LAUX JÓZSEF - 73 éves korában elhunyt az Omega és az LGT egykori dobosa

Nyugodjék békében!

2016. augusztus 7. (vasárnap) 12:08

73 éves korában, rövid betegség után szombaton elhunyt az Omega alapító tagja Laux József dobos, aki 1971 és 1976 között a Locomotív GT-ben is dobolt.


Laux József már iskolás korában dobolt, különböző jazz-zenekarokban játszott. 1962-ben - 19 évesen - alapító tagja volt az Omegának. 1971-ben Presser Gáborral kivált az Omegából, és megalapították a rockzenei szupergruppnak számító Locomotiv GT-t. 1976-ig dobolt az együttesben.

Nem sokkal a kilépése után elvált feleségétől, az Omegának és az LGT-nek dalszövegeket író Adamis Annától, és disszidált Los Angelesbe. Amerikában zenélt, majd a producerek, zenei rendezők lapjának főszerkesztője lett, de dolgozott Bryan Adamsszel, Chick Coreával és Frank Zappával is. A zene mellett könyvekkel kezdett foglalkozni.

Először 1985-ben látogatott Magyarországra, a kilencvenes évek elején pedig végleg hazatelepült. A Laux Trio nevű dzsesszegyüttesben játszott, és JLX Kiadó néven könyv- és lemezkiadót alapított.

2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Februárban a Blikk arról írt, hogy Laux József egy budai idősotthonban él. Utoljára akkor szerepelt a nyilvánosság előtt, amikor július 21-én részt vett egy másik LGT-tag, Somló Tamás temetésén.


Egykori zenésztársuk halála kapcsán az Omega az alábbi üzenetet tette ki a Facebookra:

"Két hete még úgy volt, hogy eljön a füredi Omega koncertre, de rosszabbodó állapota miatt zenésztársai látogatták meg a kórházban, múlt szombaton. Emlékét megőrizzük!"

 


"Hétfőn még bent jártunk nála a balatonfüredi szívkórházban, és akkor már nagyon rossz érzésekkel jöttünk el. Szörnyű, hogy Somló Tamás halála után két héten belül egy másik nagyszerű zenésztársat veszítünk el – mondta Kóbor János, az Omega énekese az MTI-nek.

Kóbor szerint Laux rendkívül céltudatos ember és nagyon szorgalmas zenész volt, messze a legszorgalmasabb az Omegában.

"Együtt alapítottuk az Omega együttest 1962-ben, de már előtte hosszú évekig egy osztályba jártunk a József Attila Gimnáziumban. Egyikünk sem volt képzett zenész, ugyanakkor neki a dobolás mellett a szervezéshez is komoly affinitása volt. Amikor középiskola után a zenekarból valamennyien egyetemre kerültünk, azt hittük, ez az együttes végét is jelentheti, ő volt az, aki a folytatást a leginkább szorgalmazta" - mondta.

Arról is beszélt, hogy bár nagyon rosszul érintette a csúcson lévő Omegát, amikor Laux József feleségével, a szövegíró Adamis Annával és Presser Gáborral 1971-ben távozott a zenekarból, a válás a legkorrektebb módon történt. Utána is nagyon jó viszonyban maradtak, és Laux József többször is fellépett az Omegával. Utoljára tavaly zenéltek együtt.

Nyugodjék békében!


OMEGA - Kérgeskezű favágók (Laux/Presser szerzemény az 1969-es 10000 lépés albumról) 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ANGELUS APATRIDA - Dalpremier a spanyol thrasherek februári albumáról: The Age Of Disinformation
2021. január 22. (péntek) 18:52

Szimplán Angelus Apatrida címmel jön majd ki február 5-én a spanyol thrasher Angelus Apatrida hetedik nagylemeze, a 2018-as Cabaret de la Guillotine utódja, harmadik előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a szöveges videóval kísért The Age Of Disinformation dallal. A lemezborítót ezúttal is Havancsák Gyula készítette. "Vissza a gyökerekhez... A The Age Of Disinformation egy friss és fülbemászó régisulis thrash dal. A nóta címe önmagáért beszél. Egy olyan korban élünk, amelyben sokkal több az információ; ott van a zsebünkben, az okostelefonunkban, az interneten. Ironikus módon ez ugyanakkor egy olyan kor, amely tele van téves információkkal is, az álhírek rabszolgái lettünk. Minél több az információ, annál kevésbé ellenőrizzük ezeket."   www.facebook.com/angelusapatrida ANGELUS APATRIDA - The Age Of Disinformation (szöveges videó a 2021-es Angelus Apatrida albumhoz) "Amikor egy globális...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, a legfrissebb előzetes dal a Rivers címet viseli - ismerkedj meg vele! Simone Simons:...

LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries
LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries

10 évvel az Illwill lemez után egy új albummal jelentkezik a Daniel Brennare vezette darkos, doomos svéd Lake Of Tears. Az Ominous című nyolcadik album február 19-én jön majd ki az...

SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion
SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion

Imperial címmel január 29-én jelenik meg az ötödik albuma annak a svéd prog metal bandának, a Soennek, amit Martin Lopez dobos alakított 2003 táján, amikor még az Opeth tagja volt. A...

LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time
LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time

Az még decemberben derült ki, hogy 22 év után egy új albummal jelentkezik a a Liquid Tension Experiment, azaz John Petrucci (Dream Theater), Mike Portnoy (Transatlantic, Sons Of Apollo),...

THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela
THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela

Leviathan címmel megjelent és végig is hallgatható a svéd Therion új albuma, a Tuonela című dalhoz pedig egy friss videoklip is érkezett. Ebben a számban a Therion vendége nem más, mint...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS