LEANDER KILLS - Szombaton A Dal elődöntőjében, interjú Leanderrel

2017 első négy koncertjén még Bodor Máté fog gitározni

2017. január 13. (péntek) 18:07 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 04:12

Szombat este lesz a Duna tévén A Dal 2017 verseny első elődöntője, és már rögtön az első adásban szerepelni fog a Leander Kills a korábban már nálunk is bemutatott Élet című új dallal. Történt azonban egy lényeges változás a csapat soraiban, ugyanis Bodor Máté gitáros a kalózmetalos skót Alestorm stúdiós és turnén elfoglaltságai miatt márciustól már nem tud részt venni a Leander Kills mindennapjaiban.

Van egy új zenekari fotó, van egy hivatalos nyilatkozat, de Lénárd László a Leander Kills frontemberének, Köteles Leandernek is feltett néhány kérdést a változások kapcsán. Egy külön cikkben azt is elolvashatod, hogy mit üzent Bodor Máté Floridából, ahol javában készül az Alestorm új albuma.

 

 

www.facebook.com/leanderkills


Leander Kills:

"Eljött az a pillanat, amiről a közös zenélés első napjától fogva tudtuk, hogy el fog jönni. Máté Alestorm-beli elfoglaltságai nem teszik lehetővé, hogy a Leander Kills további munkájában részt vegyen. Tudtuk, hogy így lesz és nagyon örülünk Máté sikerének, ugyanakkor nagyon rossz érzés, hogy nélküle kell folytatnunk, mert egy nagyon jó embert és zenészt ismertünk meg benne az elmúlt egy év során.

Sajnos már A Dal című műsorban sem tud részt venni, de az Élet című számhoz forgatott klipben még szerepelni fog, továbbá 2017 első négy Leander Kills koncertjén még ott lesz velünk:

2017. január 28. Karva (SK) - Karai Rockfest
2017. február 10. Debrecen - Roncsbár
2017. február 18. Kalocsa - Napközi Music Club
2017. február 24. Székesfehérvár - Fezen Klub."

 

 

Szombaton A Dal elődöntőjében szerepeltek az Élet című dallal. Ez a szám kimondottan ehhez az Eurovíziós dalversenyhez született?

"Ott kezdeném, hogy a tavalyi év során két barátomat is elveszítettem. Az egyik legjobb barátomat, valamint Fritz-et (Németh László, a VHK gitárosa, 2016 júliusában hunyt el - L. L.), akit szerintem te is jól ismertél. Tavaly nyáron a két haláleset miatt egy kicsit mélypontra kerültem, és ilyenkor mindig jön egy extra löket. Így tudom feldolgozni a dolgokat. Odaültem a zongorához és kigurult ez a dal.

Amikor aztán felmerült, hogy a 2017-es A Dalon elinduljunk a Leander Kills zenekarral, már lényegében adott volt ez a szám. Azt azért hozzátenném, hogy engem mindig inspirál, ha rövid a határidő, ezúttal pedig két nap volt arra, hogy a leadási határidőig véglegesre formáljuk az Életet."A szombati elődöntőn azonnal el is dől majd, hogy továbbjuttok-e?

"Szerintem igen. A műsor végén, a zsűri pontjai és a közönségszavazatok alapján, úgy tudom. De igazság szerint én ezt a mostani Dalt is úgy fogom fel, mint két éve, amikor a Leander Risinggal szerepeltünk a műsorban. Rock/metal zenével nem nagyon lehet a tévében szerepelni, ez a műsor viszont egy lehetőség arra, hogy olyanok is lássanak minket, halljanak rólunk, akik egyébként még a zenekar nevével sem igen találkoznának.

Két éve a Leander Rising nem jutott tovább az elődöntőnél, egy ponttal lemaradtunk, viszont az akusztikus versenyt közönségszavazatokkal megnyertük. De én ezt most sem úgy fogom fel, mint egy versenyt, hanem mint egy lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy új embereket érjünk el. Tehát mielőtt megkérdeznéd, az sem fog csalódást okozni, ha a zsűri ezúttal is kiszavaz minket! (nevet) A lényeg, hogy megmutassuk magunkat és az Élet című új Leander Kills számot."

 

LEANDER KILLS - Élet (A Dal 2017)

 

A többi elődöntős produkciót azért meghallgattad?

"Nem mondhatnám! (nevet) De most annyi próba és promóciós tevékenység zajlik, interjúk, fotózások, ilyesmik, hogy még akkor sem maradt volna idő erre, ha akartam volna. Számomra, számunkra inkább az a fontos, hogy ebben az idegennek mondható tévés közegben is a maximumot nyújtsuk. Én a koncerteket szeretem, ahol hangerő van, ahol hangulat van, és ahol nem az számít, hogy kamerák előtt vagy képernyőn keresztül profi legyen, amit csinálunk. A tévézés egy külön műfaj, nem a mi világunk, de nem baj az sem, hogy ezen a terepen is kipróbáljuk magunkat. Egy tök jó lehetőség, nem több és nem kevesebb."Bodor Máté gitáros jelenleg Floridában stúdiózik a skót Alestormmal, ő tehát biztosan nem szerepel majd a produkcióban...

"Így van. Esély sem volt arra, hogy A Dal műsorban részt tudjon venni, de az Alestorm feszes beosztása miatt a márciusi Barba Negrás önálló Leander Kills koncerten sem tud ott lenni. Emiatt kénytelenek voltunk átszervezni a dolgainkat. Az utóbbi napokban trióban adtunk interjúkat, de van már egy egészen friss fotónk is, négy fővel, kiegészülve Vermes András gitárossal.

Ettől függetlenül Máté amolyan örökös tiszteletbeli tag marad, és amikor ideje engedi, szerintem a koncertjeinken is felbukkan majd. Január végétől már újra koncertezni fogunk, egy szlovákiai fesztiválon indítunk, és februárban még Máté játszik velünk, márciustól azonban már Andrással állunk majd színpadra. A Barba Negrában is ő lesz a másik gitáros Czifra Miki mellett."Ezek szerint lesznek majd tripla gitáros Leander Kills koncertek is?

"Simán, persze! (nevet) Ha Máté itthon van és ráér, mindig szívesen látjuk majd a bulikon. Nagyon jó barátok vagyunk, egy tündér ember, ő tehát továbbra is része a Leander Kills-nek. Amikor Máté beszállt hozzánk 2016 elején, mindannyian tudtuk, hogy van egy szerencsés évünk, mert az Alestorm nem lesz igazán aktív.

Pár hónapja lett teljesen nyilvánvaló, hogy 2017-ben Máténak már nem lesz ennyi szabadideje, sőt, inkább azt mondom, hogy alig lesz itthon. Emiatt tehát újra kellett terveznünk, szerveznünk a dolgainkat. Február elején elindul a turnénk az AWS és a Useme zenekarokkal, szeretnénk elkészíteni a második Leander Kills albumot, a tavalyi Túlélő lemez folytatását. Az Alestorm pedig új lemezt ad ki, intenzíven turnézni fog. Máté helyére tehát kellett találnunk egy gitárost... Vermes András így az állandó gitárosunk lett, Máté pedig tiszteletbeli tag marad. Én azt is szeretném, ha Máté részt venne a dalírásban is. És szerintem ezzel ő is így van."Vermes András nevét eddig nem is hallottam. Vele hogyan ismerkedtetek meg. Egyáltalán ki ő?


"Ez egy nagyon vicces sztori. Két hónappal ezelőtt felhívott Lola, aki egy popvonalas énekesnő, hogy nagyon tetszik neki az Amigod egyik dala, a Love Story, és volna-e kedvem elduettezni vele egy MR2 Akusztik produkcióban. Miért is ne? Elmentem hát a felvételre, és ott ismerkedtem meg Andrissal, aki Lola zenekarában gitározik. Egy új gitárkütyű kapcsán elkezdtünk utána sokat levelezni, és amikor jött ez a Máté-szituáció, csak úgy poénból megkérdeztem, hogy a metal zene érdekli-e. Ő meg mondta, hogy nagyon is, az egyik legnagyobb álma, hogy metalt játsszon.

Gyakorlatilag minden úgy történt, mint anno Mátéval. András átjött hozzám, Mikivel pengetett párat, aztán azonnal meg is ünnepeltük egy kis viszkizéssel, hogy van új gitárosunk! (nevet) Érdekes adalék egyébként, hogy András együtt járt Mátéval a londoni gitársuliba (Institute Of Contemporary Music Performance). Ők tehát már sokkal korábbról ismerik egymást, de én egy teljesen más vonalon ismerkedtem meg vele. Ez egy nagyon szerencsés találkozás volt! (nevet) Ráadásul nem olyan szeszpárti, mint mi vagyunk Mikivel, úgyhogy még jó hatással is lesz ránk, amellett, hogy egy kiváló gitáros."A Dalban tehát már egy új felállású Leander Kills-t fogunk látni...


"Mégpedig egy egészen különleges felállást! (nevet) Mivel az Élet két gitárra íródott, 'elvállaltam' Máté témáit, és mivel gitározni és zongorázni nem tudok egyszerre, valamint zongorázás mellett nehezebb énekelni, ezért András ül majd a zongora mögött!" (nevet)Akárhogy is alakul a szombati elődöntő, mik a konkrét Leander Kills tervek 2017-re?

"Tavasszal turnézni fogunk, ahogy már említettem is, az AWS és a Useme zenekarokkal. 14 állomás összesen, februárban még Mátéval, márciusban pedig már Vermes Andrissal. Március 25-én lesz az önálló koncertünk a Barba Negrában, arra a koncertre is nagyon készülünk. Továbbá készül egy klip is az Élet című dalhoz, lesz magyar és angol nyelvű verzió is. Ezen felül pedig a második Leander Kills lemezre gyúrunk, íródnak az új dalok. Az Élet biztosan rajta lesz, minden bizonnyal a Tankcsapda feldolgozásunk is, a Lopott könyvek.

Maga a dalírás pedig nagyon nyitott. Én szeretek egyedül is írni, de Miki és Valentin is hoz majd ötleteket, Mátéra is számítunk, és persze Andris ötleteire is kíváncsiak vagyunk. Ebből a szempontból is egy nagyon izgalmas időszak jön, nemcsak a színpadon, hanem a háttérmunkában is. Az biztosnak mondható, hogy az új Leander Kills lemez szeptember 15-én jelenik meg. A határidő tehát adott. Dalírás, demózás, stúdiózás, koncertezés... Unatkozni nem fogunk!"

 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SCORPIONS - Már stúdióztak is, 2020-ban új stúdióalbum jöhet
2019. május 19. (vasárnap) 17:52

Azt már két hónapja tudjuk, hogy november 18-án ismét eljön hozzánk a Scorpions, egy friss interjúban azonban Klaus Meine énekes azt is elárulta, hogy lesz folytatása a legutóbbi albumuknak, a 2015-ös Return To Forever lemeznek. Klaus Meine: "Miután a legutóbbi bulin, Ciprusban (februárban) lejöttünk a színpadról, azt mondtuk egymásnak, hogy mielőtt újra turnéra indulunk, klassz lenne visszatérni a stúdióba, nekilátni néhány új dal megírásának. Amikor Rudolf hazajött Thaiföldről, és újra összegyűltünk, pár héttel ezelőtt, azonnal mentünk is a stúdióba. És fantasztikus volt. Annyira jól éreztük magunkat és annyi ötletünk támadt! Nagyon jó érzés minden nyomás és feszültség nélkül dolgozni, csak összejönni, megírni pár dalt, élvezni a stúdiózást. Ha valaki feltenné nekem azt a kérdést, hogy van-e esély egy új Scorpions lemezre, akkor azt mondanám, hogy ennek lehetősége most sokkal nagyobb, mint pár...

OMEN - Interjú Nagy Máté gitárossal
OMEN - Interjú Nagy Máté gitárossal

Hamarosan nagyon jó hírek jönnek az új Omen albummal, a Halálfogytiglannal kapcsolatban, többek között érkezik egy új klipes dal is. Az alábbiakban pedig elolvashatod azt az interjút,...

TRILLION - Új videoklippel jelentkeztek: Scumbag
TRILLION - Új videoklippel jelentkeztek: Scumbag

A tavaly októberben Like Water címmel megjelent második album Scumbag dalához készült el a budapesti Trillion új videoklipje. A videó megálmodója, rendező-forgatókönyvíró-vágója...

GRIMCITY - Fokozatosan sötétedő világot fest le az új EP: Vesper
GRIMCITY - Fokozatosan sötétedő világot fest le az új EP: Vesper

Vesper címmel egy 8 tételes EP-vel jelentkezett a blackes, crustos punk/HC vonalas budapesti Grimcity, azaz Fráter Dani énekes/gitáros, Palkó Balázs gitáros, Nagy Geri basszer és...

MAJESTICA - Új klipes dal a Sabaton gitáros szimfo-power csapatától: Night Call Girl
MAJESTICA - Új klipes dal a Sabaton gitáros szimfo-power csapatától: Night Call Girl

Above The Sky címmel június 7-én lát napvilágot a Sabaton gitárosaként is ismert Tommy Johansson szimfonikus power metal bandájának bemutatkozó lemeze. A Majestica nevet viselő banda...

ZONDER / WEHRKAMP - Klipes új dal a prog metal színtér két veteránjától: If It's Real
ZONDER / WEHRKAMP - Klipes új dal a prog metal színtér két veteránjától: If It's Real

If It's Real címmel május 24-én lát napvilágot annak az űj progos projektnek az első albuma, amelyet a Fates Warning ex-dobosa, Mark Zonder (Arch/Matheos, Warlord, Dramatica) és régi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS