ØRDØG - Új dal és klip a februári albumról: Államtitkár

A második lemez a februári HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelenik meg

2017. január 16. (hétfő) 15:20 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 13:57

Sötétanyag címmel a februári HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelenik meg a Superbutt egykori tagjait tömörítő, de már kizárólag magyarul zenélő Ørdøg zenekar második albuma, a 2014-es 10 fekete dal lemez folytatása. A 9 tételes Sötétanyag első dalát, a Sátántangót már korábban bemutattuk, most pedig itt a második új nóta is, a klipes Államtitkár, amelynek tegnap volt a premierje a grungery.hu oldalon.

"Zenei szempontból az Államtitkár teljes egészében Salim [Mahboubi Salim basszusgitáros] szerzeménye, és ebből kifolyólag egy kicsit abszurdabb is - mondja az új dalról a frontember Vörös András. - Közülünk neki a legtágabb a zenei ízlése, és egyébként már az is csoda, ha nem csak páratlan ritmusokban gondolkodik..." (nevet)

A pesti lemezbemutató koncert március 3-án lesz a Dürer Kertben (Room 041).

 www.facebook.com/ordogmusic


„A Sötétanyag zenei rendezője Varga Zoltán volt, az anyagnak megírásából és felvételeiből pedig már Nagy-Miklós Péter gitáros, azaz Wackor Miki is teljes értékű tagként vette ki a részét.”


A grungery.hu oldalon egy hosszabb interjút is elolvashatsz Vörös Andrással. Részletek a beszélgetésből...Két dalt hallottam eddig a lemezről, és sokkal fülbemászóbbnak, slágeresebbnek tűnnek ezek a tételek annál, mint amire számítottam. Jól érzem, hogy kicsit szélesebbre tártátok a kapukat?

"Amikor az első lemezt írtuk, az valójában nem egy funkcionáló zenekar volt még. Összejött egy társaság öt év kihagyás után, lement a próbaterembe, és összerakott egy nagylemeznyi dalt. Az új album viszont már egy működő csapat produktuma, egy öttagú zenekar munkája, mivel itt már Miki (Nagy-Miklós Péter gitáros, Wackor) is aktívan részt vett a dalírásban. És hát az is egy kis magabiztosságot adott, hogy a 10 fekete dal lemezt viszonylag jól fogadta a közönség."


Nekem úgy tűnik, mintha az éneknél is jobban el merted volna engedni magad, pedig már a Superbutt-időkhöz képest is nagyot léptél az Ørdøg dallamosságával. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz képest, amit még tavaly nyilatkoztál nekem a kezdetekről, egészen megdöbbentő a változás!

"
Talán még veled is beszélgettünk az első anyag kapcsán, hogy az sokkal inkább ilyen ordítozós, de a Superbuttahoz képest mégis egy kicsit éneklősebb dolog lett. Az, hogy én ezt az első Ørdøg lemezen meg tudtam csinálni, adott még egy adag önbizalmat. Most még jobban próbáljuk tágítani a határokat. Miki például úgy vokálozik a lemezen, hogy azok sokszor már önálló énekdallamok, amiket ő hozzátesz. A Fényhozó (senki) című szám refrénjében pedig konkrétan felváltva éneklünk. Az pedig kicsit olyasmi már, mint amikor a System Of A Downban a gitáros elkezdett teljes jogon énekelni."


A dallamosságot úgy is értem, hogy a megismert két dalnál már a második hallgatástól kezdve megragadnak a refrének.

Hogy énekelhető témákat tudjon az ember összehozni, ahhoz azért elsősorban az kell, hogy merjen énekelni, és hogy ne az legyen, hogy kettő hangból akarja megoldani a dolgot. Vagy hogy a saját dallamom alá merjek vokálozni, amit élőben persze nem lehet megcsinálni, mert nyilván csak egy torkom van. A stúdióban viszont előfordult, hogy már eleve nekem is két szólam jutott. Ott volt egy segédszólam alatta, amit alig hallasz ki, de mégis egy szép nagyot nyit a refrénen. Úgyhogy alapvetően ezen is múlik. Meg most ez jött."

 

ØRDØG - Államtitkár (a 2017-es Sötétanyag albumhoz)


 

Van kedved a szövegekről beszélni, vagy inkább mindenkire rábízod, hogy értelmezze őket úgy, ahogyan akarja?

"Alapból rábízom mindenkire, de az Államtitkárnál fontos is beszélni róla. Ez az egyetlen dal, aminek nem csak én írtam a szövegét. Létezik egy Horváth Viktor nevű pécsi író, aki az egyetemen irodalmat oktat, és aki persze legalább annyira punk, mint professzor. Szóval neki van egy verstan tankönyve, aminek az a címe, hogy A vers ellenforradalma.

Az Államtitkár első versszaka egy úgynevezett példaversként szerepel ebben a kiadványban. Nem kell, hogy bármi értelme legyen az ilyeneknek, ne az értelmét keresd. Az a funkciója, hogy a szótaghosszúságok és rövidségek miatt skandáld magadban sokat, és akkor rögzül a versláb. De én annyira röhögtem, mikor olvastam, hogy mondtam Viktornak, hogy ezt nekem el kell vinnem, és rá kell raknom egy metal számra, mert annyira abszurd ez a dolog, hogy pont odaillik."


Azonnal belement a dologba?

"Először nem értette, kérdezte, hogy miért pont ezt, hiszen ennek tényleg semmi értelme nincs, mert nem is azért készült, hogy értelme legyen. Aztán amikor meghallotta a végeredményt már ő is röhögött, mondta, hogy tök jó, használjuk nyugodtan. Szóval nem azért alakult így, mert annyira akartam volna egy szöveget arról, hogy lopnak a politikusok, mert ez egyrészt nem érdekel, másrészt úgyis tudja mindenki nélkülem is. A zene és a szöveg is egy kicsit abszurd.

Amikor Peti először meghallotta, azt kérdezte, hogy tényleg benne van egy rockszámban az a szó, hogy 'államtitkár'? És egyébként igaza van, mert tényleg nem illene oda, és is azért kaptam fel rá a fejem azonnal, mert ilyet nem lehet mondani egy rockszámban, hogy államtitkár, pláne hogy még a címe is az!" (nevet)

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el!„A Sátántangó videóját Magyar Dániel készítette, ő csinálta egyébként a legelső szövegvideónkat is a Melankóliára bő két éve. A Sötétanyagból lesz digipak-kiadás is azoknak, akik szeretik az ilyesmit gyűjteni, és persze fent lesz a lemez az összes szokásos online felületen, YouTube-on, Spotify-on, Deezeren és így tovább."

 


ØRDØG - Sátántangó (szöveges videó a 2017-es Sötétanyag albumhoz)
 


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. ØRDØG - Sötétanyag
(02/03 - Edge/Hammer)

01. Mintha
02. Fényhozó (senki)
03. Keringő
04. Államtitkár
05. A fele tréfa
06. 100X100000
07. Lángolj
08. Óriás leszel
09. Sátántangó

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
A KIRÁLY HALOTT - Új dal a nyíregyházi csapattól: Gyere közelebb
2018. június 18. (hétfő) 14:49

Gyere közelebb címmel egy új dallal jelentkezett a nyíregyházi A Király Halott zenekar. Az új nótában, amely a tavalyi bemutatkozó EP folytatása, vendégként szerepel a New Friend Request énekese, Kerecsen Laci. "Ezúttal is Fabók Máté barátunk készítette el a szöveges videónk artworkjét. Nagy-nagy köszönet és ezer hála érte! Érdekesség, hogy most először kértünk fel vendégénekest egy dalunk teljes megformálásához, aki pedig nem más, mint barátunk, Kerecsen Laci a New Friend Request énekese!" (Fotó: Szabó László Ádám)   www.facebook.com/akiralyhalott "A Király Halott egy 2017-ben Nyíregyházán alakult pop-rock formáció. Zenéjüket a legkülönbözőbb stílusok ihlették a poptól a metalig. Az első EP-jük Amíg élek címmel jelent meg és elérhető a legfőbb online zenei patformokon (Spotify, Deezer stb.). A zenekart legközelebb a kisvárdai LeszFeszten lehet megnézni - július 6-án." A...

HOBO - Életmű koncert jövő márciusban a Sportarénában: Viharban születtem
HOBO - Életmű koncert jövő márciusban a Sportarénában: Viharban születtem

Viharban születtem címmel életmű koncertet ad Hobo, azaz Földes László 2019. március 30-án a Papp László Budapest Sportarénában, melynek keretében egy előadásban felmutatja 50...

A KIRÁLY HALOTT - Dalpremier a nyíregyházi csapattól: Gyere közelebb
A KIRÁLY HALOTT - Dalpremier a nyíregyházi csapattól: Gyere közelebb

Gyere közelebb címmel egy új dallal jelentkezett a nyíregyházi A Király Halott zenekar. Az új nótában, amely a tavalyi bemutatkozó EP folytatása, vendégként szerepel a New Friend...

UKK & ROLL FESZTIVÁL 2018 - Június 20-án, ingyenes nulladik nappal indul az ország legbarátságosabb rock fesztiválja!
UKK & ROLL FESZTIVÁL 2018 - Június 20-án, ingyenes nulladik nappal indul az ország legbarátságosabb rock fesztiválja!

2018-ban már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Megyer Camp megszűnésével kialalakult űrt betölteni hivatott Ukk & Roll Fesztivál, az eredeti helyszíntől 4-5 kilométernyire,...

SZÁVAI GERY - Új szólódal Sicuval: Minden csak látszat
SZÁVAI GERY - Új szólódal Sicuval: Minden csak látszat

A Twister zenekar alapítója, vezetője és szólógitárosa, Szávai Gery szólóalbumon dolgozik, a készülő lemez első két felvezető nótájával már megismerkedhettél, most pedig itt a...

GRAND MEXICAN WARLOCK - "Hamarosan szétszéledünk..."
GRAND MEXICAN WARLOCK - "Hamarosan szétszéledünk..."

Facebook oldalán jelentette be a 2009-ben alakult Grand Mexican Warlock, hogy két idei koncert és egy 2019. januári budapesti buli után bizonytalan időre beszünteti a ténykedését. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS