METALLICA - 10 album, a legrosszabbtól a legjobbig

Te is egy ilyen listát állítanál össze?

2016. július 27. (szerda) 19:22 | utoljára módosítva: 2016. augusztus 15. (hétfő) 18:52

32 évvel ezelőtt, ezen a napon jelent meg a Metallica második albuma, a Ride The Lightning, és ez adta az apropót, hogy közzétegyük a német Metal Hammer szerkesztősége által összeállított Metallica albumlistát. A derék német kollégák pontszámokat adtak a 10 Metallica lemeznek, és így alakult ki a végső sorrend, amelyet még rövid kommentárokkal is kísértek.
 


10. ST. ANGER (2003)
A gyerek, akit senki sem szeret... Nehéz időkben, nehéz körülmények között jött világra, kvázi a legendás Some Kind Of Monster dokufilm hivatalos soundtrackjeként. Önmagában sajnos keveset ér.

9. DEATH MAGNETIC (2008)
A St. Anger után a Metallica újra a rendes vágányra került. A Death Magnetic olyan akart lenni, mint a csapat 80-as évekveli albumai. Hosszabb távon azonban nem sikerült a szerkesztőség tahjait elvarázsolnia.

8. RELOAD (1997)
Mind vizuálisan, mind zeneileg azt folytatták, amit a Loadon elkezdtek. Mindkét lemezt elég nehezen fogadták el a rajongók, és a Hammer szerkesztősége is hátrébb sorolta a listán a 90-es években született albumokat. Viszont ezen a lemezen van a The Unforgiven II.

7. GARAGE INC. (1998)
Feldolgozás csapatnak sem rossz a Metallica: a Whiskey In The Jar és a Die Die My Darling talán még ismertebb is Hetfieldék előadásában, mint az eredeti verziókban. A dupla Garage Inc. ugyan a középmezőnyben végzett, a szórakoztatási faktora azonban elég magas. 

6. LOAD (1996)
A Metallica (Fekete Album) lemez után itt kezdődött a csapat mélyrepülése, mondják a die-hard fanatikusok. A Hammer szerkesztősége szerint viszont inkább a középmezőnybe tartozik ez a lemez. Talán a King Nothing dalnak köszönhetően?

5. ...AND JUSTICE FOR ALL (1988)

És itt jönnek a csemegék! A Metallica életműben ez a legprogresszívebb album, a One nóta képében pedig egy igazán nagy sikerdal is szerepel rajta, ami a kiváló klipjének köszönhetően megkapott minden elismerést. De a Blackened és az Eye Of The Beholder is nehezen verhető ki a fejből. Ennek ellenére a középmezőnyben...

4. KILL 'EM ALL (1983)

A debütáló album csiszolatlan, nyers ereje nagyon is meggyőző. Egyúttal fontos alapköve a későbbi lemezeknek, a sikerül alapjait is ezzel fektették le. Az első lemezt azonban mégsem tudtuk feljebb pakolni a listánkon, ahhoz túl nagy volt a konkurencia!

3. METALLICA (1991)
A dobogó legalsó fokára minden idők legsikeresebb metal lemeze került fel! A sokak által csak Fekete Albumként emlegetett, de valójában a banda nevét viselő anyag számos rekordot megdöntött, és még ma is - 25 évvel később - úgy viszik, mint a cukrot. Nem csoda: az Enter Sandman, a The Unforgiven, a Wherever I May Roam és különösképpen a Nothing Else Matters’ eljuttatta a Metallicát, és magát a metal zenét is a rádiós, mainstream világba. A dallamokkal és a fogós témákkal sikerült egy jóval szélesebb tábort elérniük, mint talán valaha is gondolták volna. A Metallica történelemben ez egy óriási fordulópont volt.

2. RIDE THE LIGHTNING (1984)
A második Metallica lemez és a mindenható Master Of Puppets rendkívül szoros versenyt eredményezett a Hammer szerkesztőségben. Nem meglepő, hiszen mindkét album a 80-as évek Metallicájának lényegét tartalmazza. És a Ride is csurig van sikerdalokkal: Fight Fire With Fire, For Whom The Bell Tolls, Fade To Black, Trapped Under Ice, Creeping Death... Egy valóban klasszikus album és jogosan végzett ilyen magasan!

1. MASTER OF PUPPETS (1986)
Csaknem minden Metallica rajongó számára  ez az alapvető lemez. A Kill 'Em All és a Ride The Lightning zabolátlan dalszerzése itt találkozik elsőként az olyan komplexebb cuccokkal, amik aztán a Justice albumot jellemezték. A Master Of Puppets, a Battery, a Disposable Heroes és a Damage Inc. riffjei metal történelmet írtak, ráadásul ezen a lemezen aztán tényleg nincs üresjárat, minden egyes nóta telitalálat. Igaz, csak egyetlen ponttal kapott többet az összesítésben, mint a Ride lemez, de a Hammer szerkesztősége szerint a Masternek kétségtelenül a lista élén a helye.

 
 

 

Hozzászólások

[017792]
tibike74
Ez a lista is felesleges....
[017179]
Voivod
Szinte mindenkinek más a sorrendje. Nekem ez:
1. Master of Puppets
2. ..and Justice for All
3. Ride the Lightning
4. Kill em All
5. Black
6-10 A maradék
Selkathnak abban nagyon igaza van ,hogy nem mindegy melyiket halottad elsőnek. Én a Mastert! Két hétig ki se vettem a kazettát a magnóból, és az egész 86-os évbe se nagyon. Aztán a 88-as koncert 17 évesen, hát az hatalmas volt!
Az első négy lemezt nagyon szeretem, a Balck-re meg úgy csodálkoztam rá mint a legtöbb rajongó, hogy "Ez meg mi a franc!" Sokan onnantól halottnak tekintették a zenekart. De én aztán lassan megszerettem azt a lemezt is.
A többi lemezről meg egy-két dal tetszik, de nem nagyon hallgatom őket ezért nem is tudok sorrendet felállítani köztük.
De a lényeg, hogy van nekünk a METALLICA és mindig jól el lehet vitatkozni a munkásságukon és kíváncsian várjuk az új lemezt 2024-ben (?) reméljük nem Lady Gagával.
[016715]
Nagaarum
Egyedül a Loadot szeretem maradéktalanul. A többiről néhány dal tetszik, de a Loadnál nagyon felszabadultan nyomták...
[016713]
Selkath
Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy NAGYON nem mindegy, hogy egy bandától melyik albumot hallod ELŐSZÖR. Én így voltam az1991-es lemezükkel, nekem az a kvázi etalon. És nem is leszek ilyen "gecitrú", hogy a korábbi lemezüket előrébb vegyem. Nem tetszik, ahogy szól(nak) - az első két Met. lemez - és nem tetszenek egyes dalok sem. Ettől még lehetnek ordenáré nagy klasszikusok, de nekem akkor is a későbbi Metallicák sokkal többet mondanak.

Away: oké, hogy a basszus hiányát emlegeted (ami igaz is), én inkább a dobok oldaláról közelítek a hangzás felé (dobos lévén...). Ha szar a dobhangzás, akkor nálam nagyon nem teljes értékűként rögződik egy adott album... Ez van.
[016710]
Csabika
A Det Magnetik (direkt írtam így) egy szorulásos vénemeber erőlködése a vécén! Leginkább arra hasonlít. Kényszerből megírva, kényszerből beleerőltetve a régi stílust a közönség kívánságára, ettől erőltett, és fantáziátlan.
[016708]
RockerMartin
Hát a Death Magneticnek nagyon nem ott van a helye a végén. Nagyon rendben van az a lemez. Igaz, kicsit hosszú, de legalább olyan, mint a rég Metallica, amit szeretünk. :)
Nálam nem igazán van sorrend. Mondjuk a St. Anger egyértelmű, hogy nincs a listámon, sem a Reload. A Garage Inc. meg a Load albumról 1-1 számot szeretek (Whiskey in the jar, Ain't my bitch), úgyhogy ezek sem listásak. :) Úgyhogy maradt 6 album, amit rangsorolnom kell:
1. Black album
2. Ride the lightning
3. Death Magnetic
4. ...And justice for all
5. Master of puppets (kövezzetek meg, de én valamiért nem tudtam igazán megszeretni...)
6. Kill'em all
Végülis a koncertek is erre a 6 albumra épülnek 90%-ban...
[016707]
away
faszér 2x küldi el...?
[016706]
away
Selkath, nem gecizés, csak pontosítás, hogy pont hogy a Justice szól szarul, a basszus sáv alig hallható, a gitárok is tök szárazan szólalnak meg, erről számtalanszor lehetett már olvasni, hallani itt-ott. A listádat nem kommentálom, ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A sajátomon pl fent sincs a fekete lemezük, annyira gyűlölöm, mert azzal a koronggal lettek "sztárok". Sztárok... A világ egyik (addigi) legkirályabb thrash bandája. Számomra az első 4 sorlemez + a Garage Days Re-Revisited után, (azaz 88 óta) sajnos nem tudtak értékelhetőt felmutatni.:( Nem akartam hozzászólni, de a 'talicskás cikkekre mindig ki vagyok hegyezve.
[016705]
away
Selkath, nem gecizés, csak pontosítás, hogy pont hogy a Justice szól szarul, a basszus sáv alig hallható, a gitárok is tök szárazan szólalnak meg, erről számtalanszor lehetett már olvasni, hallani itt-ott. A listádat nem kommentálom, ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A sajátomon pl fent sincs a fekete lemezük, annyira gyűlölöm, mert azzal a koronggal lettek "sztárok". Sztárok... A világ egyik (addigi) legkirályabb thrash bandája. Számomra az első 4 sorlemez + a Garage Days Re-Revisited után, (azaz 88 óta) sajnos nem tudtak értékelhetőt felmutatni.:( Nem akartam hozzászólni, de a 'talicskás cikkekre mindig ki vagyok hegyezve.
[016704]
nightwing
Az ízlésed, ami megmosolyogtató szvsz. Ride, mint 7. Gratulálok, lesz ez még jobb (a Te érdekedben remélem). Hallgasd sokat a St. Angert meg a Load-ot, az való neked, meg Backstreet Boys.
[016703]
Selkath
Érdekes lista! Itt az enyém:

1. Metallica (1991)
2. Master Of Puppets
3. ...Amd Justice For All
4. Load
5. Death Magnetic
6. St. Anger
7. Ride The lightning
8. Garage Inc.
9. Reload
10. Kill 'Em All

Hát igen, az első nálam a legalján van. Annyira nyers, vagdalkozó, hogy nekem már megmosolyogtató (meg még szarul is szól). Főleg a Justice, Master finomságai után. Ha a vad Metallicát akarom hallani, akkor inkább a St. Anger. A Reload meg csak simán szar. Ennyi.
És azért a Black Album az első, mert ezzel ismertem meg ezt a hatalmas kedvencet. Respekt! :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
IN FLAMES - Szöveges videóval a Clayman daluk 2020-as verziója
2020. június 5. (péntek) 18:41

Pár napja elkezdte felcsigázni az érdeklődést az In Flames, és ahogy ígérték, meg is érkezett a pénteki bejelentés: új kiadást kap a 2000-ben megjelent, azaz most 20 éves Clayman albumuk. A szeptember 4-én érkező szülinapi kiadás egy frissen remaszterizált változat lesz (Ted Jensen - Pantera, Deftones stb.), de lesznek más újdonságok is, például egy új instrumentális tétel, a Themes And Variations In D-Minor, valamint négy nótát újra fel is vettek Howard Benson producerrel (My Chemical Romance, Papa Roach stb.). A Chris Lord-Alge (Green Day, Rob Zombie stb.) által megkevert négy szám: Bullet Ride, Only For The Weak, Pinball Map Clayman. A Clayman új verziója már meg is hallgatható. IN FLAMES - Clayman 2020 (09/04 - Nuclear Blast) Side A: 01. Bullet Ride 02. Pinball Map 03. Only For The Weak 04. …As The Future Repeats Today 05. Square Nothing Side B: 06....

OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below
OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below

Új videoklipes dallal jelentkezett a prog metalos texasi Oceans Of Slumber. A Cammie Gilbert énekesnővel még 2015-ben megerősített banda negyedik albuma, a 2018-as The Banished Heart lemez...

UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn
UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn

Áprilisban visszatért volna Budapestre a black metalos amerikai Uada, a koronavírus miatt azonban a koncertjük elmaradt. Jó hír viszont, hogy szeptemberben kijön a portlandi brigád...

KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead
KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead

The Absence Of Presence címmel június 26-án jelenik meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerektől pedig már lehet is ismerkedni a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a...

AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!
AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!

Mielőtt mindent elsöpört volna a koronavírus, úgy volt, hogy július 24-én - 26 év után - visszatér Magyarországra az Aerosmith. Az eddig csak későbbre halasztott 2020-as turnénak most...

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek
THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek

A neofolk, medieval folk vonalon Nyugat-Európában is jól ismert Moon And The Nightspirit hetedik albuma Aether címmel június 19-én jön majd ki a német Prophecy gondozásában. A 2017-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS