FEZEN 2017 - "Szerintem az énekesnek semmi hangja, amit kikérek magamnak!"

Jubileumi FeZen jön: 2017-ben 20 éves lesz a fesztivál

2016. november 16. (szerda) 14:44

2017-ben már 20 éves lesz a FEZEN Fesztivál, amelynek első 2017-es fellépőjét, Alice Coopert, tegnap jelentették be a szervezők.

Az 1997-ben még Fehérvári Zenei Napokként, egy cirkuszi sátorral indult a fesztivál, idén pedig a több mint 100 fellépő, köztük közel 20 külföldi sztárzenekar már közel 40 ezer látogatót csábított Székesfehérvárra. Az októberi HammerWorld magazinban megjelent egy interjú a Fezen főszervezőjével, Kovács Tónival. Ezt a beszélgetést most itt, a honlapon is elolvashatod.

 A 2017-es FeZen időpontja: augusztus 2-5.


Kovács Antal, vagy ahogy a szakmában mindenki ismeri, Tónika - a maga 2 méterével - a székesfehérvári rockzenei élet katalizátora és irányítója. Egykor maga is helyi amatőr rockzenész volt, aki a fejébe vette, hogy Fehérváron felpezsdíti a zenei életet. Éppen tíz éve, hogy megnyílt a Fezen Klub, ami az ország egyik legnagyobb zenei fesztiváljának, a Fezennek a testvérprojektje. Cselő a klub megnyitásának 10 éves születésnapi bulijára érkezett, ahol rögtön kifaggatta az ünnepeltet az elmúlt egy évtized kalandjairól.

 Székesfehérváron élénk ze­­­­­­­nei élet alakult ki az elmúlt majdnem két évtizedben. Ez el­sősorban Kovács Tóninak kö­szönhető, aki éjt nappallá té­ve munkálkodott azon, hogy ne kelljen feltétlenül minden zenei programért a fővárosba utazniuk a helyi rajongóknak. Törekvéséből mára a magyar vidék egyik legnagyobb zenei koncerthelyszíne fejlődött ki. A klubot a mai napig személyesen vezető Tóni az ünnepi este előtti órákban ült le velem a pici és nagyon egyszerűen berendezett irodában.

A két órás beszélgetést kb. 15 percenként sza­­­­kította félbe egy-egy munka­társ, hogy beszámoljon az est e­­lőkészületeiről, útmutatást kérjen egy-egy feladat elvégzésével kapcsolatban, átvegye a már e­­lőkészített aznapi pultos kasszát vagy leadja az italleltárt. A nyüzsgés érthető, mert ez volt a Fezen Fesztivál óta az első nyitvatartási nap, őszi évad nyitó, amelyre a Wisdom, az Iron Maidnem és a Pokolgép voltak hivatalosak. Tóni mindenre türelmesen, mosolyogva, szabatos mondatokkal válaszolt, kézben tartotta az eseményeket.Mikor és miért jutott eszedbe, hogy Fehérváron klubot csinálj?

"Igazából a fesztivál volt előbb, ab­­ból nőtt ki a klub. Még a főiskolai éveim alatt kezdődött a történet. Az egész tulajdonképpen egy önvédelmi mechanizmus volt a részemről, vagyis az akkori amatőr rockzenei élet részéről. Abban az időben jelent meg a Scooter, ami rettenetesen hatott az emberekre. Aki addig metalos volt, az is ezt kezdte hallgatni. Én és a haverjaim ettől teljesen ki voltunk borulva. Lelkes amatőr gimis és főiskolai zenekarokként értetlenül álltunk a jelenség előtt. Jött ez az elektronikus lószar, amiben sem melódia, sem normális hangszerek nem voltak, csak valami ostoba üvöltözés és rém primitív döngölés. Mi annak örültünk, hogy már le tudtunk fogni egy moll hetes akkordot, erre jön ez a szar és a sok tufa örül neki.

Úgyhogy összefogtunk és megcsináltuk az Első Fehérvári Rockfesztivált. Stílszerűen egy akkori techno-klubban, mert más helyszín nem fogadott be bennünket… Ez volt márciusban, 1997-ben. Meglepően jól sikerült a buli, 7 fehérvári bandával, 500 forintos jeggyel, csilláros teltház lett. Elhatároztuk, hogy folytatjuk. A régi fehérvári Vidámparkban akkor már működött egy sörsátor. Talán két szezon óta létezhetett ez az élőzenés helyszín, amikor én képbe kerültem.

A helyszínbérlés okán ismerkedtem meg Rikli Csabival, aki akkor már jó ideje szervezett különböző rendezvényeket, vásárokat, s többek között ő üzemeltette ezt a sörsátrat is. Kitaláltuk, hogy májustól szeptemberig csinálunk egy rendezvénysorozatot. Persze, jó hangosak voltunk. Háborogtak is a környékbeli lakók, megerősítették a rendőri jelenlétet is! (nevet)

Szuper zenekarokat hívtunk. Havonta egyszer játszott nálunk például a Black-Out. Óriási csocsó-mérkőzéseket vívtunk. Ja, ezúton üzenem Kowának, hogy meg kéne tanulnia csocsózni! (nevet) De fellépett nálunk Pély Barna is az akkor induló Roadkill Caféval, ami egy nagyon dögös funky banda volt. Akkor még egész’ jól is énekelt! (nevet) Ennek az első szezonnak a lezárásaként rendeztük meg az első szabadtéri Fezent, akkor még az igencsak fantáziadús II. Fehérvári Rockfesztivál néven. 22 zenekar lépett fel. Takáts Tamás és a Kispál volt a két húzónév.”


Mikor költöztetted el a helyszínt?


"Három szezonon át voltunk a Vidámparkban, de aztán lebontották és mennünk kellett. Akkor indítottuk el a Dzsungel Rock Klubot, ami egy 40 fős minimál hely volt egy 30 fős pincével, nem messze a mostani klubtól. Ezzel párhuzamosan évről-évre megcsináltuk a fesztivált is. 2006-ra fogalmazódott meg az igény, hogy legyen egy méltó, állandó helyünk, ami lényegében egész éves meghosszabbítása a fesztiválnak. 1999-től Csabival már közös rendezvénytechnikai szolgáltató cégünk is volt. Bár ő sokáig nem hitt ezekben a projektekben, látta, mennyire kocka vagyok, és ha törik, ha szakad, végigviszem, amit elterveztem.

Csabi egyébként jó társ, mert nálam kb. 8 évvel idősebb, minden sváb jellemzővel megáldott sváb gyerek, aki mérnökként végzett és számokban gondolkodik. Ez az egész rock'n'roll baromira nem hatja meg, pont leszarja, hogy épp milyen rocksztár lép fel. Ő mindig vagy előttem törte az utat vagy utánam takarított... (nevet) Amíg én vagyok az, aki állandóan álmodozik és szárnyal, addig ő a racionalista, realista, aki mindezt megpróbálja keretek között tartani, folyamatosan a földön tart. Majd' 20 éve nagyon jó a viszonyunk, kiválóan tudunk együtt dolgozni.

Szóval, a már meglévő, normális technikával átköltöztünk egy használaton kívüli magtárba, amely egy egykori laktanya területén volt, a 2. emeleten. Az a 440 m2 már sokkal alkalmasabb volt arra, aminek szántuk. Ez lett a régi Fezen Klub."


Hartmann Kristóf (Hammer Concerts), Cselő (HammerWorld), Nagy Dávid (Fezen), TóniÉs mikor jött el az idő a mostani épületet birtokba vételére?


"Itt 1995-től kb. 2007-ig a Bahnhof klub működött, ami a Dunántúl legnagyobb diszkója volt, az elején pedig sok élőzene is helyet kapott. Ezt a klubot senkinek nem kellett bemutatni, mindenki vakon is ide talált. Nekünk pedig szükségünk volt egy nagyobb helyre. A Fezen fesztivál kapcsán addigra olyan szintű kapcsolatrendszer alakult ki, hogy a legnagyobb bandákat is el tudtuk hívni. 2011-ben így esett a választásunk erre a helyszínre."


Mindig rockklubban gondolkodtál?


"Én inkább zenei koncerthelyszínben gondolkodtam. Eleinte elég vaskalapos módon álltam a kérdéshez, nekem a Kispál is ördögtől való volt, merthogy tanuljanak meg zenélni, meg mik ezek a hülye szövegek? De aztán megismertem Lovasit, és rájöttem, hogy tök jó arc. Másrészt arra is rá kellett jönnöm, hogy úgy nem lesz sikeres a hely, ha csak az én ízlésem alapján választok bandákat. Ezt egy jól működő klubnál el kell felejteni. Meg kell érteni, hogy mindig vannak divatosabb zenék és zenekarok, amelyek eltartják a klubot. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani. De ugyanilyen fontos, hogy vannak kevésbé divatosak, amelyekre viszont költeni kell.

Ha klubként építeni akarod a színteret, akkor néha vállalni kell kisebb produkciókat is, amelyek adott esetben a klubnak veszteséget jelentenek. Bár mi is szeretnénk, de nem lehet minden este Tankcsapda vagy Quimby... Azt szeretnénk, ha a kisebb produkciók iránt is felkeltenénk az érdeklődést, ezzel segítve a zenekarokat és egy színesebb színtér kialakulását. Ehhez persze az kell, hogy ezt a közönség is belássa és a kisebb zenekarokra is olyan létszámban jöjjön el, ami rentábilissá teszi az estet. A másik oldalról viszont a kisebb zenekaroknak meg kell érteniük, hogy az ügy közös. Nem tudunk irreális gázsikért koncerteket lekötni, mert a helyet nagyon drága kinyitni és ha bizonyos számú közönség alatt marad a létszám, akkor hamar nagy veszteségeink keletkeznek."


A mostani Fezen Klub még nagyobb az előzőnél. Ez hogyan be­­­folyásolja a működést?

"A mostani helyszín csodálatos, egy nagyszerű, hangulatos épület, de az a­­­ problémája nyilván megvan, hogy nagyon drága kinyitni. A siófoki diszkókat leszámítva a maga 800 fős befogadó képességével a Dunántúl legnagyobb szórakozóhelye."

 Budapest is elég közel van és szívja el a közönséget. Ezzel számoltatok?

"Volt emiatt néhány nehéz évünk. De most már stabilizálódni látszik a helyzet. Az emberek megszerették az új helyszínt és a programjainkra sem lehet panasz."


Van programszerveződ vagy a mai napig te intézed ezt a részt is?

"Én magam kötöm a bulikat a Fezen Klub számára. A mai napig szívesen foglalkozom ezzel. Egyrészt az elmúlt évek alatt már megismertük egymást a zenekarokkal, így nagyon gyorsan és gördülékenyen tudunk együtt dolgozni, másrészt én átlátom a piacot, tudom, mi mennyit ér, mit mikor érdemes elhozni. És tényleg nem teher klubozni. Persze, probléma, hogy reggel hatkor kelek, mert van rendes állásom is az önkormányzatnál, meg van családom, akik szintén igénylik az időmet és emellett még munkaidő után jövök ide második, harmadik műszakra. Szeretek ide bejönni, szeretek két óra alvás után újra kelni és nekifogni egy új napnak, egy szóval szeretem ezt csinálni."


Bebizonyítottad, hogy Szé­kes­fehérváron lehetséges egy ilyen szintű klubot nyereségesen üzemeltetni. Lett emiatt i­­dőközben konkurenciád?

"Igen. 2012-ben a volt Petőfi moziban kinyitott a Petőfi Kultúrtér, ami egy alternatív szórakozóhely akart lenni. Engem nagyon zavart, de Csabi ebben bölcsebb volt nálam és azt mondta, majd meglátjuk, bírják-e. És hogy a konkurencia üzleti szempontból inspiráló, mert igazi versenyhelyzetet szül, amiben helyt kell állni. A szervező senkivel sem egyeztetett, így aztán gyakran egymásra szerveztünk. Ez senkinek nem volt jó. De mi már jól működtünk, így ő állt bele a földbe.

A sors fintora, hogy az üres helyszínt az önkormányzat ismét megpályáztatta. Mi elindultunk és nyertünk. Ezért nemsokára újra kinyit a Petőfi a mi égiszünk alatt. Oda majd a 300 fő alatti rendezvényeket visszük. De rock és metal ott egyáltalán nem lesz, az marad a Fezen klubban. A Petőfi amolyan egyetemi klubként fog működni. Ezen kívül van a 8-as Műhely, ami pedig egy kifejezetten underground klub. Talán furcsa, de kifejezetten örülünk neki, mert nem kell elküldenünk a kisebb bandákat, hanem át tudjuk irányítani őket oda. Alter-pop diszkóként üzemel a Paraba nevű klub, azzal szintén jól kiegészítjük egymást. Bármilyen meglepő, de itt, Fehérváron a 3 konkurens klub kifejezetten jóban van egymással, figyelünk a másikra."

 
Azt mondtad, hogy a klub és a fesztivál lényegében egy és ugyanaz, elválaszthatatlan. A Fezen név pedig fogalom lett országszerte. Honnan a név?


"Ugye, eredetileg Fehérvári Rock Fesztiválként indultunk. Aztán a fesztivált átneveztük Fehérvári Zenei Napokra. De egyszer, talán még 2002-ben az egyik grafikus egy e-mailben Fezennek rövidítette a fesztivál nevét, és ez rajta is ragadt. A klub pedig értelemszerűen kapta ugyanezt a nevet."


Beszéljünk pár szót a fesztiválról is. Minden szabadtéri rendezvénynek nehéz éve volt idén a durván szeszélyes időjárás miatt. Nektek is le kellett állítani programokat. Hogyan befolyásolja ez a jövőt?


"Természetesen 2017-ben is lesz fesztivál! (nevet) Az biztos, hogy nagyon nehéz meghozni olyan döntést, amikor kint áll 2-3 ezer napijegyes látogató, hogy a produkciót le kell állítani, mert a rendezvény az időjárás miatt nem biztonságos. Ez mindenkinek rossz és nehéz. A zenekarnak is, mert nem tud full produkciót bemutatni. A Within Temptationt is lepakoltattuk. Nagyon jó fejek voltak, mert vállalták, hogy amíg olyanok a körülmények, addig játszanak, holott nem kellett volna megtenniük. Rossz a szervezőknek, mert nem tud úgy lemenni a műsor, ahogy tervezték, és meg kell hozni a döntést a lezárásról, dacolva az irdatlan gazdasági veszteségekkel. Utána vívni a közönséggel, a reklamálókkal.

De amikor a fényhídnak fél méteres kilengése van, vagy a ledfalat az állványzathoz csapkodja a vihar, akkor az nem játék, ott emberéletek forognak kockán. És persze tudom, hogy rossz a közönségnek is, mert várt egy produkciót és azt nem tudta teljességében élvezni. De azt is mondom, hogy egy szabadtéri rendezvény hangulatához az ilyesmi is hozzátartozik. Az időjárásról nem mi rendelkezünk. És amikor egy zenekar még hangosítás nélkül, a kordonnál visszajön akusztikus hangszerekkel, hogy amíg lehet zenéljen, az szerintem kurva nagy flash, egyedi élmény! Az új helyszín szerintem jól szerepelt. Nyilván voltak apró problémák, de szépen lement az egész.

 Én abszolút maximalista vagyok a szervezés tekintetében, nem kötök kompromisszumot. A fesztivált folyamatosan fejlesztjük, de olyan dolgokkal nem tudunk mit kezdeni, mint a tény, hogy a terület egykor mocsár volt és amikor az esemény előtt két napig esett az eső, akkor hiába töltöttünk rá több, mint 100 kamionnyi földet tízmillió forintokért, a talajvíz miatt az eső nem tudott elszivárogni. Vagy hogy a koncert előtt negyedórával érkezik mindenki és csodálkozik, hogy nem tud időre bejutni. Mindenkinek fel szoktuk hívni a figyelmét hogy induljon el időben. Több ezer embert ugyanis semmilyen rendszeren keresztül nem tudsz negyed- vagy félóra alatt beléptetni.

És persze vannak jó fej zenekarok, mint a Deep Purple, akik annak idején hajlandóak voltak kicsit várni és később kezdeni, hogy minden későn érkező beérjen. De a fesztiválnak van egy feszes ütemezése, amihez alapvetően tartani kell magunkat, mindnyájunk érdekében."

 A Fezent alapvetően mindenki rockfesztiválként tartja számon, de idén a pop műfajra is nagyobb hangsúly helyeztél. Mi volt a közönség reakciója?


"A Fezenen a popzene már a 90-es évek óta jelen van. Annyi történt csupán, hogy most releváns külföldi előadót is hívtunk. Eddig a legnagyobb pop előadók a fesztiválon a Halott Pénz, a Punnany vagy a Vad Fruttik voltak. Most léptünk egyet. A Faithless egyébként egy kiváló zenekar. Már annak, aki szereti, mert szerintem az énekesnek semmi hangja, amit kikérek magamnak! (nevet)

De nem hiszem, hogy ciki lenne a felléptetésük. Kurva jó bulit csináltak és a statisztikák szerint ők voltak az idei fesztivál leglátogatottabb bandája. A jövő évi fellépőkről már gondolkodunk, de még nem tudok konkrétumokat mondani. Az biztos, hogy a fesztivál és a klub programját is a közönség igényeit messzemenőkig figyelembe véve igyekszem alakítani. De az is biztos, hogy amíg én benne vagyok a Fezenben, addig mindig lesz rockzene!"

(Az interjú eredetileg az októberi HammerWorldben jelent meg.)

 "Több mint 40 éve a pályán, közel 60 millió eladott lemezzel a háta mögött 20 év után ismét hazánkba látogat Alice Cooper! Augusztus 3-án a FEZEN Fesztiválra érkezik az amerikai rockzene ikonikus alakja - ennek örömére elnapoltuk a ma esti jegyárváltást!

November 16. szerda éjfélig a mostani, 11 990 Ft-os áron szerezhetitek be a Fezen Fesztivál 2017 bérleteket!
Katt ide!

Van még pár ütős név a tarsolyunkban, érdemes követni az oldalt és a jövő évi eseményt - katt ide!"


ALICE COOPER - Elected (a Jimmy Kimmel Live! showban - 2016/10/31)


 A FEZEN Fanatik bérlet ára 11.990 forint, a diákok pedig még ennél is kedvezőbben, 10.990 Ft-ért juthatnak 2017-es négynapos FEZEN bérlethez." - Katt ide!


www.facebook.com/FEZENFesztival

A 2017-es FeZen Facebook oldala

www.fezen.hu

  

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ROTOR - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Jekyll és Hyde
2020. október 21. (szerda) 17:38

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a Rotor zenekar Kalapács feldolgozásával! A Jekyll és Hyde című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2018-ban kiadott Örökfekete albumán jelent meg.   ROTOR - Jekyll és Hyde (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) A ROTOR ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács zenekar: "Sok-sok fontos információ egy helyen - kérjük, olvassátok végig, osszátok tovább, vigyétek...

TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger
TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger

Under Sullen Skies címmel november 20-án jelenik meg a black metalos brooklyni Tombs új albuma, a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a The Hungerrel pedig már lehet is ismerkedni. A...

TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister
TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister

A Napalm kiadóhoz szerződött a folk metalt híresen bizarr formában, balkáni hatásokkal játszó norvég Trollfest, ebből az alkalomból pedig egy új videóval is jelentkeztek. A Der...

GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd
GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd

Eddig úgy tudtuk, hogy a svéd Ghost új albuma, a 2019-es Prequelle lemez utódja, valamikor 2021 elején jön majd ki, most azonban egy friss interjúból, amit a Sweden Rock magazin október...

ARCHITECTS - Február végén jön ki az új album, a Parkway Drive énekese is szerepel majd rajta
ARCHITECTS - Február végén jön ki az új album, a Parkway Drive énekese is szerepel majd rajta

Megérkeztek az információk az Architects új albumáról, amelynek első előzetes dalát, a klippel kísért Animals-t tegnap mutattuk be. Holy Hell címmel még 2018-ban jött ki a brit...

MARTY FRIEDMAN - Közös dal és klip egy japán énekesnővel: The Perfect World
MARTY FRIEDMAN - Közös dal és klip egy japán énekesnővel: The Perfect World

The Perfect World címmel egy új dallal és videoklippel jelentkezett Marty Friedman. Az egykori Megadeth gitárosnak ma jött ki az új lemeze Japánban, és a Tokyo Jukebox sorozatának harmadik...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS