POKOLGÉP - "Ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor: a zene szeretete"

30 éve jelent meg az első magyar metal album, a Totális metal

2016. június 21. (kedd) 08:06

Kereken 30 éve jelent meg a Pokolgép első nagylemeze, a Totális Metal, ami egyben az első magyar heavy metal nagylemez volt. A jubileumot a Pokolgép is megünnepli, július 2-án a Barba Negra Trackben, ahol a klasszikus nóták mellett - természetesen - a legutóbbi lemezükről, a Metalbombáról sem fognak megfeledkezni. A Pokolgép vezetője, Kukovecz Gábor a minap arról  is beszélt a hírmondo.ro-nak, hogy mi változott, és mi nem, az elmúlt 30 év alatt. 

 

Kukovecz Gábor 1959. május 2-án született Budapesten. 16 évesen kezdett gitározni, majd a 80-as évek elején megalapította a Pokolgépet, amely hosszú ideig Magyarország legnépszerűbb heavy metal zenekara volt. A sztár­allűröktől mentes élő rocklegenda szívesen tett eleget az interjúfelkérésnek.

Kinek, illetve minek a hatására kezdett el gitározni?

"A szüleim egyszerű munkásemberek voltak, a zeneszeretetnek nem volt hagyománya a családunkban. Birkóztam, aztán egy sportbalesetet követően valami hiánypótlóra volt szükségem, amit a zenében találtam meg. A rockzene volt az, ami megfogott, fiatalon a Deep Purple és a Led Zeppelin, az akkori legkeményebb zenekarok érdekeltek.

A legelső, ami szíven ütött, és amiért gitárt ragadtam, a Judas Priest második albuma volt (Sad Wings Of Destiny, 1976 – szerk.). Bár másfajta hatások is értek, amelyek a Pokolgép zenéjében csapódnak le, őket ma is a műfaj egyik meghatározó zenekarának tartom, akik bármivel rukkolnak elő, arra érdemes odafigyelni."


1986-ban jelent meg az első magyarországi heavy metal album, a Totális metal. Mi motiválja ennyi év után, amikor az illegális zeneletöltések miatt nem kifizetődő egy-egy új CD-t kiadni?


"Bár a zeneiparban nincs pénz, gyakorlatilag zeneipar sincs, ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor, még amatőr zenészként: a zene szeretete. Ha nem lennénk színpadon, odahaza prüntyögnénk a hangszereinken. A zenekar életé­ben voltak hullámvölgyek, ám akkor is tettük a dolgunkat, mert jól éreztük magunkat így együtt, hajtott az együtt zenélés öröme, emellett a közönség szeretete is komoly motiváló tényező számunkra."


Harminc éve minden zenekar álma egy lemezszerződés volt. Mára átestünk a ló túloldalára, a rengeteg új produkcióra a kutya sem kíváncsi. Mit tanácsol a feltörekvő zenekaroknak?

"Amikor elkezdtünk zenélni, kölcsönkértünk egy mikrofont és odahaza, a pincében felvettük a szerzeményeket. A nemrég piacra dobott Metalbomba című lemezünket ugyanúgy a pincében rögzítettük, majd a kész anyagot elvittük egy stúdióba megkeverni, és a CD-t egy német kiadó jelentette meg.

Azt tanácsolom a fiatal zenekaroknak, ne menjenek drága stúdiókba, valósítsák meg az elképzeléseiket, akár odahaza is. Ugyanakkor a kimagasló hangszeres tudás nem elég, hiszen a rockzene erős gondolati töltéssel rendelkező műfaj. A Pokolgép számára fontosak a dalszövegek, a számaink arról szólnak, amit mi megélünk, és úgy látszik, ez sokak gondolatmenetével találkozik, hiszen úgy vélem, a rajongóink nemcsak a zene miatt szeretnek, hanem a szövegeinkkel is azonosulni tudnak."


Mi a véleménye a tehetségkutatókról?

"A média irányítja a tehetség­ipart, hiszen ma már minden háztartásban 2–3 tévékészülék van, így egy ideig befolyásolni tudják a nézőközönség ízlését. Az igaz dolgok azonban a sajtó segítsége nélkül is utat találnak a közönség szívébe. Mi az utóbbi utat járjuk, hiszen a média kicsit mostohán bánik a zenekarral, de ezt nem bánjuk, hiszen így a zenénk megmarad olyannak, amilyen volt."

A teljes beszélgetéshez kattints ide!"1986... 2016.

Eltelt 30 év azóta, hogy megjelenhetett az első nagylemezünk. A júliusi Barba Negra Trackes koncertünk gerincét az 1986-os Totális Metal és a - 30 évvel későbbi - 2016-os Metalbomba fogja adni!

Persze nem fogjuk elfelejteni a többi kedvenc dalotokat, dalunkat sem! Jó szórakozást PokolNép!!!"

A koncert Facebook oldala

 
Jegyár:
1999 Ft - a készlet erejéig
2499 Ft

Jegyrendelés:
Barba Negra
Ticketportál
BroadwayPOKOLGÉP - Totális Metal (az 1986-os album)

  

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LIONHEART - Kedden a Dürerben a Deez Nuts-szal, új klip: When I Get Out
2019. november 16. (szombat) 13:12

Valley Of Death címmel tegnap jelent meg a metalos hardcore vonalat képviselő kaliforniai Lionheart új albuma, amelyet kedden be is mutatnak majd a Dürerben, többek között az ausztrál party/rap hardcore brigád, a Deez Nuts társaságában. Az új Lionheart albumhoz korábban már két klip is született, a legfrissebb videót pedig a When I Get Out dalhoz forgatták. A Lionheart és a Deez Nuts mellett a Kublai Khan, az Obey The Brave és német Fallbrawl játszik majd november 19-én a Dürer Kertben.   www.facebook.com/deeznutshardcore A koncert Facebook oldala A Phoenix Music Hungary bemutatja: 2019. november 19., Budapest @ Dürer Kert LIONHEART (USA) DEEZ NUTS (AUS) Kublai Khan (USA) Obey The Brave (CAN) Fallbrawl (D) Jegyár: 5.500 Ft Jegyelővétel a Tixa rendszerében "Nem akármilyen társaságban tér vissza Budapestre a kaliforniai heavy hardcore Lionheart! Hozzák magukkal kedvenc ausztrál party hardcore...

SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death
SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death

Become The Hunter címmel 2020 elején jön majd ki a Suicide Silence hatodik albuma, a hangsúlyos tiszta ének és a nu metalos jellege miatt igencsak megosztóra sikerült 2017-es Suicide...

MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight
MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight

A májusban kiadott Amon Amarth album Raven's Flight dalát dolgozta fel a német Mob Rules. Az 1994 óta aktív dallamos power metal brigád legutóbbi albuma a 2018-as Beast Reborn volt, amelynek...

AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)
AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)

AEPHANEMER Prokopton (PRIMEVAL/NAPALM)   Éppen melo-death klipnéző kedvünkben voltunk a párommal, amikor reklámként feldobta aYoutube ennek a francia bandának az egyik...

STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane
STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane

Riding A Hurricane címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Strong Deformity. A szombathelyi csapat legutóbb tavaly decemberben hozott ki egy új számot Idol In The Mirror...

DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second
DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second

A nyáron úgy fogalmazott a Delain énekesnője, Charlotte Wessels, hogy jövő februárra már biztosan kint lesz a hatodik stúdióalbumuk, és a lemez pontos megjelenési időpontjáról...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS