ÉLŐ FÉM - A francia Hellfest 3. napja

Liebentritt András a fesztivál 3. napját látta és írta meg az élményeit

2016. július 11. (hétfő) 11:38

Miután évről évre vágyakozva nézegettem a Hellfest mindig impozáns fellépő névsorát, idén több váratlan és szerencsés eseménynek köszönhetően végre eljutottam Európa egyik legnagyobb metal fesztiváljára. Ha már a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a franciaországi EB-re, én pedig ott voltam a marseille-i meccsükön és pont arra a hétvégére esett a Hellfest, akkor nehogy már ne ugorjak be a fesztre akár csak egy napra is!


Liebentritt András beszámolója a francia Hellfest harmadik napjáról.


Ugyan az Air France mindent megtett, hogy ne tudjak eljutni a Nantes-tól félórányi vonatútra található Clissonba, végül minden akadályt sikerült leküzdenem és vasárnap este fél 7-kor a Slayer programja alatt, a Hate Worldwide hangjaira be is estem a fesztiválra. Gyorsan előre is furakodtam, hogy minél jobb pozícióból figyelhessem kedvenc zenekaromat.

A War Ensemble indította be igazán a bulit, de nem lógott ki a programból a You Against You sem az új lemezről. Sajnos Gary Holt kitűnő szólóját nem igazán tudtam kivenni a korántsem kielégítő hangzásnak köszönhetően. Nem tudom, hogy a nem annyira főzenekar pozíciójuk tehet-e erről, mindenesetre a Rock In Vienna borzasztóan halk showja után most túlzottan lábdob/basszus domináns volt a hangzás és a szólók sem lettek olyan szépen kiemelve, mint később a Megadeth-nél. Azért ettől függetlenül még a bőven élvezhető kategóriában mozgott a koncert, főleg akkor, amikor legnagyobb megdöbbenésemre a Fight Till Death hangjait véltem kiszűrődni a hangfalakból.

Akkor még nem tudtam, de a nap eseményeinek utólagos összegzésénél egyértelművé vált, hogy ez a dal volt az előjele a nap vezérfonalának, ami az 'old school' lett. A későbbiekben egyértelmű lesz, hogy mire gondolok. Visszatérve a dalra, Kerry King, a setlistek mindenkori összeállítója ismét nagyot húzott… Nem gondoltam volna, hogy valaha élőben hallom egyik kedvenc számomat a Show No Mercyről. Ezt követően az egy órás szett második felében már a megszokott mederben zajlottak az események: kihagyhatatlan slágerek követték egymást. South Of Heaven, Born Of Fire, Dead Skin Mask, Raining Blood, Angel Of Death. Ezek közül talán még a Born Of Fire okozhatott volna némi meglepetést, de ezt a dalt már a Rock In Viennán is játszották. Mindenesetre klassz, hogy ez a rövid kis zúzda is visszakerült a programba.

 

SLAYER - War Ensemble (Hellfest 2016)


 


Araya, ahogy megszokhattuk tőle, jókedvében volt és még egy kis mókázást is bevállalt. A rajongók bedobtak egy jellegzetes francia sapkát a színpadra, nyilvánvalóan azzal a célzattal, hogy pózoljon vele egyet. Ezt némi unszolásra meg is tette, de azért előtte elővigyázatosan megkérdezte, hogy korábbi viselője mosott-e aznap hajat... :-) Egy kora esti, még napsütésben zajló fesztiválfellépés nem feltétlenül kedvez a Slayernek, de a zenekar jó formában volt, korrekt bulit nyomott.

A következő fellépő a másik nagyszínpadon az Amon Amarth volt, akik viszont sokkal jobban passzolnak egy ilyen jellegű eseményre. Ökölrázós, söremelgetős melodikus death metaljuk ideális fesztivál matéria. Őket igazából csak fél füllel figyeltem, mert most volt csak időm igazából felfedezni a Hellfest területét. Ami elsőre szemet szúrt, az az, hogy viszonylag kicsi a terület, az egyes színpadokra, amiből 6 is van, könnyen el lehet jutni. Ez azzal is jár ugyanakkor, hogy ha az ember egy bizonyos ponton telepedik le a fűbe, akkor akár három irányból is kaphatja az arcába a zenét. Szép kis kakofónia, mondhatom.

 

AMON AMARTH - Hellfest 2016 (teljes koncert)


 


A Hellfest a kis távolságok mellett a nehéz döntések fesztiválja is. A 6 színpad viszonylag közel helyezkedik el egymáshoz, egymással párba rendezve: amíg az egyik színpadon zajlik a koncert, addig a másikon hangol a következő zenekar. Ha véget ér egy buli, 5 percre rá már kezdődik is a másik a mellette levő színpadon. A problémát viszont az jelenti, hogy három színpad programja mindig fedi egymást, tehát az embernek folyamatosan választani kell, hogy melyik zenekart is nézi meg, olykor igen fájdalmas döntések meghozására kényszerítve.

A kis felfedező körút után az egyik nagyszínpadon következő Megadeth programjára már kíváncsi voltam, különösen Kiko Loureiro játékára. Sok jót hallottam előzetesen a brazil gitárosról, de élő játéka minden képzeletemet felülmúlta. A szólókkal bőven megpakolt Hangar 18-nel kezdtek és amikor a legnagyobb könnyedséggel, hangról hangra hozta Marty Friedman virgáit, nem voltak kétségeim, hogy igazak voltak a hírek, Dave Mustaine ismét kiváló érzékkel választott gitárost maga mellé.

A harmadik dalként játszott Tornado of Soulst Nick Menzának ajánlotta a Főnök, elmondása szerint ez volt a fájdalmasan fiatalon elhunyt dobos kedvenc Megadeth száma. Nekem is nagy favoritom a dal, nagyon jó volt hallani. Ahogy az állandó koncertelemnek számító Sweating Bullets-et is, ami talán Mustaine énekstílusához a legjobban passzoló tétel. Érdekes megfigyelni, hogy a jó Dave szinte a szája kinyitása nélkül, már-már hasbeszélőként énekel. Valahol hihetetlen, hogy egy ilyen 'egérhangra' ekkora pályafutást lehetett építeni. Persze a Megadethben sosem az énekhang volt a lényeg…

Természetesen a program nem csak a régi dalokra épült, volt bőven az újkori lemezekről is. Megmondom őszintén, a Countdown album óta nem követtem a Megadeth pályafutását és ezek a dalok most sem hoztak lázba. Viszont az nyilvánvaló, hogy a Dystopiáról játszott számokban is egészen parádés a szólómunka. A program végére visszatért az old school: Symphony of Destruction – Peace Sells – Holy Wars… Hibátlan zárás. Úgy tűnik, hogy nagyon egyben van most a Megadeth!

Loureiro nagyon sokat dobott a bandán, amelyben egyébként Dick Verbeuren ütött, a tőle elvárható magas színvonalon. A Rockmaratonon mindenképpen érdemes lesz megnézni őket!

 

MEGADETH - Peace Sells (Hellfest 2016)


 


A következő zenekar, amit megnéztem, a szintén rockmaratonos (és ősszel Budapesten játszó) Enslaved volt. Velük bármikor is találkoztam, mindig mindenhol kiváló bulit adtak. Most sem volt ez másképp. A program összeállítása náluk is az old school jegyében zajlott, olyannyira, hogy a legutóbbi négy albumról egy fia nótát, annyit sem játszottak! Kezdésnek például egyből a Jotunbloddal adták meg az alaphangot a Frostról! A zenekar felszabadultan játszott, egy-egy hosszabb dal prezentálása már-már dzsemmelésbe hajlott.

Grutle a közönséget még a Marseilles eléneklésére is rábírta, a zenekar erre a norvég himnusz helyett a Return to Yggdrasillal válaszolt… A csúcspontot nekem a Convoys To Nothingness hozta el ezen a koncerten, ami az egyik kedvenc számom tőlük. A Hordanes Land EP-n kiadott Allfǫðr Oðinn-nal zártak. Ennél régebbre nehezen mehettek volna vissza az időben!


Egy házzal, vagyis színpaddal arrébb és öt perccel később már a Paradise Lost kezdte a műsorát. Már eddig a pontig is sok élmény ért, a hangulattól jócskán fel voltam dobva, de még csak nem is sejtettem, hogy a nap megkoronázása még hátra van. Gregor Mackintosh és kis csapata ugyanis teljes egészében eljátszotta a Gothic albumot!!! Mikor leesett, hogy mi is történik, csak hitetlenkedni tudtam és áldottam a szerencsémet, hogy eljutottam ide.

Az idei Roadburnön már eljátszották a teljes albumot, de biztos voltam benne, hogy az egyszeri alkalom volt, a híres holland fesztiválnak szóló, egyedi gesztus. Szerencsére tévedtem… A Falling Forevernél meg is jegyezte Holmes, hogy a karrierjük során másodszor játsszák koncerten… Az 1991-ben megjelent, stílusteremtő lemez minden hangja arany, zenekarok tucatjaira volt hatással. Nehezen leírható, katartikus élmény volt ezeket a dalokat élőben hallani.

Miután lement a Gothic, még három számra volt idejük: Embers Fire az Iconról és a No Hope in Sight Beneath-Broken Earth kettőse az új albumról. Sehol egy Say Just Words, sehol egy Soul Courageous. Végre egy Paradise Lost koncert, ahol nem játszottak a „diszkós” korszakukból. Mi az old school, ha nem ez?!!

 

PARADISE LOST - Embers Fire (részlet, Hellfest 2016)


 


Az Enslaved-Paradise Lost kombó kedvéért egyébként a nap főzenekarát, a Black Sabbath-ot kellett beáldoznom, de a nagyszerűen sikerült budapesti buli után különösebben nem bántam. Konkrétan nem láttam, csak valószínűsítem, hogy irdatlan tömeg előtt léphettek fel, ami persze nem jelenti azt, hogy az előbbi két zenekarnak ne lett volna meg a közönsége, sőt!

Az éjfélt már rég elütötte az óra, amikor a nap záró fellépője, King Diamond lépett a nagyszínpadra. Ideális időpont a Mester által celebrált éjfekete szeánszra. Több volt ez egy egyszerű koncertnél, inkább horrorisztikus színházi előadásként írhatók le a látottak. Sorra elevenedtek meg a híres sztorik és bukkantak fel a hírhedt szereplők a színpadon, mint például a tolókocsis nagymama rögtön az elején a Welcome Home-ban.

A nagy slágerek mellett (Sleepless Nights, Halloween) két Mercyful Fate dal is elhangzott a programban (Melissa, Come To The Sabbath), de a koncert az Abigail album teljes egészében történő prezentálásában csúcsosodott ki. A fáradtsággal küszködve a sztori végét már nem bírtam kivárni, de azt konstatálhattam, hogy King Diamond hangja továbbra is remek formában van és szuggesztivitásából sem veszített az évek során.

 

KING DIAMOND - Abigail (Hellfest 2016)


 

Az Andy LaRocque-Mike Wead gitárpáros játékát pedig nem szükséges külön méltatnom. Vokálon egyébként Kinget fiatal magyar felesége kísérte. Csak egy rövid bepillantást nyerhettem a Hellfest színes forgatagába, de ez is meggyőzött arról, hogy az európai metal fesztiválok krémjébe tartozik ez a három napos dzsembori. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezt szeretné megtapasztalni, de szerintem garantáltan megéri az élmény!


www.facebook.com/hellfest

 

HELLFEST 2016

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS