BORDERS OF BYZANTIUM - Bemutatkozó EP a bizánci metal csapattól: Carousel

2017 elején már színpadra áll a zenekar

2016. november 24. (csütörtök) 17:13 | utoljára módosítva: 2017. január 25. (szerda) 04:33

Carousel címmel megjelent a budapesti Borders Of Byzantium bemutatkozó EP-je, végig is hallgathatod az 5 tételes anyagot.Oláh Marcell - ének
Tóth Kristóf  - dob
Hajnal Ádám - basszusgitár
Mészáros Kevin- gitár
Dobó Lóránt - gitár

Instagram – @bordersofbyzantiumBORDERS OF BYZANTIUM - Carousel EP (2016)


 A Borders Of Byzantium azt mondja, hogy a zenéjük bizánci metal:


"Bizánci metalt játszunk, mégpedig egy egészen egyszerű okból kifolyólag. Nem szeretnénk magunkat bizonyos stílusirányzatok korlátai közé szorítani. Szívünket, lelkünket maximálisan beleadjuk.Az EP dalairól:


BITTERSWEET


"Fő téma: Megállapodás azzal, hogy van amikor egy soha véget nem érő történet is befejeződik.

Elemzés és kulcspontok: Az első két bekezdésben egy fiatal hölgy sugárzó megjelenése, és igaz lelke lángra kapja a szerző szívét. A következő egy és fél bekezdés, a másfél éves zavarodott kapcsolatot taglalja, kiemelve a félelem érzését és a túlkapásokat mindkét fél részéről. Miután mindent átbeszéltek és vége lett mindennek, szívük nyugalomra lel a fájdalmas történetből s, tudván egymás különbségeit, az irónia további keserűséget okozhatna. Ehelyett a szerző úgy döntött, a sebek ellenére bízik a teremtőben.

A refrén lényegében örvendezteti a szeretett tisztességét és gyönyörét. Döntő fontosságú megemlíteni hogy a “legjobb” és az “egyetlen” között különbség van, az hogy képes a másik ember lelkét vizsgálva rájönni, hogy azt az “egy” valakit eddig bárkinél jobban megismerte.

Háttér: A szerző vad érzelmek által felzaklatva, lényegében pontot tesz életének egy fájdalmas fejezetére, ami az első volt 4 év elszigetelődés után.


EMPIRE


Fő téma: Lázadás, a hatalommal való visszaélés ellen.

Elemzés és kulcspontok: Első versszak - Egyes szám első személyben láthatjuk, ahogy emberünk küszködik egy diktátor által uralt rendszerben. A magányosság, megrekedtség érzése elevenedik meg a reménytelen harcokban és ezáltal fokozatosan gyengül az egyéniségért iránti törékvése.
Második versszak - A nép szemszögéből folytatjuk: manipulált fejjel, bizalommal követik a diktátort. Ahogy egyre többen szenvednek, a többség végül észbe kap és látni kezdik a romlottságot vezetőjükben, ellene fordulnak. E folyamat alatt a diktátor levetkőzi előttünk emberi mivoltát, és egy erőteljes szervezettként látjuk viszont.
Harmadik versszak - A szervezet szemszöge, ahogy a nép képzeli el: A szervezetet csak a birodalom építése foglalkoztatja, népét embertelen eszköznek tekinti céljának elérése érdekében. Engedelmességet követel, és erőszakkal fenyegetőzik.

Háttér: A fő szerző elmeséli évtizedes küzdelmét egy kiégett domináns apával szemben és párhuzamot von vele a mai diktártori rendszerekkel. Az egyik társszerző jóbarátja megrekedt egy nemrég diktátori jellemben “fejlődő” országban, egész családjával szenvedve. Mindhárom szerző elsőkézből láthatta ahogyan a hatalommal való visszaélés, álmokat söpör el a felszínről.


DARK WOODS


Fő téma: Az út ifjúkorból férfivá.

Elemzés és kulcspontok: Első versszak - A törzsnél egy megszokott dolog, úgynevezett rituálé hogy a fiatalember csak akkor válhat tiszteletbeli felnőtt férfivá, amennyiben állat vérét ontja az erdőben. Tisztában van ezzel, ám az érzései nincsenek összhangban a feladattal. A
refrén a lelkiismeret megnyugtatására való törekvést mutatja be: a fiatalember az erdőt kérdezi egy lehetséges alternatív megoldásra, szemben azzal, hogy tudja meg kell tennie.
A második versszakban, hősünk végül megtalálja a vadat és célba is veszi. De nem húzza meg a ravaszt. A harmadik szemével ‘látja’ a haldokló vadat, elképzeli egy lehetséges lövés után és azonosulni kezd vele olyan módon, mintha a saját vére akarná megölni az álmait. Tudatára ébred annak hogy a rítus értelmetlen, a félelem gyakori, és a felnőtté válás a tiszta elmével kezdődik. A hirtelen elhalkulás a történetben, szolidan jelzi hogy a most már férfi embert nem látták azóta és a saját útját járja, egyedül.

Háttér: A szerzők tapasztalatai szerint a fent említett kérdés, miszerint miképp válik egy fiatelemberből férfi, ritkán válaszolódik meg apai kézről. Ehelyett, a világ hamis ötleteket hoz az ember elé, amik nem vezethetnek igazi sikerhez. Az igazság és béke, nem külső célokon és tetteken alapszik hanem egy teljes belső mentális megsziládultságon ami messze felül mutat bármi kézzel fogható, e-világi dolgon.


CAROUSEL

Fő téma: Az intim kapcsolatok küszködő mélysége.

Elemzés és kulcspontok:
Első és második versszak - Belebotlani valakibe egy kapcsolatban lenyűgöző dolog lehet, ám amint a lélek mélyebb, rejtett bugyraira is fény derül, az nem feltétlenül kellemes.
Harmadik és negyedik versszak - A szerető elutasítja az intimitást, az elmélyülést egymásban hiszen nem akarja az érzékeny, szívbe markoló dolgokat átélni amik szükségesek egy teljes, emberi kapcsolathoz. A férfi viszont nem hagyja magát, vele akar lenni, vakvágányok nélkül, őszínte törődéssel ragaszkodni a nő lelkéhez.
Refrén - A szeretett hölgy kilép a biztonságos, de könnyű szeretetben lévő komfort zónából a bizonytalan, érzéki, mély kapcsolat reményében.
Ötödik versszak - A kapcsolat elér egy olyan szintre ahol a belső igények nincsenek elhallgatva. Ismét, egy tudatos döntés és merész lépés szükségleltetik ahozz hogy a két fél levetkőzze önmagát egymásnak, és lelkét rábízza a másikra.
Hatodik versszak - A múlt sebei belső feszültséget okoznak, így okvetlenül bekövetkezik egy kis türelem iránti szükséglet. A kapcsolatnak van jövője, amennyiben képesek egymás sebeit valóban meggyógyítani feltétlen szeretetükkel, a nyitott befejezés is ezt sugallja..

Háttér: A dal a szabadulást ábrázolja: szabadulás a szabályok, és elvárások mögűl, bizonyítani az Apának és a világnak hogy a szerző képes a saját útját járni. Félelem a sebezhetőségtől, a ködös, kiszámíthatatlan jövőtől; ezek az érzések gyűrődnek föl, a több romantikus kapcsolatban tengődő törékeny zenész múltjában.


CARNIVAL

Fő téma: Komolytalan érzések.

Elemzés és kulcspontok: Az első versszakban a szerző leírja hogy mennyire sejtette az elején, valami nincs rendben, de nem vette komolyan így a refrén is az elvakult képzetében alakul.
A második versszak ábrázolja ahogy a lány tudatosan akarja összetörni szeretőjét, ám ő továbbra se adja fel, bízik az álmában miszerint egymásé lehetnek. A lány gyönyörű haja, ami úgy elvarázsolta az elején, éles pengékké változott ami könyörtelenül hasítja szívét.
A második refrénben végül a szerző belátja hogy vétkezett - hagyta hogy érzéseit birtokba vegye a szeretője. Túl hamar. A következő ‘átkötésben’ a szerző beismeri hogy legbelül tudta hogy fog alakulni az egész, de nem fog össze törni miatta, amit sikeresen bemutat a dal sikító jelenete.
Az utolsó két sorral kritizálja a lány leírhatatlan viselkedését, a kapcsolathoz való hozzáállását.

Háttér: A szerző megosztja az érzéseit arról az időszakról, amikor elvarázsolta őt egy gyönyörűség, pusztán játékból, a saját kis öncélú időtöltésére, így végtelenül nagy fájdalmat és csalódást okozva neki."

www.facebook.com/WeAreByzantineBORDERS OF BYZANTIUM - Carousel (2015-ös dal és klip)A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
(Nem a lemezre, a cikkre vonatkozik.) 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ENTRAILS - Dalpremier a régisulis svéd death brigádtól: The Pyre
2019. szeptember 18. (szerda) 07:38

Rise Of The Reaper címmel október 11-én jelenik meg a 2008-ban újjáéledt svéd old school death metal brigád Entrails hatodik albuma, a 2017-es World Inferno lemez folytatása. Az új anyag keverését és maszterizálását is Dan Swanö végezte, a The Pyre című második előzetes dallal pedig máris megismerkedhetsz.   www.facebook.com/Entrails666   ENTRAILS - The Pyre (a 2019-es Rise Of The Reaper albumról) ENTRAILS - Crawl In Your Guts (a 2019-es Rise Of The Reaper albumról)  

MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását
MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását

Még júniusban derült ki, hogy a Megadeth alapítóját, főnökét, Dave Mustaine-t torokrákkal kezelik, de azóta is folyik a munka az új stúdióalbumon, januárban pedig a Five Finger Death...

OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album
OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album

A The Sunnak adott friss interjújában Ozzy beszámolt arról, hogy elkészített egy 9 dalos új albumot, mindössze négy hét alatt. Mégpedig azután, hogy a rapper Post Malone friss...

PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"
PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"

Phil Anselmo nemrég az egyik chilei Illegals buli előtt adott interjú során azt mondta, hogy ha minden körülmény adott, ő benne lenne a korábban is többször emlegetett Pantera tribute...

ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége
ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége

Szombaton, szeptember 21-én a Barba Negra Trackben zárja a szezont az Alvin és a Mókusok, a koncert különleges vendége pedig az Aurora lesz. Egy új kislemezt is kihoztak Alvinék, ismerkedj...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS