LEECHER - "Egy téma köré építettük majdnem az összes dalunkat: az emberek vakságára"

A júniusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jött ki az első albumuk

2016. június 19. (vasárnap) 07:37 | utoljára módosítva: 2016. június 19. (vasárnap) 07:44

Sightless címmel látott napvilágot a júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként a szimfonikus metalt három csellóval játszó budapesti Leecher zenekar bemutatkozó albuma.


leechermusic.com


A lemez kapcsán a viharock.hu beszélgetett a Leecher három tagjával.


Olvasom mindenhol, hogy kész is van az első nagylemez, ami a júniusi Hammerrel együtt fog kijönni. Milyennek érzitek?

Anett: "Szerintünk egy kiforrott anyaggal állunk elő, mivel sokat játszottuk ezeket a dalokat, többször át is írtuk őket, sok verziót kipróbáltunk."


Láttam ismerős dalcímeket, igen! És az új dalokat ki szerezte? Egyáltalán nálatok hogyan néz ki a dalírás?

Anett: "Ez nálunk érdekesen néz ki, mert egyik tagunk, Ábel Hawaiin él és onnan küldi nekünk haza a zenei alapokat. Ő az egyik zeneszerző, a másik Ádám (Kutor). Ők megírják a teljes zenei alapot, amire én építem az éneket és a szöveget. Ez utóbbiban Kutor sokat szokott segíteni."


És a többiek nem is vesznek részt a folyamatban?

Anett: "Majd ők megmondják!"

Dávid:
"Én még a dobos dolgokhoz annyit fűznék hozzá, hogy a dobalapot is megírják a dalszerzők, majd én egy kicsit a saját ízlésem szerint feltuningolom ezeket. Alapvetően úgy történik a dalszerzés nálunk, hogy az összes szólamot kitalálja az illető, majd egyenként csiszolgatjuk őket. Természetesen csak a zenei alapra gondoltam, a szöveg és a dallam kizárólag Anetté."

Anett: "A szöveg néha Kutoré is."

Ági: "Én pedig Ábel múzsája vagyok, aki a dalokat ihleti!"

 A Sightless lemez végül is konceptalbum lett?

Anett: "Eredetileg nem terveztünk koncepciót. Aztán, amikor a borítón és a lemezcímen gondolkodtunk, észrevettük, hogy gyakorlatilag egy téma köré építettük majdnem az összes dalunkat: az emberek vakságára a világ, a többi ember iránt. Arra, amikor valaki nem veszi észre a körülötte történő dolgokat, elvakultan cselekszik. Gondolok itt például a No More című dalunk főhősnőjére, aki nem veszi észre, hogy ki kellene szakadnia a veszélyes környezetébőé, vagy a Lights Outban arra az érzésre, amikor ráeszmélsz, hogy nem is láttad eddig a barátaid igazi arcát.... Úgyhogy ez végül is egy nem tervezetten konceptlemez lett."


Egy kicsit belemehetünk elemezgetésbe is? Miről szólnak a dalok? Igazából arra gondolok, Anett, hogy téged mi indít szövegírásra.

Anett: "Főként saját élményekből dolgozom. A Leecher zenéje egyébként is melankolikus és ehhez nagyon jól illenek a szomorúbb témákat feldolgozó szövegek, például csalódások. Kutort szintén hasonló dolgok szokták motiválni."


Akkor nem is írtatok még olyan dalt, ami kifejezetten vidám? Bizonyos zenekarok ezt mesteri szintre fejlesztik!


Anett: "Nem! A zenéhez nem is illene. Pedig egyébként nem vagyunk befordult, zárkózott emberek, nagyon vidámak vagyunk! Bár ezt a múltkori interjúban is mondtam. De talán mindenki itt éli ki a szomorúbb oldalát."


Értem. Lehet is benne valami... A metal amúgy is egyfajta szelepként működik, ami által az ember kiereszti a fáradt gőzt. Az All The Stars szövegvideó alapján egy sokkal metalosabb zenei irányt véltem felfedezni... Ez jellemző lesz az egész lemezre?

Dávid:
"Igen, ezzel én is egyetértek, hogy a metal jó megoldás erre."

Anett: "A fáradt gőzre vonatkozó dologgal abszolút egyetértek! Kicsit talán megkönnyebbülünk mi szövegírók, amikor egy-egy kellemetlen élményt sikerül kiírnunk magunkból."

Dávid: "Az All The Stars talán azért lehet kicsit más, mint a korábbi dalok, mert azóta is változott némileg a stílusunk, ami persze nem lesz zavaró a lemezen. De a régebbi számokhoz képest új irányt jelent valamennyire."

A teljes interjúhoz kattints ide!

 

LEECHER - All The Stars (szöveges videó a 2016-os Sightless album előzeteseként)

"A Leeacher még 2008-ban alakult, s azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan koncertezik, a kezdetben feldolgozások által dominált repertoárt időközben saját dalokra cserélve. Az eltelt évek során olyan zenekarok előtt léptek fel, mint az Epica (Budapesten és Pozsonyban), a Haggard, a Kormorán Memory Band vagy a Kalapács Akusztik (utóbbi két koncerten különleges, akusztikus felállásukban), valamint egy olaszországi fesztiválon főzenekarként is részt vettek.

Kicsit szimfonikus, még inkább metalos, de nagyon dallamos zene, ahol a - néha jócskán betorzított - csellók zúzását egy angyali énekhang koronázza meg. A Leecher énekesnője 2012 óta Horváth Anett (ex-After Rain)."www.facebook.com/leechermusic
LEECHER - A stúdióban
LEECHER - Payback (Videómontázs, 2013)


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE HELLFREAKS - Új klipes dal a januárban érkező album elé: Red Sky
2019. október 19. (szombat) 09:27

God On The Run címmel 2020 januárjában jön majd ki a frontcsajos budapesti punk rocker The Hellfreaks negyedik albuma, amelynek második előzetes dalát, a Red Sky-t most a Mihaszna-stábbal forgatott klip segítségével ismerheted meg. A Shakey Sue énekesnő vezette csapat legutóbbi lemeze a 2016-os Astoria volt, azóta két új tag is érkezett, két egykori Leander Rising zenész, Budai Béla dobos és a Takács "Jozzy" József gitáros. November 22-én élőben is elcsípheted őket a budapesti Robotban, a koncert ingyenes lesz.   www.facebook.com/thehellfreaks A Robot-buli Facebook oldala   THE HELLFREAKS - Red Sky (a 2020-as God On The Run album előzeteseként) THE HELLFREAKS - Men In Grey (a 2020-as God On The Run album előzeteseként)   "A tavalyi telt házas buli margójára majdnem pontosan egy év elteltével újra ingyenes bulival vár titeket a Hellfreaks! Időnként felbukkannak városi...

ROB HALFORD - Megjelent a karácsonyi album, szöveges videóval az egyik új dal: Morning Star
ROB HALFORD - Megjelent a karácsonyi album, szöveges videóval az egyik új dal: Morning Star

Rob Halford With Family & Friends: Celestial címmel egy újabb metalosított karácsonyi albummal jelentkezett tegnap a Judas Priest frontembere, Rob Halford, a Morning Star című...

RAGE - Januárban jön ki Peavy-ék új lemeze, klippel az első dal: Let Them Rest In Peace
RAGE - Januárban jön ki Peavy-ék új lemeze, klippel az első dal: Let Them Rest In Peace

Wings Of Rage címmel 2020. januárjában jön majd ki a Peavy vezette Rage új stúdióalbuma, a banda mai felállásának harmadik lemeze. A 2017-es Seasons Of The Black lemez folytatásáráról...

FIT FOR AN AUTOPSY - Új dal és hozzá egy vágás nélküli klip: Shepherd
FIT FOR AN AUTOPSY - Új dal és hozzá egy vágás nélküli klip: Shepherd

The Sea Of Tragic Beasts címmel október 25-én jelenik meg az amerikai deathcore fogat Fit For An Autopsy ötödik albuma. A 2017-es The Great Collapse lemez folytatásának is az alapító...

AIRBOURNE - Jövő pénteken új album, dalpremier: She Gives Me Hell
AIRBOURNE - Jövő pénteken új album, dalpremier: She Gives Me Hell

Júliusban a Fezen fesztivált nyitotta meg egy óriási koncerttel az ausztrál Airbourne, majd az is kiderült, hogy az új album turnéjával novemberben visszatérnek Magyarországra. A koncert...

STRIGOI - Dalpremier a Paradise Lost gitárosának új csapatától: Nocturnal Vermin
STRIGOI - Dalpremier a Paradise Lost gitárosának új csapatától: Nocturnal Vermin

A Paradise Lost gitárosa, Greg Mackintosh tavaly, három album után lezárta a Vallenfyre projekt történetét, méltóképpen megemlékezve 2009-ben elhunyt édesapjáról, az utolsó...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS