LEECHER - "Egy téma köré építettük majdnem az összes dalunkat: az emberek vakságára"

A júniusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jött ki az első albumuk

2016. június 19. (vasárnap) 07:37 | utoljára módosítva: 2016. június 19. (vasárnap) 07:44

Sightless címmel látott napvilágot a júniusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként a szimfonikus metalt három csellóval játszó budapesti Leecher zenekar bemutatkozó albuma.


leechermusic.com


A lemez kapcsán a viharock.hu beszélgetett a Leecher három tagjával.


Olvasom mindenhol, hogy kész is van az első nagylemez, ami a júniusi Hammerrel együtt fog kijönni. Milyennek érzitek?

Anett: "Szerintünk egy kiforrott anyaggal állunk elő, mivel sokat játszottuk ezeket a dalokat, többször át is írtuk őket, sok verziót kipróbáltunk."


Láttam ismerős dalcímeket, igen! És az új dalokat ki szerezte? Egyáltalán nálatok hogyan néz ki a dalírás?

Anett: "Ez nálunk érdekesen néz ki, mert egyik tagunk, Ábel Hawaiin él és onnan küldi nekünk haza a zenei alapokat. Ő az egyik zeneszerző, a másik Ádám (Kutor). Ők megírják a teljes zenei alapot, amire én építem az éneket és a szöveget. Ez utóbbiban Kutor sokat szokott segíteni."


És a többiek nem is vesznek részt a folyamatban?

Anett: "Majd ők megmondják!"

Dávid:
"Én még a dobos dolgokhoz annyit fűznék hozzá, hogy a dobalapot is megírják a dalszerzők, majd én egy kicsit a saját ízlésem szerint feltuningolom ezeket. Alapvetően úgy történik a dalszerzés nálunk, hogy az összes szólamot kitalálja az illető, majd egyenként csiszolgatjuk őket. Természetesen csak a zenei alapra gondoltam, a szöveg és a dallam kizárólag Anetté."

Anett: "A szöveg néha Kutoré is."

Ági: "Én pedig Ábel múzsája vagyok, aki a dalokat ihleti!"

 A Sightless lemez végül is konceptalbum lett?

Anett: "Eredetileg nem terveztünk koncepciót. Aztán, amikor a borítón és a lemezcímen gondolkodtunk, észrevettük, hogy gyakorlatilag egy téma köré építettük majdnem az összes dalunkat: az emberek vakságára a világ, a többi ember iránt. Arra, amikor valaki nem veszi észre a körülötte történő dolgokat, elvakultan cselekszik. Gondolok itt például a No More című dalunk főhősnőjére, aki nem veszi észre, hogy ki kellene szakadnia a veszélyes környezetébőé, vagy a Lights Outban arra az érzésre, amikor ráeszmélsz, hogy nem is láttad eddig a barátaid igazi arcát.... Úgyhogy ez végül is egy nem tervezetten konceptlemez lett."


Egy kicsit belemehetünk elemezgetésbe is? Miről szólnak a dalok? Igazából arra gondolok, Anett, hogy téged mi indít szövegírásra.

Anett: "Főként saját élményekből dolgozom. A Leecher zenéje egyébként is melankolikus és ehhez nagyon jól illenek a szomorúbb témákat feldolgozó szövegek, például csalódások. Kutort szintén hasonló dolgok szokták motiválni."


Akkor nem is írtatok még olyan dalt, ami kifejezetten vidám? Bizonyos zenekarok ezt mesteri szintre fejlesztik!


Anett: "Nem! A zenéhez nem is illene. Pedig egyébként nem vagyunk befordult, zárkózott emberek, nagyon vidámak vagyunk! Bár ezt a múltkori interjúban is mondtam. De talán mindenki itt éli ki a szomorúbb oldalát."


Értem. Lehet is benne valami... A metal amúgy is egyfajta szelepként működik, ami által az ember kiereszti a fáradt gőzt. Az All The Stars szövegvideó alapján egy sokkal metalosabb zenei irányt véltem felfedezni... Ez jellemző lesz az egész lemezre?

Dávid:
"Igen, ezzel én is egyetértek, hogy a metal jó megoldás erre."

Anett: "A fáradt gőzre vonatkozó dologgal abszolút egyetértek! Kicsit talán megkönnyebbülünk mi szövegírók, amikor egy-egy kellemetlen élményt sikerül kiírnunk magunkból."

Dávid: "Az All The Stars talán azért lehet kicsit más, mint a korábbi dalok, mert azóta is változott némileg a stílusunk, ami persze nem lesz zavaró a lemezen. De a régebbi számokhoz képest új irányt jelent valamennyire."

A teljes interjúhoz kattints ide!

 

LEECHER - All The Stars (szöveges videó a 2016-os Sightless album előzeteseként)

"A Leeacher még 2008-ban alakult, s azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan koncertezik, a kezdetben feldolgozások által dominált repertoárt időközben saját dalokra cserélve. Az eltelt évek során olyan zenekarok előtt léptek fel, mint az Epica (Budapesten és Pozsonyban), a Haggard, a Kormorán Memory Band vagy a Kalapács Akusztik (utóbbi két koncerten különleges, akusztikus felállásukban), valamint egy olaszországi fesztiválon főzenekarként is részt vettek.

Kicsit szimfonikus, még inkább metalos, de nagyon dallamos zene, ahol a - néha jócskán betorzított - csellók zúzását egy angyali énekhang koronázza meg. A Leecher énekesnője 2012 óta Horváth Anett (ex-After Rain)."www.facebook.com/leechermusic
LEECHER - A stúdióban
LEECHER - Payback (Videómontázs, 2013)


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SLIPKNOT - Jövőre újabb magyar koncert!
2019. július 19. (péntek) 11:23

We Are Not Your Kind címmel augusztus 9-én jön ki a Slipknot új albuma, és ha június végén nem láttad őket a soproni Volt fesztiválon, semmi gond, mert a 2020-as turnéterveik között Budapest is szerepel. További részletek hamarosan! Jim Root gitáros: "Ennél több időnk még sosem volt egy album megírására, valamint arra, hogy együtt dolgozzuk ki a számokat. Ezúttal az egyik inspirációmat azok a művészek jelentették, akik teljes albumokat vettek fel, nem csupán dalokat. Miközben a zenepiac a kislemezek, az önálló dalok felé mozdul el, a Slipknot egy albumos élményt akart - elejétől a végéig." Live Nation Magyarország: A Slipknot 2020-ban európai turnéra indul, és a lent látható városokba látogat el. Ahhoz, hogy a felsorolt koncertekre jegyelővásárlási lehetőséghez juss, rendeld meg elővételben a banda hamarosan megjelenő ‘We Are Not Your Kind’ című albumát a Roadrunner Store oldaláról, a következő...

FREEDOM CALL - Dal- és klippremier: M.E.T.A.L.
FREEDOM CALL - Dal- és klippremier: M.E.T.A.L.

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Freedom Call őszi turnéjának lesz budapesti állomása, és hogy a Visions Of Atlantis jön majd velük hozzánk is,...

SUM 41 - Metallica egyveleget nyomtak, videó is van róla
SUM 41 - Metallica egyveleget nyomtak, videó is van róla

A múlt hónapban a Budapest Parkban adott egy nagy sikeres koncertet a Deryck Whibley vezette kanadai Sum 41, a mai napon pedig megjelent az Order In Decline című hetedik albumuk, a második...

IGGY POP - A szeptemberi album címadó dala: Free
IGGY POP - A szeptemberi album címadó dala: Free

Július 24-én játszik a Budapest Parkban Iggy Pop, az új albuma pedig Free címmel lát majd napvilágot szeptember 6-án. A lemez első előzetes dala a címadó tétel, ami már meg is...

SABATON - Friss előzetes a holnap megjelenő The Great War albumhoz
SABATON - Friss előzetes a holnap megjelenő The Great War albumhoz

The Great War címmel július 19-én, azaz holnap jelenik meg a kilencedik Sabaton album, amelynek borítóját ezúttal is Sallai Péter készítette. A 2016-os The Last Stand lemez folytatása...

KORN - Hivatalos klippremier: You'll Never Find Me
KORN - Hivatalos klippremier: You'll Never Find Me

The Nothing címmel szeptember 13-án lát majd napvilágot az új Korn album, a 2016-os The Serenity Of Suffering lemez folytatása, amelynek első előzetes dalához, a korábban bemutatott...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS