VÖRÖS ATTILA - Saját szavaival a végig is hallgatható szólólemez

Decemberben jelent meg a Strength Of Will - Blink Of An Existence album

2017. január 22. (vasárnap) 11:44 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 04:27

Még a múlt év végén, pár nappal Karácsony előtt jelent meg az ex-Leander Rising és ex-Nevermore gitáros Vörös Attila első szólóalbuma, a Strength Of Will - Blink Of An Existence.


A december-januári HammerWorld magazinban olvashatsz is egy alapos interjút Attilával, most pedig nem csupán végighallgathatod a komplett albumot, de el is olvashatod, hogy a szerző mit is gondol a lemez egyes tételeiről.A 11 tételes CD-n számos vendég szerepel olyan csapatokból, mint a Hatesphere,  a Mayhem (Csihar Attila), az Arch Enemy (Jeff Loomis), az Ektomorf (Farkas Zotya), a Ghost Ship Octavius, de a Subscribe/Useme frontember Csongor Bálint, valamint az Armageddon két tagja, Chris Amott gitáros (ex-Arch Enemy) és Veress Marci dobos (Armageddon, ex-Pokolgép) is hallható a lemezen.


www.facebook.com/strengthofwill1. ELECTRIFY

"Tudatosan állítottam össze a lemez dalsorrendjét, ugyanis hiszek abban, és mindig is szerettem, ha a dalok egymást követve, egy ívet, ha tetszik egy utazás érzetét adják, ami egyben végighallgatva valahová elviszi a hallgatót, a figyelmét közben folyamatosan fenntartva.

Az Electrify-t nemcsak azért választottam a lemez nyitódalának mert olyan kíméletlenül, ’in medias res’ csap bele a közepébe, hanem mert számomra hangulatában is erről a pontról tud eljutni a lemez leginkább oda, ahová szerettem volna, hogy eljusson.

A dal zenei alapja nagyjából 3 éve íródott, eredetileg még a Leander Risinghoz. Szerettem volna egy, a Szívidomárhoz hasonló lendületes, komplexebb dal is szerepelne a második lemezen. Ennek ellenére amikor elkészültem vele, gyakorlatilag azonnal Bálint hangját, és karakterét éreztem be hozzá a leginkább illőnek, egy pörgős, nyári, kocsiban veretős kis parti dal feelinggel. Ráadásul amikor egy nagyon jó barátomnak megmutattam a dalt, Ő szó szerint azt mondta, hogy tisztára ilyen ’subi-dubi’ a hangulata. Mondjuk Subscribe, mondtam én neki! (nevet) Nem sokkal később meg is mutattam Bálintnak a dalt egy budapesti, Gödör klubos nyári bulijuk után, aki azonnal igent mondott a felkérésre, bár től kicsit szokatlan módon kevésbé kitörő hangulatban.

A koncertjük utáni napon jelentették be aztán a Subscribe feloszlását, úgyhogy aztán jó ideig jegeltem is a dolgot. Végül aztán összehoztuk a dolgot, és nem viccelek, Bálint zsigerből ugyanarra az életérzésre, feelingre érzett rá, és pont olyan dolgokat énekelt, amiket az első pillanattól kezdve elképzeltem a dalhoz. Az egyik legnagyobb kedvencem lett emiatt a lemezről.

A dalban Veress Márton (Armageddon, ex-Pokolgép) dobol, aki szintén azonnal tudta, mit szerettem volna, és az általam írt dob mankót is pont úgy színezte, hogy az megtartsa eredeti jellegét, de tartalommal is töltse fel közben. Borzasztó jó munkát végzett ő is. A basszust én játszottam fel, és a gitárszólója, illetve az a rész együtt kiemelt kedvencem lett végül."

 

VÖRÖS ATTILA - Strength Of Will / Blink Of An Existence (a 2016-os album)


 2. MY OCTOBER


"Ezt a dalt még 2012-ben, közvetlenül a Szívidomár megjelenése előtt írtam, amikor egy szemesztert kint tanultam ösztöndíjjal Los Angelesben. Mivel a zenekarban nem tudtunk a dallal kapcsolatban konszenzusra jutni, végül polcra került ez a személyes darab. Tavaly tavasszal aztán fogtam a hátizsákom, és Spanyolországban nekivágtam az El Camino egyik útvonalának. Néhány száz kilométernyi séta alatt aztán bőven volt időm, a sok agyalás mellett a szólólemezemen is kattogni, és miközben ezt a dalt dúdolgattam magamban, megszületett annak későbbi refrén témája - legalábbis a melódiája.

Eredetileg Mári Peti énekelt volna benne, de betegség miatt végül ez nem jött össze, így megkértem Barnit a The Southern Oracle zenekarból, hogy a H.O.C. című dal mellett ide is ugorjon már be. Az ő hangja és vendégszereplése talán a legkedvesebb meglepetés is volt a számomra. Barnit nem csak emberileg, és az elmebeteg grafikai képessége, tehetsége miatt, hanem a zenei érzéke, érzékenysége miatt is csodálom. A vele való közös munka olyan hihetetlen könnyedséggel ment, mintha mindig is együtt zenéltünk volna.

A már említett refrént aztán végül én énekeltem fel, amire külön büszke vagyok, illetve a dal szövegét is én írtam, ami egy nagyon személyes szöveg lett, az egyik legszemélyesebb, amit valaha is írtam.

Eredetileg Van Williams dobolta volna fel ezt a dalt is, de végül - idő hiányában - a 4., 6.,7., 8. és 9. dalok mellett a 2., 3. és 5. szerzeményeimet is Béla dobolta fel, az utolsó utáni pillanat előtt egy hajszállal - a tőle megszokott irgalmatlan durva húzással. A basszusgitárért pedig a zseniális Kovács Zoli (Depresszió) a felelős."VÖRÖS ATTILA feat. BARNIE (TSO) - My October (szöveges videó a 2016-os Strength Of Will albumhoz)


3. H.O.C.

"A lemezre gyakorlatilag egy nóta kivételével az összes szerzemény játszi könnyedséggel, szinte teljesen magától értetődően állt össze. Nos ez lett a kivétel ez alól! (nevet) A refrén témáját egy Jozzyval való közös jammelésünk során írtam, amikor a Nemzeti Galériában adott kis feldolgozás ’hakninkra’ dolgoztuk át Michael Jackson Bad című dalát a Leander Risinggal. Ez valamikor szintén 2012-ben volt, és már akkor eldöntöttem, ebből egyszer egy ultrasúlyos, bunkó, koncertnótát fogok összerakni. Végül közel 4 évbe, és elég sok nekifutásba telt, mire teljesen összeállt az egész.

Eredetileg szólót sem terveztem bele, aztán valahogy az is csak úgy kigurult. A szövege egyébként szintén saját szerzemény, ami a saját magunkkal való szembenézés hiányáról, vagy épp önmagunk ámításáról szól, amivel szemben, ha tükröt tartanak, nem könnyű, de feltétlenül bele kellene néznünk, mert a körülöttünk lévő, általunk felállított világunk, olykor könnyen kártyavárként omolhat össze az élet kisebb nagyobb ’szellőitől’.

Béla dobol, Zoli bőgőzik, Barni és Farkas Zotya pedig egy csodálatos duettel koronázzák meg a dalt. Még egy apró kis poén is belekerült!" (nevet)

4. PHARAO


"Szeretem a dal sztoriját, ugyanis a megírásának jó 80 %-a úgy gurult ki, hogy nagyjából 3 éve épp az öcsémnek mutogattam a legújabb gitár effektproci szerzeményemet, egy Axe FX Fractalt, és annak gyári, illetve általam gyártott hangszíneit. Beni akkoriban vadul döngette a Nile-t, így amikor az intróban hallható effekteket mutogattam neki, olyan jellegű ’egyiptomias’ témák jöttek elő belőlem is. Ezek aztán annyira megtetszettek, hogy mondtam is az akkor kb. 13-14 éves Beninek, hogy most ezt vegyük is fel gyorsan. Onnantól kezdve egészen a szóló témáig egymást írták a riffek, és csak az outró részt, illetve a szóló alatti kíséretet raktam később hozzá a dalhoz.

Az outro téma egyébként az egész lemez egyik legsúlyosabb témája lett, és a dal maga is az egyik, ha nem a legpusztítóbb darab, Béla ősbunkó, beton 2/4-ével, Zoli húzós bőgőjátékával.

A szöveget ehhez is én írtam, ami eredetileg inkább egy UFO-sztorinak indult, de később átváltott egy újabb személyes utazásba, ahol magunkkal szembenézve egy sokkal tisztább, mélyebb, egységesebb, univerzálisabb tudatállapotba tudunk kerülni. Csihar Attilát (Mayhem stb.) már régóta ismerem, sőt, már évekkel ezelőtt felkértem, hogy szerepeljen a majdani lemezemen, amire nagy örömömre azonnal igent mondott. Mivel tudtam, hogy Őt foglalkoztatja ez a piramisos, UFO-s témakör, kézenfekvő volt vele beszélni.

Az eredeti tervem az lett volna amúgy, hogy megpróbálom befűzni Eddie-t a Suicide Silence-ből, hogy Attilával együtt egy igazi mészárlássá varázsolják a dalt, ami végül nem jött össze, viszont az általam felnyomott mankó 'ének' is megtetszett, és úgy gondoltam, az még személyesebbé, és emiatt talán még izgalmasabbá teszi a nótát.


 Később a lemezborítót is erőteljesen inspirálta a szövegvilág, amit aztán Borbás Robi tökéletesen életre keltett. Nagyon hálás vagyok neki is, hogy már másodjára hozhattam a segítségével létre valamit, ami számomra - és talán épp emiatt más számára is - igazán jelent valamit."

5. ENDLESS HORIZON

"Az egyik legrégebben megszületett dal, amit még 2009-ben, a Remembering The Steel (Pantera tribute) zenekarom idején, az 'amerikai kalandozás' előtt írtam meg. Már akkor felénekelte Apey a részét, amit kicsit átpofozgatva újravettünk végül a lemezhez. Számomra nem is volt kérdés, hogy mással készítsük el a nótát, hiszen már elsőre is annyira markánsan rányomta Apey a bélyegét, hogy utána nem tudtam volna már más hangjával, elképzeléseivel szeretni a végeredményt.

A dal gyakorlatilag 98%-ban ugyanolyan formában került feljátszásra, mint annak idején, viszont Zoli brutál tapping-témái, Béla dobolása, no meg Jeff Loomis (Arch Enemy, ex-Nevermore) vendégszereplése rengeteget tettek hozzá az egészhez."6. BON VOYAGE

"A Bon Voyage egy igazi kis gyöngyszem az albumon, amit alig másfél éve írtam meg. Készült hozzá egy eredeti szöveg is, de végül az annyira személyes lett, hogy Apey - akinek az első pillanattól kezdve elképzeltem a hangját a dal köré - végül inkább maga írt hozzá szöveget.

Eredetileg készült egy instrumentális verzió is a dalhoz, amit valamilyen formán ki is fogok majd hozni - ez alkalommal nem 7 év múlva... (nevet)

A dal egyébként számomra nagyon ideális helyen szerepel a lemezen, ugyanis nem csak egyfajta feloldást, hanem a hangulat ívét tekintve egy fordulópontot is jelent számomra. Tényleg egyben érdemes igazán meghallgatni az egészet. Apey a hangjával és a zenéjével számomra attól a pillanattól kezdve, ahogy először meghallottam, az egyik - ha nem a - legkiemelkedőbb alakja a mai magyar zenei palettának.

Egyszerűen nem tud hibázni, mert nem csak borzasztóan tehetséges, de alázatos és elhivatott is. Még ha tudna is rosszat csinálni, akkor sem engedné meg magának. A dalban egyébként Jozzy rázza a sószórót, illetve a bőgőt, Béla pedig a kongát püföli oly érzékletesen."
7. MENNY ÉS POKOL KÖZÖTT

"Ezt a nótát nagyjából egy napon belül írtam meg a Leander Rising későbbi Hóvirág című dalával, illetve egy másik, még napvilágot nem látott szerzeménnyel. Ezt a három dalt azután írtam ki magamból, hogy életemben először beszéltem Warrel Dane-nel telefonon, még szintén 2009-ben.

Amúgy ez kb. 2 nappal azután volt, hogy a Cadaveres - talán nyáron - játszott a Dieselben, akikkel egy számot elnyomtam vendégként - mivel előtte több mint egy évig nyomultam velük. Ezt onnan tudom, hogy a koncert után hazaesve kaptam először válaszlevelet a Nevermore-osok háza tájáról. Izgalmas idők! (nevet)

Szóval, a dal már évek óta összeállt, gyakorlatilag a szólót leszámítva nem is változtattam rajta semmit. Mivel eredetileg Warrel Dane hangjában gondolkodtam - csak idő hiányában ez végül nem valósult meg -, Örssel (az AWS frontembere) végül az utolsó pillanatokban beszéltem először, hogy volna-e kedve énekelni a lemezen. Az egyik tanítványom, Tóth Merci (borzasztóan tehetséges, csekkoljátok a videóit a neten!), illetve Lénárd László (HammerWorld) hívták egyébként fel Örsre a figyelmemet.

Mivel előzetesen ismertem valamennyire a munkásságát és a szövegeit is szerettem, nagyon megörültem, amikor igent mondott a felkérésre. Büszke is vagyok a végeredményre, amit ténylegesen az utolsó pillanatban hozott össze ének és szöveg terén is."

Óriási büszkeség továbbá az is, hogy a dalban, és ezáltal a lemezemen szerepel a most 16 éves öcsém, Vörös Bendegúz is, aki a gitár mellett basszusgitáron is játszik már egy ideje, és ebben a dalban ezt csillogtatta meg. Elképesztő zeneiség van benne, feelinggel, a részletekre odafigyelve játszik, és hallgat zenét."Videó a 2 kis feltörekvővel:


8. THE BLINDFOLD


"Amikor nekiültünk a kettes Leander Rising lemez végleges megírásának (a Hóvirág, a 27 év, a Félőlény és az Öngyötrő dalok korábban fel lettek már véve) megkértem Bélát, hogy küldjön nekem dob groove-okat, témákat, amik köré lehetne fasza riffeket írni, mert szerettem volna őt is jobban bevonni a kettes lemez megírásába. Nem sokkal később, talán már másnap átküldött néhány témát, amik közül az egyik egyből bekapcsolt nálam valamit, és gyakorlatilag ismét, szinte egyből kigurult majdnem a teljes dal. El is kezdtük valamennyire kidolgozni a dalt, de aztán végül úgy döntöttem, nem szeretném felhasználni az Öngyötrő lemezre.

Később, miután felvettük a Blink Of An Existence lemezre, valahogy - talán a Pantera tribute kapcsán - eszembe jutott Daniel Sander személye énekfronton, akivel néhány évvel korábban, egy 2 állomásos, németországi miniturnén ismerkedtünk meg. Jozzy vendégszólójáról ódákat tudnék zengeni. Elképesztően súlyos, dögös, de mégis jó fej, vicces, egyszerűen zseniális szóló. Kovács Zoli pedig überdurván követi ismét a gitárokat."

 

VÖRÖS ATTILA - The Blindfold (a 2016-os Strength Of Will albumról)9. INSOLENCE


"Ismét egy közel matuzsálemi korú dal, még 2010-ből. Egy igazi pörgős, húzós, mégis komorabb hangulatú dal. A közepén lévő akusztikus betét külön kis kedvence, illetve Béla itt mutatja meg igazán, hogy nem 'csak' a BETON 2/4-e világszínvonalú.

A szövegért, illetve az énekekért pedig egy régi barát, Esse a dán thrash metal elitcsapat Hatesphere énekese követett el. Vele még ebben az évben, egy amerikai Nevermore turnén ismerkedtem meg, és a mai napig jó viszonyban is vagyok az egész brigáddal. Nulla kompromisszum, maximális súly... Ha idáig eljutsz, és kezd betelni az agyad, ne csodálkozz! (nevet) A lemez nagyon tömény, nem biztos, hogy a mai rohanó, és felpörgött világban olyan könnyen adja magát, de bizonyos dolgok már csak ilyenek, és tovább tartogatnak meglepetéseket...

Rengeteg munkám van a lemez felvételében, keverésében és maszterizálásában is. A dobfelvételeket leszámítva teljesen egyedül csináltam mindent, amire külön büszke vagyok. Ez a dal, illetve a H.O.C. talán a két legbrutálisabban megszólaló szám a lemezen."
10. BLINK OF AN EXISTENCE

"És el is érkeztünk a lemez záró akkordjához. Ugyan felkerült még egy instrumentális darab az albumra, de én arra abszolút úgy tekintek, mint egy bónuszdalra, egy különálló szerzeményre, ami ebbe a sorba számomra nem igazán volt már beilleszthető, viszont nem is szerettem volna lehagyni.

Visszatérve tehát a 'záró' dalra, a Bon Voyage mellett egy másik kis kakukktojásnak tűnhet első hallgatásra. Egy több mint 10 perces, lassan, hosszan építkező, helyenként kicsit 'pinkfloydos', máshol kicsit 'neurosisos' hangulatú darab, amit egy próbatermi jammelés során szültünk meg Kocsis Máté (Wellhello, Ghostchant, The Idoru) barátommal, majd otthon nálam raktunk össze, a gyönyörtől vinnyogva.

Tudtuk, hogy ez a dal kilóg majd a sorból, ugyanis épp egy másik ultrasúlyos lemezt írtunk és gyakorlatilag raktunk össze két nap alatt. Erről majd remélem még az idén lehet hallani... (nevet) De azt is tudtuk, hogy itt és most tényleg mindent szabad. A Mátéval elkövetett album óriásit fog szólni, azt már most megígérhetem!

Később aztán felkértem a zseniális Szebényi Danit, hogy 'klimpírozzon' már fel valamit a dal köré. Nos, kb. másnapra meg is tette, de úgy, hogy aztán egy-az-egyben került fel a lemezre, mindenféle cicomázgatás, vagdosás nélkül. A basszusokat végül én játszottam fel. Egy igazi kis gyöngyszemként tekintek erre is az albumon, legalábbis engem jó helyekre szokott elvinni."11. SCAR VII


"A talán kicsit igazságtalan 'bónuszdal' (száműzetés, megbélyegezés...) tényleg csupán abból fakad, hogy egyszerűen a lemez ívébe, hangulatába, mondanivalójába nem fért már bele más módon. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok erre a szerzeményemre is, egy igazi modern, 7 húros, gitárvirtuóz, instrumentális szám, amelynek célja a szórakoztatás. A dalnak volt egyébként egy még hosszabb verziója is, amit 2009-ben írtam meg, még mielőtt a Nevermore-hoz csatlakoztam volna. Valamennyire talán ez is segített a későbbi bejutásomnál, hiszen annak idején ezt Jeff Loomis is látta, hallotta, és nagyon elismerően nyilatkozott nekem róla.

Veress Marci dobol benne, illetve a végleges verzióban egy másik óriási kedvencem, Chris Amott (Armageddon, ex-Arch Enemy) vendégszólózik, a basszust pedig ismételten én követtem el.


VÖRÖS ATTILA feat. Chris Amott - Scar VII (előzetes a 2016-os Strength Of Will albumhoz)


Köszönöm, hogy végigolvastad a sztorikat, kívánok sok örömöt és kellemes utazgatást a lemez hallgatása közben!"


attilavoros.com
 


 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SZEGEDROCKS 2018 - A Dóm téren így nyomta a Tankcsapdát a közel 400 zenész
2018. április 22. (vasárnap) 08:57

Közel négyszáz rockzenész gyűlt össze a szegedi Dóm téren egy nagy örömzenélésre. Amatőr és profi zenészek jöttek Nyírbátorból, Pestről, a Dunántúlról, Bécsből és a Vajdaságból is. Olasz ötlet alapján hazánkban első alkalommal népszerűsítették ily módon a rockot és az élőzenét. A Szegedma beszámolója szerint a flashmobot a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Szurdi Zsolt emlékére szervezték, de dr. Sipos Zoltán előtt is tisztelegtek az összegyűlt rockerek. A szombat délutáni villámcsődület lényege az volt, hogy amatőr és profi zenészek együtt játszanak el négy ismert számot. A gitárosok, basszusgitárosok, dobosok és énekesek már kora délelőtt ellepték a Dóm teret, mindenki hozta saját hangszerét, igyekeztek berendezkedni a rockerek. Jöttek Nyírbátorból, Pestről, a Dunántúlról , Bécsből és a Vajdaságból .   www.facebook.com/SzegedRocks Szeged szívében először...

SZEGEDROCKS 2018 - Így nyomta a Tankcsapdát a közel 400 zenész a Dóm téren
SZEGEDROCKS 2018 - Így nyomta a Tankcsapdát a közel 400 zenész a Dóm téren

Közel négyszáz rockzenész gyűlt össze a szegedi Dóm téren egy nagy örömzenélésre. Amatőr és profi zenészek jöttek Nyírbátorból, Pestről, a Dunántúlról, Bécsből és a...

SZEGEDROCKS 2018 - Így nyomta a Tankcsapdát a közel 400 zenész a Döm téren
SZEGEDROCKS 2018 - Így nyomta a Tankcsapdát a közel 400 zenész a Döm téren

Közel négyszáz rockzenész gyűlt össze a szegedi Dóm téren egy nagy örömzenélésre. Amatőr és profi zenészek jöttek Nyírbátorból, Pestről, a Dunántúlról, Bécsből és a...

AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 8. rész
AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 8. rész

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle...

GRIMNER - A svéd viking/folk banda szeptemberben nálunk is bemutatja az új albumát
GRIMNER - A svéd viking/folk banda szeptemberben nálunk is bemutatja az új albumát

Vanadrottning címmel februárban jelent meg a viking/folk metalos svéd Grimner harmadik nagylemeze, amit nálunk is bemutatnak majd a friss anyagot, mégpedig a folk metalos orosz Kalevala...

TALES OF EVENING - Előzetes az új albumhoz, már előrendelhető
TALES OF EVENING - Előzetes az új albumhoz, már előrendelhető

A fény nyomában címmel a májusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként lát majd napvilágot a Tales Of Evening harmadik albuma, amely már előrendelhető a zenekar honlapján. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS