OMEGA DIATRIBE - "Ezzel a nem evilági atmoszférával nem lehet akármiről énekelni"

Az első magyar zenekar a kölni Euroblast prog metal fesztiválon

2016. június 26. (vasárnap) 19:19

Legközelebb július 13-án a Rockmaratonon csípheted el élőben az Omega Diatribe-ot, de július 26-én a Barba Negra Trackben a Misery Index előtt is fellépnek majd. Az Omega Diatribe az első magyar banda, amelyik meghívást kapott a modern, progos metal zenék legnagyobb európai fesztiváljára, a 2008 óta Kölnben megrendezésre kerülő Euroblastre.

 A márciusi HammerWorldben egy dupla oldalas interjúval bemutatott Omega Diatribe-ot érte az a megtiszteltetés, hogy felléphet az idei Euroblast Fesztiválon, méghozzá olyan zenekarok mellett, mint az Enslaved, a Born Of Osiris, az Animals As Leaders, a Jinjer, az Oceans Of Slumber vagy a Veil Of Maya.

Az idei Euroblast szeptember 30 és október 2 között kerül megrendezésre a kölni Essigfabrikban, és a legszebb, hogy a magyar zenekart a szervezők keresték meg a fellépési lehetőséggel. Gratulálunk!


A márciusi HammerWorldben megjelent interjú:

Ha valaki figyeli a hazai underground metal világ történéseit, már bizonyára felkapta a fejét a budapesti Omega Diatribe-ra, erre a sci-fi koncepciós, az extrém, groove-os metalt poliritmikus témákkal kísérp ötösre, amelynek frontján ráadásul egy cseppet sem hétköznapi figura áll, egy feketére festett szemgolyójú, arctetovált, különféle testmódosításokkal szinte földönkívülivé átalakult énekes. Vele, azaz Komáromi Gerivel, illetve a csapat zenei agyával, a gitáros Hájer Gergővel találkozott Lénárd László, hogy egy kicsit többet is megtudjon a bandáról és a szemgolyó festésről.


Javaslom, hogy kezdjük a beszélgetést egy kis történeti áttekintéssel! Mióta létezik a banda és hogy álltatok össze, milyen elképzelésekkel?

„Ákossal, a basszusgitárosunk­kal hoztuk össze a bandát, még 2008-ban - kezdte a sztorit Gergő. - Olyasmi metalt akartunk nyomni, ami idehaza hiánycikknek számít, lehangolt, súlyos gitárokkal, poliritmikus alapokkal. A korábbi bandáink nagyon sokszor játszottak együtt, innen volt az ismeretség. Hamar kiderült, hogy mindketten nagyon komolyan akarunk bandázni, nem csak szórakozás, hobbi jelleggel. Eleve az volt az elképzelés, hogy komoly legyen a háttérmunka is, és ennek megfelelően kerestünk társakat. Ami persze nem volt egyszerű feladat.

A konkrét, megbízható felállás úgy 2011-re állt össze, de akkor még a Hordából ismert Metzger Dávid volt a dobosunk. 2013-ban jött ki a debütáló lemezünk, a Iapetus, amit elég jól meg is koncerteztettünk. Aztán megváltunk Dávidtól, és utána jó időbe beletelt, mire rátaláltunk a megfelelő utódra. Azért egy ilyen típusú zenéhez nem olyan könnyű dobost találni itthon."


Egy kicsit gyors léptekkel ha­­ladunk a sztoriban. Én azért kíváncsi lennék arra, hogy Geri hogyan került a banda élére?

„Nagyon sok énekest kipróbáltunk, de egyikük sem nyújtotta azt, amit szerettünk volna. Végül egy régi barátunk, az Ektomorf gitárosa, Schrottner Tomi javasolta Gerit, ugyanis mindketten szekszárdiak. Megkapta a demót, kipróbáltuk, és azóta is itt van velünk."


Geri már akkor ilyen ext­rém módon nézett ki?

„A szemét leszámítva igen. Akkor már itt, Pesten lakott, és tetoválóként dolgozott, úgyhogy én is belecsöppentem ebbe a közegbe, így már jó ideje nemcsak zenésztársak vagyunk, de ugyanabban a szalonban is melózunk. Papíron hangtechnikus vagyok, dolgoztam is azon a vonalon, de aztán váltottam, és recepciós lettem a szalonban. Gerivel lényegében állandóan együtt vagyunk. A barátnőmmel nem töltök annyi időt együtt, mint vele!" (nevet)


Az első Omega Diatribe lemezzel milyen ta­­pasztalatokat szereztetek?


„Eleve egy teljes albummal akartunk bemutatkozni, és amikor Geri beszállt, a 10 szám meg is volt, csak az éneket, a szöveget kellett rápakolni. Mindent saját magunk vettünk fel, úgyhogy ez egy hosszabb folyamat volt, de rengeteg tapasztalatot szereztem közben. Én folyamatosan építgetek egy házistúdiót, és persze ma már azt is hallom a lemezen, hogy mit kellett volna másképp csinálnom."

 A nótákat is te írod meg odahaza?

„A zenéért lényegében én felelek, és szeretek kész demót vinni a többieknek az új témákkal. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy itt a nóta, tanuljátok meg! (nevet) Viszont mindenkinek könnyebb, ha van egy kész felvétel, amit aztán persze lehet módosítani. Ez nem olyan zene, ami próbatermi jammelésből alakul ki, ez annál jóval matekosabb. A mostani dobosunk egy Amerikában felnőtt srác, és ha figyeled a száját dobolás közben, látod is, ahogy angolul számol!" (nevet)

 A nevetekhez, a bandához kapcsolódó sci-fi történet Ge­ri extrém külseje miatt szü­­­­letett meg?

„Nem, de ezért Geri a felelős. Róla tudni kell, hogy például totál Star Trek őrült!"

„Igaz, hogy nagyon szeretem a földönkívüliekkel kapcsolatos dolgokat, de az Omega Diatribe név és a hozzá kapcsolódó sztori valójában Ákos fejéből pattant ki."

„A sztori szerint a földönkívüliek csak egy bizonyos időre adták bérbe a Földet az embereknek. Ez csak egy történet, de sokan megkérdezik, hogy 'És ez tényleg igaz?'." (nevet) 


Erre csak annyit kell vá­­laszolnotok, hogy nézz rá Ge­rire, ő a kapcsolattartó!

(nevet) „Az a jó ebben a bandában, hogy az ilyesmiken nem kellett sokan agyalnunk, mert hasonló dolgok iránt érdeklődünk, adta magát az egész. És persze ehhez az embertelen muzsikához is passzol. Ezzel a hangzással, ezzel a nem evilági atmoszférával nem lehet akármiről énekelni. Ez jön belőlünk, ez így hiteles, így kerek. És ha ez még másoknak is tetszik, annak csak örülünk."


És az hogy jött össze, hogy a tavalyi Abstract Ritual EP dalait az amerikai Kevin Talley (Suffocation, Six Feet Under, Dying Fetus stb.) dobolta fel?

„Komoly dobos gondjaink voltak, és hiába keresgéltünk, nem találtunk megfelelő embert. Láttam a Sick Drummer oldalon, hogy vállal session-dolgokat, megkerestem, átküldtem neki egy új dalt, ő pedig azonnal elvállalta, mert a függetlenítések miatt számára is kihívást jelentett. Ez persze nyilván munka neki, de egyből mondta, hogy féláron megcsinálja. Odahaza fel is dobolta a nótákat, és ha azt vesszük, hogy itthon azért egy rendes stúdiót ki kellett volna bérelnünk egy ilyen felvételhez, maximálisan megérte ez az akció. És azért promóciós értéke is van annak, ha egy banda Kevin Talley-vel dolgozik.

Ez persze a dobos gondunkat nem oldotta meg, de legalább a zenekar ügyei nem álltak le teljesen. Aztán összehozott minket a sors Tommyval, úgyhogy most már nyomjuk a bulikat ezerrel. Tommy egy igazi dobos család sarja, imádja csinálni, a vérében van, és emberileg is nagyon passzol közénk. Közben nyertünk egy kis stúdióidőt a SuperSize-ban, így fel tudtunk venni egy friss dalt, amihez egy stúdiós klip is született. Jó lenne egy rendes videót is összehozni, de a mi elképzeléseinkkel az 4-500 ezer Ft lenne, ahhoz meg csórók vagyunk."OMEGA DIATRIBE - Contrist (2016-os dal és klip)


 


NKA-pályázattal még nem próbál­koztatok?


„Ez lesz a következő lépés, mert akár a kliphez, akár a külföldi le­­hetőségekhez, az előzeneka­ros­dihoz is jó lenne egy kis extra összeg. Hazai fizetésekből nem nagyon lehet ugrálni. Most már legalább oda eljutottunk, hogy csak akkor megyünk el játszani valahova, ha legalább a költségeinket fedezni tudjuk. De a továbblépés innen elég problémás."


Zeneileg milyen irányba moz­­­dultok el mostanában?

„Az első lemez nagyon sűrű, nagyon tömény volt, abba mindent belepakoltunk, ahogy az lenni szokott. De már az EP is letisztultabb lett, és hát folyamatos a fejlődés, úgy érzem. De az alapvető irány marad ez a groove-os, lehangolt, poliritmikus vonal. Mi alapvetően a 90-es évek extrém zenéin nőttünk fel, és a bennünket ért összes hatás ötvöződik a dalokban.

 Ez egy riff- és groove alapú súlyos muzsika, ami persze nem túl könnyen befogadható azok számára, akik nem igen hallgatnak ilyesmit, de már az első lemezre is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, és a koncertek is jól működnek. Nehéz persze olyan nagyobb bandát találni, ahol van értelme megmutatni magunkat. Játszottunk például az Ektomorffal, és noha a két világ teljesen más, az a közönség nagyon jól vette a lapot."


És Geri, nálad mi jött előbb, az éneklés vagy ez a tetoválós, testmódosítós mánia?

„10 éves koromban megláttam a tévében a Prodigyt, és az rántott be magával, de nagyon durván. A többi már mind jött utána. A tetoválás, a piercing persze jóval később, de elkezdett érdekelni ez a dolog, utánanézegettem a neten, és próbáltam kiokoskodni a dolgot házilag. Gondolhatod, hogy Szekszárdon nem nagyon volt kitől tanácsokat kérni. Aztán elkezdtem az egészségügyben melózni, dokik, hullaház satöbbi, és ott is rengeteg hasznos infót szedtem össze. A tetoválások meg egyre gyűltek. Dolgoztam magamon, próbálgattam a szilikonos módosításokat...

A Youtube-on lényegében minden infót megtalálni ezzel kapcsolatban. Azt, hogy mi kell hozzá, hogyan kell felvágni a bőrt, milyen szilikon, milyen festék... És folyamatosan kísérleteztem magamon. Aztán adódott ez a pesti meló, úgyhogy ez lett a munkám is."


Gondolom, nem csak a koncerteken, de az utcán is rendesen megbámulnak, esetleg be is szólnak...

„Persze, lehetséges, de füles van a fejemen, nem foglalkozom ezzel. Én ezt nem azért csinálom, hogy figyelmet keltsek, hanem kutatom a saját korlátaimat."


A szemgolyód festését ugye nem magadnak csináltad?

„Dehogynem. Nem olyan nagy ügy, csak óvatosan kell injekciózni."


És ez örökre így is marad?

„Persze, ez a lényeg! (nevet) Egyszer megcsinálod és annyi."

"Gerinek van egy öccse, aki na­­gyon hasonlít rá, de nem néz ki ilyen extrém módon. Néha eljön velünk egy-egy bulira, és volt, hogy amikor meglátták a koncert után, egyből azt mondták egymásnak az emberek, hogy 'Mondtam, hogy festék van az énekesen, látod, már le is mosta!" (nevet)


Olyan volt már, hogy bejött hozzád valaki a szalonba szemgolyó festésre?

„Kettőt csináltam már. Ez azért elég extrém dolog, elismerem!" (nevet)


És a rajongók oda mernek menni hozzád a bulik után?

„Persze, simán. Nagyon tetszik nekik."

"Ne tudd meg, hogy a csajok mennyire imádják Gerit! De az az érdekes, hogy úgy néz ki, mint egy földönkívüli, ráadásul frontember, közben meg tökre nem keresi a feltűnést, nem szeret és nem is szokott ezzel kapcsolatban szerepelgetni. Ahogy mondta is, neki ez önmaga miatt fontos."


Az Omega Diatribe-ot a két év után újra Budapesten fellépő marylandi death/grind csapat, a Misery Index vendégeként is elcsípheted majd a Barba Negra Trackben július 26-án!


A koncert Facebook oldala

 www.facebook.com/omegadiatribe


omegadiatribe.com
 

A 2016-os Contrist dallal együtt az Omega Diatribe egy exkluzív átdolgozást is bemutatott, a Slipknot jól ismert People = Shit nótájának egy újragondolt verzióját. Ennek felvétele és a keverése kizárólag az 515 Stúdio-ban zajlott.

 

OMEGA DIATRIBE - People = Shit (Slipknot feldolgozás, 2016)

 


 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NECROMANTIA - Elhunyt a görög black csapat egyik alapítója, Baron Blood
2019. november 20. (szerda) 15:19

Szívroham következtében hunyt el Baron Blood, a görög Necromantia egyik alapítója, aki 1989-től napjainkig 8-húros basszusgitárosa (és billentyűse) volt a zenekarnak. A Necromantia a görög black metal színtér egyik alapcsapata (a Rotting Christ és a Varathron mellett), különleges hangzásukat pedig az eredményezte, hogy ritmusgitárt nem használtak, a basszer/énekes The Magus mellett Baron Blood is basszusgitáron játszott. A hosszú ideje inaktív csapat legutóbbi albuma a 2007-ben kiadott The Sound Of Lucifer Storming Heaven volt.  

MAEOTIS - Pagan metal Debrecenből, új dal és klip: Élő zsarátnok
MAEOTIS - Pagan metal Debrecenből, új dal és klip: Élő zsarátnok

Élő zsarátnok címmel egy klipes új dallal jelentkezett az ősmagyar pagan metalt játszó Maeotis, ami egyben azt is jelzi, hogy készül az első nagylemez. "A debreceni Maeotis első...

TURILLI / LIONE RHAPSODY - Jövő tavasszal budapesti koncert
TURILLI / LIONE RHAPSODY - Jövő tavasszal budapesti koncert

Zero Gravity (Rebirth And Evolution) címmel a nyáron jelent meg a Luca Turilli gitáros és Fabio Lione énekes fémjelezte Turilli / Lione Rhapsody albuma. A lemezen a két meghatározó...

HELLDIVER - 10 éves jubileumi koncert: szombaton Szécsényben
HELLDIVER - 10 éves jubileumi koncert: szombaton Szécsényben

A klasszikus hard rock és heavy metal ötvözetét játszó Helldiver zenekar a fennállásának 10. évfordulóját ünnepli november 23-án Szécsényben, a Városi Művelődési Központban, a...

STORMWARRIOR - Öt év után új album jön, dal- és klippremier: Norsemen (We Are)
STORMWARRIOR - Öt év után új album jön, dal- és klippremier: Norsemen (We Are)

Norsemen címmel november 29-én jelenik meg az 1988-ban alakult, speed/power vonalas hamburgi Stormwarrior hatodik albuma, a 2014 elején kiadott Thunder & Steele lemez folytatása, amelyről...

CRO-MAGS - Új klip a Harley Flanagan vezette hardcore legendától: No One's Victim
CRO-MAGS - Új klip a Harley Flanagan vezette hardcore legendától: No One's Victim

A 30 éve kiadott második Cro-Mags album, a Best Wishes jubileuma alkalmából a múlt hónapban nálunk is koncertezett a Harley Flanagan vezette hardcore legenda, nemrég pedig a Terrorral a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS