MOBY DICK - Még idén megjelenik a jubileumi, 2016-os Kegyetlen évek, hallgass bele!

A decemberi-januári HammerWorld egyik extra CD-melléklete lesz

2016. november 25. (péntek) 07:34 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:07

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Moby Dick újra felvette az eredetileg 1991-ben kiadott, azaz most negyedszázados második albumát, a Kegyetlen éveket.

A lemez a decemberi-januári HammerWorld magazin (megjelenés: december 12.) egyik extra CD-melléklete lesz (az új Cadaveres album a másik), és máris belehallgathatsz.

 www.facebook.com/mobydickzenekar


"Kegyetlen évek 25 - albumelőzetes, megjelenési infók és előrendelés

December 12-én jelenik meg a Kegyetlen évek album jubileumi, újra felvett kiadása. A CD a 30 éves HammerWorld magazin ünnepi, december-januári dupla lapszámának extra CD-mellékleteként lát napvilágot, az újság másik melléklete a friss Cadaveres album lesz. A kiadvány exkluzív, limitált digipack csomagolású formátuma kizárólag a zenekartól közvetlenül rendelhető meg. Természetesen a HammerEorld lap és a Cadaveres CD a zenekartól megrendelt CD-khez is jár!

A CD mellett az eredeti borító szellemében a Keni Graphic által újraalkotott 2016-os Kegyetlen évek mintával készült póló és a régebbi Moby Dick albumok is kaphatóak a zenekari rendelési felületen:

www.mobydick.hu/rendeles

Köszönjük mindenkinek aki megrendelésével támogatja a megjelenést! Jön, készül a Kegyetlen évek!"

 

MOBY DICK - Előzetes a Kegyetlen évek 2016-os, jubileumi verziójához

www.mobydick.hu/rendeles
 A legkedveltebb Moby Dick album 25 éves évfordulója alkalmából a Schmiedl Tamás (ének, gitár), Mentes Norbert (gitár), Gőbl Gábor (basszusgitár), Budai Béla (dob) felállású zenekar újra felvette a Kegyetlen évek dalait.

 Mivel a korong újra kiadását a mai napig sem sikerült tető alá hozni, ezért döntöttek úgy, hogy újból felveszik az 1991-es nagylemez dalait. Az album így egyszerre régi és új! A klasszikus thrash gránátok tehát 2016-os változatban, új köntösben, modernebb hangzással szólalnak meg.


Mentes Norbert gitáros:

„Akkoriban két hét állt a rendelkezésünkre, hogy rögzítsük a lemezt, pedig az EMI volt a kiadónk, ahol azért volt pénz. Az E Stúdióban dolgoztunk Rákospalotán, tehát egy klasszikus analóg stúdióban. Reggel tíztől este hatig ment a meló, fiatalok voltunk, nagyon élveztük. Az első hét napban a hangszerek és az ének felvétele történt, és egy hét volt a keverésre. Voltak olyan szólók és szövegrészletek, amelyeken a stúdiózás során még alakítottunk. Madarász ’Madi’ Gábor (Mex, Ákos, Rúzsa Magdi) gyerekkori barátom, évfolyamtársam volt a zenei rendező, ő pár szólóba be is szállt.

A felvételek alatt azt hittük, hogy jól szól a lemez, még Wilpert Imre is kijött, hogy belehallgasson a dalokba. Amikor leadtuk gyártásra az anyagot, már 15 ezer darab előrendelés volt rá! Csala Mária, gyártásvezető boldogan fogadott minket a kiadóban, hogy mit akartok? Hiszen már a megjelenés előtt ennyit eladtatok! Nem számított, hogy hogyan szólt!'

 
Gőbl Gábor basszusgitáros:


'Az Ugass kutya album országos turnéjával emlékeim szerint 35 városba jutottunk el 1990 őszén. A Kegyetlen évek dalait Smici és Norbi az ezt követő négy-öt hónap alatt hozta össze. Koncepció nem volt, csak ráérzés és sok próba. Akkoriban heti négy-öt próbánk is volt a brennbergbányai kultúrotthonban. Nem csak otthon, hanem ott is zajlott az ötletelés, a hangszerelés.

A cél az volt, hogy jobb dalok szülessenek mint az eddigiek, és, hogy a lehető leggyorsabban kijöjjünk az új albummal. Az első lemez számai ekkor már két-három évesek voltak és szerettünk volna a stílus tekintetében egy egységesebb anyaggal kijönni. Pusztai Zoli Aurórás szövegeit ekkoriban kívülről fújtam. A nagyon karakán, társadalomkritikus, ugyanakkor helyenként humoros, szarkasztikus dalszövegei nekem nagyon bejöttek!

Olyan erős, lázadó hangvételű szövegeket akartunk az új Moby Dick számokhoz, ami szinkronban van a dalok hangzásbeli súlyával. Ezért mentünk el Győrbe Zolihoz, és addig nem indultunk vissza Sopronba, amíg rá nem dumáltuk a közös munkára. Az album dalai a szövegekkel együtt tökéletesre sikeredtek!

A hangzás viszont sajnos borzalmas lett, pedig adott volt minden ahhoz, hogy jó és időt álló legyen. Emlékszem, hogy vert seregként jöttünk ki a stúdióból, mert a keverés utolsó stádiumában jöttünk rá, hogy mennyire túl lett tolva a magas hangszínezés és elment a mélye, a döge az egésznek. Először egymást hibáztattuk, hogy miért lett elcseszve, kicsivel később pedig Rozgonyi Pétert, a lemez hangmérnökét. Mentségére legyen mondva, hogy ilyen fémzenét akkor még senki nem kevert Magyarországon, és hát, valljuk meg őszintén, a korabeli Pokolgép és Ossian albumok sem a kiváló hangzásukról voltak híresek."

 A stúdióidő leketyegett, nem volt mit tenni… Innentől kezdve vártuk a koncerteket, mert élőben kegyetlenül szóltunk. A közönség meg volt vadulva az új album dalaiért, és a bulikon még nagyobb volt a tolongás mint egy évvel korábban! Gyakorlatilag ennek a lemeznek köszönhettük, hogy ha csak pár évre is, de a közönség feltolt bennünket a magyar metal mezőny csúcsára! Az EMI-Quint kiadó 38 ezer album eladását jelentette nekünk!

Szerintem nem nagyképűség, hanem őszinteség azt mondani, hogy a legnagyobb thrash klasszikus lett itthon a Kegyetlen évek. Eltelt 25 év, a dalok, a témák ma is élnek. Ma is ugyanúgy megfogják az embereket – akár a tizenéveseket is – mint anno. Játszani ezeket a szerzeményeket pedig egyenesen fenomenális.'Az 1991-es Kegyetlen évek a megjelenése évében CD-n, LP-n és kazettán is piacra került, valamint 2000-ben az '…ez volt a XX.' sorozat keretében is kiadásra került, ezüst korongon. 2009-ben pedig a lemez anyaga a Hammer Records által újra kiadott Ugass kutya album bónuszaként – az Avalon Klubban 2008 tavaszán rögzített – koncertfelvételként jelent meg CD-n, valamint a kiadványhoz csatolt DVD-n, tehát képi anyagként is.

 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARCHAIC - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Dühös nemzedék
2020. október 19. (hétfő) 17:44

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a thrasher Archaic zenekar Kalapács feldolgozásával, amelyben Köhler Ági (InSeason) a különleges vendég. A Dühös nemzedék című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2010-ben kiadott Dühös nemzedék albumán jelent meg.   ARCHAIC feat. Köhler Ági - Dühös nemzedék (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) AZ ARCHAIC ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács...

CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!
CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!

A thrash metal progresszív ágát képviselő svájci Coroner még 1995-ben oszlott fel, de 2010 óta ismét aktív a csapat. Ron Royce basszer/énekes és Tommy T. Baron gitáros mellé Diego...

ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS