AURORA - "A politikusok csak zsírosodnak, húsosodnak a nép bőrén..."

Jövő szombaton Londonban játszanak Alvinékkal

2017. február 5. (vasárnap) 16:55 | utoljára módosítva: 2017. február 5. (vasárnap) 16:57

Decemberben jelent meg az Aurora új albuma, a dupla lemezes Se fájdalom, se félelem, amelynek kapcsán Kiss T. Attila készített egy alapos interjút Vigivel.

"A már lassan három és fél évtizede aktív legendás punk csapat Se fájdalom, se félelem című 22 tételes kiadványa sokak szerint az utóbbi jó néhány esztendő legerősebb és legtartalmasabb megnyilatkozása."

 www.facebook.com/aurorathebandCsapjunk egyből a közepébe! Minek köszönhetően lett dupla ez az új lemezanyag?


"Mivel többféle karakterű, stílusú dalunk született, nem akartuk egy lemezre rávenni ezeket. A zenekarnak most már annyiféle arca van, hogy egészségesebbnek találtuk ezt a megoldást. Vannak a lassú témáink, a szentimentális nóták, a régi korszakot megidéző döngölősebb Aurora számok, a gyors szerzemények… Úgy gondoltuk, hogy ne legyen domináns egyik irányzat sem. Elvileg egy korongra fel lehetett volna suszterolni mindent, de ez a koncepció nem állta volna meg a helyét."


Ha nem bánod, bele-bele csipegetnék ebbe a 22 számos termésbe. A két évvel ezelőtt megjelent koncertlemezetek három új stúdiós dalt is tartalmazott, ezek szintén helyet kaptak ezen a friss kiadványon. Azért szerepelnek most is, mert már készen voltak?


"Igen, az Őrült világ, a Nem történik semmi, és a Kissé nagyon durva már jó ismerősei az Aurora rajongóinak, és úgy gondoltuk, hogy a gyűjtők jó néven veszik azt, ha itt is megtalálják ezt a három számot. Pláne, hogy ehhez az anyaghoz igazítva újra lettek keverve."AURORA - Nem baj (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)A Nem baj dalotokból az jön le, hogy ti nagy ívben tesztek a politikára, nem szimpatizáltok egyetlen párttal sem.

"Figyelj, a maga módján azért mindegyikünk képben van... Annyira nem dugjuk a fejünket a homokba, de teljes mértékben ez a véleményünk. Nézegetjük, de az egyik kutya, másik eb. Azt vettem észre, hogy az nem egy bölcs dolog, ha egy zenész odaadja az arcát egy párthoz. Egyszer az egyik van hatalmon, máskor a másik, ezek nagyon ravaszul kitalált dolgok. A politikusok csak zsírosodnak, húsosodnak a nép bőrén, egyik sem azzal foglalkozik, amire felesküdött. Mi már olyan szinten csalódottak vagyunk… olyan szinten dögszag árad a politikából, hogy ez nekünk rohadtul nem jön be.

A zenekar mindig is kényesen ügyelt arra, hogy nehogy is véletlenül ide vagy oda húzzon. Volt is egy-két eltévedt vándor, aki megpróbált minket beugratni, belénk beszélni, hogy mi most ilyenek vagy olyanok vagyunk, de hadd döntsük már el mi, hogy kurvára nem akarunk semmilyen pártnak a szócsöve lenni. Mint ahogy ez a korábbiakban is így volt, úgy gondolom, ez már így is marad az elkövetkező pár évben, amíg a színpadra felmegyünk. Nem nagyon fogunk senkinek és semmihez asszisztálni.

De Pusztai Zoli ebben a dalszövegben arra is gondolt, hogy a politika mint olyan megmérgezi az ember lelkét, képes barátságokat, családokat rombolni, közösségeket megosztani, ellentétben a kultúrával, amit ő hatványozottan fontosabbnak tart."Az Aurora egyértelműen – amolyan kényszerű skatulyaként – punk zenekarként van elkönyvelve, de az évek során kissé módosult a stílusotok. Neked is ez a meglátásod?


"A kezdetekben olyan szinten 'punkoztunk', hogy abban benne volt a polgárpukkasztás. A Sex Pistols, Ramones, The Clash, Motörhead – és még sorolhatnám a többi nagy bandát – zenéjén nevelkedtünk, ezek váltak a vérünké, ilyen stílusban indítottuk el az Aurorát. Megvolt a lendület, a punkos vonal, amit nagyon szerettünk, és ez a mai napig tart. De nyilván az évek, évtizedek során mások is hatással voltak ránk, egyértelmű, hogy ezek is beépültek a zenénkbe, és talán egy kicsit jobban is tudunk már muzsikálni.

Sokan mondják, hogy nagyon örülnek annak, hogy annak ellenére, hogy technikásabban játszunk, megmaradtak a zenénkben azok a punkos elemek, amelyektől mi vagyunk az Aurora. Hogyha meghallgatnak egy dalt, akkor pár akkordból könnyen beazonosítható, hogy ezt ki játssza. Ez elismerésként hangzik, és örülök, hogy talán tényleg sikerült egy olyan zenei és tartalmi stílust kialakítani magunk körül, ami hamisíthatatlan Aurora."

 Visszatérve még az új kiadványhoz, ugye nem tévedek nagyot ha azt mondom, hogy igen meglepődhettetek, amikor azt a hírt kaptátok, hogy Mahasz-lista dobogós a Se fájdalom, se félelem? Varrjunk már erre egy gombot!

 "Hát, hogyne! Nagyon komoly köszönet illeti ezért a rajongóinkat. A mostani, mondhatni nehéz időkben, amikor a lemezeladások a béke segge alatt vannak, szinte mindenki az mp3-mal meg a streameléssel van elfoglalva, magyarul csak így „áldoznak” a zenére, ezért ez egy hatalmas elismerés. Már az előrendelés is elég tisztességes volt, a megjelenéskor pedig hirtelen meglódultak az eladási számok.

A lemez felverekedte magát a második helyre… aztakurva! (nevet) Az ember nem is gondolta volna, hogy ennyire hűségesek hozzánk, ennyit áldoznak ránk az Aurorát kedvelők. Ez még jobban megerősít abban, hogy jó, amit csinálunk. És nem mellesleg hadd említsem meg, hogy picit beledugtuk a csőrünket az első helybe is, hiszen ott meg az a Tankcsapda feldolgozáslemez áll, amin ugye szerepel az Egy kis anarchia dalunk."


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


AURORA - Mielőtt nem leszünk (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)

AURORA - Nincs nagy karambol (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Legyen úgy (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Minden olyan (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Bűnnel határos (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS