THE 69 EYES - "Addig nem lesz béke a világon, amíg Jeruzsálem városában meg nem békélnek egymással az emberek"

Ma este a Barba Negrában játszanak Helsinki vámpírjai

2016. november 13. (vasárnap) 08:04

Ma este a Barba Negra klubban játszik a finn dark/gót rocker The 69 Eyes. A négyes az idei FeZen fesztiválon sajnos nem tudott fellépni (az egyik zenész családtagjának súlyos betegsége miatt), viszont Budapesten bepótolják az elmaradt koncertet. Helsinki vámpírjai mellett fellép az olasz gót metalos Vlad In Tears, illetve a hazai De Facto.

A júniusi HammerWorld magazinban jelent meg az idei album kapcsán egy interjú a The 69 Eyes frontemberével, Jyrki 69-nal, és ezt most teljes egészében elolvashatod.

 A koncert Facebook oldala


A Hammer Concerts bemutatja:
THE 69 EYES
Vlad In Tears, De Facto
Barba Negra Music Club, Budapest
2016 november 13.


Menetrend:
18.30 - De Facto
19.30 - Vlad In Tears
20.35 - The 69 Eyes
1989 óta változatlan felállásban nyomja a goth'n'roll muzsikát a finn The 69 Eyes, amelynek nemrég jött ki az új albuma, a Universal Monsters. Csaknem tíz év után ezúttal újra a legsikeresebb lemezeik, a Blessed Be, a Paris Kills és a Devil producerével, Johnny Lee Michaels-szel dolgoztak odahaza, Finnországban, az új anyag azonban sok szempontból nem lett egy tipikus The 69 Eyes lemez, ugyanis vámpír-romantika és szerelmi csalódások helyett egészen meglepő dolgok foglalkoztatják manapság a csapat frontemberét, a jellegzetes baritonhangú Jyrki 69-t.Korábban olyanok voltatok, mint egy jelleg­zetes finn melan­kó­­­­­­li­ával átitatott a­­­­­me­­­­­­ri­­­kai rockbanda, de ennek az új lemeznek van egy jól kita­pintható európai hangulata. Rögtön az első nóta azzal indul például, hogy "Jó reggelt, Róma!"...

„Valahogy mindig kilógtunk a sorból, és szerintem ez ma sincs másképp. Amikor a 80-as évek legvégén összeálltunk, a glam rock, a The Cult és a punk, meg poszt-punk csapatok voltak a legfőbb hatásaink, aztán egyre komorabb, darkosabb lett a zenénk, de valóban igazad van, a melankólia mellett is jellemző volt ránk az amerikai hard rock vagy rock'n'roll hatása.

Jó ideig az is volt a nagy álmunk, hogy majd jól befutunk Amerikában is, de ez igazából sosem jött össze, ma meg már nem is görcsölünk ezen. Sokkal fontosabb, hogy 27 éve együtt játszunk, változatlan felállásban, és hogy ma is imádunk együtt lenni, zenélni. Akár a próbateremben, akár a stúdióban.

Bizonyos értelemben ez a mostani lemez, ami már a tizenegyedik a sorban, egy önző anyag. Magunknak csináltuk, és persze azoknak, akik ennyi év után is szeretik, értékelik a zenénket."Akik nincsenek is olyan ke­ve­sen...


„Azt majd most kiderül! (nevet) Finnországban ma is mainstream csapatnak számítunk, de nem tudom, hogy a rádiók mit szólnak az új dalokhoz. De én sokkal jobban örülnék annak, ha több helyen tudnánk játszani. Imádok utazni, szinte mindig úton vagyok, de a bandával sok helyre képtelenek vagyunk eljutni. Alig játszottunk például Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, de Közép- és Kelet-Európában is gyakrabban kéne megmutatnunk magunkat. Ez szerintem sokkal fontosabb, mint az, hogy a finn rádiók hányszor adják le az új dalainkat."Miért nem tudtok többet ját­szani?

"Mert ahogy én látom, nagyon skatulyázós lett a világ. A metal fesztiválok számára nem vagyunk elég kemények, a gót bulikhoz nem vagyunk elég darkok, a nagy fesztiválokra meg baromi nehéz bejutni. Ennyi év után délután kettőkor játszani, napsütésben... Ráadásul ezt a zenét! (nevet) Megpróbáltuk persze, de nem volt az igazi. Ezért van az, hogy ezen a nyáron néhány kelet-európai bulit leszámítva csak Finnországban és a környéken lesznek koncertjeink. Ősszel csinálunk egy nagy finn klubturnét, és jó lenne valami hasonlót összehozni egész Európában."

 A már említett Dolce Vita dalt mi inspirálta?

„Ha hiszed, ha nem, egy római kiruccanás! (nevet) Rock DJ-zni voltam ott, és nagyon elkapott a város hangulata. Mielőtt a riff bejön a szám és a lemez elején, még harangokat is hallhatsz. Azt én vettem fel a Capitolini Múzeumnál. Eredetileg csak amolyan szuvenír gyanánt küldtem haza a többieknek, de végül annyira passzolt a nótához, hogy odakerült az elejére.

De hasonlóan született a Miss Pastis dal is, az meg Marseilles-ben. Imádom Franciaországot is, a francia konyhát, a francia lányokat! (nevet) De ez a lemez szövegileg is más egy kicsit, mint a régebbiek. Sokszor és sokat írtam a félrecsúszott kapcsolataimról, a szívfájdalmaimról, de ez egy komolyabb, spirituálisabb anyag. Mostanában inkább ez a vonal érdekel, a lelki béke és hasonló felnőtt dolgok. Hiába, én sem vagyok már 22-23 éves..." (nevet)

THE 69 EYES - Miss Pastis (a 2016-os Universal Monsters albumhoz)Így már érthető a keleti dallamokkal átitatott Jerusalem nóta is.


„Az egy kimondottan fontos dal ezen a lemezen, úgy gondolom. Ezért is készítettünk hozzá klipet. Jeruzsálem a világ egyik legkülönlegesebb, legmágikusabb helye, ott valóban érezni Isten közelségét. Még sokkal inkább, mint Rómában."


Van valami üzenete is ennek a dalnak?

„Talán az, hogy addig nem lesz béke a világon, amíg Jeruzsálem városában meg nem békélnek egymással az emberek. Három világvallás is nagyon erősen kötődik a Szent Városhoz, és az a baj, hogy mindenki kizárólagosan akarja birtokolni. Képtelenek tiszteletben tartani egymás hitét, vallását, egyáltalán egymást. Ez a dal egyébként úgy született, hogy megkaptam egy demót, keleties dallamokkal és ritmusokkal. Egyből beugrott ez a téma, de ténylegesen csak a demó feléneklése után jutottam el Jeruzsálembe.

Úgy éreztem, hogy muszáj megtapasztalnom, ha már megírtam ezt a szöveget! (nevet) Rengeteget sétáltam az óvárosban, hajnalban, napközben, este, és mindig más-más hangulata volt. Talán vannak, akik egy újabb vámpíros, vörösboros szövegnek jobban örülnének, de ahogy mondtam, ez egy önző anyag. Vagy, ha úgy tetszik, személyesebb. Arról írtam, ami ténylegesen foglalkoztat. A Jet Fighter Plane sem egy tipikus 69 Eyes szöveg, mert az meg a hidegháborúról szól, de ez is egy olyan téma, ami manapság nagyon aktuális."THE 69 EYES - Jerusalem (a 2016-os Universal Monsters albumhoz)
És miért kapta a lemez a Universal Monsters címet?


„Mert ezek vagyunk mi. Korábban csak simán rock'n'roll szörnyek voltunk, akik körbebulizzák a világot. Ma már más a helyzet, és épp ezért ezt az újat tartom az egyik legjobb lemezünknek. Egy kortalan anyagot akartunk csinálni, és ez olyan is lett. Nem pusztán a mának szól. Olyan, mint a fekete bőrdzseki meg az éjfekete haj, sosem megy ki a divatból!"THE 69 EYES - Lady Darkness (a 2016-os Universal Monsters albumhoz)

 


Universal Monsters címmel április 22-én jelent meg a finn dark/gót rocker The 69 Eyes új stúdióalbuma, a 2012-es X lemez folytatása. Ma este élőben is bemutatja az új dalokat a banda Budapesten!

Jegyek:
elővételben: 4999 Ft
a helyszínen: 5999 Ft

Online jegyek:

Barba Negra
Ticketportal
 
 
 

 

Hozzászólások

[016972]
Melkor
Azert ez mar gaz!
[016971]
FeAnnDevils
Milyen négyes? Ötös,nem?
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARCHAIC - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Dühös nemzedék
2020. október 19. (hétfő) 17:44

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a thrasher Archaic zenekar Kalapács feldolgozásával, amelyben Köhler Ági (InSeason) a különleges vendég. A Dühös nemzedék című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2010-ben kiadott Dühös nemzedék albumán jelent meg.   ARCHAIC feat. Köhler Ági - Dühös nemzedék (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) AZ ARCHAIC ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács...

CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!
CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!

A thrash metal progresszív ágát képviselő svájci Coroner még 1995-ben oszlott fel, de 2010 óta ismét aktív a csapat. Ron Royce basszer/énekes és Tommy T. Baron gitáros mellé Diego...

ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS