METAL VISSZATÉRÉS - Nem mi mondjuk, hanem a Billboard

"Az inga vissza fog lendülni, a gitárok jönnek vissza és a kemény rock újra közkedvelt lesz"

2016. május 23. (hétfő) 20:42 | utoljára módosítva: 2016. május 23. (hétfő) 20:44

Koncertfronton jön vissza a metal és a hard rock az amerikai piacon, erről közölt egy alapos áttekintő cikket a Billboard, és a megszólaltatott menedzserek, promoterek, fesztiválszervezők mindegyike optimista a jövőt illetően.

 A 2002-ben alapított, a Live Nation után a második legnagyobb rendezvényszervezőnek számító AEG Live promotere, Joe Litvag azt mondja, hogy a hozzá tartozó minden amerikai rockfesztivál esetében igaz, hogy egyre több belépő talál gazdára:

"Az inga vissza fog lendülni, a gitárok jönnek vissza és a kemény rock újra közkedvelt lesz. A jövő fényes."


A cikk apropóját nyilván az adta, hogy a Guns N' Roses újraegyesülése után az AC/DC és Axl párosítás is a legnagyobb lapok címoldalaira került, de a Misfits összeállása is rendesen felkavarta az állóvízet, akárcsak az Ozzfest és a Knotfest összefogása.

"Ugyanazon a napon jelentettük be az Ozzfest Meets Knotfest eseményt, mint az eredeti Misfits felállás újjáalakulását és a média világa szó szerint felrobbant - mondja Cory Brennan az 5B Artists + Mediától, a Slipknot, a Stone Sour, a Megadeth, a Danzig, a Misfits, a Lamb of God és több más metal banda menedzsmentjétől, a Knotfest producereitől. - Szerte a világon az első helyre kerültünk ezekkel a hírekkel. Nem is rossz eredmény egy olyan zenei világtól, amit sokan haldoklónak gondoltak."

"Mintha újra eljött volna a 90-es évek közepétől a végéig tartó időszak."

"A pop és az alternatív ugyanaz a formátum, és az emberek valami mélyebb után kutatnak - valódi, nem mesterséges módon előállított művészeket akarnak, igazi szövegeket és igazi, átélhető történeteket."


A történéseket hasonlóan látja Danny Wimmer is, aki április végétől egész májusban minden hétvégén fesztiválokat szervez, és ezekre több mint 500 ezer belépőt vásároltak meg.

"Azt hallom, hogy a rock'n'roll halott és ettől megbolondulok! Fogalmam sincs, miről beszélnek. Talán csak arról van szó, hogy a rocknak egy időre lefutottnak, nem menőnek kellett lennie ahhoz, hogy aztán újra menő lehessen. Mert ilyenkor bukkan elő a rock'n'roll lelke, lázadása - az elfojtott izgalom és annak kieresztése."

"Egy csomó fesztiválon a metal bandáké a szerep - ezt már Tim Borror mondja, aki az United Talent Agency cégnél a metal zenekarok bookingját intézi és olyan csapatok számára szervez, mint a Lamb Of God, a Clutch, a Trivium, az Asking Aklexandria vagy a Monster Truck. - Legalább 10 hozzám tartozó banda lép fel a Rock On The Range fesztiválon, és egy rakás metal csapat van a Rock Allegiance, a Caroline Rebellion meg a sacramentói Aftershock fesztiválokon is, mindegyiken."


A metal és a hard rock visszaerősödésében komoly szerepet játszanak a másodlagos és harmadlagos piacok, azaz azok a területek, amelyek nem tartoznak a bevett fesztivál környékek közé.

"Ha eltekintesz Los Angelestől és New Yorktól, egy csomó zugot és hasadékot találsz - mondja Joe Litvag. - És ezekben a zugokban meg hasadékokban ott vannak a rockrajongók. A mi feladatunk az, hogy megszólítsuk őket. Mi felkaroljuk a fekete pólókat."

Az a tény teljesen elképeszt, hogy Los Angelesben és New Yorkban nincs rockrádió - teszi hozzá Brennan. - A szponzorok, a cégek, valamint a média talán úgy gondolja, hogy a Tame Impala és az X Ambassadors szexi és izgalmas téma, de az ország többi része ezeket le sem szarja."


Litvag úgy gondolja, hogy a műfaj megerősödésének az is segít, hogy ezek a bandák mind jó nevek, viszont nem kérnek csillagászati árakat a belépőkért.


"A csapatok egy jó része már régóta itt van a színtéren, nagyon lojális és fanatikus a táboruk, és a rajongók el is jönnek a bulikra, hogy támogassák őket. Az Avenged Sevenfold, a Slipknot és a többi ilyen csapat a mi gazdasági elképzeléseink szerint dolgoznak - míg az olyan bandák, mint például a Red Hot Chili Peepers nem - legalábbis a múltban ez volt a helyzet. Lényegében ez az üzleti modell azt jelenti, hogy nem szükséges annyira felsrófolnunk a jegyárakat, hogy a rajongók kénytelenek otthon maradni, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a belépőt. Katasztrofális lenne, ha így tennénk."


A Warped turné alapítója és a tavalyi, cseppet sem sikeres Rockstar Energy Mayhem turné alapítója, producere, Kevin Lyman is elismeri, hogy ezek a promoterek valamit nagyon jól csinálnak. Wimmer rendezvényeiről így vélekedett:


"A bulijai... hétvégéken vannak, és olyan piacokra talált, ahol ma is erős aktív rock rádiós támogatást kap az adott összeállításhoz."


Lyman szerint az is sokat számít, hogy Wimmer feltalálta a "titkos fűszert", jól ellensúlyozza az olyan "korosabb tekintélyeket", mint Rob Zombie, a Slayer, a Korn, az olyan feltörekvő csapatokkal, mint a Bring Me The Horizon, az A Day To Remember, az Asking Alexandria, és az olyan rockrádiós bandákkal, mint a Breaking Benjamin vagy a Chevelle. 


"Az kellett, hogy a színtéren belüli emberek indítsák el a fesztiváljaikat. Mindannyian láttuk a stílus életerejét és mi magunk hoztuk össze a bulikat. Most már az iparág is kezd ébredezni, felfigyelt erre a jelenségre és látják, hogy a fogyasztóival együtt milyen erős ez a zenei világ."


A számok is a fentieket igazolják, hiszen tavaly a Rocklahoma, a Rock On The Range és a Carolina Rebellion összesen több mint 10 millió dollárt söpört be. A Live Nation is komolyan beruházott a hard rock vonalba, de az AEG Live is megduplázta a portfolióját.És jönnek a szponzorok is, ami Litvag számára egy "kellemes meglepetés":


"A headbangerek is éppen úgy költik el a pénzüket, mint mások, de nagyon sok esetben ezzel nem foglalkoztak a cégek, vagy nem vettek tudomást róla. Sikerült egy csomó komoly szponzort kerítenünk, akik nagyon is szeretnék elérni ezt a közönséget és roppant kreatív akciókat találnak ki a fesztiválok helyszíneire."


Brennan szerint a rock visszatérése egy olyan időszak után következett be, amikor a népszerűség hanyatlott, mégpedig sok minden mellett a rádió és a média támogatásának elmaradása, valamint a lemezek minősége miatt.

"A színtéren egy rakás csapat a dollárt hajszolta, ahelyett, hogy a zenére és a rajongókra fókuszált volna. Amikor ez megtörténik, a rajongók észreveszik."

"Ahogy a mainstream média azt hallja, hogy hard rock és metal, egyből a fekete pólókra és az ördögvillákra asszociál - mondja Brennan a rock felemelkedése előtti lehetséges akadályok kapcsán. - A hard rock és metal rajongók gyakran másodosztályú polgároknak számítanak, ami részben annak köszönhető, hogy annyira szenvedélyesek és lojálisak.. Szóval, valójában az van, hogy minél kevésbé figyel fel rájuk a Madison Avenue, Hollywood és a Wall Street, annál jobb. Hagyják ezt a műfajt azokra, akik igazán törődnek vele, szemben azokkal, akik csak a portfóliójukat akarják szélesíteni."

 

Hammer TV

 
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
2021. október 27. (szerda) 14:36

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a Scarred Grandeur dal. Thulcandra: "Egy hátborzongatóan hideg dallamokkal, jeges vibrálással és a svéd legenda, Dan Swanö által az Unisound stúdióban készített produkcióval térünk vissza! A hat év utáni első albumon a tiszta black & death metal esszenciáját ünnepeljük, minden eddiginél több ikergitárral és blastbeatekkel. Az A Dying Wish megjelenését követően Európa-turnéra indulunk majd, hogy alaposan megzúzzunk minden hűséges rajongónkat és támogatónkat." A többek között az Obscurából és a Death DTA-ből ismert Stefan Kummerer csapata eredetileg még 2003-ban alakult, de egy sajnálatos haláleset miatt csak 2008-ban éledt újjá a csapat. A Thulcandrához 2014-ben csatlakozott Erebor dobos (Secrets Of The Moon,...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS