MEGADETH - De mit is mond Jakab Zoli, a Rockmaraton produkciós menedzsere?

"Dave, let's do this", de Mustaine hajthatatlan volt...

2016. július 20. (szerda) 09:54 | utoljára módosítva: 2016. július 20. (szerda) 10:01

A rettenetes nagy vitákat generáló elmaradt Megadeth koncert kapcsán a Rockmaraton produkciós menedzsere, Jakab Zoli a Facebookon osztotta meg élményeit. Zoli azon kevesek egyike, aki valóban jelen volt az eseményeknél.
 

"Négy napja már, hogy a nagy vihart kavart Megadeth lemondás megtörtént és úgy gondolom, hogy itt az idő arra, hogy egy hiteles forrás (igen, én) is beszéljen róla végre Medvegy László barátom mellett, akinek falán olvasható volt már jópár hozzászólás, de mellette csak félinformációk, találgatások és szokásos magyaros gőg és rosszindulat minden, amit erről megtalálhattunk az interneten.

Tény, az igazságérzetem az átlagnál nagyobb, a pofám is, de igyekszem racionalizálni a történteket, ami egy olyan luxus, amit Varga Zoli nem engedhetett meg magának érzelmektől és indulatoktól túlfűtve múlt pénteken, hiszen a Rockmaraton negyedévszázados múltja, a jelene és hitele került veszélybe egy lehetetlenül bizarr és groteszk este és eset során.

Produkciós vezetőként (azaz az összes nemzetközi fellépő minden ügyes-bajos dolgát összefogó, a dolgozókat levezénylő, velük minden apró részletről egyeztető mindenesként) megmosolyogtatónak tartom azt, hogy a mai napig a sajtó munkatársaitól Sixx barátomat (Sixx interjúja Dave Mustaine-nel - katt ide!) eltekintve senki fel sem hívott egy kommentért, vagy hiteles beszámolóért, de megszokhattuk, hogy itthon elég egy-egy headline-t elolvasni ahhoz, hogy ítélkezzünk. Hiszen én voltam az, akit behívtak az öltözőbe és velem közölték a hírt, négyen voltunk ott, a turnémenedzser, a produkciós menedzser, Mustaine és én. Higgadt és kedves volt. Amerikai módra lapogatott, brotherezett és sajnálkozott. Kamu volt az egész.

Ahogy az Index interjú is, hiszen Mustaine hazudott Sixxnek, amelyet szerencsére biztonsági kamerák felvételei bizonyítanak majd, ha arra kerül sor. Szó sem volt sötétségről, sárról, Ellefson miután interjúkat adott, csatlakozni szeretett volna a már vacsorázó társaihoz, integetve és rohanva maga alá fordult a lába és eltört a lábközépcsontja. A segítségére siető kollegákkal közölte, hogy az ő hülyesége volt, mert szar a cipője. Szó sincs arról, hogy a szakáccsal beszélgetett volna egy seregnyi ember, hiszen teljesen lezártuk a cateringet, hogy a hirtelen haragjáról és irracionális viselkedéséről ismert Mustaine-t nehogy bármi olyan hatás érje, amire bepöccen.

Abban is biztos vagyok, hogy a lábtörés nem ok volt, hanem magyarázat, a mai napig nem tudjuk, hogy Mustaine mitől borult el, de az is biztos, hogy miközben hajtottak volna el a kocsikkal, Ellefson (aki végig jókedvű volt és még ő érezte szarul magát mindenki helyett) kiugrott a kocsiból féllábon és kiabált Mustaine-nek, hogy "Dave, let's do this", de Mustaine hajthatatlan volt és több alkalommal is az ülésén keresztül hátbarúgta a sofőrjét, kiabálva, hogy induljanak már el.

A sztori maga ennyi és nem több.

Az este legvégén a végig szigorú és kimért Megadeth produkciós menedzser behívatott magához és az egész napos odafigyelésemért és munkámért cserében átnyújtott egy személyes ajándékot, majd közölte, hogy sajnálja a történteket, látja, hogy itt mindenki az ő kedvükben járt és produkciós szinten minden rendben volt, de nem tud mit tenni, hiszen ez az egész lemondás felettünk dőlt el, "above my pay grade", ahogy azt szokás feléjük mondani.

A produkciós asszisztenssel szintén lefutottuk ugyanezt a kört, akivel ráadásul szubkulturális kapocs is volt, hiszen a hardcore punk színtérről jött ő is, ráadásul olyan zenekarokkal nőtt fel, akiket én is ismerek és nem egy alkalommal láttam őket vendégül Pesten. Nem győzött hálálkodni és sajnálkozni és megtörten mondta, hogy most mindenki őket fogja köpködni, miközben nekik egy olyan főnökük van, akit nekik naponta el kell viselni.

Kitérve Varga Zoli kirohanására, felesleges takarózni, meg mutyizni a számokkal, legyetek szívesek és számoljátok ki magatoknak, hogy mekkora összeg lett oda, majd utána annak fényében legyetek szívesek élcelődni azon az emberen, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy legyen egy olyan rockfesztivál az országban, ahol a metal és rockzene szinte minden vadhajtását meghallgathatod, igencsak jutányos áron. Én el sem tudom képzelni, hogy a helyében mit tudtam volna mondani és képzeljétek el azt, hogy egy 18 órás műszak végén mi, a háttércsapat, színpadmesterekkel, cateringes csajokkal, fény- és hangtechnikusokkal, stage handekkel, beengedőkkel, biztonságiakkal, karbantartókkal, takarítókkal, promóterekkel, backline technikusokkal karöltve megtörve álltunk ott, mert hatalmasat mentünk együtt úgy, hogy mi akkor is megkapjuk a fizetésünk, ha van, ha nincs Megadeth, de annyira magunkénak éreztük a napot, hogy ez mindannyiunk veresége volt. Abban az érzelmi és idegi állapotban hiába is esett Zoli túlzásokba a színpadon, képtelen vagyok hibáztatni őt.

Akik viszont ezt folyamatosan megteszik a szobáik melegéből, nem ártana, ha visszavennének kicsit a farizeusi szónoklataikból és okoskodásukból, és egy jó mély levegőt véve belenézni a tükörbe, mert legtöbbjük 25 napig nem képes valamire odafigyelni, nemhogy egy 25 éves álmot tartson életben és legtöbbjük 15 ezer forintos veszteséget sem tudna benyelni, nemhogy 15 milliót.

Kuss van, gyerekek! Az égegyadta világon semmilyen jogalapotok nincsen pálcát törni Zoliék felett, esetleg élcelődni rajtuk, legtöbbetek jól elvolt az általa kifizetett gázsikból, vagy az általa megszervezett fesztiválon tudott szórakozni több, mint baráti áron (esetleg ingyenjegyért), úgyhogy igyekezzetek most is alapállásba tenni a pofátokat és lehúzni kicsit az internetről.

Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló."


 

Hozzászólások

[016689]
lackovkin
en meg roviden-velosen csak annyit irok,hogy szarni a megadeth pofajaba. meg ha ok fizetnenek,akkor sem mennek el a koncertjukre. menjenek a fenebe
[016687]
Melkor
Régen a zenekarok nyígtak, hogy nem kapták meg a beigért pénzüket! Sokat változott azóta a világ. Én már sokat ebben a témában nem szeretnék írni, hiszen már az eddigi felhajtás is akkora ingyen reklám a bandának, hogy az hihetetlen! De egy dolgot csak nem értek, nevezetesen azt, hogy miért kell a teljes összeget már jó előre kifizetni a fellépő bandának, meg a teljes jutalékot az ügynököknek!? Az üzleti életben is az a szokás, hogy teljesítés előtt előleget fizetnek, ami maximum a teljes díjazás fele, a többit meg majd akkor fizetik ki, amikor a fél teljesített. Mert ezzel a teljes kifizetéssel az egyik fél elég hátrányos helyzetbe kerül, hiszen neki kell mindent megtennie, hogy visszakapja a már kifizetett összeget, ráadásul egy ilyen polgári per évekig is eltarthat és akkor még ott a perköltség. Na mindegy én nem tartom jó gyakorlatnak a teljes fellépti díj előre történő kifizetését, az emberek a fizetésüket sem előre kapják...
[016685]
Zsombor06
A tehetetlen düh valaminek a következménye, amiről mély a hallgatás. A tényeket nem ismerjük, nem is fogjuk megtudni, mert akik miatt az események így alakultak, azoknak ez nem érdeke. Ami az egészből publikussá vált, az egy szégyenletes színpadi megnyilatkozás, továbbá az egyik fél álláspontjának fenti ismertetése fennhéjázó, agresszív, primitív, kioktató stílusban. Miért gondoljam, hogy kizárólag a közönségükkel szemben ilyenek, a zenekarokkal kulturáltan viselkedtek? A produkciós menedzser megnyilatkozásának stílusát már nem lehet kimerültséggel, hirtelen felindulással magyarázni. Én ennyit látok: a Megadeth itt volt, játszani akart, a színpadot felépítette, baleset történt, interjút adott, még mindig játszani akart [...], aztán dérrel-durral elment. Egy mozzanat hiányzik.

Nem alkalmas minden ember minden munkakörre. Ennyi.
[016684]
farrrkas9
Én és néhány barátom kimondottan erre a napra, és legfőképpen a Megadeth miatt utaztunk több mint 300 km-t, magammal vittem egy 14 éves gitáros srácot, akinek életre szóló élmény lett volna Dave-éket zenélni látni. És volt olyan is a társaságunkban, aki másodjára szenvedi ezt el a Megadeth-tel, továbbra sem sikerült őket elcsípnie. A csalódottság természetesen fáj. De tudjátok, néha érdekes dolgokra képes az ember, amikor helyre kell tennie a dolgokat ott belül. Sokan írták, hogy kihajították a Megadeth CD-iket, stb. stb. Én nem tudok így gondolkodni. Én rajongó vagyok, amihez hozzátartozik egyfajta ragaszkodás, amitől ha megfosztanám magam, űr maradna bennem, ami sokkal rosszabb érzés. Ha a családod egy bizonyos tagja nehéz eset, századjára is lenyeled a hülyeségeit, a hibáit, mert a családod, toleránsabb vagy vele. Én nagyon sok előadóval vagyok ugyanígy. Emellett minden Megadeth rajongó tudja, hogy Mustaine nehéz eset, és sokszor megmagyarázhatatlanul cselekszik. Ennek ellenére lehet őt továbbra is szeretni. Gondoljatok arra, hogyan viszonyultatok volna, mondjuk, József Attilához, ha személyesen ismertétek volna. Nem biztos, hogy könnyű eset volt. Ady csapongó, alkohollal fűtött élete biztosan nem egyszer okozott csalódást szeretteinek. Ma azonban iskolákat nevezünk el róluk és a magyar irodalom és művészet jelképes alakjaiként említjük őket. Amit letettek az asztalra fontosabb a jellemüknél, a viselkedésüknél. Dave Mustaine is művész. És én örülök, hogy lehetőségem van látni, hallani őt, még ha némi csalódottság is társul olykor-olykor hozzá. Nem tudom nem megbocsátani neki. Ennél sokkal nagyobb pofon kell ahhoz, hogy az ember végleg kiábránduljon egy olyan ikonból, mint Mustaine. Létezik az a határ, persze, de amíg a Megadeth iránti hiányérzetem jobban fájna, mint egy elmaradt koncert okozta csalódás, addig nem tehetek mást, mint gyermeki rajongással lesem, mikor lépnek fel legközelebb.
[016683]
away
Gondoltam, hogy előbb-utóbb itt is megjelenik a téma. Mit lehet itt még mondani...? Azóta is nagyon sajnálatosnak tartom a dolgot, a Testament mellett a MD koncertjét vártam legjobban. Ott voltam a tömegben amikor DM bejelentette, hogy nem játszanak, de azt hittem, csak egy kicsit szopatni, baszogatni akarja a közönséget. Aztán kijött Medvegy Laci és magyarul is bemondta..., nem akartam elhinni. Szerintem akik abban a percben ott voltak, azok turira nem a szervezőket hibáztatják, és nem gondolják, hogy Varga Zoli túlzásokba esett volna a színpadon, sőt, még kimondottan visszafogott is volt a feldühödött tömeghez képest. Hát baszki, remegett a hangja az idegtől, jóformán majdhogynem sírva fakadt a tehetetlen dühtől, hogy lehetne őt, vagy bárkit hibáztatni ezért DM-en kívül? Mindezek után még bejelentették a szervezők, hogy megpróbálják valahogy kárpótolni legalább a napijegyeseket. Na EZ a metal testvériség, nem amit a Megadeth márkanevű gazdasági társaság ügyvezető igazgatója művelt. (nekem nem napijegyem volt, de eszembe se jutna hőbörögni, gondolok itt a FB-on dúló gusztustalan vitára). Nyilván soha nem fog kiderülni pontosan, hogy miért mondta le DM a koncertet, de az biztos, hogy neki egy magyarországi koncert még akkor is hakni, ha 45 ezer dollárt kap érte és a kempinskyben, vagy mi a faszomban alhat. Szomorú...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS