LIZZIES - "A klasszikus heavy metal valami különleges érzés-, hangulatvilággal rendelkezik"

Tavasszal jött ki a madridi rockercsajok első nagylemeze

2016. november 20. (vasárnap) 08:14 | utoljára módosítva: 2016. november 20. (vasárnap) 08:15

Négy fiatal lány alkotja a régisulis heavy metalt 2010 óta játszó madridi Lizziest, akik tavasszal adták ki a Good Luck című debütáló albumukat, a múlt hónapban pedig a svéd Dead Lorddal el is jutottak Budapestre. A metal szenyoriták pár hete egy új klippel jelentkeztek, amit a 666 Miles dalukhoz forgattak, de az szeptemberi HammerWorld magazinban egy interjú is megjelent velük, amit most teljes egészében elolvashatsz itt, a honlapon is.

 www.facebook.com/thelizziesOktóberben két svéd csapat, a Dead Lord és a Night Viper társaságában Magyarországon is bemutatkozott egy madridi "csupalány" metal banda, a Lizzies, amelynek tavasszal jött ki az első nagylemeze, a Good Luck. A négy spanyol lány a 20-as évei elején jár, a zenéjük azonban klasszikus heavy metal, mintha csak 1981-et írna a naptár. Az alapító basszusgitárossal, Marinával beszélgettünk.


Tizenévesek voltatok a gitáros Patriciával, a­­mi­­­­kor 2010-ben megala­pítottátok a Lizziest. Hon­­­­nan jött a klasszikus heavy metal szeretete?

„Nálam minden a finn Lordival és az Eurovíziós győzelmükkel indult, aztán nagyon gyorsan eljutottam a KISS-hez, Alice Cooperhez és a Twisted Sisterhez, utána meg már tényleg nem volt nehéz rákattanni a 80-as évek brit metaljára, a Judas Priesttől a Maidenen át a Tankig, a Motörheadig, a Girlschoolig. A többieknél inkább az idősebb tesók és a szülők játszottak nagy szerepet. Egyébként sokféle zenét szeretünk, de a klasszikus heavy metal valami különleges érzés-, hangulatvilággal rendelkezik..."


LIZZIES - 666 Miles (a 2016-os Good Luck albumhoz)


 Eleve lánybandát akartatok Patriciával?

„Ugyanabba a suliba jártunk, és mivel az egyik nyáron baromira unatkoztunk, elkezdtünk együtt zenélgetni. Egy énekeslány nagyon hamar csatlakozott is hozzánk, és akkor már csak dobost kellett találnunk. Már akkor is azt szerettük volna, ha Girlschool és Runaways módra csupa csaj alkotja a Lizziest. Volt is lány dobosunk, de miután 2014-ben kiszállt, annyira nehezen találtuk meg az utódját, hogy mire összeakadtunk Saray-jal, már egy földönkívülit is simán bevettünk volna a bandába!" (nevet)A Lizzies nevet a Thin Lizzy miatt választottátok?

„Nem igazán! (nevet) Bár a Thin Lizzyt is nagyon szeretjük. Sokkal in­­kább egy 1979-es kultfilm inspirálta a nevünket, a The Warriors, amiben volt egy vagány utcai banda. Csupa lány alkotta és az ő nevük volt a Lizzies. Piáltak, vadak voltak, hangos zenét hallgattak, tökösek voltak. Mi is pont ilyenek vagyunk!" (nevet)


LIZZIES - Mirror Maze (a 2016-os Good Luck albumhoz)


 És amikor nem tökös rockerlányok vagytok a színpadon, akkor mivel foglalkoztok?

„Az énekesnőnk, Elene egy óvodában dolgozik, Saray dobtanár, mi meg még suliba járunk Patriciával. Ő biológiát tanul, én meg germanisztikát. A német nyelvnek amúgy is nagy hasznát veszem a turnékon. Az egyik legjobb metal közönség Németországban van! De az őszi turnéval egy csomó más országba is eljutunk. Olyan helyekre, ahol még sosem jártunk. Nagyon várjuk már, ez lesz az első rendes turnénk!"A Motorcycle Marina nevet a Saxon iránti tiszteletből vetted fel?


„Ezeket a művészneveket még a korai időszakban találtuk ki, de az első albumunk borítójában már csak a keresztneveink szerepelnek. Nyilván szeretem a Saxontól a Motorcycle Man nótát is, de a nevet a Motörhead inspirálta. Volt egy fotó Lemmy önéletrajzi könyvében egy csajról, Motorcycle Irene-ről.

Egy kicsit utána kerestem a neten, és kiderült, hogy a 60-as években egy Moby Grape nevű csapatnak volt egy ilyen című dala. Irene onnan kapta a nevét. Egy időben a néhai Motörhead dobos, Philthy csaja volt, fotózta is Lemmyéket, aztán hozzáment a Vardis frontemberéhez. Egy szexi, vagány, nagyszájú csaj volt, és miatta lettem Motorcycle Mari­na, de ma már csak inkább Marina vagyok!" (nevet)Lemmy a fontos hatásaid kö­zé tartozik?

„Naná, ő volt a legnagyobb! Mint basszusgitáros és mint rocker is. De a Tank zenekarból Algy Ward is nagy ideálom, akárcsak Steve Harris a Maidenből. És persze még sorolhatnám..."


LIZZIES - Speed On The Road (a 2013-as End Of Time EP-hez)


 Ma is játszotok még feldolgozásokat, mint a ko­­­rai ­i­­­­­­­­dőszakban? Mert egészen meg­­­­­­­­lepő dalokat nyomtatok a kezdet kezdetén...

„Ma már nem igazán. De amikor elkezdtünk koncertezni, nagyjából fele-fele volt a saját dalok és a feldolgozások aránya. Próbáltunk nem nyilvánvaló nótákat nyomni, de persze a 80-as évek elejéről. A holland Picture-től a Heavy Metal Ears-t, a brit Crucifixiontől az On The Run-t, a Girlschooltól a Yeah Right-ot, az egyik legnagyobb spanyol bandától, a Baron Rojo-tól pedig a Los Rockeros Van Al Infierno-t, ami egy spanyol metal himnusz 1982-ből."


LIZZIES & GIRLSCHOOL

 A hőskorban a spanyol metal bandák mind anyanyelven énekeltek, a maiak azonban, akárcsak ti is, már angolul. Ennek mi lehet a magyarázata?

„Igazán komolyan fel sem me­­rült bennünk, hogy spanyolul kéne énekelnünk. Már rögtön az első dalaink is angol nyelven születtek meg. Könnyebb így, jobb is a hangzása, és persze sokkal befogadhatóbb így. Azt hiszem, annak idején az lehetett az oka a spanyol nyelv elterjedt használatának, hogy Spanyolországban még jóval kevesebben beszéltek angolul, mint manapság. De a régi bandák ma is előszeretettel énekelnek spanyolul. Például a Muro is, akikkel nagyon jóban vagyunk. Támogatnak is minket, lejárnak a bulijainkra. Nagyon rendes srácok."


LIZZIES - Viper (a 2015-ös kislemezhez)


 És amúgy milyen a mai spanyol metal színtér?

„Szerintem nagyon jó. Rengeteg a banda, sok a koncert, sok a fesztivál. A közönség is nagyon lelkes. Az újabb csapatok közül nagyon jó szerintem a szintén madridi Leather Heart, a Hitten, vagy például a speedesebb, nyersebb Iron Curtain, akik olyasmi zenét nyomnak, mint régen a Tank, a Motörhead, az Exciter vagy a belga Killer. Totál old school az is! (nevet)

Néha megy egy kis furkálás is a színtéren, de ilyesmi szerintem mindenhol akad. Eleinte minket is piszkáltak, mert hogy csajok vagyunk, biztosan nem tudunk rendesen zenélni, de aztán elkezdtünk komolyabban koncertezni, és azóta elnémultak ezek a hangok!" (nevet)

Az interjú eredetileg a szeptemberi HammerWorldben jelent meg. 
 

Hammer TV

 
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
2021. október 26. (kedd) 14:52

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a This Is Horror Punk válogatások, Blitzkid, Nim Vind, Bloodsucking Zombies From Outer Space, Rezurex stb.), ez adta az apropót az új nótához. A kiadót 2003-ban alapította a The Other énekese, Rod Usher, a bandának pedig ez az első dala a tavalyi Haunted lemez óta. A Demon Eyes keverését és maszterizálását Dennis Koehne végezte, a borítót Oss Caroch készítette.   www.facebook.com/theotherhorrorpunk        

AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic
AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic

Tíz év óta először egy új dallal és szöveges videóval jelentkezett a dark/gothic/doom metalos Autumn Twilight. A 2010-es Sequel lemez utódja Valid címmel jelenik meg a decemberi-januári...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!

Az még májusi hír volt, hogy két album rögzítésére készül a Five Finger Death Punch, az viszont egészen friss, hogy a 2022 nyarára most meghirdetett Európa-turnéjuknak lesz budapesti...

SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact
SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact

Sumerian Promises címmel november 12-én jelenik meg a death/tharsh vonalas berlini Sijjin bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a Condemned By Primal Contact dallal lehet ismerkedni....

NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül
NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül

Nézz körül címmel egy szöveges videó kíséretében mutatta be első dalát a Neverland, egy új banda, amelyben az Avenford gitárosa, Szehoffner Péter ismét együtt zenél egykori...

RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives
RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives

Arrows címmel júniusban jelent meg a portlandi Red Fang új albuma - öt hosszú év után. A Rabbits In Hives dalhoz készült friss klipben a Red Fang zenészei a saját temetésüket...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS