TANKCSAPDA - Maróthy Zoli csak a szöveg alapján ismerte fel az Ossian feldolgozásukat

Ma jelenik meg a Dolgozzátok fel! dupla lemez, 15 órától dedikálás a Barba Negrában

2016. november 22. (kedd) 07:54

Mától kapható a MOL-kutakon a Tankcsapda különleges dupla lemeze, 12.30-kor pedig lesz egy sajtótájékoztató az új kiadvány kapcsán, Facebookos élő bejelentkezéssel. Délután 15 órátől lemezdedikálás a Barba Negra Klubban, és ugyan a dedikálás helyszínén nem lesz kapható a dupla CD, de a Barba Negra közvetlen közelében megtalálható MOL-kúton igen!

 A dupla CD egyik lemezén a Tankcsapda játszik klasszikus magyar rock/metal dalokat, egyéni felfogásban és hangszerelésben, a másik CD-n pedig hazai rock, pop, metal előadók dolgoznak fel jól ismert Csapda-számokat, szintén egyéni értelmezésben.


www.facebook.com/Tankcsapda


A Dolgozzátok fel! lemezt kapcsán a hvg.hu interjút is készített a csapattal. Részletek az interjúból:

Ákos, Wellhello és Majka Tankcsapdát énekel, a Tankcsapda Omega-, Bonanza- és Hobo-dalt játszik. A napokban jelenik meg a debreceni rockerek „Dolgozzátok fel!” című dupla albuma. Csapdásított Illés-dal is készült, de annak megjelentetését a szerzők végül nem engedték.

„Igazából a szemét Fejes adta el a zenekart” – mutogat Lukács László az együttes dobosára. „Ő mondta, ha lúd, legyen kövér, és egy szimpla feldolgozásalbum helyett csináljunk egy olyan lemezt, ahol nem csak mi játsszuk mások dalait, hanem mások is játszanak Tankcsapda-számokat.”

A zenekar tagjai ugyanis ezúttal feldolgozásalbummal rukkolnak elő. Mint Lukácstól megtudtuk, a lemez ötlete már húsz évvel ezelőtt felmerült bennük. Sok évvel később aztán teljesen spontán ismét előjött a gondolat, mikor egy koncert után a turnébuszban Edda-dalokat, majd egy házibulin szintetizátoros kísérettel P. Box-nótákat énekelgettek a zenészek. A zene szerepe alapjában véve a szórakoztatás Olyan előadókat kértek fel a közreműködésre, akik más-más zenei műfajt képviselnek – így került fel többek közt Majka, a Wellhello, a Brains és Ákos is egy-egy Tankcsapda-feldolgozással a lemezre –, maguk a debreceni rockerek pedig nagyhatású, korszakalkotó zenekarok nótáiból válogattak.

A banda tisztában volt azzal, hogy ez egyeseknél kiveri majd a biztosítékot, hiszen az albumon szereplő előadók rajongótábora sok esetben különbözik, de szerintük épp ezért érdekes és izgalmas az egész.

„Ha valaki emiatt köpköd minket, amire nyilván fel vagyunk készülve, ahelyett, hogy megismerne, és esetleg megszeretne más dolgokat is, az az ő döntése” – mondja Lukács. „Nemcsak a kétlábdob, a heavy metal vagy a szintetizátoros prüttyögés létezik. Ha valami jó, az akkor is az lesz, ha egy szál gitárral és akkor is, ha nagyzenekarral játsszák. A felkért alkotókat a saját műfajukban vezető előadóknak gondoljuk Magyarországon, akik képesek úgy nyúlni egy-egy Tankcsapda-számhoz, hogy annak tényleg van értelme.”

A Dolgozzátok fel! mindenképp újdonságot hoz abban az értelemben, hogy az alkotók a stílusbeli változtatásokon túl a dalszövegek átírásában is szabadkezet kaptak. Olyannyira, hogy a Brains által előadott Rock and Roll rugójának és a „tankcsapdásított” Kőbánya Blues című Hobo Blues Band-szerzeménynek még a címe is megváltozott. Kőbánya Blues helyett Cívisváros Blues lett.


„A legjobb példa az együttműködésre a Kőbánya Blues című Hobo-dal. Ennek a szövegét változtattuk meg a legjobban az eredetihez képest és az első verziójára Földes László még azt mondta, hogy figyelj, Laci, nem, ez így nem jó! Csináld meg ennél sokkal jobban. És javasolt is jó néhány dolgot, mit, hogyan kellene megváltoztatni” – magyarázza Lukács.

„Aztán, az instrukcióit figyelembe véve elkészült a végleges verzió, és akkor már azt mondta: Na, látod? Erre gondoltam! Magyarul, az attitűdről van szó, hogy van-e kompromisszumkészség az alkotók részéről. Nála egyértelműen volt. Az Illés-dal szerzőinek esetében viszont egyáltalán nem…”

A másik dal, amelyet Sidi szerint sikerült – főként zeneileg – teljesen átgyúrniuk, az Ossian Ítéletnap című szerzeménye. „A kétlábdobos speed metal nótából egy laza Red Hot Chilis tiszta, csilingelő, gitáros dal született” – mondja a zenész. Még Maróthy Zoltán (a zenekar korabeli gitárosa) is csak a szöveges rész indulásával ismerte fel.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

  

"TELJES A NÉVSOR!

November 22-én jelenik meg a Tankcsapda Dolgozzátok fel! című dupla albuma. Az első CD-n – 'Mások dalai tőlünk' - ránk hatással volt, klasszikus magyar zenekarok dalai hallhatók ’csapdás változatban, a másik CD-n - 'A mi dalaink másoktól' - pedig mai zenekarok és előadók mutatják meg, hogyan „látják” ők a tank-dalokat. Eddig is elárultunk már jó néhány nevet de most itt a teljes lista, előadók és dalcímek:CD 1. – Mások dalai tőlünk (zárójelben a dal eredeti előadója)

A jel (Bonanza Banzai)
Jövőből jövő lövő (Kispál és a Borz)
Mindenki valakié (Charlie)
Ítéletnap (Ossian)
Soha nem elég (P. Box)
Cívisváros blues (Hobo Blues Band)
Maradj velem (Korál)
Életfogytig rock and roll (Omega)
Nagyvárosi farkas (Beatrice)
Egy kis anarchia (Auróra)
Semmim nincs (Edda művek)
Hol van a szó (Pokolgép)CD 2. - A mi dalaink másoktól

Majka & Curtis - A legjobb méreg
Kowalsky meg a Vega - Egyszerű dal
Brains – A drum ’n bass rugója
Wellhello - Fiúk ölébe lányok
Ákos - Agyarország
Alvin és a Mókusok - Mennyország tourist
Leander Kills – Lopott könyvek
Magna Cum Laude - Örökké tart
Tóth Gabi – Adjon az ég
Ektomorf – Bárány
Lotfi Begi feat. Calidora - Azt mondom, állj
Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint - Múlik
Tankcrew – Ez az a ház
Pennhurst – Köpök rátok

A dupla digipack album (1490 Ft) november 22-től kizárólag a MOL-kutakon!'

 
 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Jön a Halandó album, videoklippel a címadó dal
2019. szeptember 22. (vasárnap) 15:43

Halandó címmel október 8-án jelenik meg a Fatal Error harmadik nagylemeze, a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel pedig máris megismerkedhetsz. "Fogadjátok szeretettel az új lemezünk címadó dalát, valamint a hozzá készült klipet! Nagyon köszönjük a stábnak és a barátainknak, akik miatt létrejöhetett a dal/videó! Rendeld meg a Halandó CD-t, és hallgasd meg egy héttel a megjelenés előtt! A CD mellett elérhetőek pólók, valamint ha támogatni akarsz minket, választhatod a támogatói csomagot. Találkozunk a lemezbemutatónkon az Instantban nov. 15-én!"   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   A lemezbemutató buli Facebook oldala   FATAL ERROR - Halandó (a 2019-es Halandó albumhoz)   Az előrendeléshez kattints ide!    

SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice
SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice

Skyblood névvel és címmel jelenik meg november 22-én a Mats Levén énekes (Malmsteen, Candlemass, Therion, Krux, At Vance stb.) első szólóalbuma, amelyről máris meghallgatható az első...

DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High
DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High

Pár nap múlva a Volbeat vendégeként indul Európa-turnéra a kanadai punk'n'roll mester Danko Jones, az áprilisban kiadott A Rock Supreme című album Fists Up High dalához pedig elkészült...

TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen
TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen

Új album kiadására készül a Turbo zenekar, mégpedig csupa magyar nyelvű dallal, melyek közül az elsőt egy videóval tette közzé a 2015 óta csupán szórványosan koncertezett. Lesz...

SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS