POKOLGÉP - "Soha nem üzletpolitikai szempontok alapján készítettem lemezeket"

Március 4-én a 6. Soproni Rockfarsangon játszik a Pokolgép

2017. január 8. (vasárnap) 09:45 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 03:52

Egy éve jelent meg a Pokolgép legutóbbi albuma, a Metalbomba a német Gegentrend kiadó gondozásában, a 2016-os évet pedig a Barba Negrában zárta a csapat egy fergeteges koncerttel.

Kiss T. Attila a Pokolgép alapító gitárosával, Kukovecz Gáborral készített egy alapos interjút, többek között a 2017-es tervekről.
(a koncertfotók a Barbás évzáró bulin készültek, Polczer Eszter - Sther - képeit itt találod meg)www.facebook.com/pokolgepbandGábor főállásban tanár:


"Egész egyszerűen esztergályosnak tanultam, ez is lett belőlem. Egy időben esztergályos kisiparosként is igyekeztem megvalósulni, és az életem során sok mindent csináltam. Gimnáziumi érettségim is van, aztán elvégeztem három főiskolát. Ének-, technika-, és médiaismeret tanár is vagyok. Jelenleg egy általános iskolában dolgozom főállásban, immár húsz éve.

A zene - hála Istennek - megmaradt egy teljesen tiszta, hobbi tevékenységnek, így nincs senki, aki befolyásoljon, nincs lemezcég, aki megmondaná, hogy na, ilyen zenét kell játszani ahhoz, hogy eladható legyen. Így azt játszhatok, ami jön belőlem. Annak szívből örülök, hogy vannak olyanok a rock kedvelők között, akik szimpatizálnak a Pokolgép zenekar zenéjével."A nebulók a suliban hogyan kezelik, hogy egy neves rocksztár a tanító bácsijuk?

"Teljesen normálisan állnak hozzá."Maszekban vállalsz gitároktatást?

"Most egyelőre külön nem foglalkozom ezzel, nincs rá lehetőségem. Csak az iskolai gitárszakkör keretén belül."A tanítástól evezzünk át az alkotáshoz. Hogyan születik meg, majd formálódik véglegessé egy-egy Pokolgép dal?

"A próbateremben, házilag rögzítjük az ötleteket, a különböző gitárokat, dobot stb., és amikor úgy döntünk, hogy ezek már kész nóták, akkor elvisszük az anyagot egy normál stúdióba, hogy megkeverjék őket. Ez így egy sokkal kényelmesebb megoldás, mert az ember nem akkor megy feljátszani a számokat, amikor a kiadók éppenséggel azt mondják, hogy tessék, van három heted vagy egy hónapod, és gyerünk, hanem csak akkor rögzítjük a dalainkat, amikor már véglegesre értek."Amikor elkezdesz összeállítani egy számot, az első riffek megérkeznek, azokat is a próbateremben rakod össze, nem otthon, mondjuk a szobádban?

"Mivel a pincénkben van a kialakítva a próbaterem, így nem kell messze menni, ott szoktam mindig dolgozni."A mai napig is minden nap gyakorolsz, vagy már nincs szükséged rá?


"Én minden nap gyakorlok, szerintem napi négy órát biztos kezemben van a hangszer. Az iskolában, amikor ének-zenét tanítok, mindig gitárkísérettel adom elő az adott dalokat, legyen az egy népdal vagy éppen klasszikus zene, például egy Beethoven vagy egy Mozart darab. Mivel nem minden teremben van zongora, ezért hónom alá csapom a gitárt, és így énekelünk."

 Ennek köszönhető, hogy a komolyzene és a népzene sem áll távol tőled?


"Igen, ezek a 'műfajok' is erőteljesen alakították az ízlésvilágomat, tehát nagyon sok mindenből tevődik össze a zeneiségem."És a költészet mennyire játszik szerepet az életedben? Kérdezem ezt azért, mert már jó néhány versmegzenésítés helyet kapott a Pokolgép lemezeken, valamint szövegíró is vagy.


"Úgy vélem, ebben a témakörben is igen elkötelezett vagyok. Nem szeretem azt a fajta szélsőségességet, hogy egy magyar zenekarnak állandóan kokárdával vagy zászlókat lobogtatva kelljen színpadra állni, hogy kiderüljön a hovatartozása. Én csendesen igyekszem ezt véghezvinni.

 

POKOLGÉP - Szeretnem, ha szeretnének (Ady Endre, a Metalbomba albumról)

 


A számomra fontos dolgokat megfogalmazó kiváló költőink verseit próbálom megzenésíteni. Ez már tradíció a Pokolgépnél, hiszen már a kétezres évtől hallható egy-egy ilyen jellegű feldolgozás a lemezeinken. Ennek egy újabb kézzel fogható bizonyítéka is lesz a közeljövőben, hiszen egy teljes albumot szentelünk ennek a témának. A tervek szerint 11 költemény megzenésítését tartalmazó kiadvánnyal jelentkezünk legközelebb."Úgy emlékszem, ez már egy igen régi terved…

"Igen. Isten malmai lassan őrölnek, de remélhetőleg előbb-utóbb összejön."Nálad mi kell ahhoz, hogy megjöjjön az ihlet? Valamiféle lelkiállapot, vagy bárhol, bármikor homlokon csókol a múzsa? Hogyan próbálod a felbukkant ötleteket megjegyezni?

"Semmi különös. De ha például az utcán sétálva vagy vezetés közben ugrik be valami, az már a rosszabbik eset! (nevet) Ilyenkor megpróbálom megjegyezni, valahogy leszolmizálva azt az apró részletet, és amikor lehetőségem van rá, azonnal rögzítem. Mert ha kiúszik a fejemből, akkor nagy a baj, elment az ötlet.

Ha a megfelelő helyen vagyok, akkor inkább fel szoktam játszani ezeket az alapötleteket, esetleg mellérakok egy énekdallam foszlányt, és így az már mindjárt másabb, mint egy cetlire írt elképzelés. Egy kottába nem tud belekerülni az az érzés, amit az előadás közben megvalósítasz. Az írás az egy szögletes, hűvös valami, ami nem adja vissza az eredeti hangulatot."Amíg a nagyközönség elé nem kerül egy dal, melyik metódust kedveled inkább, az alkotási folyamatot, amíg el nem nyeri végleges formáját, vagy a stúdiózást, amikor már meg is örökítődik?


"Igazából egy harmadik verziót, a koncerten való megmérettetést szeretem. Amikor egy szám lemezre kerül, az nyilván tetszik nekem, hiszen azért rögzítjük. De a közönség dönti el azt, hogy neki melyik tetszik. És ez nem mindig egyezik azzal, amit én előzetesen elképzelek. Úgyhogy ez egy különleges folyamat."Ha már a közönség szóba került, a koncertezés során a nagy fesztiválokon vagy a kis klubokban érzed jól magad?

"Ez is egy nagyon érdekes dolog… Igazából, hogy egy-egy koncert tetszett-e, az mindig utólag realizálódik bennem, és erre egyetlen recept van, nevezetesen, hogy a közönség hogyan érezte magát. Minden egyes koncert egyszeri és megismételhetetlen. Nem szoktuk előre kitalálni, hogy ennél vagy annál a taktusnál balra vagy jobbra lépünk együtt, vagy itt meg ott megrázzuk a gitárt, inkább megpróbáljuk ezt ösztönösen csinálni.

Egyetlen hatást veszünk figyelembe, a közönség reakcióját, és ez válthat ki belőlünk aztán spontán valamit... És akkor a koncert után el lehet mondani, hogy ez egy irtó jó buli volt! A kis klubokban sokkal személyesebb ez a hangulat, érzés, de a nagyobb fesztiválokon sem bujkálunk a rajongók elől, a fellépés után ki szoktunk menni akár aláírni, akár beszélgetni, és ott azonnal megkapjuk a visszajelzéseket."A színpadon könnyű kizökkenteni, netán megzavarni, felidegesíteni téged, vagy sokat tapasztalt rókaként ez nagyon nehéz dolog?

"Én csak magammal szoktam foglalkozni. Beállok a saját hangfalamba. Általában a saját játékomat szoktam hallgatni, és próbálom minél jobban eljátszani a számokat. Nyilván a zenekart is hallom, de igyekszem a lehető legjobbat kiadni magamból. Természetesen technikai problémák elő szoktak fordulni, és ha teljesen ellehetetlenülünk, mert olyan rossz a hangzás a színpadon, akkor sajnos lépni kell… Mert az a negatív hatás, ami rajtunk érződhet, az áthathat a közönség felé is. Ilyenkor valahogy korrigálni kell. Szólni kell a megfelelő szakembernek, hogy problémánk van, ezt vagy azt meg kell oldani. Nyilvánvaló, hogy úgy nem jó zenélni, hogy nem hallod magad. Néha előfordul ilyen dolog, de ezeken megpróbálunk minél hamarabb túllépni."Ha megengeded, két kérdés erejéig a Pokolgép reunion bulikat is feleleveníteném. Tudsz valamit arról, hogy ezek anyagából lesz-e CD, netán DVD?


"A rögzített anyag stúdiórészén már túl vagyunk, minden érintett látta, jóváhagyta a felvételeket. De nem én vagyok a kiadó, tehát pontosabb információt nem tudok ezzel kapcsolatban mondani. A rajongók minket is meg szoktak keresni ezzel kapcsolatban, de tényleg nem mi döntünk. Egyszer biztos lesz belőle valami."Egy következő kerek évforduló esetleg hozhat-e egy vagy netán több újabb klasszikus felállású koncertet?


"Ez sok mindenen múlik. Elsősorban azon, hogy azok, akik részt vesznek ebben a dologban, mennyire tudnak egymáshoz korrektek lenni. Mind a koncert előéletében, mind utána. Mert ez csak akkor tud működni, ha mindenki emberként tud tekinteni a másikra. Nem tudom, hogy a többiek mit gondolnak erről, én nem állok negatívan a dologhoz. Rajtam nem múlik...

Nekem a Pokolgép mindig is szívügyem volt, én ebből a zenekarból soha nem akartam elmenni. Úgy vélem, hogy végighurcoltam a banda 'zászlaját' akkor is, amikor ez esetleg senkit nem érdekelt. Soha nem üzletpolitikai szempontok alapján készítettem lemezeket, hanem mert szerettem, és soha nem Kukovecz Gábor név alatt, hanem mindig Pokolgépként. Én a mai napig azt tartom, hogy egy zenekar attól zenekar, ha együtt muzsikál benne négy-öt zenész. Egy ember irtó kevés ehhez.

Akikkel most együtt játszom, és hadd soroljam fel név szerint is őket – Pintér Csabi basszusgitáros, Tóth Attila énekes, Z. Kiss Zalán gitáros, és Kleineisel Márk dobos –, velük nagyon jól érzem magam, minden koncert vagy akár egy próba is élményszámba megy. Remélem, ez egy tartós érzés lesz, nem csak nekem, hanem az érintett uraknak is."Egy ilyen egész pályafutást áttekintő interjú esetében mindig végig szoktuk venni az aktuális szereplő csapatait. Nálad viszont az a szinte kivételes helyzet állt elő, hogy nem kell bandák sokaságát felsorolni. Soha nem kaptál olyan megkeresést, ajánlatot, hogy más előadó vagy zenekar kedvéért elhagyd, befejezd a Pokolgépet?

"Természetesen volt ilyen. Az évek során több együttes is megkeresett, köztük híresek is, ahol anyagilag jobban jöttem volna ki, de számomra a zenélésben ezek nem játszanak döntő szerepet. A Pokolgépben meg tudtam valósítani a zeneszerzői ambícióimat, elképzeléseimet, ami talán a jelen formációban tud a legjobban kiteljesedni. Úgy érzem, hogy jó albumokat fogunk még együtt készíteni."


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
(Nem a lemezre, a cikkre vonatkozik.) 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AMON AMARTH - Szerdán érkezik az első új dal, itt egy kis rövid beharangozó
2019. március 18. (hétfő) 20:21

Júniusban már egy új stúdióalbummal érkezik a Barba Negra Trackbe az Amon Amarth, az új lemez első dala szerdán debütál majd, várhatóan Raven's Flight címmel, és egy kis kedvcsináló már meg is érkezett hozzá A márciusi HammerWorld magazin Amon Amarth címlappal és interjúval kapható az újságosoknál.   www.facebook.com/amonamarth A koncert Facebook oldala       A 2017 nyarán adott, nagysikerű Barba Negra Trackes koncertje után visszatér hozzánk a viking metalos svéd Amon Amarth, ráadásul a pár hónapon belül megjelenő új nagylemezének dalait először mutatják be nálunk. A különleges est egyik kiemelt vendége sem akárki: a 2018-ban a legjobb metal csapatnak járó Grammy-díjra jelölt Trivium. A modern metal brigád harmadszor érkezik Magyarországra, ráadásul első honi koncertjüket is éppen a Barba Negra Trackben adták két éve. A speciális, szabadtéri show...

NEW FRIEND REQUEST - 5 év & dupla klippremier
NEW FRIEND REQUEST - 5 év & dupla klippremier

A modern metal vonalas budapesti New Friend Request idén ünnepli 5 éves jubileumát, az 5. évforduló alkalmából pedig itt a banda 5 nagy bejelentése a rajongók számára.: 1. Az év...

STORM THE STUDIO - Hárman együtt a régi Bedlamből, a harmadik új dal: Szilícium
STORM THE STUDIO - Hárman együtt a régi Bedlamből, a harmadik új dal: Szilícium

Szilícium címmel már a harmaddik lemezelőzetes dallal is lehet ismerkedni a korábbi Bedlam és Fish! tagokból álló Storm The Studio zenekar március 20-án megjelenő bemutatkozó...

BURNOUT - Jön az új album, videoklippel az első dal: Bolyongó
BURNOUT - Jön az új album, videoklippel az első dal: Bolyongó

Bolyongó címmel egy klippel kísért lemezelőzetes új dallal jelentkezett a székesfehérvári Burnout zenekar. A 2017-es Új évezred rapszódia lemez folytatása tavasszal jelenik meg, a...

BERNIE TORMÉ - Elhunyt az egykori Ian Gillan Band és Ozzy gitáros
BERNIE TORMÉ - Elhunyt az egykori Ian Gillan Band és Ozzy gitáros

Egy nappal a 67. születésnapja előtt elhunyt Bernie Tormé, aki 1979 és 1981 között az Ian Gillan Band három kiváló albumán (Mr. Universe, Glory Road, and Future Shock) gitározott, majd...

BONDED - Az első klipes dal az ex-Sodom zenészek új csapatától: God Given
BONDED - Az első klipes dal az ex-Sodom zenészek új csapatától: God Given

Bonded névre hallgat a Sodomból 2018 januárjában elbúcsúztatott Bernemann gitáros és Makka dobos új csapata, az első dalukkal, a klippel kísért God Givennel pedig máris...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS