ØRDØG - Új dal és klip a februári albumról: Államtitkár

A második lemez a februári HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelenik meg

2017. január 16. (hétfő) 15:20 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 13:57

Sötétanyag címmel a februári HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelenik meg a Superbutt egykori tagjait tömörítő, de már kizárólag magyarul zenélő Ørdøg zenekar második albuma, a 2014-es 10 fekete dal lemez folytatása. A 9 tételes Sötétanyag első dalát, a Sátántangót már korábban bemutattuk, most pedig itt a második új nóta is, a klipes Államtitkár, amelynek tegnap volt a premierje a grungery.hu oldalon.

"Zenei szempontból az Államtitkár teljes egészében Salim [Mahboubi Salim basszusgitáros] szerzeménye, és ebből kifolyólag egy kicsit abszurdabb is - mondja az új dalról a frontember Vörös András. - Közülünk neki a legtágabb a zenei ízlése, és egyébként már az is csoda, ha nem csak páratlan ritmusokban gondolkodik..." (nevet)

A pesti lemezbemutató koncert március 3-án lesz a Dürer Kertben (Room 041).

 www.facebook.com/ordogmusic


„A Sötétanyag zenei rendezője Varga Zoltán volt, az anyagnak megírásából és felvételeiből pedig már Nagy-Miklós Péter gitáros, azaz Wackor Miki is teljes értékű tagként vette ki a részét.”


A grungery.hu oldalon egy hosszabb interjút is elolvashatsz Vörös Andrással. Részletek a beszélgetésből...Két dalt hallottam eddig a lemezről, és sokkal fülbemászóbbnak, slágeresebbnek tűnnek ezek a tételek annál, mint amire számítottam. Jól érzem, hogy kicsit szélesebbre tártátok a kapukat?

"Amikor az első lemezt írtuk, az valójában nem egy funkcionáló zenekar volt még. Összejött egy társaság öt év kihagyás után, lement a próbaterembe, és összerakott egy nagylemeznyi dalt. Az új album viszont már egy működő csapat produktuma, egy öttagú zenekar munkája, mivel itt már Miki (Nagy-Miklós Péter gitáros, Wackor) is aktívan részt vett a dalírásban. És hát az is egy kis magabiztosságot adott, hogy a 10 fekete dal lemezt viszonylag jól fogadta a közönség."


Nekem úgy tűnik, mintha az éneknél is jobban el merted volna engedni magad, pedig már a Superbutt-időkhöz képest is nagyot léptél az Ørdøg dallamosságával. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz képest, amit még tavaly nyilatkoztál nekem a kezdetekről, egészen megdöbbentő a változás!

"
Talán még veled is beszélgettünk az első anyag kapcsán, hogy az sokkal inkább ilyen ordítozós, de a Superbuttahoz képest mégis egy kicsit éneklősebb dolog lett. Az, hogy én ezt az első Ørdøg lemezen meg tudtam csinálni, adott még egy adag önbizalmat. Most még jobban próbáljuk tágítani a határokat. Miki például úgy vokálozik a lemezen, hogy azok sokszor már önálló énekdallamok, amiket ő hozzátesz. A Fényhozó (senki) című szám refrénjében pedig konkrétan felváltva éneklünk. Az pedig kicsit olyasmi már, mint amikor a System Of A Downban a gitáros elkezdett teljes jogon énekelni."


A dallamosságot úgy is értem, hogy a megismert két dalnál már a második hallgatástól kezdve megragadnak a refrének.

Hogy énekelhető témákat tudjon az ember összehozni, ahhoz azért elsősorban az kell, hogy merjen énekelni, és hogy ne az legyen, hogy kettő hangból akarja megoldani a dolgot. Vagy hogy a saját dallamom alá merjek vokálozni, amit élőben persze nem lehet megcsinálni, mert nyilván csak egy torkom van. A stúdióban viszont előfordult, hogy már eleve nekem is két szólam jutott. Ott volt egy segédszólam alatta, amit alig hallasz ki, de mégis egy szép nagyot nyit a refrénen. Úgyhogy alapvetően ezen is múlik. Meg most ez jött."

 

ØRDØG - Államtitkár (a 2017-es Sötétanyag albumhoz)


 

Van kedved a szövegekről beszélni, vagy inkább mindenkire rábízod, hogy értelmezze őket úgy, ahogyan akarja?

"Alapból rábízom mindenkire, de az Államtitkárnál fontos is beszélni róla. Ez az egyetlen dal, aminek nem csak én írtam a szövegét. Létezik egy Horváth Viktor nevű pécsi író, aki az egyetemen irodalmat oktat, és aki persze legalább annyira punk, mint professzor. Szóval neki van egy verstan tankönyve, aminek az a címe, hogy A vers ellenforradalma.

Az Államtitkár első versszaka egy úgynevezett példaversként szerepel ebben a kiadványban. Nem kell, hogy bármi értelme legyen az ilyeneknek, ne az értelmét keresd. Az a funkciója, hogy a szótaghosszúságok és rövidségek miatt skandáld magadban sokat, és akkor rögzül a versláb. De én annyira röhögtem, mikor olvastam, hogy mondtam Viktornak, hogy ezt nekem el kell vinnem, és rá kell raknom egy metal számra, mert annyira abszurd ez a dolog, hogy pont odaillik."


Azonnal belement a dologba?

"Először nem értette, kérdezte, hogy miért pont ezt, hiszen ennek tényleg semmi értelme nincs, mert nem is azért készült, hogy értelme legyen. Aztán amikor meghallotta a végeredményt már ő is röhögött, mondta, hogy tök jó, használjuk nyugodtan. Szóval nem azért alakult így, mert annyira akartam volna egy szöveget arról, hogy lopnak a politikusok, mert ez egyrészt nem érdekel, másrészt úgyis tudja mindenki nélkülem is. A zene és a szöveg is egy kicsit abszurd.

Amikor Peti először meghallotta, azt kérdezte, hogy tényleg benne van egy rockszámban az a szó, hogy 'államtitkár'? És egyébként igaza van, mert tényleg nem illene oda, és is azért kaptam fel rá a fejem azonnal, mert ilyet nem lehet mondani egy rockszámban, hogy államtitkár, pláne hogy még a címe is az!" (nevet)

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el!„A Sátántangó videóját Magyar Dániel készítette, ő csinálta egyébként a legelső szövegvideónkat is a Melankóliára bő két éve. A Sötétanyagból lesz digipak-kiadás is azoknak, akik szeretik az ilyesmit gyűjteni, és persze fent lesz a lemez az összes szokásos online felületen, YouTube-on, Spotify-on, Deezeren és így tovább."

 


ØRDØG - Sátántangó (szöveges videó a 2017-es Sötétanyag albumhoz)
 


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. ØRDØG - Sötétanyag
(02/03 - Edge/Hammer)

01. Mintha
02. Fényhozó (senki)
03. Keringő
04. Államtitkár
05. A fele tréfa
06. 100X100000
07. Lángolj
08. Óriás leszel
09. Sátántangó

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AC/DC - Új album? És Cliff Williams basszer is visszatért?
2018. december 9. (vasárnap) 10:21

A brit Classic Rock az év legfontosabb eseményei között megemlítette azt is, hogy az AC/DC 2018-ban visszatért a stúdióba. Augusztusban mi is beszámoltunk arról, hogy a vancouveri Warehouse stúdióban Phill Rudd dobost, Brian Johnson énekest, Angus Young és a csapat legutóbbi turnéján Malcolm Young helyén játszó Stevie Young gitáros is felbukkant. A Classic Rock értesülései szerint még Cliff Williams basszusgitáros is visszatért, és valóban egy új album készül.   Classic Rock: "Ahogy mindenki más, eleinte mi is szkeptikusak voltunk a pletykákat illetően, miszerint Angus Young nekilátott összekalapálni egy új AC/DC albumot. De csak addig, amíg meg nem érkeztek a fotók Vancouverből. És Brian Johnson meg Phil Rudd is visszatért? Hasonlóan utasítottuk el azokat a kósza híreket is, melyek szerint olyan régi dalok kerülnek felvételre, amelyeket még Malcolm Young írt, vagy vele együtt írt a csapat. Azonban...

SYMPHONY OF SYMBOLS - Új klip a szegedi death metal csapattól: The First Nation, The Last Survivor
SYMPHONY OF SYMBOLS - Új klip a szegedi death metal csapattól: The First Nation, The Last Survivor

Historiocriticism címmel augusztusban jött ki a tech-death vonalas szegedi Symphony Of Symbols második nagylemeze, a 2012-es Stupefying Beliefs folytatása, amit a tavaly csatlakozott új...

JOHN GARCIA - Új klipes dal az ex-Kyuss énekestől: Jim's Whiskers
JOHN GARCIA - Új klipes dal az ex-Kyuss énekestől: Jim's Whiskers

A Kyuss, a Slo-Burn, a Unida, a Hermano vagy a Vista Chino frontembereként ismert John Garcia harmadik szólóalbuma január 4-én jelenik majd meg, második előzetes dalként pedig megérkezett...

VOLUMEFEEDER - Új dal és klip a hódmerővásárhelyi triótól: Castigated
VOLUMEFEEDER - Új dal és klip a hódmerővásárhelyi triótól: Castigated

Arról már október végén beszámoltunk, hogy befejezte első nagylemezének felvételeit a hódmezővásárhelyi VolumeFeeder trió, az album 2019 februárjára várható, viszont már is itt...

PHOENIX RT - Az új lemez mellé friss klip a címadó dalhoz: Mi kell több?!
PHOENIX RT - Az új lemez mellé friss klip a címadó dalhoz: Mi kell több?!

Mi kell több?! címmel tegnap megjelent a csallóközi Phoenix RT új albuma, az első lemezük a gitáros Győrög Marcival, aki az idei év elején csatlakozott a zenekarhoz. Máris...

SUM 41 - 2019 nyarán visszatérnek Budapestre
SUM 41 - 2019 nyarán visszatérnek Budapestre

Idén már elkezdett dolgozni a 2016-os 13 Voices album folytatásán a Deryck Whibley vezette Sum 41, de a hetedik lemezről egyelőre nincs konkrét hír, viszont a kanadai pop-punk csapat...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS