MOBILMÁNIA - Teljes az új felállás, interjú Gamsz Árpád énekessel

Március 11-én, Szarvason indul a 2017-es turné

2017. február 8. (szerda) 08:57 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 05:03

A Mobilmánia ősz óta kereste az új énekesét, most végre megjött a zenekarvezető Zeffer Andrástól, Zefitől a hivatalos bejelentés, amelyből kiderül, hogy nem csupán a frontemberi poszton történt változás, a Mobilmánia egy teljesen felújított formában indítja el március 11-én, Szarvason a 2017-es turnéját.

"A decemberben meghirdetett casting elmarad, mivel megtaláltuk az új énekesünket, akivel komoly terveink vannak - mondja Zefi. - A Mobilmánia frontembere Gamsz Árpád lett, aki az utóbbi kilenc évben Londonban élt, ahol építészmérnökként dolgozott, nem mellesleg pedig az Avenford zenekar énekese/gitárosa volt....."
(PR-fotók: Mönich László)

 


 


www.facebook.com/mobilmaniaofficial


"...Árpinak több Mobilmánia dal zenei alapját is átküldtem, amelyekre felénekelte a szövegeket. A zenekarnak tetszett a produkció, így tovább egyeztettünk. Akkor döntöttem el, hogy ő lesz az új énekesünk, amikor az egyik levelében azt írta nekem: '...részemről mehet a móka, én most már beáldozom erre az életemet... Neked kell rámondani az áment'.

Gamsz Árpi: "Nagyon örülök, hogy rám esett a választás, és betölthetem az énekesi posztot a Mobilmániában. Minden erőmmel azon leszek, hogy a közönség elégedetten menjen haza egy-egy buliról, de aztán izgatottan jöjjön az újabb koncertekre. Nagyon sokan lesznek, akik pontosan ugyanazt várják tőlem, amit az elődeim nyújtottak, és nagyon sokan pont az ellenkezőjét várják majd, szeretnének mást hallani.

Ez nem könnyű feladat, hiszen a két véglet között kell egyensúlyozni, meg kell találni a helyes arányokat, hogy mindkét tábornak meg tudjak felelni. Számomra azonban a leglényegesebb, hogy mindvégig próbáljak saját magam lenni és ne más bőrébe akarjak belebújni. Szerintem igazán akkor fogad majd el a közönség, ha Gamsz Árpit látják és hallják, nem pedig egy utánzatot, egy másolatot."

 Zefi: "További változások is történtek a zenekarban. Visszatért a dobos Donászy Tibi, aki a múlt évben már többször jelezte felém, hogy az elhamarkodott döntést, melyet követően kilépett a Mobilmániából, már nagyon megbánta. Bajnokkal közösen döntöttük el, hogy Tibi visszajöjjön. Így viszont a csapatban szűk két esztendőt eltöltött Csintalan Gyurinak mennie kellett. Testvére iránti szolidaritásból távozott Csintalan Márk gitáros is. A helyére Nusser Ernő, az Időgép zenekar egykori gitárosa került, aki egy 28 éves, rendkívül tehetséges és nagy hangszertudású gitáros.

Reményeim szerint a Mobilmániának nagyon sokat fog jelenteni a személye. A továbbiakban Kispál Balázzsal együtt, aki a negyedik évét kezdi meg a bandában, egymást jól kiegészítve, magas színvonalon alakítják tovább a 2 gitáros hangszereléseket. Balázs a Mobilmániával párhuzamosan végzi tanulmányait a Zeneakadémia gitár tanszakán, közben tanítványokkal is foglalkozik.

A Mobilmánia alapító és örökös tagja Vikidál Gyula, Kékesi Bajnok László basszusgitáros és jómagam pedig továbbra is elválaszthatatlanul, immár 36. éve toljuk együtt a rockzenét. Az új felállással március 10-től indulunk az idei, 11 állomásos tavaszi turnéra.'

 Interjú Gamsz Árpival, az új Mobilmánia frontemberrel

A hazai rock rajongók nagy érdeklődéssel várták a mai Mobilmánia bejelentést arról, hogy ki került a zenekar énekesi posztjára. Amit már tudunk: Gamsz Árpád nyolc és fél éve Londonban él, ahol építőmérnökként (statikus-szerkezetépítő) dolgozik. Zefi elmondta, hogy Árpi több dalt is felénekelt Mobilmánia zenei alapokra és miután a zenekarnak ezek nagyon tetszettek, egy levelében Árpi ezt írta: '...részemről mehet a móka, én most már erre beáldozom az életemet... Neked kell rámondani az áment'.

A zenekarvezetőt nem csak Árpi hangja, de ez a mondata is annyira megfogta, hogy úgy döntött, ha Árpi valóban feladja a kinti életét, lefújja a meghirdetett MM-castingot.Árpi, úgy tudom, eleinte kétséges volt, hogy a turné kezdetére haza tudsz-e költözni, ezért sem mondta le korábban a zenekar a castingot. Véglegesen ott hagyod Angliát, vagy csak a koncertekre repülsz haza?

"Egyelőre a mácius és az április még utazgatásokkal lesz megoldva, hogy a koncerteken ott tudjak lenni, aztán végleg elhagyom Angliát, de elszakadni sosem fogok tőle, hiszen szinte a második otthonom lett. Nem szeretnék úgy távozni innen, hogy minden hidat felégetek magam mögött, szeretnék még rendszeresen visszajárni."


Egy énekes nem csupán frontember, de a zenekar arca is. Vikidál Gyula, Zeffer András, Kékesi Bajnok Laci, Donászy Tibi olyan nevek, akik mellé kiállni megtiszteltetés, ugyanakkor óriási elvárás is lehet. Neked ez inspiráló, vagy inkább teher?

"Egyértelműen inspiráció, méghozzá az egyik legnagyobb!"

 


 Ismerted Zefiék zenei múltját?

"Valószínűleg nem én vagyok Magyarországon a legnagyobb szakértő Vikidál-Kékesi-Zeffer témakörben, beleértve az összes formációt a P. Mobiltól kezdve a TRB-n, a Rock Banden át egészen a Mobilmániáig, de nagyjából képben vagyok az eseményekkel és a múltban történtekkel. A Mobilmániában mindig ragyogó zenészek voltak, és nem elsősorban csak az énekesekre gondolok."


Mióta zenélsz? Játszol-e valamilyen hangszeren?

"Eredetileg gitáros volnék. 1993-ban kaptam a kezembe az első klasszikus gitáromat, azóta nem nagyon szakadt meg a kapcsolat a hangszerrel. Eleinte Gary Moore, Mark Knopfler és Mike Oldfield inspirált, csak később ismertem meg Ritchie Blackmore, Szekeres Tamás és Yngwie Malmsteen nevét.... de a listát még sorolhatnám. Jó pár évig a klasszikus zenébe is belekóstoltam, valahol eléggé egyértelmú volt, mert mindig is imádtam Bachot és Mozartot.

Énekléssel csak az első szegedi bandám létrehozatalakor kezdtem foglalkozni, de akkor még csak mint vokálos, a fő hangsúly a gitáron volt. Ahogy telt az idő, kezdtem rájönni, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni vele, aztán jött a londoni Avenford zenekar 2012-ben, ami feltette az i-re a pontot."

 


 Írsz dalokat is? Ha igen, mi az, ami leginkább inspirál?

"Amióta elkezdtem gitározni, illetve zenével foglalkozni, el sem tudtam képzelni, hogy életem végéig más dalait adjam elő, mindig saját dalokat akartam fabrikálni. Nem tudok konkrét állandó inspirációt mondani, mindig más és más dolog kelt életre egy új dalt. Lehet az egy rossz nap eseménye, vagy éppen egy jó nap öröme, egy munkahelyi esemény, valami amit az utcán látok, vagy valami amiről éppen olvasok, esetleg csak szimplán egy új hangszer vásárlása utáni újdonság, nem tudok konkrét receptet."


A londoni Avenford frontembere voltál, épp a minap jelent meg a második albumotok...

"Az Avenfordnak alapító tagja voltam és nemcsak énekeltem, de gitároztam is. Igen, nemrég jelent meg a zenekar második lemeze, amit már tavaly tavasszal felvettünk, azonban a kiadó keresése elhúzódott és csak mostanra sikerült elfogadható feltételekkel kiadni az új korongot.

Mivel az Avenford egy londoni székhelyű banda, én pedig készülök elhagyni Angliát, így a srácokkal ezt megbeszéltem és kölcsönösen beláttuk, hogy ez nem tud így tovább működni a jövőben. Szerencsére a csapat nagyon elszánt, aminek nagyon örülök és nélkülem folytatják tovább. A legnagyobb sikereket kívánom nekik! Nagyon jó visszagondolni a bandában eltöltött 5 évre, örök emlék marad, ezt senki nem veheti el."


Valóban felteszed az életed a Mobilmániára?

"Fel! (nevet) Remélem a Mobilmánia is felteszi! (nevet) Ez csak igy működhet, meg kell legyen a kölcsönös egyensúly."

 


 A rock közönsége a végletekről híres. Vagy egekbe emel, vagy eltapos. Hogy bírod majd a kritikát?

"Mivel a szabadidőmben videókat szoktam felpakolni a Youtube csatornámra, így már megszoktam, hogy néha kapok hideget-meleget. Lehetetlen mindenkinek megfelelni, de nem is kell, ez nem lehet cél. Teljesen természetes, hogy a negatív kritikát senki nem kedveli, a pozitívtől meg dagad a melle, én sem vagyok ez alól kivétel.

Ahogy az időm engedi, próbálok minden kommentre reagálni, mégha az csak egy köszönömben is merül ki. Fontosnak tartom, hogy azok, akik hallgatnak-látnak, ne azt gondolják, hogy egy megközelíthetetlen, elszállt alak vagyok. Persze a közvetlenségnek is kell legyen valami egészséges határa, ez majd alakulni fog!" (nevet)


A színpadon nagyon kiszolgáltatott egy művész, mert ott az idegrendszerével, a lelkével dolgozik. Mennyire vagy sebezhető, mi az, ami koncertek után segít vissza térni a földre, ahogy egy Mobilmánia dalban áll: "visszaöregedni emberré"?

"Sebezhető? Hmm... H a közönségből valaki fejen dobna egy vizes palackkal, valószínűleg kizökkennék a lelki békémből! (nevet) Szeretném azt gondolni, hogy annak ellenére, hogy a színpadon vagyok, nem szállok el, tehát nem kell, hogy visszatérjek a földre..." (nevet)

 


 Mi az, amit Angliában megtanultál? Mi az, amit szívesen hazahoznál?

"Megtanultam a bal oldali sávban vezetni a kocsit, megtanultam rollerezni, megtapasztaltam, hogy a magyar konyha sokkal jobb, és megtanultam angolul, viszonylag! (nevet) Amit feltétlenül haza kell innen vinnem, az az optimizmusom, és az, hogy a negatív gondolatokat minél hamarabb el kell felejteni... Mert nem vezetnek sehova."


Itthon még kevesen ismerik a neved, most viszont sűrű időszak vár rád: koncertek, turné, év végére új Mobilmánia lemez, majd a jövőre 10 éves bandával egy Aréna-buli, ahol együtt ünnepelheted a színpadon, a zenekar alapító tagjának, Vikidál Gyulának a 70. születésnapját. Ez aztán a mély víz. Nem tartod nagy falatnak?

"Kezdőnek nem tartom magam, ahhoz túl nagy a pofám és az önbizalmam, ismeretlen az viszont vagyok, de ezen lehet változtatni. Inkább kihívásnak tartom, mintsem nagy falatnak. Mindig a bonyolult dolgok érdekeltek, ami kihívást jelent, unalmas és könnyű dolgokat bárhol lehet csinálni, akár a szoba négy fala között is. Amire más azt mondja, hogy nehéz vagy lehetetlen... Na engem az inspirál és hajt. Szóval egy új Mobilmánia lemez és az Aréna-buli csak feltüzel, ösztönöz."

 


 A Mobilmánia egy sokat koncertező, nagy közönséget vonzó banda, hűséges rajongókkal. Mit gondolsz, milyen téren kapnak tőled mást, mint az elődjeidtől?

"Nagyon sokan lesznek, akik lehet pontosan ugyanazt várják, mint amit az elődeim nyújtottak és nagyon sokan pont az ellenkezőjét fogják várni, hogy végre mást halljanak. Ez nem könnyű feladat, hiszen a két oldal között kell ingázni, mindkét félnek megfelelve. De szerintem ami ennél sokkal fontosabb, hogy mindvégig próbáljak saját magam lenni és ne más bőrébe akarjak belebújni és úgy megfelelni. Szerintem csak akkor fogadhat el a közönség, ha egy Gamsz Árpit látnak-hallhatnak és nem egy utánzatot, egy másolatot."


Zefi elmondta, hogy már többször hazautaztál, próbáltatok is együtt. Mit gondolsz, a felkészülés alatt mire kell leginkább koncentrálnod?

"Igen, többször hazautaztam már, tavaly december 30-án a Showbarlangos koncerten is volt szerencsém énekelni pár dalt, ahol nagyon jó volt a hangulat és a fogadtatás. Ezek mellett már egy-két próba is lezajlott, ami nagyon jól sikerült. Amit fontos tudni, az az, hogy a próbán az ember sok mindent begyakorolhat, megtervezhet, legyen az színpadi mozgás, összekötő szöveg, dallam stb.

A külföldi nagy bandáknál is rengeteg az előre begyakorolt koreográfia és szöveg, ezeket ténylegesen elpróbálják, hogy aztán az minden bulin jól menjen, de mindig vannak és kellenek is olyan elemek, amelyek improvizatívak és spontán jönnek. Ettől koncert a koncert. Ha az nem lenne, akkor senki sem járna bulikra, mert elég lenne, ha otthon betenne egy DVD-t és megnézné, hogy a budapesti buli milyen volt és gondolhatja magában, hogy akkor minek menjen el a szegedi koncertre, ha az is pont ugyanilyen lesz.

A spontaneitást nem lehet gyakorolni, az a koncertek számával egyenlő mértékben fog fejlődni, váltakozni. Amire most nagy hangsúlyt kell fektetnem, azok a dalszövegek. Van mit tanuljak!" (nevet)

 


 Melyik típusba sorolnád magad: megőrülsz a színpadon, vagy higgadtan, tudatosan dolgozol?

"Az utóbbi! Az az elméletem, hogyha valaki túl sokat ugrál a színpadon, azzal kompenzálni akar valamit. Felesleges le-fel rohangálni a színpadon bohóc módjára, ha az az ének rovására megy. Ezen felül nagyon sok hely van, ahol a színpadi adottságok nem is adnak teret az ugrabugrálásnak... Vagy ha mégis, akkor a gitárosok pedáljait tapossa össze az ember... és akkor kikaphat az énekes!" (nevet)


A "rocksztárság" nem csak csillogással jár. Rengeteg munka van mögötte, sok lemondás, utazás, éjszakázás. Mi a motivációd, hogy mégis belevágsz?


"A siker, az, hogy amit a színpadon csinálok, tetszik az embereknek és úgy mennek utána haza a buli után, hogy azt gondolják magukban: ezt a koncertet megérte eljönni megnézni, meghallgatni."


A Mobilmánia szövegeit Horváth Attila jegyzi. Tudsz ezekkel azonosulni?


"Legtöbbjükkel igen, megtanulni sokkal macerásabb!" (nevet)


Zefi erős személyiség és akarnok zenekarvezető. Bírod az irányítást?

"Minden zenekarban kell egy vezető, egy olyan ember, aki bizonyos helyzetekben rábólint dolgokra, vagy az áldását adja rájuk. Ettől még nincs a csapatban diktatúra, sőt... A zeneszerzés része totálisan működhet demokratikus alapokon, azonban ha azonos ízlésű emberek vannak egy csapatban, akkor is óhatatlan, hogy esetekben hat ember hat eltérő ötletet tenne bele egy dalba, aminek sosem lenne végeredménye. Ilyenkor kell egy vezérbika, aki szelektál.

Ez szinte minden bandában így van, legyen az az Iron Maiden vagy a Whitesnake. Rugalmas embernek tartom magam, de néha nekem is vannak makacs pillanataim. Jó tanácsokat mindig szívesen veszek és el is fogadom ezeket, de előtte kőkeményen meg kell győzzenek, hogy az tényleg jó is!" (nevet)


Milyen pluszt adhat a csapatmunka? Mivel tud egy zenész hozzájárulni a csapata sikeréhez? Neked vannak erre vonatkozó terveid?


"Tervek? Persze, hogy vannak, rájuk fogom erőltetni az összes dal ötletemet! (nevet) Korábban az Avenfordban én és a gitáros Szehoffner Peti írtuk a dalokat, és mindig sok fejtörést okozott a többi hangszer szólamainak megírása, (billentyű, basszus, dob), ez sok időt és energiát emésztett fel. A csapatmelóban az a jó, hogyha egy dal kezdemény mindenkinek elnyeri a tetszését, akkor mindenki vagy otthon vagy a próbán megcsinálja a saját részét."


Ha csak egy dolgot mondhatnál a beszélgetés végén, mi lenne az?


"Azt mondanám, hogy nagyon örülök, hogy rám esett a választás, és betölthetem az énekesi posztot a Mobilmániában. Minden erőmmel azon leszek, hogy a közönség elégedetten menjen haza a bulikról, de aztán izgatottan jöjjön az újabb koncertre. Attól tartok ez több volt, mint egy dolog!" (nevet)
 


www.mobilmania.rockband.hu

 
 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS