LIZZIES - "A klasszikus heavy metal valami különleges érzés-, hangulatvilággal rendelkezik"

Tavasszal jött ki a madridi rockercsajok első nagylemeze

2016. november 20. (vasárnap) 08:14 | utoljára módosítva: 2016. november 20. (vasárnap) 08:15

Négy fiatal lány alkotja a régisulis heavy metalt 2010 óta játszó madridi Lizziest, akik tavasszal adták ki a Good Luck című debütáló albumukat, a múlt hónapban pedig a svéd Dead Lorddal el is jutottak Budapestre. A metal szenyoriták pár hete egy új klippel jelentkeztek, amit a 666 Miles dalukhoz forgattak, de az szeptemberi HammerWorld magazinban egy interjú is megjelent velük, amit most teljes egészében elolvashatsz itt, a honlapon is.

 www.facebook.com/thelizziesOktóberben két svéd csapat, a Dead Lord és a Night Viper társaságában Magyarországon is bemutatkozott egy madridi "csupalány" metal banda, a Lizzies, amelynek tavasszal jött ki az első nagylemeze, a Good Luck. A négy spanyol lány a 20-as évei elején jár, a zenéjük azonban klasszikus heavy metal, mintha csak 1981-et írna a naptár. Az alapító basszusgitárossal, Marinával beszélgettünk.


Tizenévesek voltatok a gitáros Patriciával, a­­mi­­­­kor 2010-ben megala­pítottátok a Lizziest. Hon­­­­nan jött a klasszikus heavy metal szeretete?

„Nálam minden a finn Lordival és az Eurovíziós győzelmükkel indult, aztán nagyon gyorsan eljutottam a KISS-hez, Alice Cooperhez és a Twisted Sisterhez, utána meg már tényleg nem volt nehéz rákattanni a 80-as évek brit metaljára, a Judas Priesttől a Maidenen át a Tankig, a Motörheadig, a Girlschoolig. A többieknél inkább az idősebb tesók és a szülők játszottak nagy szerepet. Egyébként sokféle zenét szeretünk, de a klasszikus heavy metal valami különleges érzés-, hangulatvilággal rendelkezik..."


LIZZIES - 666 Miles (a 2016-os Good Luck albumhoz)


 Eleve lánybandát akartatok Patriciával?

„Ugyanabba a suliba jártunk, és mivel az egyik nyáron baromira unatkoztunk, elkezdtünk együtt zenélgetni. Egy énekeslány nagyon hamar csatlakozott is hozzánk, és akkor már csak dobost kellett találnunk. Már akkor is azt szerettük volna, ha Girlschool és Runaways módra csupa csaj alkotja a Lizziest. Volt is lány dobosunk, de miután 2014-ben kiszállt, annyira nehezen találtuk meg az utódját, hogy mire összeakadtunk Saray-jal, már egy földönkívülit is simán bevettünk volna a bandába!" (nevet)A Lizzies nevet a Thin Lizzy miatt választottátok?

„Nem igazán! (nevet) Bár a Thin Lizzyt is nagyon szeretjük. Sokkal in­­kább egy 1979-es kultfilm inspirálta a nevünket, a The Warriors, amiben volt egy vagány utcai banda. Csupa lány alkotta és az ő nevük volt a Lizzies. Piáltak, vadak voltak, hangos zenét hallgattak, tökösek voltak. Mi is pont ilyenek vagyunk!" (nevet)


LIZZIES - Mirror Maze (a 2016-os Good Luck albumhoz)


 És amikor nem tökös rockerlányok vagytok a színpadon, akkor mivel foglalkoztok?

„Az énekesnőnk, Elene egy óvodában dolgozik, Saray dobtanár, mi meg még suliba járunk Patriciával. Ő biológiát tanul, én meg germanisztikát. A német nyelvnek amúgy is nagy hasznát veszem a turnékon. Az egyik legjobb metal közönség Németországban van! De az őszi turnéval egy csomó más országba is eljutunk. Olyan helyekre, ahol még sosem jártunk. Nagyon várjuk már, ez lesz az első rendes turnénk!"A Motorcycle Marina nevet a Saxon iránti tiszteletből vetted fel?


„Ezeket a művészneveket még a korai időszakban találtuk ki, de az első albumunk borítójában már csak a keresztneveink szerepelnek. Nyilván szeretem a Saxontól a Motorcycle Man nótát is, de a nevet a Motörhead inspirálta. Volt egy fotó Lemmy önéletrajzi könyvében egy csajról, Motorcycle Irene-ről.

Egy kicsit utána kerestem a neten, és kiderült, hogy a 60-as években egy Moby Grape nevű csapatnak volt egy ilyen című dala. Irene onnan kapta a nevét. Egy időben a néhai Motörhead dobos, Philthy csaja volt, fotózta is Lemmyéket, aztán hozzáment a Vardis frontemberéhez. Egy szexi, vagány, nagyszájú csaj volt, és miatta lettem Motorcycle Mari­na, de ma már csak inkább Marina vagyok!" (nevet)Lemmy a fontos hatásaid kö­zé tartozik?

„Naná, ő volt a legnagyobb! Mint basszusgitáros és mint rocker is. De a Tank zenekarból Algy Ward is nagy ideálom, akárcsak Steve Harris a Maidenből. És persze még sorolhatnám..."


LIZZIES - Speed On The Road (a 2013-as End Of Time EP-hez)


 Ma is játszotok még feldolgozásokat, mint a ko­­­rai ­i­­­­­­­­dőszakban? Mert egészen meg­­­­­­­­lepő dalokat nyomtatok a kezdet kezdetén...

„Ma már nem igazán. De amikor elkezdtünk koncertezni, nagyjából fele-fele volt a saját dalok és a feldolgozások aránya. Próbáltunk nem nyilvánvaló nótákat nyomni, de persze a 80-as évek elejéről. A holland Picture-től a Heavy Metal Ears-t, a brit Crucifixiontől az On The Run-t, a Girlschooltól a Yeah Right-ot, az egyik legnagyobb spanyol bandától, a Baron Rojo-tól pedig a Los Rockeros Van Al Infierno-t, ami egy spanyol metal himnusz 1982-ből."


LIZZIES & GIRLSCHOOL

 A hőskorban a spanyol metal bandák mind anyanyelven énekeltek, a maiak azonban, akárcsak ti is, már angolul. Ennek mi lehet a magyarázata?

„Igazán komolyan fel sem me­­rült bennünk, hogy spanyolul kéne énekelnünk. Már rögtön az első dalaink is angol nyelven születtek meg. Könnyebb így, jobb is a hangzása, és persze sokkal befogadhatóbb így. Azt hiszem, annak idején az lehetett az oka a spanyol nyelv elterjedt használatának, hogy Spanyolországban még jóval kevesebben beszéltek angolul, mint manapság. De a régi bandák ma is előszeretettel énekelnek spanyolul. Például a Muro is, akikkel nagyon jóban vagyunk. Támogatnak is minket, lejárnak a bulijainkra. Nagyon rendes srácok."


LIZZIES - Viper (a 2015-ös kislemezhez)


 És amúgy milyen a mai spanyol metal színtér?

„Szerintem nagyon jó. Rengeteg a banda, sok a koncert, sok a fesztivál. A közönség is nagyon lelkes. Az újabb csapatok közül nagyon jó szerintem a szintén madridi Leather Heart, a Hitten, vagy például a speedesebb, nyersebb Iron Curtain, akik olyasmi zenét nyomnak, mint régen a Tank, a Motörhead, az Exciter vagy a belga Killer. Totál old school az is! (nevet)

Néha megy egy kis furkálás is a színtéren, de ilyesmi szerintem mindenhol akad. Eleinte minket is piszkáltak, mert hogy csajok vagyunk, biztosan nem tudunk rendesen zenélni, de aztán elkezdtünk komolyabban koncertezni, és azóta elnémultak ezek a hangok!" (nevet)

Az interjú eredetileg a szeptemberi HammerWorldben jelent meg. 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KATLA - Új dal és videoklip az ex-Sólstafir dobos projektjétől: Sálarsvefn
2020. október 28. (szerda) 08:59

Allt þetta Helvítis Myrkur (All This Damn Darkness) címmel november 13-án jelenik meg az izlandi Katla második albuma, harmadik előzetesként pedig már lehet ismerkedni a videoklippel kísért Sálarsvefn dallal. A Katla az izlandi Sólstafirból 2015-ben kitett alapító dobos, Guðmundur Óli Pálmason projektje, amely 2017-ben adta ki a Móðurástin című debütáló albumát. "A Sálarsvefn úgy fordítható le angolra, hogy Sleep Of The Soul, maga a dal pedig a színtiszta gyűlöletről és utálatról szól. Eredetileg egy három részből álló hosszú dal harmadik darabja volt, a korábban bemutatott Villuljós pedig az első rész. Aztán ahogy haladtunk előre a felvételekkel, végül öt dalt kötöttünk össze egy pokoli komplikált mixben, amelyben végül a Sálarsvefn a sötét világba tett utazás negyedik állomását képviseli. A klipben a The Witcher 3 videójáték The Nithing részéből is ismert ősi skandináv átok-rituálé jelenik...

LEANDER KILLS - Pénteken új album jön, dalpremier: Ronthatatlan
LEANDER KILLS - Pénteken új album jön, dalpremier: Ronthatatlan

Október 30-án, pénteken jelenik meg a negyedik Leander Kills album, amelynek legfrissebb előzetes dala a 'Ronthatatlan' címet viseli. Ismerkedj meg vele! "Leander Kills IV! Október...

METALLICA - "Az a legundorítóbb dal, amit a zenekar valaha felvett."
METALLICA - "Az a legundorítóbb dal, amit a zenekar valaha felvett."

A közösségi médiában posztolt arról a korai Metallica basszusgitárosa, Ron McGovney, hogy melyik a legundorítóbb dal, amit a Metallica valaha felvett. Ron McGovney 1982-ben játszott a...

VISIONS OF ATLANTIS - Szimfonikus zenekarral a színpadon, friss videó a hamarosan érkező különleges DVD-ről: Wanderers
VISIONS OF ATLANTIS - Szimfonikus zenekarral a színpadon, friss videó a hamarosan érkező különleges DVD-ről: Wanderers

A Symphonic Journey To Remember címmel október 30-án egy nagyszabású koncertfelvétellel jelentkezik a szimfo-metalos osztrák-francia-olasz Visions Of Atlantis, a legfrissebb, harmadik...

DAVID HASSELHOFF - Heavy metal nótát rögzített a CueStack duóval
DAVID HASSELHOFF - Heavy metal nótát rögzített a CueStack duóval

Through The Night címmel egy metal nótát rögzített a Baywatch és a Knight Rider sorozatok szupersztárja, David Hasselhoff, mégpedig a CueStack nevű projekttel, és most egy...

NAHI - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásával: Őszintén
NAHI - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásával: Őszintén

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS