ANNA AND THE BARBIES - "A tévében még örülnek is, ha botrány van, az nézettséget hoz"

"Nagy tervem úgy három-öt éven belül Európában turnézni a cirkuszosdival"

2017. január 8. (vasárnap) 12:56 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 03:40

Az Anna And The Barbies utóbbi évei nem éppen a semmittevésről szóltak. A két évvel ezelőtti Szabadesés album megjelenését követően a tempó pedig még azzal együtt is fokozódni látszott, hogy a televíziós elfoglaltságok és Pásztor Anna énekesnő anyává válása is sok plusz energiát kötött le.

A csapat népszerűsége és ázsiója is megnőtt, alaposan körbejárták az ország minden zegét-zugát, végigtarolták az akkori, majd az idei fesztiválszezont is, a legutóbbi dupla interjúnkban felvázolt távlati terveket viszont sok tekintetben mégis felülírta, hogy Annáéknál megérkezett a második baba.

 A Művészetek Palotájában bemutatott Óz darab színházas turnéját elnapolták, és ideiglenesen a Berlinbe tervezett kreatív, lemezírós, a kinti klubéletbe is belekóstolós kiruccanás is felfüggesztésre került. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a zenekar meglassult volna, sőt. A tervek inkább csak formára szabódtak, a lendület pedig minden körülmény ellenére maradt a régi…

A zenekar kreatív magjával, Pásztor Sámuellel és testvérével, Annával Szilvás Gergő beszélgetett.

A kétrészes beszélgetés első részét itt olvashatod el.
Nemrég a Facebookon hirdettétek meg, hogy vállalkozó szellemű rajongókat kerestek egy új klip forgatásához. Erről mit lehet tudni?

Simi: "Egy stúdióban lesz felvéve az egyik nótánkhoz. Ez egy olyan stúdió, ahol kamerákkal, és sávonként lehet fölvenni az ott megszólaló művet, tehát tulajdonképpen egy silent próbaterem jellegű dolog. Ez nekik promo, nekünk hasznos, hogy csinálunk egy ilyen jellegű felvételt. Ez lesz jövő hét hétfőn." (Az interjú óta a forgatás már le is zajlott – Sz.G.)

Anna: "Az ottani rendező megkérdezte, hogy van-e valami ötlet. Ez egy csupasz, nagyon pici terem, amiben az égvilágon semmi nincsen, csak a felvételekhez alkalmas apparátus. Szerettem volna az egészet minimálban tartani, hogy ne legyen egy hatalmas tollasbál, mivel olyat már sokat csináltunk. Ez egy letisztult nóta, önmagában is, és azt tudtam kitalálni, hogy mi lenne, ha egészen marginálisan, szinte észrevehetetlenül zenélünk, a földön pedig mintha valami furcsa emberi szőnyeg lenne. Meztelen emberek, mint amikor egy ilyen tál spagettit látsz a mártás nélkül. Összefonódnak a lábak, a kezek, a fejek, és tulajdonképpen csak egy pillantás erejéig átsiklik rajtuk a kamera néha. Hogy az emberben felmerüljön, hogy valóban igaz-e, amit lát? Szeretettel várunk téged is!" (nevet)Ó, köszi, de nem akarnám vizuálisan elrontani már az elején az egészet. Viszont, lehet erre csak úgy embereket találni?

Anna: "Ha nem találunk, akkor marad a ruhás verzió. És kiírtuk, hogy hány ember jöhet, Facebookon is meghirdettük. 18-as karika sem kell. Attól függ persze, mi lóg ki... (nevet) De végre egy ötlet, amit a zenekar egy emberként igenelt."Érdekes, hogy arra hivatkoztál, nem akarsz most tollasbált, hiszen legutóbb a Hangaszál szintén egy elég letisztult megközelítésű koncepció alapján készült.

Anna: "Viszont ott táncoltam, tudod, és ráadásul annyira ki voltam festve, az egész arcom be volt borítva csillámmal, még a hajam is. Ilyen furcsa, UFÓ-szerű fejem van, szóval ott egy kicsit azért el voltam varázsolva. Itt viszont teljesen naturálisan, csak egy pulcsiban leszek, és ott ülök."Az, hogy menet közben megszületett a második gyermeked, nem nehezítette meg még inkább, hogy sasszézni kell a két gyermekes anya és a színpadi díva szerepe között?

Anna: "Nem kell egy nagy átállás, ez a két énem nincs olyan messze egymástól. Ugyanannyira érzékeny vagyok a színpadon ezekben a rémséges cuccokban is, mint amennyire anya vagyok. Teljesen természetes létezésem, hogy ugyanazon személy kerül fel a színpadra. Nincs szükségem arra, hogy levetkőzzem az anyaságot, és átalakuljak, átfestődjek, hogy végre 'rocksztár vagyok'. Szerencsére ez nagyon szépen működik, amint megérzem, mint a vérszagot a kopó, tejesen más üzemmódban vagyok. Ahogy meghallom a torzított gitárt, meg az erősítőket, és föllépek a színpadra, torzul az én fejem is."A tévés dolgok sem befolyásolták ezt? Ugyan csak néha pillantottam bele a Star Academy-be (Anna a legutóbbi Rising Star tehetségkutató után idén a Star Academy zsűrijébe kapott meghívást - Sz.G.), de úgy tűnt, mintha jobban meggondolnád, mit mondasz.

Anna: "Sajnos nem eléggé gondoltam meg, hogy mit mondok! (nevet) Volt ebből balhé is… Azért az egy más cirkusz. A tévés biznisz is egy érdekes műfaj, picikét, ha őszinte akarok lenni, felszínesebb, mint más művészeti ágak, de ez is egy művészeti ág. Csak ott minden elképesztő tempóban és hirtelenséggel történik, légvárakat raknak össze pillanatok alatt, és nincs mese, egy élő adásra kész kell lenni, pl. 7.52-re, és nincs olyan, hogy még nincs kifestve a füled, úgyhogy picit csúszunk. Nincs nem működő erősítő, ott, ha megszólal egy tűzriasztó, ahogy erre volt is példa, azt kalapáccsal negyven ember veri agyon azonnal.

Másfajta majomketrec, de hazudnék, ha nem mondanám, hogy én ezt élvezem. Ráadásul ugyanazt az üzenetet gyepálom ott is, mint a koncerteken. Ugyanúgy, ahogy bohóckodom, és van Szingli Parti, meg Nyuszika, ugyanúgy ott van a komolyabb része. A Hét lépés, és a többi. Ugyanez ott van a televízióban is, csak pontosan meg kell találni azt a gyűszűnyi helyet, ahol átfér az az üzenet, és ezért jó az élő adás. Abban a tempóban és felszínességben, ha valaki tud valami nagyon fontosat mondani, ami mondjuk szerintem fontos, és az megtalálja az emberekhez az utat, annak nagyon pozitív visszhangja van. De veszélyes jég, el lehet csúszni."Ezt mesélted régebben is, de az még az első ilyen jellegű megmérettetésed volt, most pedig már másodjára hívtak egy ilyen műsorba, nyilván a múltkori összes tapasztalatával a hátad mögött, így ettől éppen nem féltettelek volna.

Anna: "Igen, mert kiderült, hogy nem hasaltam el. Meg az is kiderült, hogy a zenekarra nincs hatással az egész, rossz hatással meg semmiképp."

Simi: "Ha van valami hatása, az a városi rendezvényeken érezhető talán, ahol nem az egyértelmű koncertközönség van, ott kifejezetten számít ez a fajta hírérték. Ahol viszont koncertközönség van, ott nem hoz semmit pluszban, ott ismerik a zenekart, tudják, hogy mire mennek. Nem a tévéműsor hozza be őket."Mégsem való ez mindenkinek.

Anna: "Más habitust igényel."

Simi: "Mi sosem innen jöttünk, mindig azt szoktam mondani, hogy sosem voltunk egy igazi alternatív, underground zenekar, akit nagyon csak a bölcsészkar felől lehetett megközelíteni, soha nem volt ez az imázsunk. Van, aki elveszti a varázsát a tévétől. Egyelőre úgy tűnik, Anna nem ezek közé tartozik."

Anna: "Inkább a saját arcomra formálom azt!" (nevet)A Star Academy most automatikusan jött az előző műsorban való sikeres helytállás után?

Anna: "A dolog úgy néz ki, hogy az ennyire nagyon kiemelt műsorokra castingolnak. Általában behívnak 50-60-70 ilyen embert, aki esetleg alkalmas lehet, és akkor formálják a zsűrit, ki hogy felel meg, ki hogy illik a másikhoz. Egész nyáron ilyenkor bejárkálsz, és végül ott vagytok négyen. Persze egyszer helyt álltál már, és van ilyen irányú referenciád, de be kellett menni, és végig kellett csinálni ugyanúgy a castingokat."Van olyasmi meghatározva, hogy mit mondhatsz, és mit nem?


Anna: "Hát figyelj, van egy bizonyos etikai kódex, ami alapján ez működik. Káromkodni, ilyesmit például nem igazán…"Nem is igazán erre gondoltam, hanem, hogy mennyire formálhatsz véleményt, vagy kritizálhatsz egy produkciót.

Anna: "Á, még örülnek is, ha botrány van! (nevet). Az nézettséget hoz. De sok összetevős az egész dolog, emberileg is. Én eleve nem érzem feljogosítva magam arra… Hogy is mondjam? Van egy pár zsűritag ilyen műsorokban, aki gondolkodás nélkül megdobálja a gyerekeket. De hát ezek gyerekek, kezdők. Tehetségesek, kevésbé tehetségesek, én eleve soha nem venném a bátorságot, hogy embereknek olyan dolgokat mondjak, amivel nagyon megbántanám őket, vagy a lelkükbe gázolnék.

Azt hiszem, Mester Tamás mondott egy olyat egy fiatal vokalista lánynak, aki talán huszonhét éves volt, hogy te ide figyelj, nincs semmi egyéniséged, nem hiába, hogy vokalista vagy, még mindig. Nem szabad ilyet mondani, ki tudja, hogy mikor, hogy, hol tör elő belőle, érted. Én építő jellegű kritikákat mondtam legfőképpen, és amikor valami nagyon-nagyon vérzett, akkor is próbáltam úgy egyengetni, hogy az fejlődéshez vezethessen, ne agyontapossam. Amit én mondtam, és nem kellett volna, az Kasza Tibivel kapcsolatos volt…" (nevet)Elmeséled?

Anna: "Próbáltam kikerülni, hogy ugyanazt szajkózzuk, hogy ne az összes zsűritag arról beszéljen, hol voltam, és hol nem voltam, és hogy mennyire 'jött át'. Nem tudom hány adás után már unalmas, ha csak szakmázunk, meg csak a produkcióról beszélünk. Én egy picit tágabb értelmű megfejtő voltam, kicsit beszéltem a zenéről, vagy a zeneiparról, vagy a zenei éráról, amiben született a nóta, és hát az a helyzet, hogy én a nyolcvanas években sokszor, meg a kilencvenes évek egy részében is, volt, hogy nem éreztem annyira jól magam a magyar zenei palettát hallgatva.

És volt ez a Crystal nóta, ami egyébként egy sláger, és annyit tudtam mondani, amikor itt elénekelték, hogy a magyar zenei életnek úgy hiányzott a Crystal zenekar ír zenei behatása, amikor becibálták az ír zenét, mint egy falat kenyér, és nyilván ezt szarkasztikusan gondoltam. Akkor sem értettem, miért kell egy magyar zenekarnak ír popot játszani, és ezzel sikeresnek lenni, de értetlenül álltam az előtt is, hogy egy szép duett mögött a vizuálban miért ég az egész tarló. Ilyen lángok lobbantak ott föl hátul a ledfalakon, és mondtam, hogy azt viszont köszönöm a kollégáknak, hogy ezt a korszakot felgyújtottuk!" (nevet)És ez kinél verte ki a biztosítékot?

Anna: "Hát ez Kaszánál. Aki utána kitette a Facebook oldalára, hogy szégyelljem magam... Tulajdonképpen a kopói elé vetett, mert neki valami hétszázezres Facebook nézettsége van, és ő mosta kezeit."Volt is valami köze a műsorhoz?

Anna: "Csak látta, nézte otthon, és aztán kiírta, hogy fujj, fujj, milyen csúnya vagy Anna. Majd utána fölhívtam, mert ismerem, hogy hát ez téged ennyire idegesített, hát vicc volt. Te is ültél ott, te is fikáztál eleget jobbra-balra. Jaj, nem, nem annyira, de hát mégiscsak rosszul esett… De igazából semmi baja nem volt."Műbalhé?


Anna: "Az, igen, ez neki megint nézettséget jelentett."

Simi: "Persze, nagy cirkusz volt, jó nagy nézettséget hozott ennek a nótának, megint, meg a Facebook-oldalán hatalmas komment-csata ment."

Anna: "Jó, hát nem ér fikázni a kollégákat, mert nem arról van szó... Csak ez így kicsúszott, na."Mi a helyzet a zenekar hátterében? Azért kérdezem, mert a Szabadesés után lett ugye egy külön menedzseretek, Dénes Adél, aki elsősorban a művészeti dolgokért felel, ami, ha jól értettem, legfőképpen annak a hozadéka, hogy megsokszorozódtak a korábbi feladatok. Azaz ez a rész különvált a koncertes vonaltól. Jávor (Jávor Péter, korábbi menedzser, zenekari szervező – Sz. G.) innentől már csak a koncertekért felelős?

Simi: "Amiket korábban leszervezett, azokért még igen."

Anna: "Az az igazság, hogy Jávorral azóta szétváltak az útjaink. Nem vesztünk össze, közös megegyezés volt. Igazából régóta ért ez, súrlódások voltak köztünk. Most így letisztultabb lett a dolog. Adél azért jött be a képbe eleve, hogy ezt az egész őrületet összetartsa, már a művészeti részét a dolgoknak. Illetve a tervben volt Óz turné koordinálása is az ő feladata lett volna, ami közben elnapolódott ugye.

Jávor az a fajta tősgyökeres rocker, aki a Tátrai-féle vonalat szereti, meg amit mi képviseltünk rockban, de az összes cicomát, színházasdit, meg az összművészeti dolgokat ő nem is nagyon szerette volna bolygatni, meg nem is értett hozzá. A menedzsmentben volt egy kis összeférhetetlenség, így tulajdonképpen különválasztottuk az egészet. Sajnálom amúgy, mert Jávor haver is, nagyon sokszor hiányzik is, hiszen az egészet majdhogynem együtt kezdtük. De mondom, nyugodtan leültünk, és végigbeszéltük a dolgokat, és nem haraggal váltunk el.

Jelenleg Adél felel a művészeti dolgokért, a turnémenedzser pedig Tóth Gergő lett. Neki ugye már nincs a Blind Myself, úgyhogy csak a Wellhellóval és velünk foglalkozik. Könnyű vele dolgozni, egyenes, iszonyú teherbírása van, nagyon fókuszál, ráadásul abszolút egy nyelvet is beszélünk. Minden koncertes dolog az ő hatásköre, de egyre több dolgot átengedünk neki más téren is lassan, az online terjesztés kapcsán például."Mi várható a közeljövőben, így az évzáró koncert után?

Anna: "Lesz nagyjából két hónap szünet."

Simi: "Készül az új lemez részemről, mindent felveszünk most, amíg itt van mindenki, aztán a begyűjtött anyaggal elkezdek sáfárkodni. Összefésülöm az egészet, meg keverem, ilyesmi. De készülünk még klipekkel is, alakul egy animációs klipötlet is. Közben a zenekarból hárman is elutaznak nagyobb szabású kiruccanások keretében."

Anna: "Marci (Bubnó Marci dobos – Sz.G.) egy kórussal utazik Indiába, én Ausztráliába, családegyesítés lesz, mivel kint van a párom részéről a fél család, Hernádi (Hernádi Dávid basszusgitáros) pedig már régen készül a kedvesével valami isten háta mögötti kalandtúrára. Szóval mindenki nekirugaszkodik a golyóbisnak, egyedül Vághi Tomi (billentyűs) marad itthon. Simi meg a lemezt csinálja."Távolabbi tervek?

Simi: "Egyelőre, amit látunk, az annyi, hogy minden jelentősebb, vagy nagyobb fesztiválon biztosan ott leszünk 2017-ben is. Ennél pontosabbat ilyen távolról még nem tudok mondani, dátumok, vagy, hogy hány órakor, azt még szerintem ők sem tudják, a visszajelzés viszont már megvan."

Anna: "Azért hihetetlen, hogy most itt vagyunk decemberben, és már előző hónapban annyi jövő évi dátumunk van beírva, hogy őrület. Teljesen meglepő, mert eddig mindig olyan március körül kezdtek el csöpögni ezek a dátumok, akkortájt szoktunk leülni aggódni, hogy hát akkor lesz valami nyáron?"Azért valahol ez is a szintlépés mutatója.

Anna: "Hát hogyne! Erről is beszéltem, hogy Tóth Gergő azért hozott egyfajta előrelépést ezen a szinten is. Augusztus utolsó hetében, szeptember elején ő már végighívogatta az összes létező fesztivált, hogy jelen vagyunk, akarunk jönni, számítsanak ránk. És mindenhonnan az a visszajelzés jött, hogy működik is majd a dolog. Illetve két helyről nem, de annak is megvan az oka: az egyiknél azért, mert ott télen is játszunk, és vagy tél, vagy nyár, a másiknál pedig azért nem, mert ott egymást követő két évben nem lehet játszani.

De nekem vannak ennél is távlatibb terveim még. Nagy tervem, csak ezt még a zenekar sem tudja, a tizenötödik évfordulónkon az Operában fellépni egy összművészeti őrülettel. Nagy tervem, körülbelül három-öt éven belül Európában turnézni a cirkuszosdival, és nagy tervem, hogy ezt, amit most csinálunk a zenekarral, azt csinálhassuk még öt év múlva is, csak picikét jobb időpontokban. Nem délután négykor, vagy ötkor, hanem hétkor vagy nyolckor mondjuk. Ehhez még van legalább két lépcsőfok felfelé, azt mindenképpen szeretnénk meglépni. Addig a pontig legalábbis, amíg a dolog bennünket is szórakoztat és érdekel…"


Az interjú első résztét ide kattintva olvashatod el.

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AC/DC - Új album? És Cliff Williams basszer is visszatért?
2018. december 9. (vasárnap) 10:21

A brit Classic Rock az év legfontosabb eseményei között megemlítette azt is, hogy az AC/DC 2018-ban visszatért a stúdióba. Augusztusban mi is beszámoltunk arról, hogy a vancouveri Warehouse stúdióban Phill Rudd dobost, Brian Johnson énekest, Angus Young és a csapat legutóbbi turnéján Malcolm Young helyén játszó Stevie Young gitáros is felbukkant. A Classic Rock értesülései szerint még Cliff Williams basszusgitáros is visszatért, és valóban egy új album készül.   Classic Rock: "Ahogy mindenki más, eleinte mi is szkeptikusak voltunk a pletykákat illetően, miszerint Angus Young nekilátott összekalapálni egy új AC/DC albumot. De csak addig, amíg meg nem érkeztek a fotók Vancouverből. És Brian Johnson meg Phil Rudd is visszatért? Hasonlóan utasítottuk el azokat a kósza híreket is, melyek szerint olyan régi dalok kerülnek felvételre, amelyeket még Malcolm Young írt, vagy vele együtt írt a csapat. Azonban...

SYMPHONY OF SYMBOLS - Új klip a szegedi death metal csapattól: The First Nation, The Last Survivor
SYMPHONY OF SYMBOLS - Új klip a szegedi death metal csapattól: The First Nation, The Last Survivor

Historiocriticism címmel augusztusban jött ki a tech-death vonalas szegedi Symphony Of Symbols második nagylemeze, a 2012-es Stupefying Beliefs folytatása, amit a tavaly csatlakozott új...

JOHN GARCIA - Új klipes dal az ex-Kyuss énekestől: Jim's Whiskers
JOHN GARCIA - Új klipes dal az ex-Kyuss énekestől: Jim's Whiskers

A Kyuss, a Slo-Burn, a Unida, a Hermano vagy a Vista Chino frontembereként ismert John Garcia harmadik szólóalbuma január 4-én jelenik majd meg, második előzetes dalként pedig megérkezett...

VOLUMEFEEDER - Új dal és klip a hódmerővásárhelyi triótól: Castigated
VOLUMEFEEDER - Új dal és klip a hódmerővásárhelyi triótól: Castigated

Arról már október végén beszámoltunk, hogy befejezte első nagylemezének felvételeit a hódmezővásárhelyi VolumeFeeder trió, az album 2019 februárjára várható, viszont már is itt...

PHOENIX RT - Az új lemez mellé friss klip a címadó dalhoz: Mi kell több?!
PHOENIX RT - Az új lemez mellé friss klip a címadó dalhoz: Mi kell több?!

Mi kell több?! címmel tegnap megjelent a csallóközi Phoenix RT új albuma, az első lemezük a gitáros Győrög Marcival, aki az idei év elején csatlakozott a zenekarhoz. Máris...

SUM 41 - 2019 nyarán visszatérnek Budapestre
SUM 41 - 2019 nyarán visszatérnek Budapestre

Idén már elkezdett dolgozni a 2016-os 13 Voices album folytatásán a Deryck Whibley vezette Sum 41, de a hetedik lemezről egyelőre nincs konkrét hír, viszont a kanadai pop-punk csapat...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS