KÁTAI TAMÁS - Koncert? "Ha valaki eljátssza helyettem."

A második szólóalbum május elején jelent meg

2016. június 1. (szerda) 10:06 | utoljára módosítva: 2016. június 2. (csütörtök) 04:23

Slower Structures címmel május elején jelent meg Kátai Tamás (Thy Catafalque, Gire) második szólóalbuma.


Kátai Tamás, aki maga a Thy Catafalque, utoljára 11 éve készített szólólemezt, de az Erika szobája és a Slower Structures között több a különbség, mint a hasonlóság. Kezdve azzal, hogy az új teljesen instrumentális. A skót fővárosban lakó Tamástól Uzseka Norbert kérdezte meg, hogy miért.A lemezt az orosz GS Productions gondozza és 100 darab kézzel sorszámozott digipak CD készült belőle. A CD megrendelhetők a projekt Facebook oldalán


www.facebook.com/tamaskataiofficial

 

A Slower Structures kapcsán ezt írtad a Facebook oldaladra: "Tizenegy évvel az Erika szobája után elkészült a második szólóalbumom". Nem tudom jobban megfogalmazni a kérdést: ez mitől inkább szólóalbum, mint az utóbbi Thy Catafalque lemezek? Illetve min múlott, hogy a saját neved alatt adtad ki ezt a zenét, és nem kapott valami projekt elnevezést?

"Mindig úgy gondoltam, hogy a Thy Catafalque-ban minden mehet, nincs keret és pont ez az erőssége az idézőjelbe tett zenekarnak. Viszont időközben praktikus okokat is figyelembe kellett vennem. Például azt, hogy lett egy komoly kiadó, ahol viszont nem lehet évente három lemezt kihozni, sőt, amilyen tempóban mennek a dolgok, szerencse, ha egyet ki lehet. Mivel a Sgùrr tavaly októberben jelent meg és időközben kész lettem a következő sokkal inkább TC-s lemezzel is, a Slower Structures leghamarabb másfél vagy két év múlva jöhetett volna.

Továbbá kész van még egy, teljesen más jellegű anyag is, így aztán az tűnt a legokosabbnak, ha ezeket egymástól független dobozokba teszem. És azt is be kellett látnom végül, hogy bár tág a horizont, mégis szükséges valamiféle keretrendszer a karakteres hang eléréséhez, hogy legyen egy konkrét út, összpontosított energia.

A Slower Structures hangszerelésében nyilván az Erika szobájára rímel leginkább, még ha másról is szól és az tűnt a kézenfekvőnek, hogy egyszerűen a saját nevem alatt hozom ki, mint az Erikát annak idején. Nem akartam még inkább bonyolítani a dolgokat."Máshogy íródtak ezek a dalok, mint a Thy Catafalque esetében?

"Annyiban igen, hogy megvolt az az alapelképzelés, hogy nem lesz szöveg és nem lesznek dobok. Végül egy nagyon halk, lelassított swing ütem ugyan becsúszott a Tea In The Museumba, de az szinte nincs is. Lassú antidalokat szerettem volna, hangulatokat, képeket, törékenységet, halkságot. A folyamatosan jelen levő, lüktető dobütem a huszadik század fejlesztése, a zenének korábban nem volt szükség rá, mára azonban szinte elidegeníthetetlen része lett, az úgynevezett könnyűzene egyik legfontosabb összetevője. Viszont nem feltétlenül szükséges ez.

Egyébként az egész úgy indult, hogy az egyetemen takarítottam és két zeneszoba is az enyém volt, ami tele van hangszerekkel. Ezekhez persze nem szabad nyúlni, de reggel hatkor senki nincs az épületben és ilyenkor oda tudtam ülni a nagyzongorához pár percre. Én reggel vagyok a legkreatívabb, az a csúcsidőszakom, estére már hasznavehetetlen leszek általában. A legtöbb téma a lemezre itt született. Igyekeztem megjegyezni a dallamokat és otthon később felvettem. Egész más az, ha az ember egy igazi zongorán játszik, mint akár egy elektromoson. A szintetizátorról meg a programokról nem is beszélve. Sokkal, de sokkal inspiratívabb."A volt Gire basszer Hermann Balázs és a Sgùrr lemezről ismert Dimitris Papageorgiou voltak a társaid ezúttal. Ők mennyire hatottak a dalokra, és hogy zajlottak a felvételek?


"A Slowing Waters-ben Balázs improvizált nagybőgőn a zongorára. Felvettünk két külön imprót nála, amit aztán utólag egymásra tettem, bal oldalra és jobb oldalra és gyönyörűen kiegészítették egymást, bár nem ez volt az eredeti elképzelés. Sokszor a véletlenekből vagy a hibákból lesznek a legizgalmasabb témák. Sőt, szinte mindig: a hiba nagyon fontos. Nekem ez a kedvenc darabom egyébként, pont a bőgők miatt. Nagyon szépen játszik benne Balázs, olyan, mint két kiszámíthatatlan pályán repülő, levegőben úszó sirály a tengervíz felett, ami a zongora halk hullámzása.

Máshol nem igazán volt lehetőség hasonló játékra, elég kötött volt a zene. Dimitris is azt hozta például a Waltzban, amit a zongora."Arra látsz esélyt, hogy a Slower Structures dalait élőben is előadjátok?

"Feltétlenül. Ha valaki eljátssza helyettem."KÁTAI TAMÁS - Slowing Waters (a 2016-os Slower Structures albumhoz)Az album mindössze 100, kézzel számozott példányban jelenik meg digipack CD-n az orosz GS Productions-nél. Miért így és miért náluk?

"Nagy terveim nem voltak. Az volt az elképzelés, hogy megy ingyen a Bandcampre először is, de szerettem volna, ha minimális mennyiségben, de fizikai formában is elkészül ez is. A GSP már kihozta két éve az Erika szobáját újra, majd egy négyes split CD-t is régi Gire, Gort, Namtar és Towards Rusted Soil demókkal és tudtam, hogy nagyon kis példányszámban is profi gyártással dolgoznak, tehát nem CD-R-eket dobnak ki, megbízhatok bennük.

Megkerestem még az Ars Benevola Matert is, akik 2006-ban jelentették meg az Erikát, viszont 7-8 éve egyáltalán semmit nem csináltak. Ennek ellenére őket is érdekelte volna a kiadás, de mire több hét után visszajeleztek, a GS Productions-nek már megígértem a dolgot és nem akartam visszakozni. Az ABM jobb ajánlatot tett ugyan, de 500 CD szerintem felesleges lett volna ebből és a szóbeli megállapodásunkat sem lett volna korrekt felrúgni."És a Season Of Mist nem akarta volna kiadni az anyagot?

"Ezzel nem is fárasztottam őket. Elég, ha a Thy Catafalque-ot kihozzák."Van bármi köze, kapcsolódása ennek az anyagnak az Erika szobájához?

"Zeneileg, a hangszerelést tekintve mindenképpen az Erika áll legközelebb a Slower Structures-höz. Viszont tartalmában ez korántsem Erika 2. Másról szól, teljesen különböző a háttér."Van olyan elmondható zene, alkotó, ami vagy aki hatott a Slower Structures-re?

"Minimalizmus, szerializmus: Arvo Pärt, Satie, Steve Reich, még Stockhausen is. Ha nem is zeneileg, de hozzáállásban. De leginkább Brian Eno 1978-as Ambient I: Music For Airports lemeze volt rám nagy hatással ebből a szempontból, az egy forradalmi felvétel."Ez az első olyan albumod, melyen nincsenek versek. Miért nincsenek?

"Ez a melankolikus zongorára szomorú verset szaval a költő elég veszélyes terep. Úgy értem, hogy papíron brutális giccs és gyakorlatban is az általában. Én azt már nem tudnám csinálni, mint amit az Erikán, meg sem mertem hallgatni évek óta. Mondjuk az új TC-n is lesz egy hasonló húzás, rezgett is a léc, de egy egész lemezen keresztül semmiképpen nem játszanám ezt és ide nem éreztem szükségét egyetlen mondatnak sem."Ellenben a családi hangfelvételeitek újabb töredéke került bele a Polimer C90 című szerzeménybe. Mesélsz erről?

"Persze. Otthon találtam egy kazettát, egy Polimer C90-est, amin a húgom és én verseket mondunk 1982-ben és 1984-ben. Ezt onnan lehet tudni, hogy bemondjuk a felvételek elején a dátumokat. Az egész anyag körülbelül 12 perc és ugyanerről a kazettáról tettem be egy részletet még a Tűnő idő tárlaton a Varjak fekszenek dalba. Az a ’82-es, ez meg a ’84-es.

De alig hallatszik a sok zaj mögött és ez is volt a cél, a vers maga nincs is a lemezen, csak ahogy elrontja az elején a testvérem. A Polimer C90 a messzire sodródott múltat igyekszik megmutatni, az elsüllyedt időt. Ez egy olyan toposz, ami úgy tűnik, rendszeresen visszatér nálam."Említetted, hogy, ha nem is szó szerint értelmezve, de egy edinburgh-i napot vesz végig az album. Ebből az ember arra is következtethet, hogy alapvetően valahogy derűs és szép életed van neked ott, még ha gyakran esik is az eső, meg sűrűn elővesz is a melankólia. Tényleg ilyen?

"Nagyon szép életem van itt, igen. Jól érzem magam, az eső sem bánt annyira. Az enyhe melankólia pedig valahogy alapvetően bennem van, függetlenül minden körülménytől, viszont egyáltalán nem vagyok melankolikus alkat. Fura ez, csak akkor jön elő, ha zenélek."KÁTAI TAMÁS - Raining This Morning (a 2016-os Slower Structures albumról)


Őslakos edingburghi emberek hallották már az albumot? Ha igen, mi a véleményük?

"Egy valaki rendelt a városból CD-t, de elfelejtettem neki odaadni! (nevet) Jó, hogy mondod."Van olyasmi, amit a skót átlagember jobban csinál, mint a magyar átlagember? Olyasmi, amit érdemes lenne eltanulnunk tőlük?

"Sok minden másképpen működik itt, mint Magyarországon, ezt tényként is elfogadhatjuk. Más a rendszer, más a gondolkodásmód, a megközelítés, viszont nem alárendelő helyzetben látom a relációt, sokkal inkább mellérendelőben.

Nem tudom kategorikusan kijelenteni, hogy ez a módszer a jobb megoldás egy adott problémára vagy a hazai. Azt igen, hogy van, ami számomra szimpatikusabb vagy hozzám közelebb áll itt. Például itt szeretek postára menni. A személyzet kedves, a vásárlók türelmesek, a sorban állás is más, szerintem hatékonyabb logika alapján működik, mosolyogva távozik az ember. Az otthoni postáról csak az ideg jut eszembe."

 Edinburghban szokott lenni egy rangos és szuper irodalmi fesztivál, az Edinburgh International Book Festival. Voltál már ezen valaha?


"Igen. Augusztusban van, amikor a Fringe fesztivál is, de augusztusban a legszívesebben elköltöznék innen, annyi a turista. Négyszázötvenezren élnek a városban, de abban a hónapban általában egymillió ember nyüzsög itt."És egyébként milyen rendezvények, látnivalók vannak, amit megmutatnál vagy amire elzavarnál, ha mondjuk egy nap betoppannék, hogy jöttem turistáskodni?

"Elzavarnálak az Arthur’s Seatre, onnan látni mindent és el lehet dönteni, merre utána."


tamaskatai.bandcamp.comKÁTAI TAMÁS - Slower Structures (2016)

A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
(Nem a lemezre, a cikkre vonatkozik.)

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DIE KRUPPS - Pénteken új album, klippel a címadó dal: Vision 2020 Vision
2019. november 12. (kedd) 18:34

Vision 2020 Vision címmel pénteken, november 15-én jelenik meg a Die Krupps új stúdióalbuma, amelynek legfrissebb előzetes dala a klippel kísért címadó tétel. Jó hír, hogy Jürgen Englerék az új album turnéjával is eljönnek Budapestre, a koncert az A38 Hajón lesz december 12-én. A gyári zajok, a fémes csörgésű elektronika, a feszes szintitémák és a metalos komorság hívószava közel negyven éve jelent egyet a düsseldorfi Die Krupps hagyatékával, Englerék koncertjét a műfaj két újabb nemzetközi tehetsége, a horvátországi Manntra és a Los Angeles-i Viral vezeti fel majd a Hajón.   www.facebook.com/diekruppsofficial A koncert Facebook oldala "...A düsseldorfi Die Krupps hagyatékán olyan produkciók nőhettek fel az elmúlt évtizedekben, mint a Rammstein vagy az Oomph!. A minden értelemben műfajteremtő zenekar tavaly augusztusi, a Front Line Assembly-vel közös koncertje után headlinerként tér vissza...

AT NIGHT I FLY - Decemberben érkezik a prog metalosok első albuma, dalpremier: Uriel
AT NIGHT I FLY - Decemberben érkezik a prog metalosok első albuma, dalpremier: Uriel

Mirror Maze címmel december 6-án jelenik meg a prog metalos At Night I Fly bemutatkozó albuma, első előzetesként pedig máris itt a szöveges videóval kísért Uriel dal. "Az At Night I...

PETER KOVARY & THE ROYAL REBELS - Megjelent és végighallgatható az új album
PETER KOVARY & THE ROYAL REBELS - Megjelent és végighallgatható az új album

Fly Forever címmel megjelent és végig is hallgatható a Peter Kovary & The Royal Rebels második albuma, a 2017-es, Fonogram-díjas Halfway Till Morning lemez folytatása. "A lemez...

THE 69 EYES - "Amit nyugati világnak nevezünk, annak lassan vége"
THE 69 EYES - "Amit nyugati világnak nevezünk, annak lassan vége"

West End címmel szeptemberben jelent meg az idén már a 30 éves jubileumát ünneplő finn dark rocker The 69 Eyes új stúdióalbuma., amelyet ma este mutatnak be Budapesten, a Barba Negra...

THE BLACK CROWES - Az újjáalakulás mellé a felállást is bejelentették
THE BLACK CROWES - Az újjáalakulás mellé a felállást is bejelentették

Reggel már írtunk arról, hogy 2020-ban újra összejön a The Black Crowes - a debütáló albumuk 30 éves jubileuma alkalmából. Most már bejelentette a komplett amerikai turnét az utóbbi...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel pár napja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, most pedig a nóta hivatalos videoklipje is megérkezett. Ezt a számot a Death Stranding...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS