VOLT FESZTIVÁL - "Azon is gondolkodtunk többször, hogy legyen-e a Szigeten újra metal színpad"

"A Slipknottól elkezdve a Metallicáig elég sok mindenkivel próbálkoztunk az idén is"

2016. június 29. (szerda) 06:48 | utoljára módosítva: 2016. június 29. (szerda) 06:49

A nulladik nappal kedden elkezdődött a 24. Telekom Volt Fesztivál, amelyen pénteken az Iron Maiden, szombaton pedig a Slayer is fellép.

A soproni fesztiválra mintegy 150 ezer embert várnak július 2-ig. A magas látogatószámot az mutatja, hogy péntekre, amikor a nagyszínpadon az Iron Maiden ad koncertet, minden napijegy elfogyott és már bérletet sem lehet kapni a rendezvényre. A fesztiválon tavaly 123 ezren buliztak, amellyel akkor is rekordot döntöttek.


Lobenwein Norbert, a Volt fesztivál egyik főszervezője a divany.hu-nak adott friss interjújában a metal rajongók számára is érdekes dolgokat említett.


Petőfi Zenei Díj, Nagyszínpad, Volt, Balaton Sound, Nagyon Balaton, B.my.Lake, Strand fesztivál, Sziget - Lobenwein Norbert mindezekben benne van, de még az Akvárium üzemeltetésének is ő az egyik kulcsfigurája.


A Petőfi díj után jön azonnal jön a Volt. Csak én érzem, vagy tudatos az, hogy a Szigeten egyre kevesebb a rock fellépő, míg tavaly és idén is a Volton nagyon erős a rockzenei line-up is?


"A tudatosság sokkal inkább abban jelentkezik, hogy a Voltnál a kezdetek óta a sokszínűségre, vagy inkább a minőségi eklektikára törekszünk. Eleinte ez inkább a hazai színtérre terjedt ki (és okozott is sokaknak meglepetést), egy ideje a nemzetközi kínálatnál is erre törekszünk. Ahogyan tavaly simán megfért egymás mellett a Motörhead és David Guetta – ugyanazon a napon -, vagy éppen Slash és Fatboy Slim, addig idén az Iron Maidentől az Axwell – Ingrosso párosig és a Slayertől Wiz Khalifáig, vagy a Prodigy-ig terjed a paletta.

Kicsit sem cél, hogy a Szigeten kevesebb legyen a rockbanda, de ezen a téren ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi áramlatoknak. Mostanában valóban úgy jött ki a lépés, hogy klasszikus, nagy rockbandák augusztusban nem jártak felénk, pedig kifejezetten keressük őket.Az elmúlt 10 évben rengeteget változtak a fesztiválok szerte a világon, számomra szimpatikus módon.

Éppen 1-2 éve a Szigeten feledkeztem rá arra a hatalmas tömegre, amely Avicii-re, vagy éppen Calvin Harrisre gyűlt össze. Szinte kiürült a Sziget, mindenki kíváncsi volt rájuk, miközben pár évvel ezelőtt kérdéses lett volna, mit szól a közönség ahhoz, hogy egy DJ, egyedül szerepel ott, ahol máskor rockbandák szántják fel a színpadot. Pár éve még a Balaton Soundnál is fejtörést okozott nekünk, amikor David Guetta elsőként ragaszkodott ahhoz, hogy nagyszípadon, headlinerként lépjen fel. Azóta a headlinereink és co-headlinereink szinte kivétel nélkül DJ-k, és a Volt és a Sziget közönsége ugyanúgy odavan értük, mint a rock csapatokért.

Visszatérve a kérdésedhez: a magam részéről éppen azt szeretem az általunk szervezett fesztiválokban, hogy nemcsak a program ennyire színes, de a különböző műfajú fellépők közönsége is ilyen jól, barátságban megfér egymás mellett. És miközben a világsztár DJ-inket imádja a közönség, az Iron Maiden napja hetekkel a kapunyitás előtt teltházas. (az interjú születése óta a Volt bérletei is elfogytak elővételben, a fesztivál történetében először. – a szerk.)"

 Éppen emiatt nem gondoltátok, hogy erősítsetek ebben a stílusban is, ha a kereslet megvan rá?


"Azon is gondolkodtunk többször, hogy legyen-e a Szigeten újra metal sátor vagy metal színpad, de sajnos azt látjuk, hogy a Sziget időszakában a legtöbbször tényleg nem turnézik annyi rockzenekar, hogy egy teljes színpadot 5 napra megtölthessünk velük. Annak is örülünk, ha egy-kettőt találunk.

A Slipknottól elkezdve a Metallicáig elég sok mindenkivel próbálkoztunk az idén is, de úgy jött ki a lépés, hogy távol maradtak tőlünk. De nagyon szeretnénk ha változna ez a tendencia."


Szerinted egy olyan kimondottan rockzenei fesztivál, mint mondjuk a közelben a Nova Rock megállná a helyét Magyarországon?

"A műfaj kicsit sem idegen a közönségtől, biztos, hogy egy ilyen, tematikusabb és kevésbé a sokszínűségre épülő fesztivál is több tízezres közönséget vonzana. A kérdés inkább az, hogy a magyar piac, ahol Sziget, VOLT, Balaton Sound méretű fesztiválok mellett minden hétvégére jut egy-egy jó színvonalú fesztivál valahol az országban, elbírna-e még egy nagyot? Abban sokkal inkább hinnék, hogy a várva-várt bandák a maguk közegében találjanak helyet maguknak, a már meglévő és működő fesztiváljainkon.

Ahogyan tavaly Robbie Williams, idén Rihanna, úgy simán lehetne egy Metallica vagy Red Hot Chili is a Sziget nulladik napján, a valamivel kisebb bandák, DJ-k pedig a normál napokon, vagy más kisebb, de ma már ugyancsak százezres látogatottságú eseményeiken: például a Volton vagy a Soundon. Mi ezeket a jól működő fesztiváljainkat gondozzuk, ritkán gondolkodunk újban."

A teljes interjúhoz kattints ide!


Pénteki rock/metal fellépők a Volton (07/01)

21.00 - Iron Maiden (Telekom Nagyszínpad)

14.00 - Buried In Mind (soproni hardcore/metalcore - Jana Színpad)
14.50 - The Raven Age (UK - OTP Junior- Petőfi Rádió Nagyszínpad )
15.30 - Headbangs (Jana Színpad)
19.30 - Tankcsapda (OTP Junior- Petőfi Rádió Nagyszínpad )
23.45 - Road (Jana Színpad)Szombati rock/metal fellépők a Volton (07/02)

19.30 - Slayer (Telekom Nagyszínpad)

14.00 - Blizard (soproni metal - Jana Színpad)
23.45 - Moby Dick (Jana Színpad)


(A Volt hivatalos oldalán a Moby Dick kezdése: 23.45)


sziget.hu/volt/programok/programtabla

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LIONHEART - Kedden a Dürerben a Deez Nuts-szal, új klip: When I Get Out
2019. november 16. (szombat) 13:12

Valley Of Death címmel tegnap jelent meg a metalos hardcore vonalat képviselő kaliforniai Lionheart új albuma, amelyet kedden be is mutatnak majd a Dürerben, többek között az ausztrál party/rap hardcore brigád, a Deez Nuts társaságában. Az új Lionheart albumhoz korábban már két klip is született, a legfrissebb videót pedig a When I Get Out dalhoz forgatták. A Lionheart és a Deez Nuts mellett a Kublai Khan, az Obey The Brave és német Fallbrawl játszik majd november 19-én a Dürer Kertben.   www.facebook.com/deeznutshardcore A koncert Facebook oldala A Phoenix Music Hungary bemutatja: 2019. november 19., Budapest @ Dürer Kert LIONHEART (USA) DEEZ NUTS (AUS) Kublai Khan (USA) Obey The Brave (CAN) Fallbrawl (D) Jegyár: 5.500 Ft Jegyelővétel a Tixa rendszerében "Nem akármilyen társaságban tér vissza Budapestre a kaliforniai heavy hardcore Lionheart! Hozzák magukkal kedvenc ausztrál party hardcore...

SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death
SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death

Become The Hunter címmel 2020 elején jön majd ki a Suicide Silence hatodik albuma, a hangsúlyos tiszta ének és a nu metalos jellege miatt igencsak megosztóra sikerült 2017-es Suicide...

MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight
MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight

A májusban kiadott Amon Amarth album Raven's Flight dalát dolgozta fel a német Mob Rules. Az 1994 óta aktív dallamos power metal brigád legutóbbi albuma a 2018-as Beast Reborn volt, amelynek...

AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)
AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)

AEPHANEMER Prokopton (PRIMEVAL/NAPALM)   Éppen melo-death klipnéző kedvünkben voltunk a párommal, amikor reklámként feldobta aYoutube ennek a francia bandának az egyik...

STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane
STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane

Riding A Hurricane címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Strong Deformity. A szombathelyi csapat legutóbb tavaly decemberben hozott ki egy új számot Idol In The Mirror...

DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second
DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second

A nyáron úgy fogalmazott a Delain énekesnője, Charlotte Wessels, hogy jövő februárra már biztosan kint lesz a hatodik stúdióalbumuk, és a lemez pontos megjelenési időpontjáról...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS