ROCK IN VIENNA 2016 - Ilyen volt a 3 napos bécsi fesztivál június elején

"Profin szervezett, jó fellépőkkel dúsított fesztivál volt"

2016. június 14. (kedd) 15:31

Kálmán Attila az idei Rock In Vienna fesztiválon járt, és meg is írta, hogy mit látott...
(Fotókat itt találsz: Metal Hammer)


"Már körülbelül februárban megvettem az állóhelyes (!) – igen, volt ülőhelyes lehetőség is a fesztiválon – bérletemet, amikor még nem lehetett sok fellépőt ismerni. De azért a headlinerek már bőven megvoltak: Rammstein, Iggy Pop, Iron Maiden. Mellettük már ismert volt az Anthrax, a Slayer, a Gojira és még néhány kevésbé híres fellépő kiléte is.

Mivel régi vágyam volt egy Rammstein koncertre eljutni, ezért nem haboztam sokáig, pláne, hogy nagy kedvencem az Iron Maiden, de az Anthraxet és a Slayert is szívesen láttam volna.

És hosszas várakozás után elérkezett a 3 napos zúzás ideje. Összesen 42 fellépő volt 3 színpadon a 3 nap alatt. A fellépőket ugyan napokra bontva lehetett látni a honlapon végig, de pontos beosztást sajnos nem. Ez lehet, hogy az én hibám, de csak péntek reggel találtam végre egy pontos beosztást az interneten (aznap kezdődött a fesztivál), amikor is kénytelen voltam ráébredni, hogy az Anthrax már 16:35-kor kezdi a bulit… Mivel a Budapestről 11.40-kor induló Railjetet nem sikerült elérnem, így az Anthraxet sajnos le is késtem.

 

ANTHRAX - Among The Living (Rock In Vienna 2016)


 

Amikor megérkeztem a helyszínre, egy nagyon szimpatikus dolog fogadott. Az előre vásárolt bérlettel kb. 5 perc alatt bejutottam a fesztiválra. Szegény napijegyesek mondjuk a sor hosszából kiindulva 2-3 órás várakozásra kényszerültek, de a fesztiválra kiérkező látogatók közül csak nekik kellett többet várniuk. Ezt érdemes lenne ellesnie a hazai fesztiválok szervezőinek is szerintem.

Ezután pedig már hallottam a távolból a fülemnek kellemes zúzós dallamokat, bár még eléggé kiismerhetetlenül. Ekkor még reménykedtem, hogy hátha elcsípem az Anthrax végét, ugyanis nem tudtam, hogy milyen hosszú lesz a koncertjük. Elérvén a színpadokat azonban (a 2 fő színpad - Soulstage, Mindstage - egymás mellett volt, más hasonló fesztiválokhoz hasonlóan, a 3. kis színpad pedig a bejárathoz közel) váratlan látvány fogadott: 3 iskolás egyenruhaszerű ruhába öltözött japán kislány ugrált, miközben metalzenére énekeltek. Azt hittem, hogy valami koncertek közötti közönségszórakoztatás lehet, de rá kellett jönnöm, hogy ők bizony az az együttes, akik az Anthrax és a Slayer között léptek fel…

Kicsit érthetetlen számomra, hogy miért nem fordítva volt az Anthrax-Babymetal sorrend, de utólag hallgatva őket, be kell valljam – kövezzetek meg – hogy egyre jobban tetszik a Babymetal a maga furcsaságának köszönhetően.

 

BABYMETAL - Catch Me If You Can (Rock in Vienna 2016)

 


Miután lement a Babymetal, következett a Slayer. (Itt jegyezném meg, hogy a legfőbb színpad a Soulstage nevet kapta és David Bowie valamint Lemmy arcképe fémjelezte. Figyelembe véve, hogy két ekkora egyéniséget, és a zenei életet, életérzést nagyban meghatározó zenészt vesztettünk el a közelmúltban, szép gesztus volt a szervezőktől, hogy ilyen formában megemlékeztek róluk). Sajnos azt kell mondjam, hogy a Slayer ugyan hozta a kötelezőt, néhány új számot is játszottak, néhány régi klasszikust is, de távolról sem éreztem olyan átütő erejűnek őket, mint vártam volna. Inkább tűnt úgy számomra, hogy csak kiállnak a színpadra, eljátsszák, a közönség által elvárt számokat, de többet már nem tesznek. Egyik jó barátom előre figyelmeztetett, hogy a Brutal Assaulton hasonló tapasztalata volt velük kapcsolatban, de azért bíztam benne, hogy hátha csak egy elszigetelt eset volt a részükről.

 

SLAYER - Angel Of Death (Rock In Vienna 2016)

 


Szóval szomorú bevallani, de üdítően hatott a Slayer után következő Apocalyptica. Náluk már volt próbálkozás a közönséggel való kapcsolatfelvételre, a koncert végére már kifejezetten meg is volt az összhang. Noha én sajnos bárhogy igyekeztem, nem tudtam érdemi különbséget tenni a torzított vonóshangszerek és a torzított gitárhangzás között a nagy hangerőben, kellően jól szóltak.

De azért sajnáltam, hogy a túl sok mély elnyomta a technikásabb színesítéseket. Az énekest kicsit gyengének éreztem, de ő nem is volt fent túl sok szám erejéig a színpadon. Összességében úgy érzem, hogy jól megalapozták a hangulatot a Rammsteinhoz, akik miatt addigra már hatalmasra duzzadt a tömeg.

 

APOCALYPTICA - (Rock In Vienna 2016)

 


És a Rammstein… A pénteki nap – és talán az egész fesztivál – húzóneve. (Mivel értelemszerűen a közönség zömét osztrákok alkották, a német nyelvű bandákat külön várták mindig.) A koncert egy visszaszámlálással majd tűzijátékkal indult, amit egy új szám (Ramm4) követett. Ezután játszottak gyakorlatilag a teljes palettáról, eközben annyi pirotechnikát használva, amennyit 10 kistelepülés együtt nem használ augusztus 20-án. Vérprofi volt az előadás, nagyon jól működtek a showelemek és noha Till néha kicsit elfáradt az éneklésben, a setlist és a show nagyon rendben volt. Gyakorlatilag felejthetetlen élmény, mindenkinek ajánlom, aki szereti a Rammsteint, hogy a következő koncertjükre spóroljon össze egy jegyrevalót, mert megéri akár még külföldre is elmenni miattuk.

 

RAMMSTEIN - Ramm 4 (új dal, Rock In Vienna 2016)

 


Ez az erős péntek után egy olyan szombat jött, ahol egy fellépőt sem ismertem Iggy Pop-on kívül, így inkább városnézéssel töltöttem az időmet, és csak Iggy Pop koncertjére mentem ki. Nem rendelkezem pontos információkkal a jelenlegi szokásait illetően, de ami a színpadon mutatott tevékenységét illeti, nem tudnám megmondani, hogy most éppen aktív szerhasználó-e vagy sem, annyira őrült volt. Minden esetre jó volt látni ezt a sajátos előadásmódot, ami jó kedvre derítette az ittas és józan nézőket egyaránt. Annyira nem vagyok otthon a munkásságában, így szerintem nyugodtan mondhatom, hogy úgy építette fel a koncertjét, hogy az elején gyorsan elnyomta a kötelezőeket (I Wanna Be Your Dog, Passenger, Lust For Life), és utána már csak csemegézgetett a koncert további részében a saját ízlése szerint. Remek hangulatot teremtett, de azért érződött a tömeg méretén, hogy nem ez volt a fesztivál legerősebb napja.

 

IGGY POP - I Wanna Be Your Dog (Rock In Vienna 2016)

 


Vasárnap (igen, vasárnap) aztán ismét jó napnak néztünk elébe, noha esőt jósoltak estére. Már délután 3-ra kimentem, amikor is Zakk Wylde kezdett játszani. Bemutatta ő is a tudása javát, tekert a gitáron rendesen, énekelt, leült a zongora mögé, szóval megtett mindent. Bár volt vele egy komplett zenekar, és ő sem saját magát mutatta be, mint szólógitárost, azért eléggé expresszionista hatása volt a koncertnek.

 

ZAKK WYLDE - Rock In Vienna 2016

 


Zakket a Powerwolf követte, akik az énekes megnevezése szerint 'Szent Heavy Metalt' játszanak. Talán kicsit 'Szent Power Metalt' is, de nem szeretnék kötekedni. Őket egyáltalán nem ismertem, de nagyon jó koncertet adtak. Német együttesről lévén szó, nyelvi akadályok nélkül tudták felvenni a kapcsolatot a közönséggel, amivel az énekes élt is. Nagyon jól mozgatta a közönséget, helyenként pedig kellemetlenül vicces sztorikkal vidította fel a publikumot.

 

POWERWOLF - Armata Strigoi (Rock In Vienna 2016)

 


A Powerwolf után következett a sokak által nagyon várt Gojira. Számomra őket a hírük előzte meg, így nagy várakozással tekintettem rájuk. Ha betéve ismertem volna a zenéiket, akkor azt mondanám, hogy egy nagyon jó koncertet adtak, így inkább csak élvezhető volt számomra. Az idő szűkében ők is inkább játszottak, mint beszéltek, bár a gitáros-énekes azért így is talált időt arra, hogy megköszönje, hogy mindenki őket hívja mióta utoljára Bécsben jártak, és hogy ezért nagyon hálásak; bár nem tudják, hogy mivel érdemelték ki. A setlist tekintetében gyakorlatilag a Youtube népszerűségi listájukon szereplő összes számot eljátszották, és ezzel le is telt az idejük.

 

GOJIRA - L'Enfant Sauvage (Rock In Vienna 2016)

 


A Gojirát a Kreator követte, akik előző este még Budapesten léptek fel a Moby Dickkel. Kőkeményen zúztak ők is, és nagy bulit kreáltak. Volt többször wall of death meg kis circle pit, az énekes-gitáros instruálására. Az energiát a pogóhoz bőven biztosította a zenéjük. Mivel nekik sem adatott túl sok idő, ezért ők sem beszéltek túl sokat, de a hangulatot remekül felkorbácsolták. (Itt jegyezném meg, hogy nem tudom, hogy előre meg lett-e mondva a zenekaroknak, vagy saját maguktól gondolták így mindannyian, de nem húzták sok beszéddel a koncertjeiket, igyekeztek a lehető legtöbb zenét beletenni, amiért külön köszönet jár nekik.) Sokszor ráadásul az volt az érzésem ezen a koncerten, hogy jobban tolják, mint a Slayer, pontosabban legalább olyan jól tolják, mint ahogy a Slayernek illett volna.

 

KREATOR - Warcurse (Rock In Vienna 2016)Ezt a zúzást követte a Nightwish. Őszintén szólva nem igazán vártam őket, mert bár amióta átmentek vegetáriánusba (Tarja nélkül állnak fel), nem is hallottam tőlük semmit, a Tarjás időszakban viszont nem voltak nagy kedvenceim, nem jött be a metal áriázás (itt elnézést kérnék a Nightwish rajongóktól, nem lehet mindenkinek egyforma az ízlése). Ennek köszönhetően kellemes meglepetés ért, mivel számomra meglepően jó zenét játszottak. Ismétlem, számomra, a közönség egy része láthatóan jobban ismerte a munkásságukat. Az énekesnő remekül felvette a kapcsolatot a közönséggel, szóval kimondottan jó koncertet adtak annak ellenére, hogy már az elejétől kezdve esett az eső, ami csak ritkán állt el.

 

NIGHTWISH - Ghost Love Score (Rock In Vienna 2016)A Nightwisht az In Extremo követte. Őket egyáltalán nem ismertem, és sajnálom, hogy nem is jutott nekik túl sok idő. Az alatt a pár szám alatt, amennyi adatott nekik azonban annyi hangszert felvonultattak, hogy kb. az 5. után feladtam a megjegyzésüket. Az osztrák közönség érezhetően szerette őket, és nagyon jó koncertet készültek adni, azonban kb. a 2. szám körül elkezdett igazán esni az eső, ami sajnos legyőzte őket, mivel a szervezők úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a koncertet. 20 perces várakozást helyeztek kilátásba, majd a folytatást. Ez érthetően nem nagyon tetszett a közönségnek, mi ugyanis abban a 20 percben kellemesen bőrig áztunk, mivel egy ekkora tömeg nem tud mit csinálni, mint inkább ragaszkodik a kiharcolt helyéhez, és 'keményen tűri az esőt, mert a metalosok kőkemények'.

 

ROCK IN VIENNA 2016 - VasárnapKésőbb jött a hír, hogy az In Extremo koncert nem fog befejeződni, azaz inkább hogy már be is fejeződött, nem csak szünet van. Viszont jött a jó hír is, nem jöttek a várt villámok, így terv szerint folytatódik műsor. Azaz színpadra lép az Iron Maiden is. Na ez nagy öröm volt mindenkinek, így nem hiába áztunk szét. Jó volt látni, hogy Dickinson látszólag ugyanolyan erőnek és egészségnek örvend, mint a betegsége előtt. Mivel lemezbemutató koncert volt, ezért elég sok számot játszottak az új albumról. Így volt részünk az igazán hosszúakban is. Emellett azonban talán a legnagyobb klasszikusokat is eljátszották (SPOILER! Children of the Damned, Trooper, Hallowed be Thy Name, Fear of the Dark, Blood Brothers, Iron Maiden, Wasted Years, Number of the Beast, Powerslave SPOILER!).

Ami pedig igazán különlegessé tette ezt a koncertet, hogy aznap töltötte be Nicko McBrain a 64. életévét, akinek így a közel 20 ezer fős közönség együtt énekelte neki a Happy Birthdayt. A koncert végére még az eső is elállt, amit Bruce Dickinson nemes egyszerűséggel a zenekar érdemének titulált, mert ők ennyire jó arcok, hogy még az esőt is elállítják. Mindent a közönségért!

 

IRON MAIDEN - Book Of Souls (Rock In Vienna 2016)

 


Összességében nézve az egész fesztivált, az volt az érzésem, hogy profin szervezett, jó fellépőkkel dúsított fesztivál volt. Sajnos a zenekarok sorrendjét tekintve talán nem mindig voltak következetesek, hogy tartani tudják a Soulstage-Mindstage közötti különbséget, de ennyit el lehet nézni. Plusz magyarként is sokan vállalták a túrát, így akár ha valaki nem is rendelkezik magabiztos nyelvtudással, akkor is találhat magának társaságot.

 
 

ROCK IN VIENNA 2016 - Élménybeszámoló 1.

ROCK IN VIENNA 2016 - Élménybeszámoló 2. 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LIONHEART - Kedden a Dürerben a Deez Nuts-szal, új klip: When I Get Out
2019. november 16. (szombat) 13:12

Valley Of Death címmel tegnap jelent meg a metalos hardcore vonalat képviselő kaliforniai Lionheart új albuma, amelyet kedden be is mutatnak majd a Dürerben, többek között az ausztrál party/rap hardcore brigád, a Deez Nuts társaságában. Az új Lionheart albumhoz korábban már két klip is született, a legfrissebb videót pedig a When I Get Out dalhoz forgatták. A Lionheart és a Deez Nuts mellett a Kublai Khan, az Obey The Brave és német Fallbrawl játszik majd november 19-én a Dürer Kertben.   www.facebook.com/deeznutshardcore A koncert Facebook oldala A Phoenix Music Hungary bemutatja: 2019. november 19., Budapest @ Dürer Kert LIONHEART (USA) DEEZ NUTS (AUS) Kublai Khan (USA) Obey The Brave (CAN) Fallbrawl (D) Jegyár: 5.500 Ft Jegyelővétel a Tixa rendszerében "Nem akármilyen társaságban tér vissza Budapestre a kaliforniai heavy hardcore Lionheart! Hozzák magukkal kedvenc ausztrál party hardcore...

SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death
SUICIDE SILENCE - Videolip is született az új dalhoz: Love Me To Death

Become The Hunter címmel 2020 elején jön majd ki a Suicide Silence hatodik albuma, a hangsúlyos tiszta ének és a nu metalos jellege miatt igencsak megosztóra sikerült 2017-es Suicide...

MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight
MOB RULES - Amon Amarth feldolgozást készítettek: Raven's Flight

A májusban kiadott Amon Amarth album Raven's Flight dalát dolgozta fel a német Mob Rules. Az 1994 óta aktív dallamos power metal brigád legutóbbi albuma a 2018-as Beast Reborn volt, amelynek...

AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)
AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)

AEPHANEMER Prokopton (PRIMEVAL/NAPALM)   Éppen melo-death klipnéző kedvünkben voltunk a párommal, amikor reklámként feldobta aYoutube ennek a francia bandának az egyik...

STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane
STRONG DEFORMITY - Új dal és új videó: Riding A Hurricane

Riding A Hurricane címmel egy videóval kísért új dallal jelentkezett a Strong Deformity. A szombathelyi csapat legutóbb tavaly decemberben hozott ki egy új számot Idol In The Mirror...

DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second
DELAIN - Szöveges videóval egy új dal a holland szimfo-metalosoktól: One Second

A nyáron úgy fogalmazott a Delain énekesnője, Charlotte Wessels, hogy jövő februárra már biztosan kint lesz a hatodik stúdióalbumuk, és a lemez pontos megjelenési időpontjáról...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS