet adni, amennyit lehetséges. Mindenféleképp szeretnénk néhány klubba eljutni. Remélhetőleg Pestre is!"És hogyan tovább? Lesz teljes album is?


"Igen, szeretnénk. Már van egy új dal készen, egy ötlet-szinten és sok-sok egyéb dalvázlat. Remélem, ezek a dalok is felvételre kerülnek. Akkor lesz teljes album. Egyébként már erőteljesen dolgozunk a Hangóceán lemezünk újrakeverésén is Csontó Ádám barátunkkal."
És mi a helyzet az Égforrás nevű projekteddel?

"Komoly terveink vannak vele. Egyébként annak idején azért indítottuk el ezt a projektet, mert öcsémmel másfajta, progresszívebb ötleteink is születtek. Az is megfordult a fejünkben, hogy ezen a néven menjünk tovább. De ugyanakkor a Moon Of Soul még nyitott és befejezetlen maradt. Ezért döntöttünk úgy, hogy még folytatjuk. Nagyon szeretjük a M.O.S dalait. Ezek vagyunk igazán mi. Viszont mindenféleképp folytatni fogjuk az Égforrást is. Vannak dalaink, amelyek nem illenek a M.O.S vonalába, viszont nem akarjuk, hogy elvesszenek. Az egy nyugodtabb, befogadhatóbb zene lesz. Valójában a M.O.S másik oldala."MOON OF SOUL:
Csernyánszky Tamás - gitár
Csernyánszky Gábor - gitár/ének
Pilcsák Soma - basszusgitár
Molnár László - dobok
Ifj. Ficsór Gyula - billentyűs hangszerek


"Külön köszönet: Minden barátunknak, segítőnknek!
Szilágyi István és Moszi MMP Stúdió Debrecen, Faragó Tamás (dobok: Univerzum, Világteremtő), Csontó Ádám - ProTone Hangstúdió, Pető Szabolcs, Uzseka Norbert, Gróza Ferenc-Eszterhai András (ABEL), Hegedűs Norbert-Losonczi Péter (Crowhill Tales), Varga János Balázs, Gere István, Turik János - Polip Music, Hands Of Doom - Szabó Gy. Armand.

Hangfelvétel, keverés, masztering: Szilágyi István és Moszi - Debrecen, MMP Stúdió
Billentyűs hangszerek felvétele: ProTone Hangstúdió - Csontó Ádám
Külön köszönet: minden barátunknak, segítőnknek!"


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AMON AMARTH - Az ex-Candlemass énekessel adták elő a Hel dalt, videóval
2017. július 20. (csütörtök) 11:22

Az augusztus 23-án a Barba Negra Trackben játszó Amon Amarth pár napja a svédországi Gefle Metal Fesztiválon az ex-Candlemass énekessel adta elő a Hel című dalt, amely eredetileg a 2008-as Deceiver Of The Gods albumon jelent meg - Messiah Marcolin vendégeskedésével. Egy rajongói videót meg is nézhetsz a közös akcióról. Pár napja egy új videóval jelentkezett az Amon Amarth. A tavalyi Jomsviking album The Way Of Vikings dalához a lengyel Grupa 13 stábbal (Behemoth, Kreator stb.) forgatták a cseppet sem vikinges klipet, amelyben még régi magyar 100 forintos is felbukkan.   A koncert Facebook oldala   A Hammer Concerts bemutatja: Jomsviking European Tour 2017 AMON AMARTH Augusztus 23. Budapest Barba Negra Track   Jegyek 6999 Ft - Elővételben 7999 Ft - A koncert napján AMON AMARTH w/ MESSIAH MARCOLIN - Hel (Gefle Metal Festival, Gävle) AMON AMARTH - The Way Of Vikings (a 2016-os...

ATTIC - Új dal King Diamond legnagyobb rajongóitól: Sanctimonious
ATTIC - Új dal King Diamond legnagyobb rajongóitól: Sanctimonious

Sanctimonious címmel augusztus 18-án jelenik meg a King Diamond, Mercyful Fate hangulatú klasszikus metalt játszó német Attic második albuma, a 2012-es The Invocation lemez folytatása. A...

ACCEPT - A harmadik előzetes az augusztus elején érkező albumhoz
ACCEPT - A harmadik előzetes az augusztus elején érkező albumhoz

The Rise Of Chaos címmel jelenik meg augusztus 4-én az Accept új stúdióalbuma. A klipes címadó dal után a harmadik albumelőzetes is megérkezett a teuton metal legendától. A 2009-es...

SPORTALSHOW 2017 - „Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé tematikus napokat kell csinálni"
SPORTALSHOW 2017 - „Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé tematikus napokat kell csinálni"

A mai napon startol Esztergomban a harmadik Sportalshow fesztivál. Az alapvetően rockzene orientált rendezvény idén a koncerteken kívül sok egyéb mást is kínál a látogatóknak, többek...

THE AGONIST - Klippremier: The Raven Eyes
THE AGONIST - Klippremier: The Raven Eyes

Five címmel jelent meg még tavaly szeptemberben a Vicky Psarakis énekesnő vezette kanadai The Agonist ötödik stúdióalbuma, amelynek The Raven Eyes most kapott klipet. A Five a csapat...

PARADISE LOST - Friss előzetes a szeptemberi Medusa albumhoz
PARADISE LOST - Friss előzetes a szeptemberi Medusa albumhoz

Szeptember 1-jén jön ki a doomosnak ígért új Paradise Lost album, a Medusa, amit Jaime Gomez Arellano producerrel vettek fel Angliában, a wiburni Orgone stúdióban. A tizenötödik...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS