POKOLGÉP - "Ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor: a zene szeretete"

30 éve jelent meg az első magyar metal album, a Totális metal

2016. június 21. (kedd) 08:06

Kereken 30 éve jelent meg a Pokolgép első nagylemeze, a Totális Metal, ami egyben az első magyar heavy metal nagylemez volt. A jubileumot a Pokolgép is megünnepli, július 2-án a Barba Negra Trackben, ahol a klasszikus nóták mellett - természetesen - a legutóbbi lemezükről, a Metalbombáról sem fognak megfeledkezni. A Pokolgép vezetője, Kukovecz Gábor a minap arról  is beszélt a hírmondo.ro-nak, hogy mi változott, és mi nem, az elmúlt 30 év alatt. 

 

Kukovecz Gábor 1959. május 2-án született Budapesten. 16 évesen kezdett gitározni, majd a 80-as évek elején megalapította a Pokolgépet, amely hosszú ideig Magyarország legnépszerűbb heavy metal zenekara volt. A sztár­allűröktől mentes élő rocklegenda szívesen tett eleget az interjúfelkérésnek.

Kinek, illetve minek a hatására kezdett el gitározni?

"A szüleim egyszerű munkásemberek voltak, a zeneszeretetnek nem volt hagyománya a családunkban. Birkóztam, aztán egy sportbalesetet követően valami hiánypótlóra volt szükségem, amit a zenében találtam meg. A rockzene volt az, ami megfogott, fiatalon a Deep Purple és a Led Zeppelin, az akkori legkeményebb zenekarok érdekeltek.

A legelső, ami szíven ütött, és amiért gitárt ragadtam, a Judas Priest második albuma volt (Sad Wings Of Destiny, 1976 – szerk.). Bár másfajta hatások is értek, amelyek a Pokolgép zenéjében csapódnak le, őket ma is a műfaj egyik meghatározó zenekarának tartom, akik bármivel rukkolnak elő, arra érdemes odafigyelni."


1986-ban jelent meg az első magyarországi heavy metal album, a Totális metal. Mi motiválja ennyi év után, amikor az illegális zeneletöltések miatt nem kifizetődő egy-egy új CD-t kiadni?


"Bár a zeneiparban nincs pénz, gyakorlatilag zeneipar sincs, ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor, még amatőr zenészként: a zene szeretete. Ha nem lennénk színpadon, odahaza prüntyögnénk a hangszereinken. A zenekar életé­ben voltak hullámvölgyek, ám akkor is tettük a dolgunkat, mert jól éreztük magunkat így együtt, hajtott az együtt zenélés öröme, emellett a közönség szeretete is komoly motiváló tényező számunkra."


Harminc éve minden zenekar álma egy lemezszerződés volt. Mára átestünk a ló túloldalára, a rengeteg új produkcióra a kutya sem kíváncsi. Mit tanácsol a feltörekvő zenekaroknak?

"Amikor elkezdtünk zenélni, kölcsönkértünk egy mikrofont és odahaza, a pincében felvettük a szerzeményeket. A nemrég piacra dobott Metalbomba című lemezünket ugyanúgy a pincében rögzítettük, majd a kész anyagot elvittük egy stúdióba megkeverni, és a CD-t egy német kiadó jelentette meg.

Azt tanácsolom a fiatal zenekaroknak, ne menjenek drága stúdiókba, valósítsák meg az elképzeléseiket, akár odahaza is. Ugyanakkor a kimagasló hangszeres tudás nem elég, hiszen a rockzene erős gondolati töltéssel rendelkező műfaj. A Pokolgép számára fontosak a dalszövegek, a számaink arról szólnak, amit mi megélünk, és úgy látszik, ez sokak gondolatmenetével találkozik, hiszen úgy vélem, a rajongóink nemcsak a zene miatt szeretnek, hanem a szövegeinkkel is azonosulni tudnak."


Mi a véleménye a tehetségkutatókról?

"A média irányítja a tehetség­ipart, hiszen ma már minden háztartásban 2–3 tévékészülék van, így egy ideig befolyásolni tudják a nézőközönség ízlését. Az igaz dolgok azonban a sajtó segítsége nélkül is utat találnak a közönség szívébe. Mi az utóbbi utat járjuk, hiszen a média kicsit mostohán bánik a zenekarral, de ezt nem bánjuk, hiszen így a zenénk megmarad olyannak, amilyen volt."

A teljes beszélgetéshez kattints ide!"1986... 2016.

Eltelt 30 év azóta, hogy megjelenhetett az első nagylemezünk. A júliusi Barba Negra Trackes koncertünk gerincét az 1986-os Totális Metal és a - 30 évvel későbbi - 2016-os Metalbomba fogja adni!

Persze nem fogjuk elfelejteni a többi kedvenc dalotokat, dalunkat sem! Jó szórakozást PokolNép!!!"

A koncert Facebook oldala

 
Jegyár:
1999 Ft - a készlet erejéig
2499 Ft

Jegyrendelés:
Barba Negra
Ticketportál
BroadwayPOKOLGÉP - Totális Metal (az 1986-os album)

  

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SKALTRAX - Új klip a kazincbarcikai melodikus death csapattól: Sands Of Time
2019. július 22. (hétfő) 18:29

Sands Of Time címmel méág februárban jelent meg a melodikus death metalt játszó kazincbarcikai Skaltrax első albuma, amit Simivel rögzítettek a No Silence-ben, a borítót pedig Kassai László készítette. A lemez címadó dalához készült el az új Skaltrax videoklip, de az albumot is végighallgahatod! "Életünk homokszemcséi gyorsan peregnek. A kaszás vajon kegyes lesz velünk? A kazincbarcikai Skaltrax 2018-ban lett teljes formáció, idén februárban került ki az első nagylemezük, mely a Sands Of Time címet viseli. Az album címadó dalához most elkészült egy videó is. Jelen pillanatban a srácok minél több helyen próbálnak koncertet adni."   Skaltrax a Facebookon   SKALTRAX: Bence Köhler - szólógitár, ének András Balázs - dobok Ákos Balázs - basszusgitár Richárd Kórik - ritmusgitár Tamás Tóth - billentyűs hangszerek SKALTRAX - Sands Of Time (a 2019-es Sands Of Time albumhoz)...

WILLIAM DUVALL - Szólóalbum jön az Alice In Chains frontemberétől, klippel az első dal
WILLIAM DUVALL - Szólóalbum jön az Alice In Chains frontemberétől, klippel az első dal

One Alone címmel október 4-én lát napvilágot az Alice In Chains frontemberének első szólóalbuma, Willain Duvalltól máris itt az első előzetes dal, a klippel kísért 'Til The Light...

VESZTEGZÁR - Klippremier: Sarokba szorítva
VESZTEGZÁR - Klippremier: Sarokba szorítva

A tavaly júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként jelent meg a komáromi Vesztegzár harmadik nagylemeze, a Kárhozat / Damnation, a lemez Sarokba szorítva dalához most elkészült...

BULLET FOR MY VALENTINE - Klippremier: Piece Of Me
BULLET FOR MY VALENTINE - Klippremier: Piece Of Me

A Gravity címmel tavaly nyáron megjelent albumának Piece Of Me dalához készült el a Matt Tuck vezette Bullet For My Valentine új videoklipje. Ismerkedj meg vele! A lemezt nálunk is...

SLIPKNOT - Dal- és klippremier: Solway Firth
SLIPKNOT - Dal- és klippremier: Solway Firth

We Are Not Your Kind címmel augusztus 9-én jön ki a Slipknot új albuma, és ha június végén nem láttad őket a soproni Volt fesztiválon, semmi gond, mert a 2020-as turnéterveik között...

BENEDICTION - David Ingram énekes visszatért a veterán death metal banda élére
BENEDICTION - David Ingram énekes visszatért a veterán death metal banda élére

Szombaton egy cseh fesztiválon adta az utolsó koncertjét a brit Benediction azzal a Dave Hunt énekessel, aki 1998-ban lett a veterán death metal banda énekese, a csapat pedig most...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS