TANKCSAPDA - Maróthy Zoli csak a szöveg alapján ismerte fel az Ossian feldolgozásukat

Ma jelenik meg a Dolgozzátok fel! dupla lemez, 15 órától dedikálás a Barba Negrában

2016. november 22. (kedd) 07:54

Mától kapható a MOL-kutakon a Tankcsapda különleges dupla lemeze, 12.30-kor pedig lesz egy sajtótájékoztató az új kiadvány kapcsán, Facebookos élő bejelentkezéssel. Délután 15 órátől lemezdedikálás a Barba Negra Klubban, és ugyan a dedikálás helyszínén nem lesz kapható a dupla CD, de a Barba Negra közvetlen közelében megtalálható MOL-kúton igen!

 A dupla CD egyik lemezén a Tankcsapda játszik klasszikus magyar rock/metal dalokat, egyéni felfogásban és hangszerelésben, a másik CD-n pedig hazai rock, pop, metal előadók dolgoznak fel jól ismert Csapda-számokat, szintén egyéni értelmezésben.


www.facebook.com/Tankcsapda


A Dolgozzátok fel! lemezt kapcsán a hvg.hu interjút is készített a csapattal. Részletek az interjúból:

Ákos, Wellhello és Majka Tankcsapdát énekel, a Tankcsapda Omega-, Bonanza- és Hobo-dalt játszik. A napokban jelenik meg a debreceni rockerek „Dolgozzátok fel!” című dupla albuma. Csapdásított Illés-dal is készült, de annak megjelentetését a szerzők végül nem engedték.

„Igazából a szemét Fejes adta el a zenekart” – mutogat Lukács László az együttes dobosára. „Ő mondta, ha lúd, legyen kövér, és egy szimpla feldolgozásalbum helyett csináljunk egy olyan lemezt, ahol nem csak mi játsszuk mások dalait, hanem mások is játszanak Tankcsapda-számokat.”

A zenekar tagjai ugyanis ezúttal feldolgozásalbummal rukkolnak elő. Mint Lukácstól megtudtuk, a lemez ötlete már húsz évvel ezelőtt felmerült bennük. Sok évvel később aztán teljesen spontán ismét előjött a gondolat, mikor egy koncert után a turnébuszban Edda-dalokat, majd egy házibulin szintetizátoros kísérettel P. Box-nótákat énekelgettek a zenészek. A zene szerepe alapjában véve a szórakoztatás Olyan előadókat kértek fel a közreműködésre, akik más-más zenei műfajt képviselnek – így került fel többek közt Majka, a Wellhello, a Brains és Ákos is egy-egy Tankcsapda-feldolgozással a lemezre –, maguk a debreceni rockerek pedig nagyhatású, korszakalkotó zenekarok nótáiból válogattak.

A banda tisztában volt azzal, hogy ez egyeseknél kiveri majd a biztosítékot, hiszen az albumon szereplő előadók rajongótábora sok esetben különbözik, de szerintük épp ezért érdekes és izgalmas az egész.

„Ha valaki emiatt köpköd minket, amire nyilván fel vagyunk készülve, ahelyett, hogy megismerne, és esetleg megszeretne más dolgokat is, az az ő döntése” – mondja Lukács. „Nemcsak a kétlábdob, a heavy metal vagy a szintetizátoros prüttyögés létezik. Ha valami jó, az akkor is az lesz, ha egy szál gitárral és akkor is, ha nagyzenekarral játsszák. A felkért alkotókat a saját műfajukban vezető előadóknak gondoljuk Magyarországon, akik képesek úgy nyúlni egy-egy Tankcsapda-számhoz, hogy annak tényleg van értelme.”

A Dolgozzátok fel! mindenképp újdonságot hoz abban az értelemben, hogy az alkotók a stílusbeli változtatásokon túl a dalszövegek átírásában is szabadkezet kaptak. Olyannyira, hogy a Brains által előadott Rock and Roll rugójának és a „tankcsapdásított” Kőbánya Blues című Hobo Blues Band-szerzeménynek még a címe is megváltozott. Kőbánya Blues helyett Cívisváros Blues lett.


„A legjobb példa az együttműködésre a Kőbánya Blues című Hobo-dal. Ennek a szövegét változtattuk meg a legjobban az eredetihez képest és az első verziójára Földes László még azt mondta, hogy figyelj, Laci, nem, ez így nem jó! Csináld meg ennél sokkal jobban. És javasolt is jó néhány dolgot, mit, hogyan kellene megváltoztatni” – magyarázza Lukács.

„Aztán, az instrukcióit figyelembe véve elkészült a végleges verzió, és akkor már azt mondta: Na, látod? Erre gondoltam! Magyarul, az attitűdről van szó, hogy van-e kompromisszumkészség az alkotók részéről. Nála egyértelműen volt. Az Illés-dal szerzőinek esetében viszont egyáltalán nem…”

A másik dal, amelyet Sidi szerint sikerült – főként zeneileg – teljesen átgyúrniuk, az Ossian Ítéletnap című szerzeménye. „A kétlábdobos speed metal nótából egy laza Red Hot Chilis tiszta, csilingelő, gitáros dal született” – mondja a zenész. Még Maróthy Zoltán (a zenekar korabeli gitárosa) is csak a szöveges rész indulásával ismerte fel.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

  

"TELJES A NÉVSOR!

November 22-én jelenik meg a Tankcsapda Dolgozzátok fel! című dupla albuma. Az első CD-n – 'Mások dalai tőlünk' - ránk hatással volt, klasszikus magyar zenekarok dalai hallhatók ’csapdás változatban, a másik CD-n - 'A mi dalaink másoktól' - pedig mai zenekarok és előadók mutatják meg, hogyan „látják” ők a tank-dalokat. Eddig is elárultunk már jó néhány nevet de most itt a teljes lista, előadók és dalcímek:CD 1. – Mások dalai tőlünk (zárójelben a dal eredeti előadója)

A jel (Bonanza Banzai)
Jövőből jövő lövő (Kispál és a Borz)
Mindenki valakié (Charlie)
Ítéletnap (Ossian)
Soha nem elég (P. Box)
Cívisváros blues (Hobo Blues Band)
Maradj velem (Korál)
Életfogytig rock and roll (Omega)
Nagyvárosi farkas (Beatrice)
Egy kis anarchia (Auróra)
Semmim nincs (Edda művek)
Hol van a szó (Pokolgép)CD 2. - A mi dalaink másoktól

Majka & Curtis - A legjobb méreg
Kowalsky meg a Vega - Egyszerű dal
Brains – A drum ’n bass rugója
Wellhello - Fiúk ölébe lányok
Ákos - Agyarország
Alvin és a Mókusok - Mennyország tourist
Leander Kills – Lopott könyvek
Magna Cum Laude - Örökké tart
Tóth Gabi – Adjon az ég
Ektomorf – Bárány
Lotfi Begi feat. Calidora - Azt mondom, állj
Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint - Múlik
Tankcrew – Ez az a ház
Pennhurst – Köpök rátok

A dupla digipack album (1490 Ft) november 22-től kizárólag a MOL-kutakon!'

 
 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
2020. november 28. (szombat) 09:16

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos (Megadeth, ex-Soilwork), 16 év után pedig megjelent a negyedik nagylemezük is. A 2004-es Necrosis lemez utódja Edder & Bile címmel jött ki, és végig is hallgatható. Az albumon két vendég is hallható: Jeff Becerra, a legendás Possessed főnöke, valamint Kam Lee, a floridai Massacre énekese, aki az egészen korai Death-ben is dobolt és hörgött.   www.facebook.com/cadavertheband Neddo: "Dirkkel még 2014-ben találkoztam, amikor a 70000 Tons Of Metal fesztiválon a Satyriconban helyettesítette Frostot. Gyorsan kiderült, hogy hatalmas rajongója a Cadavernek, én pedig akkoriban már dolgoztam pár új dalon, amelyeket egy esetleges szólóalbumra szántam. De aztán jött az ötlet, hogy Dirkkel összehozhatnánk a Cadaver harmadik...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Új klipes dal az elfojtott, de felszínre törő érzelmekről: Paper Moon

Aeromantic címmel még február végén jelentkezett egy új albummal a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars)...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS