AURORA - "A politikusok csak zsírosodnak, húsosodnak a nép bőrén..."

Jövő szombaton Londonban játszanak Alvinékkal

2017. február 5. (vasárnap) 16:55 | utoljára módosítva: 2017. február 5. (vasárnap) 16:57

Decemberben jelent meg az Aurora új albuma, a dupla lemezes Se fájdalom, se félelem, amelynek kapcsán Kiss T. Attila készített egy alapos interjút Vigivel.

"A már lassan három és fél évtizede aktív legendás punk csapat Se fájdalom, se félelem című 22 tételes kiadványa sokak szerint az utóbbi jó néhány esztendő legerősebb és legtartalmasabb megnyilatkozása."

 www.facebook.com/aurorathebandCsapjunk egyből a közepébe! Minek köszönhetően lett dupla ez az új lemezanyag?


"Mivel többféle karakterű, stílusú dalunk született, nem akartuk egy lemezre rávenni ezeket. A zenekarnak most már annyiféle arca van, hogy egészségesebbnek találtuk ezt a megoldást. Vannak a lassú témáink, a szentimentális nóták, a régi korszakot megidéző döngölősebb Aurora számok, a gyors szerzemények… Úgy gondoltuk, hogy ne legyen domináns egyik irányzat sem. Elvileg egy korongra fel lehetett volna suszterolni mindent, de ez a koncepció nem állta volna meg a helyét."


Ha nem bánod, bele-bele csipegetnék ebbe a 22 számos termésbe. A két évvel ezelőtt megjelent koncertlemezetek három új stúdiós dalt is tartalmazott, ezek szintén helyet kaptak ezen a friss kiadványon. Azért szerepelnek most is, mert már készen voltak?


"Igen, az Őrült világ, a Nem történik semmi, és a Kissé nagyon durva már jó ismerősei az Aurora rajongóinak, és úgy gondoltuk, hogy a gyűjtők jó néven veszik azt, ha itt is megtalálják ezt a három számot. Pláne, hogy ehhez az anyaghoz igazítva újra lettek keverve."AURORA - Nem baj (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)A Nem baj dalotokból az jön le, hogy ti nagy ívben tesztek a politikára, nem szimpatizáltok egyetlen párttal sem.

"Figyelj, a maga módján azért mindegyikünk képben van... Annyira nem dugjuk a fejünket a homokba, de teljes mértékben ez a véleményünk. Nézegetjük, de az egyik kutya, másik eb. Azt vettem észre, hogy az nem egy bölcs dolog, ha egy zenész odaadja az arcát egy párthoz. Egyszer az egyik van hatalmon, máskor a másik, ezek nagyon ravaszul kitalált dolgok. A politikusok csak zsírosodnak, húsosodnak a nép bőrén, egyik sem azzal foglalkozik, amire felesküdött. Mi már olyan szinten csalódottak vagyunk… olyan szinten dögszag árad a politikából, hogy ez nekünk rohadtul nem jön be.

A zenekar mindig is kényesen ügyelt arra, hogy nehogy is véletlenül ide vagy oda húzzon. Volt is egy-két eltévedt vándor, aki megpróbált minket beugratni, belénk beszélni, hogy mi most ilyenek vagy olyanok vagyunk, de hadd döntsük már el mi, hogy kurvára nem akarunk semmilyen pártnak a szócsöve lenni. Mint ahogy ez a korábbiakban is így volt, úgy gondolom, ez már így is marad az elkövetkező pár évben, amíg a színpadra felmegyünk. Nem nagyon fogunk senkinek és semmihez asszisztálni.

De Pusztai Zoli ebben a dalszövegben arra is gondolt, hogy a politika mint olyan megmérgezi az ember lelkét, képes barátságokat, családokat rombolni, közösségeket megosztani, ellentétben a kultúrával, amit ő hatványozottan fontosabbnak tart."Az Aurora egyértelműen – amolyan kényszerű skatulyaként – punk zenekarként van elkönyvelve, de az évek során kissé módosult a stílusotok. Neked is ez a meglátásod?


"A kezdetekben olyan szinten 'punkoztunk', hogy abban benne volt a polgárpukkasztás. A Sex Pistols, Ramones, The Clash, Motörhead – és még sorolhatnám a többi nagy bandát – zenéjén nevelkedtünk, ezek váltak a vérünké, ilyen stílusban indítottuk el az Aurorát. Megvolt a lendület, a punkos vonal, amit nagyon szerettünk, és ez a mai napig tart. De nyilván az évek, évtizedek során mások is hatással voltak ránk, egyértelmű, hogy ezek is beépültek a zenénkbe, és talán egy kicsit jobban is tudunk már muzsikálni.

Sokan mondják, hogy nagyon örülnek annak, hogy annak ellenére, hogy technikásabban játszunk, megmaradtak a zenénkben azok a punkos elemek, amelyektől mi vagyunk az Aurora. Hogyha meghallgatnak egy dalt, akkor pár akkordból könnyen beazonosítható, hogy ezt ki játssza. Ez elismerésként hangzik, és örülök, hogy talán tényleg sikerült egy olyan zenei és tartalmi stílust kialakítani magunk körül, ami hamisíthatatlan Aurora."

 Visszatérve még az új kiadványhoz, ugye nem tévedek nagyot ha azt mondom, hogy igen meglepődhettetek, amikor azt a hírt kaptátok, hogy Mahasz-lista dobogós a Se fájdalom, se félelem? Varrjunk már erre egy gombot!

 "Hát, hogyne! Nagyon komoly köszönet illeti ezért a rajongóinkat. A mostani, mondhatni nehéz időkben, amikor a lemezeladások a béke segge alatt vannak, szinte mindenki az mp3-mal meg a streameléssel van elfoglalva, magyarul csak így „áldoznak” a zenére, ezért ez egy hatalmas elismerés. Már az előrendelés is elég tisztességes volt, a megjelenéskor pedig hirtelen meglódultak az eladási számok.

A lemez felverekedte magát a második helyre… aztakurva! (nevet) Az ember nem is gondolta volna, hogy ennyire hűségesek hozzánk, ennyit áldoznak ránk az Aurorát kedvelők. Ez még jobban megerősít abban, hogy jó, amit csinálunk. És nem mellesleg hadd említsem meg, hogy picit beledugtuk a csőrünket az első helybe is, hiszen ott meg az a Tankcsapda feldolgozáslemez áll, amin ugye szerepel az Egy kis anarchia dalunk."


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


AURORA - Mielőtt nem leszünk (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)

AURORA - Nincs nagy karambol (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Legyen úgy (a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Minden olyan (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)
AURORA - Bűnnel határos (szöveges videó a 2016-os Se fájdalom, se félelem albumhoz)

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PHRENESIS - Modern metal Győrből, az első EP: Acheron
2021. január 21. (csütörtök) 18:13

Acheron címmel megjelent és végig is hallgatható a modern metal / metalcore vonalas győri Phrenesis hat tételt tartalmazó bemutatkozó EP-je. "Dalainkat a kilátástalanság és a reménytelenség okozta érzelmi hullámvasút ihlette. Témáink között helyet kapott az otthonunk és létünk rémálommá válása (Áldozat), a bosszú (Azt hazudtad), a csalódás (Angyal), az önpusztítás (Nem bánom) és végül a világunk. Ez a világ csak egyszer elégeli majd meg, hogy mindent megad a semmiért cserébe (Zafír). Csak úgy elolvasni is érdemes a szövegeket, miután meghallgatta valaki az EP-t, mert úgy teljesen más atmoszférával rendelkeznek, mint dalba foglalva."   www.facebook.com/phrenesismetal     PHRENESIS - Acheron EP (2021) ACHERON by Phrenesis    

AUGUST BURNS RED - Animációs videóval egy vadonatúj dal: Standing In The Storm
AUGUST BURNS RED - Animációs videóval egy vadonatúj dal: Standing In The Storm

Új dallal indította a 2021-es évet az August Burns Red. Ismerkedj meg az animációs klippel kísért Standing In The Storm nótával! Az amerikai metalcore arcok animációs videóját Stefano...

ISATHA - Ismerkedj meg a budapesti extrém folk metalosok új albumával: From Here To Beyond
ISATHA - Ismerkedj meg a budapesti extrém folk metalosok új albumával: From Here To Beyond

From Here To Beyond címmel megjelent és végig is hallgatható az extrém folk metalos budapesti Isatha 9 tételes második albuma. Az első nagylemezük a 2013-as Erdei regék volt. Az Isatha...

MOONSPELL - Február végén érkezik a Hermitage album, új dal és klip: All Or Nothing
MOONSPELL - Február végén érkezik a Hermitage album, új dal és klip: All Or Nothing

Hermitage címmel február 26-án jelenik meg az új Moonspell album, a 2017 őszén kiadott 1755 lemezük utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a videoklippel kísért All Or...

KISS - "A rock'n'roll és a képregények voltak a legjobb tanáraim"
KISS - "A rock'n'roll és a képregények voltak a legjobb tanáraim"

Az American Songwriternek nyilatkozott a KISS egyik frontembere, Gene Simmons, többek között arról, hogy mennyire fontosak voltak számára annak idején a képregények. "Tudod, amikor...

BAD RELIGION - Az elme felszabadítása
BAD RELIGION - Az elme felszabadítása

Emancipation Of The Mind címmel egy eddig kiadatlan dalt tett közzé a kaliforniai punk rock legenda Bad Religion Ez a nóta eredetileg a legutóbbi albumhoz, a 2019 tavaszán kiadott Age Of...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS