SIXX:A.M. - Albumpremier Nikki Sixxéktől: Prayers For The Damned Vol. 2

Ma jelent meg a tavaszi Sixx:A.M. lemez folytatása

2016. november 18. (péntek) 10:15

A mai napon jelent meg a Nikki Sixx (ex-Mötley Crüe), DJ Ashba (ex-Guns N'Roses gitáros), valamint James Michael énekes/producer alkotta Sixx:A.M. új albuma, ami teljes egészében végig is hallgatható.

A csapat  tavasszal adta ki a negyedik albumát, a Prayers For The Damned Vol. 1 címet lemezt, ennek folytatása a mostani album, amely mellé itt egy alapos interjú Nikki Sixx-szel. Mötley Crüe-ról, Sixx:A.M.-ről, a múltról és a jövőről... (Az interjú eredetileg a júniusi Hammerben jelent meg.)
 

www.facebook.com/sixxammusic 


SIXX:A.M. - Prayers For The Damned Vol. 2 (a ma megjelent 2016-os album)


 Nem sokat tétovázott a 2015-ös utolsó napján végérvényesen feloszlatott Mötley Crüe basszusgitárosa és fő motorja, Nikki Sixx, mert április végén már ki is adta a Sixx:A.M. névre hallgató - már 2007 óta létező - csapatának legfrissebb lemezét. A részleteket, a banda hátterét és jövőjét maga Nikki vázolta fel.


Ez a most kiadott negyedik Sixx:A.M. lemez va­lójában még csak az első rész, és úgy tudom, ősszel jön is a folytatása. Az vi­szont nem tiszta számomra, hogy mikor tud­tatok megírni és felvenni ennyi dalt? Hiszen szinte a teljes tavalyi évedet lefoglalta a Mötley Crüe búcsúturnéja.

„Tavaly februárban volt a Mötley utolsó japán turnéja, és két nappal a legutolsó japán koncert után Tokióban léptünk fel a Sixx:A.M.-mel, aztán volt egy márciusi amerikai koncertünk, majd áprilisban elindult az első önálló Sixx:A.M. turné. Egy rakás teltházas bulit adtunk, és akkor indult a dalszerzés, az áprilisi turné közben. Tudtuk, hogy nincs sok idpnk, hiszen májustól már fullosan beindult a Mötley Crüe búcsúturné utolsó szakasza, ami a 2015-ös év legutolsó éjszakáján ért véget.

De ebben a bandában épp az a csodálatos, hogy mindenki kreatív, mindenki tele van ötletekkel. Ezért is mertünk arra vállalkozni, hogy ne is egy, hanem rögtön két albumot írjunk meg és vegyünk fel. És mindezt 9 hónap alatt meg is valósítottuk. Ahogy vége lett a Mötley-nak, elmentem két hétre Mexikóba a feleségemmel, hogy kipihenjem magam, és mire visszajöttem, már csak az utolsó simításokat kellett elvégezni a két Sixx:A.M. albumon.

Eszelős nagy munka volt, pláne a Mötley-turné közben, de ha az ember igazán akar valamit, akkor ott nem létezhet a­­­kadály. És persze az is sokat segített, hogy James Michael nem csupán egy kiváló énekes, dalszerző, hanem az egyik legjobb producer a rockszakmában. Tudom, hogy ko­­rábban a Mötley miatt, meg amiatt, hogy DJ a Guns N' Roses gitárosa volt, csak kevesen vették komolyan a bandánkat. De nekünk az a célunk, hogy történelmet írjunk. DJ ezért is szállt ki tavaly a Guns-ból. És már azt is elárulhatom, hogy 2017 végén egy újabb Sixx:A.M. lemezt akarunk kiadni. Ez a banda nem tud lassítani!" (nevet)DJ Ashba nem Slash visszatérése miatt hagyta ott a Gunst?


„Tavaly nyáron jelentette be, hogy kiszáll, és természetesen akkor már tudtunk a Guns titkos terveiről, Slash és Duff visszatéréséről. De DJ és Axl a legjobb barátok, és DJ ma is a Guns tagja lenne, ha maradni akart volna. De minek játszaná mások dalait egy nosztalgiaturnén, amikor itt saját nótákat írhat... DJ már a Sixx:A.M. trió oszlopos tagja volt, amikor 2009-ben beszállt a Guns-ba. Ez ugyanúgy az ő bandája is, mint az enyém vagy Michaelé. Tudom, hogy sokan egy új zenekarnak tekintik a Sixx:A.M.-et, de jövőre már 10 évesek leszünk és az évek során 3 albumot is kiadtunk. Ha nincs a Mötley és nincs a Guns, akkor viszont dupla ennyit adtunk volna ki!" (nevet)

 Egy kicsit mesélj arról, hogy hogyan is született meg 2007-ben a Sixx:A.M.!


„Mivel a Mötley Crüe a kreativitást tekintve kiszáradt, én viszont továbbra is tele voltam ötletekkel, azt találtuk ki DJ barátommal, hogy más bandák számára fogunk dalokat írni. Akkoriban született meg a The Heroin Diaries könyvem (A heroinnaplók címmel 2008-ban magyarul is megjelent. - a szerk.), és amikor megmutattam DJ-nek, jött az ötlet, hogy zenésítsük meg. Pontosabban írjunk hozzá dalokat. Eredetileg az volt az elképzelés, hogy minden nótához más-más énekest keresünk. Olyan arcokat, akikről köztudott, hogy voltak gondjaik a herkával. Például Chester a Linkin Parkból vagy Steven Tyler az Aerosmith-ből.

Végül azonban Michaellel vettük fel az összes nótát. Vele akkor már évek óta együtt dolgoztam, mert egy kiváló producer és remek énekes. Csak úgy próbakép­pen felénekelte az egyik nótánkat, és ahogy meghallottuk DJ-vel, egyből az volt a reakciónk, hogy fújjuk le a korábbi terveket és hármasban hozzunk össze egy közös projektet. És akkor még szó sem volt zenekarról, csupán egyetlen albumról. És persze turnézni sem akartunk. Ahogy azonban teltek az évek, egyre csak születtek az újabb dalok, elkészült még két album, és közben elkezdtünk koncertezni.

De ha megnézed az utolsó Mötley lemezt, a 2009-ben kiadott Saints Of Los Angelest, azt láthatod, hogy ez a trió nem csupán producere volt az albumnak, hanem a 13 nóta közül 12-nek mi voltunk a szerzői, a társszerzői. Az az album legalább annyira Sixx:A.M., mint Mötley Crüe! (nevet) De amíg a Mötley-sztori le nem zárult, nem lehetett elég időt fordítani a Sixx:A.M.-re."SIXX:A.M. - Without You (Badfinger, a 2016-os Prayers For The Damned Vol. 2 albumról)

 Számodra ez tehát egyfajta foly­tatása a Mötley-nak?


„Egy cseppet sem! Dehogy! Ez két teljesen más sztori. Az egyetlen összekötő kapocs én vagyok, a basszusgitáros és társszerző, szövegíró. És mondom, csak menet közben döbbentünk rá, hogy a stúdiós projektből egy igazi zenekar alakult ki. Itt mindazt megvalósíthatom, amire a Mötley már képtelen volt. Például új dalok megírására. Kiszáradtunk, elfáradtak az emberi kapcsolatok. Az igény meg a rajongók szeretete tartott össze minket.

A Mötley egy intézménnyé vált. Történelmet írtunk vele, utat mutattuk sok száz bandának, de lejárt az ideje. Ahogy a dinoszauruszoknak is ki kellett pusztulniuk. És megmondom őszintén, fellélegeztem, hogy pontot tettünk a történet végére. A Mötley a múlt, a Sixx:A.M. a jelen és a jövő. Büszke vagyok szinte mindenre, amit a Mötley-val csináltunk, de talán már korábban is leállhattunk volna. Sosem akartam a múltból vagy a múltban élni. Sosem úgy képzeltem a Mötley utáni éveimet, hogy ülök a Rainbow bár pultjánál, 20-30 kilónyi zsírral a derekamon és könnyezve nosztalgiázom a régi szép időkön.

Örülök annak, ha a Mötley rajongóknak bejön a Sixx:A.M. zenéje, de elsődlegesen nem rájuk akarunk támaszkodni. Nem játszunk Mötley dalokat, és nem is fogunk soha. Ez egy teljesen más film, egy másik banda. És az eddigi tapasztalatok alapján a Sixx:A.M. rajongók java nem is a Mötley-táborból jött. Tudnak persze a bandáról, mert hát ki nem? De számukra nem a Mötley a No.1, hanem a Sixx:A.M.. A következő 2-3 év feladata, hogy ezt az új bázist kiszélesítsük, amennyire csak lehet. A dalok megvannak hozzá, a színpadon is maximális teljesítményt nyújtunk, úgyhogy optimista vagyok."A Mötley után nem visszalépés vendégbandaként játszani, vagy mondjuk délutáni fellé­pőként egy fesztiválon?


„Lehet, hogy valakinek ez visszalépés lenne, számomra azonban inkább felszabadító. Mindig is szerettem az efféle kihívásokat. Ez így volt már akkor is, amikor a 2000-es évek elején megalakítottam a Brides Of Destructiont. Zenélni akartam, koncertezni, dalokat írni, jól érezni magam. Ami nem ment a Mötley-val, azt megpróbáltam másokkal. De akkor is visszaszippantott a gépezet... Most azonban a gépezet végérvényesen leállt, úgyhogy nyugodtan járhatom a saját utamat."

 Tartod azért a kapcsolatot a többi ex-Mötley taggal?

„Személyes szinten nem igazán, de mindig vannak és lesznek olyan döntések, amiket közösen kell meghoznunk. Egyelőre nem keressük egymás társaságát. Ez nem jelenti azt, hogy haragudnánk egymásra, de ez olyan, mint a válás. A gyerek miatt beszélsz a volt a nejeddel, de nem csinálsz vele közös programokat, érted? Hamarosan kijön a koncert DVD, készül a The Dirt film is, azaz vannak közös ügyeink. De én már elsődlegesen a Sixx:A.M.-re koncentrálok."


SIXX: A.M. - Barbarians (a 2016-os Prayers For The Damned Vol. 2 albumról)

 


Elképzelhető, hogy mondjuk a The Dirt filmhez, ha elkészül, írtok majd egy új Mötley Crüe dalt?


„Teljesen kizárt. A Mötley Crüe már hosszú ideje nem tudott közösen új dalt írni. Voltak próbálkozások, időről-időre, de távolról sem kielégítő eredménnyel. Óriási szerelem volt az a banda, meghatározta az életemet, mindazt, amivé lettem, de ami nem megy, azt nem szabad erőltetni. Nem tudom elképzelni, hogy újra bemegyünk együtt a stúdióba. Pláne azt nem, hogy mindenféle marketing meg üzleti szempontok miatt összeizzadunk egy új Mötley dalt. Magamat is szembe köpném ezzel, meg a rajongókat is. Elmondtuk, amit el akartunk mondani. És amit el tudtunk mondani. Vége, ende, la fin, finito..."Hogyan írnád le a Sixx:A.M. zenéjét valakinek, aki csak a Mötley-t ismeri?

„Fú, ez egy jó kérdés. Ezen még nem gondolkodtam. Leginkább talán azt mondanám, hogy hallgassa meg! Az a legegyszerűbb! Az biztos, hogy a két zenei világ fényévekre van egymástól. Az is rock, meg ez is rock, de itt véget is ér a hasonlóság. És nemcsak a zenét tekintve, hanem a szövegeket, a mondanivalót tekintve is. A Sixx:A.M. dalok nem a csajokról, a drogokról meg a partizásról szólnak. Vagy ha mégis, akkor egész másképp, mint a Mötley-nál."A korábbi Sixx:A.M. lemezek­hez képest ez az új keményebb, húzósabb lett. Ilyen lesz a második rész is?


„Ilyen. Nem arról van szó, hogy most kihoztuk a rockos nótákat, ősszel meg jönnek a rádjós balladák. Ez a keménység onnan jött, hogy a dalok egy jó része a turnén született. Bennük van az az energia, és persze bennük van a tapasztalat is. Amikor még nem terveztünk koncerteket, egyáltalán nem volt szempont, hogy színpadra valóak legyenek a dalaink, ez csak az utóbbi időben alakult ki.

A 2014-es Modern Vintage lemeznél meg az volt a koncepció, hogy mutassuk meg a zenei hatásainkat, azokat a zenékét, amiken felnőttünk. De a Sixx:A.M. milyenségét nem a keménysége határozza meg. Hard rock banda vagyunk, nem is leszünk más soha, de nem akarunk semmilyen korlátot magunk köré építeni. Ami hármunkból kiszakad, amit mindhárman a magunkénak érzünk, az a Sixx:A.M."


SIXX: A.M. - We Will Not Go Quietly (a 2016-os Prayers For The Damned Vol. 2 albumhoz)


 


Az nem merült fel, hogy dupla lemezként adjátok ki ezt az anya­got?

„Nem, az hülyeség is lett volna. Ez nem egy konceptlemez, bár azonos időszakban születtek a dalok és a szövegeket tekintve is van egyfajta párhuzam. De én már azt is hibának tartottam, amikor annak idején a Guns N' Roses egyszerre adta ki a két Use Your Illusion albumot. Nem a minősége miatt, azzal semmi gond, hanem mert egyszerre az túl sok volt. Amikor együtt kiadsz 30 dalt, óhatatlanul elsikkad egy jó részük. Akármilyen jók a nóták.

Ez a Sixx:A.M. lemez 50 perces, 11 dallal, szerintem ez így ideális. Most végre Európában is bemutatkozunk a nagy nyári fesztiválokon, aztán jön egy őszi amerikai turné a Five Finger Death Punch-csal meg a Shinedownnal, és mellé megérkezik a második rész. A következő két évben az egész világot be fogjuk járni. Akár többször is. Azt akarjuk, hogy az emberek halljanak rólunk, lássanak, megismerjenek minket, és a dalok ismeretében döntsenek rólunk."

 Ezek szerint nem osztod Gene Simmons véleményét, miszerint a rock halott.

„A KISS zenéjén nőttem fel én is, Simmons volt az egyik fontos hatásom annak idején, de az utóbbi évtizedekben alig volt valami, amiben egyetértettem vele. Biztos hallottál róla, hogy Prince lesújtó halála kapcsán is volt egy csörténk. Nem akarom újra kezdeni a harcot, de baromság a rock haláláról beszélni. Nekem van egy rádióműsorom is, ahol rengeteg nagyon király friss rockbandát és zenét mutatok be, úgyhogy én tudom, miről beszélek. Ellentétben vele.

Amikor an­nak idején a Mötley összeállt, akkor is mindenki a rock halálát emlegette, mert a new wave volt a trendi. Ugyanez ment a 90-es évek végén is. Nyilván nincs már és nem is lesz olyan lemezfogyás, mint a 80-as években, azaz nem lehet milliókat kaszálni, de ma is vannak sikertörténetek. Gene a régi gárdát képviseli, és már képtelen mai fejjel gondolkodni. Ráadásul az ilyen kijelentésekkel csak megnehezíti a következő generáció életét. Gondold el, 15 éves vagy, gitározol vagy dobolsz, és minden egyes nap meg kell küzdened a szüleiddel, akik azt hajtogatják, hogy inkább tanulj, mert ezzel csak elfecséreled az idődet. Nekem is ezt mondták, a szülők már csak ilyenek. Tisztelet a kivételnek.

De ha a szülők az ismert rockzenészektől is ezt olvassák, ezt hallják, csak még eltökéltebbek lesznek. Szó sem lehet új hangszerről, próbákról, nem adok pénzt a gitárórákra, mert olyan, mintha a klotyóban húznám le. Hiszen még a KISS zenésze is azt mondja, hogy a rock halott, és ő aztán igazán tudja. Tudja a lóf...t!

Az ilyen ostoba kijelentések nemcsak a fiatal srácok álmait törhetik össze, de valóban veszélyeztetik a rockzene jövőjét. Mi van, ha épp a következő James Hetfieldet, Chino Morenót vagy Corey Taylort tiltják el attól a szülei, hogy megvalósítsák az álmaikat? Nekünk, ismert rockzenészeknek, különösen nagy fe­lelősségünk van abban, hogy támogassuk, segítsük a következő generációt. Ezért vagyok kib...ott dühös, amikor Simmons vagy a hasonlóan begyepesedett részvénytulajdonosok elkezdik hajtogatni a f...ságaikat!"

 Rendesen ideges lettél...


„Igen, az vagyok! (nevet) Én ma is hiszek a rockzenében, a rock erejében. És igyekszem is okosabban felhasználni, mint korábban, amikor inkább csak a partizásról, a dugásról írtam. De 25 évesen mindent másképp lát az ember. Ma már sokkal fontosabb, hogy a valós problémákról írjak, és ezek leküzdéséhez adjak erőt, támogatást a dalokon keresztül. A világ szarban van, de csakis rajtunk múlik, hogy belefulladunk-e, vagy összekapaszkodva kimászunk a pöcegödörből. Merjük használni az erőnket! Pontosan erről szól a lemezünk nyitódala is, a Rise."

Az interjú eredetileg a júniusi HammerWorld magazinban jelent meg.SIXX: A.M. - Rise (a 2016-os Prayers For The Damned Vol. 1 albumhoz)


 SIXX:A.M. - Előzetes a 2016-os Prayers For The Damned Vol. 2 albumhoz)

 SIXX: A.M. - Prayers For The Damned Vol. 1 (a 2016-os album)

SIXX: A.M. - Prayers For The Damned Vol. 2
(11/18 - Eleven Seven Music)

01. Barbarians (Prayers For The Blessed)
02. We Will Not Go Quietly
03. Wolf At Your Door
04. Maybe It's Time
05. The Devil's Coming
06. Catacombs
07. That's Gonna Leave a Scar
08. Without You (Badfinger)
09. Suffocate
10. Riot In My Head
11. Helicopters
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KATLA - Új dal és videoklip az ex-Sólstafir dobos projektjétől: Sálarsvefn
2020. október 28. (szerda) 08:59

Allt þetta Helvítis Myrkur (All This Damn Darkness) címmel november 13-án jelenik meg az izlandi Katla második albuma, harmadik előzetesként pedig már lehet ismerkedni a videoklippel kísért Sálarsvefn dallal. A Katla az izlandi Sólstafirból 2015-ben kitett alapító dobos, Guðmundur Óli Pálmason projektje, amely 2017-ben adta ki a Móðurástin című debütáló albumát. "A Sálarsvefn úgy fordítható le angolra, hogy Sleep Of The Soul, maga a dal pedig a színtiszta gyűlöletről és utálatról szól. Eredetileg egy három részből álló hosszú dal harmadik darabja volt, a korábban bemutatott Villuljós pedig az első rész. Aztán ahogy haladtunk előre a felvételekkel, végül öt dalt kötöttünk össze egy pokoli komplikált mixben, amelyben végül a Sálarsvefn a sötét világba tett utazás negyedik állomását képviseli. A klipben a The Witcher 3 videójáték The Nithing részéből is ismert ősi skandináv átok-rituálé jelenik...

LEANDER KILLS - Pénteken új album jön, dalpremier: Ronthatatlan
LEANDER KILLS - Pénteken új album jön, dalpremier: Ronthatatlan

Október 30-án, pénteken jelenik meg a negyedik Leander Kills album, amelynek legfrissebb előzetes dala a 'Ronthatatlan' címet viseli. Ismerkedj meg vele! "Leander Kills IV! Október...

METALLICA - "Az a legundorítóbb dal, amit a zenekar valaha felvett."
METALLICA - "Az a legundorítóbb dal, amit a zenekar valaha felvett."

A közösségi médiában posztolt arról a korai Metallica basszusgitárosa, Ron McGovney, hogy melyik a legundorítóbb dal, amit a Metallica valaha felvett. Ron McGovney 1982-ben játszott a...

VISIONS OF ATLANTIS - Szimfonikus zenekarral a színpadon, friss videó a hamarosan érkező különleges DVD-ről: Wanderers
VISIONS OF ATLANTIS - Szimfonikus zenekarral a színpadon, friss videó a hamarosan érkező különleges DVD-ről: Wanderers

A Symphonic Journey To Remember címmel október 30-án egy nagyszabású koncertfelvétellel jelentkezik a szimfo-metalos osztrák-francia-olasz Visions Of Atlantis, a legfrissebb, harmadik...

DAVID HASSELHOFF - Heavy metal nótát rögzített a CueStack duóval
DAVID HASSELHOFF - Heavy metal nótát rögzített a CueStack duóval

Through The Night címmel egy metal nótát rögzített a Baywatch és a Knight Rider sorozatok szupersztárja, David Hasselhoff, mégpedig a CueStack nevű projekttel, és most egy...

NAHI - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásával: Őszintén
NAHI - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásával: Őszintén

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS