ALMANAC - Februárban koncert Budapesten, interjú Victor Smolski gitárossal

Február 7-én az első önálló turnéjukkal ismét útba ejtik Budapestet

2017. január 8. (vasárnap) 13:57 | utoljára módosítva: 2017. február 6. (hétfő) 19:28

Tavaly tavasszal már bemutatkozott nálunk - igaz, beugrósként - az Almanac, az ex-Rage gitáros Victor Smolski új csapata, február 7-én azonban már az első önálló turnéjukkal jutnak majd el a Dürer Kertbe.

A 2017-es Almanac körút állandó vendége a power/heavy vonalas német Gloryful és a szintén német, de gótos, indusztriális zenében utazó Lichtgestalt lesz. Az Almanac igazi szupergrupp, hiszen a soraikat erősíti David Readman énekes (Pink Cream 69) és Andy B. Franck, a Brainstorm frontembere is.

 www.facebook.com/AlmanacVS.band


A februári koncert Facebook oldala
2016 márciusában jelent meg a Rage-ből kiszállt Victor Smolski gitáros új zenekarának bemutatkozó albuma, és a Tsar lemezzel az Almanac rögtön turnéra is indult, még Budapesten is bemutatkoztak. A power metalt három énekessel és szimfonikus hatásokkal elővezető csapatban nem a belorusz származású gitáros az egyetlen ismerős, hiszen olyan énekesek csatlakoztak Smolskihoz, mint a Brainstorm frontembere, Andy B. Franck, illetve a Pink Cream 69 és a Voodoo Circle éléről ismert David Readman. Gyuricza Barbi az Almanac vezetőjét faggatta ki az új csapat és az album megszületéséről, de természetesen szóba került a hosszú éveken át bombabiztos Rage felállás 2015-ös megbomlása is.

 
ALMANAC:
David Readman - ének
Jeannette Marchewka - ének
Michael Kolar - dobok
Victor Smolski - gitár
Armin Alić - basszusgitár, fretless basszus
Enric Garcia - billentyűs hangszerek
Andy B. Franck - ének
 Nem túlzás azt mondani, hogy a Rage rajongókat sokként érte a zenekar szét­hullása, hiszen semmi sem utalt arra, hogy feszültség lenne köztetek. Mégis, mi történt?


„Az a 15 év, amit a Rage-ben töltöttem, rengeteg nagyszerű élménnyel gazdagított. Nagyon sok turnén vehettem részt, kiváló albumokat készítettünk, ez egy meghatározó időszaka volt az életemnek. Az utolsó pár évben azonban valami megváltozott, főként az emberi kapcsolatok terén. Már nem működött a közös kreativitás, a turnékon éveken keresztül ugyanazt a programot játszottuk, egymással pedig csak számítógépen keresztül tartottuk a kapcsolatot. Egy idő után belefáradtam ebbe. Egyáltalán nem jártunk össze próbálni, és a lemezfelvételek során is azt éreztem, hogy már csak számomra fontos a minőség. Peavynek olyan emberek kellenek, akik feltétel nélkül elfogadják, amit mond, én viszont nem szeretek kompromisszumokat kötni."Ezek szerint ez okozta köztetek a konfliktust?

„Inkább az, hogy nem akartam elveszíteni a zenélés iránti lelkesedésemet. Egy idő után kezdett terhessé válni számomra, hogy a Rage zenésze vagyok. A zeneszerzés terén megszűnt köztünk a kreatív összhang. E tekintetben Peavy nagyon visszafogta magát. Volt ugyan néhány kezdetleges ötlete, de őszintén szólva, ezeket nem tudnám nagyon minőséginek nevezni. Azt mondta, hogy használjam ezeket a vázlatokat és rakjak össze belőlük kész dalokat. Csapatmunkáról tehát már egyáltalán nem beszélhettünk, én meg egyre inkább azt éreztem, hogy a Rage már csak egy munkahely.

Az utolsó turnén különösen rosszul éreztem magam, pedig az egy jubileumi kör volt. Rosszul játszottunk, és még én szégyelltem magam a rajongók előtt. Amikor a turnénak vége lett, Peavy azzal állt elő, hogy figyeljünk oda a divatos zenékre, s annak megfelelően változtassunk a Rage stílusán. Az volt a fő érve, hogy így sokkal több pénzt kereshetnénk. Én viszont nem akartam megalkudni, hiszen számomra a zene sosem a pénzről vagy az üzletről szólt. Nekem az kell, hogy élvezzem, amit csinálok. Ezért csak annyit mondtam neki, hogy csinálj, amit akarsz, én befejeztem, és inkább valami új dologba kezdek."

 Kommentálnád a Rage új fel­állását?

„Nagyon jól ismerem a srácokat, hiszen a dobos egy korábbi előzenekarunk tagja volt. Bár azon meglepődtem, hogy dobosként került Peavy mellé, hiszen korábban még énekelt. Marcost pedig én tanítottam gitározni, annak idején még tőlem vett órákat. Neki biztosan nem lesznek gondjai sem a korábbi Rage dalokkal, sem a szólókkal, hiszen mindent alaposan elmagyaráztam neki."És mi lett André Hilgers dobossal? Róla nem tudni semmit, csak azt, hogy elvileg tagja a nem túl aktív Silent Force-nak.


„Jelenleg doboktató. Tartjuk a kapcsolatot, s az az igazság, hogy ő is hasonlóan látta a dolgokat, mint én. Az utolsó turnén André is többször kijelentette, hogy ebben a formában nem akarja tovább folytatni."Az Almanac ötlete mikor fogalmazódott meg benned? Már a Rage idején, vagy csak azután, hogy szakítottál Peavy-vel?


„Már jó ideje gondolkodtam egy újabb szólólemezen. El is kezdtem keresni a megfelelő énekeseket, ugyanis nem akartam egy újabb instru­mentális albumot. Elsőként Andy B. Franck (Brainstorm) jutott eszembe, aztán jött David Readman (Pink Cream 69) is. Mindkettőjüknek nagy rajongója vagyok. Eredetileg úgy volt, hogy elénekelnek néhány dalt a lemezen, de aztán egyre inkább az motoszkált a fejemben, hogy mi lenne, ha mégis zenekarként készítenénk egy albumot.

A többieket már ennek megfelelően kerestem meg. Viszonylag könnyű dolgom volt, hiszen mindenkit ismertem régebbről. Először csak egyetlen dalt raktunk össze, hogy kipróbáljuk, vajon boldogulunk-e ezzel a több énekest felvonultató felállással, de a végeredmény mindenkinek tetszett. Volt egy fellépésünk a frankfurti zenei vásáron, és attól mindenki nagyon belelkesült."A két férfi mellé eleve egy énekesnőt is akartál?

„Tulajdonképpen igen. Andynek és Davidnek teljesen eltérő a hangszíne, viszont ezek nagyon passzolnak egymáshoz. David a dallamosabb hard rock vonalat képviseli, Andyhez pedig az erőteljes metal stílus illik. Jeannette már a Lingua Mortis Orchestrában is benne volt, őt szintén nagyon kedvelem. Külön-külön is eszméletlen dolgokat tudnak kiénekelni, de amikor mind a hárman ugyanazt éneklik, csak különböző fekvésekben, az egyszerűen zseniális! Óriási szabadságot adott számomra, hogy ezúttal kompromisszumok nélkül komponálhattam.

A Rage-ben nagyon megkötötte a kezemet, hogy Peavy adottságaihoz kellett igazodnom, itt viszont nem voltak ilyen korlátok, hiszen Jeannette, Andy és David bármit el tud énekelni. Az Almanac albuma ettől lett ennyire változatos, színes, de harmonikus is. Számomra az utóbbi évek legélvezetesebb munkája volt a Tsar lemez elkészítése. A felvételeket is nagyon élveztem, bár nem volt egyszerű mindent összehozni, hiszen tényleg egy óriási projektről van szó. Körülbelül fél évet töltöttünk a felvételekkel, ráadásul nyolc különböző stúdióban dolgoztunk. Mindez rengeteg koordinálást igényelt."ALMANAC - Tsar (szöveges videó a 2016-os Tsar albumhoz)


Ugye nem lep meg, ha azt mondom, hogy zeneileg nagyon sok  párhuzamot érzek a Rage albumok és az Almanac lemeze között?

„Ez szerintem is elég egyértelmű. Nem is csoda, hiszen az utóbbi 15 évben én írtam a Rage lemezek 90 százalékát."Változott most a munkamódszered is?


„Egy lemez elkészítése általában ugyanúgy zajlik. Rengeteg ötletem születik, és ezeket általában fel is veszem. Aztán jön a közös jammelés, ami ugyebár a Rage esetében már nem működött, az Almanac-nál viszont igen. Ez a lemez elég régisulis módon született, azaz feldobtam az ötleteimet a zenekarnak, majd jött a csapatmunka. Tényleg mindenki alaposan kivette ebből a részét, még a szimfonikus zenekar is. Arra meg különösen büszke vagyok, hogy az Almanac bemutatkozó albuma sokkal több pozitív visszajelzést kapott, mint a Rage. Igyekszünk az összes beszámolót vagy kritikát feltenni a honlapra és a Facebookra, hogy mindenki elolvashassa ezeket."A Tsar lemez szövegei az orosz történelemmel, pon­to­sab­ban Rettegett Iván korával fog­lalkoznak. Van ennek bármi köze ahhoz, hogy belorusz származású vagy?

„Tulajdonképpen nincs, de azért mégis van. Azt már nagyon untam, hogy ebben a műfajban minden második dal a vérről és a könnyekről szól. Valami komolyabb koncepciót próbáltunk keresni, s mivel mindig is szerettem a történelmet, ez adta magát. Az ötletemet a kiadónak is elmondtam, ők meg azt javasolták, hogy mélyedjek el az orosz történelemben. Azt az emberek többsége csak felületesen ismeri.

Az Orosz Birodalomról, annak terjeszkedéséről, a cárokról, vagy éppen a diktatúráról persze hallottak, de kevesen tudják, hogy ezek hátterében mi is húzódik. Arról nem is beszélve, hogy milyen párhuzamok mutathatók ki az orosz történelem egyes eseményei, valamint jelenkorunk történései között. Csak egyetlen dolgot emelnék ki: az orosz történelem számos példáját adta annak, hogy az ember miként változik gonosszá. Mert senki sem születik annak."ALMANAC - Self-Blinded Eyes (a 2016-os Tsar albumhoz)


Ezek szerint a térségben zaj­ló világpolitikai eseményeket is figyelemmel követed?

„Nem igazán szeretek politikával foglalkozni, mert általában nagyon feldühít, hogy mennyi szarság történik a világban. Főleg az, hogy az embereket csakis a pénz mozgatja. A politika ugyanis óriási üzlet. Azt viszont elmondhatom, hogy sokszor borzongással és szívfájdalommal látom, mi folyik világszerte. Ott van Szíria, de az is szörnyű, hogy mivé fajul most a helyzet Európában. Manapság minden a gyűlöletről szól, és ezt nagyon veszélyesnek tartom. Nézd, én már beutaztam az egész világot, s egyre inkább azt látom, hogy a politika minden országban megőrjíti az embereket."A lemez megjelenése után nagyon hirtelen jött egy turné, hiszen beugrottatok a Mystic Prophecy helyére.

„Októberre terveztük az önálló Almanac turnét, előtte pedig fesztiválozni akartunk. A sorrend most felborult, de adódott ez a lehetőség, mi pedig megragadtuk. Szerintem nem döntöttünk rosszul, hiszen az most a legfontosabb, hogy az emberek lássanak minket. Ráadásul a turné abban is segített, hogy még inkább összeszokjunk."Nem volt fura az Orden Ogan előtt játszani? Hiszen nincs még olyan múltjuk, mint neked, Andynek vagy Davidnek.

„Ez egyáltalán nem volt szempont, ebből én nem csinálok hiúsági kérdést. Elég jól ismerem a srácokat, a gitárosuk, Seeb ráadásul a rajongómnak is vallja magát. Tulajdonképpen mindent biztosítottak számunkra. Nem volt semmilyen korlát vagy tiltás, amivel az előzenekarok többségének azért számolnia kell."Az Almanac létrejötte miatt arról a tervedről le is mondtál, hogy egy újabb szólólemezt készíts?

„Szólóalbumot bármikor készíthetek. Az azért jó, mert bármit feltehetek rá, ami a zenekartól fura lenne. De bandában dolgozni sokkal élvezetesebb. Egy szólóalbum megírása amolyan hobbi. Most minden erőmmel az Almanac-ra szeretnék koncentrálni, de ha majd lesz egy kis időm, lazításként valószínűleg készítek egy újabb szólólemezt is."Közismert, hogy profi rally-versenyző vagy. Brian Johnson, az AC/DC énekese például azért nem turnézhat, mert autóversenyzés közben megsérült a dobhártyája. Ez tényleg ennyire veszélyes üzem?

„Igen, valóban az. És itt most nem csak az óriási zajra gondolok. Egyetlen szabály van: minden szabályt be kell tartani. Már húsz éve űzöm ezt a sportot, az utóbbi tíz évben pedig már profi szinten. Az autóversenyzés nagyszerű sport, és egy kicsit olyan is, mint a zenekarozás, hiszen ott is egy csapat, egy team áll mögötted. Számomra ez remek kikapcsolódás is. Lehetőség arra, hogy egy kicsit eltávolodjak a zenétől, hogy feltöltődjek. És egyben remek szórakozás. Nem tervezem, hogy a veszélyessége miatt felhagyok vele. Az élet maga is veszélyes; bárkivel, bárhol, bármikor történhet valami szarság. Akár egy bringával is összetörheted magad. Pár éve ez meg is történt velünk. Peavy pofára esett egy biciklivel, eltörte a kezét, ezért aztán egy komplett turnét le kellett mondanunk."


Az interjú eredetileg az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg.A Hammer Concerts ajánlata:


Tavaszi Dallamos Metal Bérlet 2

A Hammer Concerts bemutatja:
a bérlet ára: 9999 Ft (2017. február 6-ig)

a bérlet megvásárlásával az alábbi 3 rendezvény látogatható:

2017. február 7. - Dürer Kert
ALMANAC | Gloryful | Lichtgestalt

2017. április 2. - Barba Negra Music Club
Bloodbound | Crystal Viper | Thobbe Englund (ex-Sabaton)

2017. április 5. - Barba Negra Music Club
Battle Beast | Majesty

Infó, bérlet - katt ide!


 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS