PETŐFI ZENEI DÍJ - Sose lesz vége a 80-as éveknek – a Petőfi az új TTT?

A hvg.hu Vélemény rovatában megjelent írással mi is egyetértünk

2016. május 20. (péntek) 10:37 | utoljára módosítva: 2016. május 20. (péntek) 10:40

A nemrég bejelentett Petőfi Zenei Díjjal még nagyobbá válhat a szakadék az elit és a feltörekvő előadók között a magyar könnyűzenében. A helyzet lassan a tűrt-támogatott időkre emlékeztet - írja Bicsérdi Ádám a hvg.hu Vélemény rovatában.

 


 

“A megújuló közmédia minden tehetségre figyel. A Petőfi Rádió, a Petőfi TV, és a petofilive.hu mára a magyar zene otthonává vált. Évtizedes munka érett be, az a magyar fiatal, aki a zenében szeretne maradandót alkotni, jó partnert talál a Petőfi rádióban és tévében: a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint ezek közös új médiás platformja, a PetőfiLive.hu szerepe a hazai könnyűzenei életben mára meghatározónak mondható, szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, akit ne a Petőfi fedezett volna fel” – olvasom az újonnan bejelentett Petőfi Zenei Díj sajtóközleményében Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának szavait.


Közben arra gondolok, milyen kár, hogy nem születtek olyan videók, ahol a magyar feltörekvő/nyilvánosságot kereső/pont a Petőfinek eddig eredménytelenül dalokat küldő zenészek arcát látjuk, miközben először olvassák ezeket a sorokat....


...De nézzük tovább a jelölteket, hátha ott tisztul a kép, közben végig ízlelgetve a Petőfi által felfedezett, kortárs, tehetséges jelzőket. Legjobb DJ jelöltek között: Palotai? Minden tiszteletem a legendáé, de remélem, ezt a jelölést ő sem veszi komolyan. Ahogy remélem a Halott Pénz, a Szabó Balázs Bandája, az Irie Maffia vagy a Punnany Massif sem gondolja úgy, hogy kizárólag a Petőfinek köszönhetik, hogy ma klubokat, fesztiválszínpad előtti tereket töltenek meg.

Tűrtek és támogatottak?

A Petőfi Zenei Díj bejelentett formája amúgy sem a jelöltek listája miatt rossz. Az a kizárólagosság a rossz, amit Vaszily mondatai sugallnak: „szinte nincs olyan magyar kortárs együttes, akit ne a Petőfi fedezett volna fel”. Ilyet azért elég provokatív abban az időszakban kijelenteni, amikor a helyzet lassan a tűrt-támogatott időkre emlékeztet.

Azaz, akit keblére vesz a Petőfi, azt orrvérzésig játsszák, és díjakat nyomnak a kezébe, a többiek viszont lassan már nem is reménykednek a rádiós megjelenésben.

 

Amióta elkezdtük itt a hvg.hu-n a feltörekvő magyar előadókat bemutató egy.két.há-sorozatot, minden egyes alkalommal a beszélgetés adott pontján felmerül a Petőfi-téma. Általában azzal zárul ez a része a beszélgetéseknek, hogy a rádió nem játssza adott zenekar számát. De rendben van, akkor csak biztosan azért fordulhat ez elő, mert a mi ízlésünk nagyon különbözik a Petőfi Rádió nagyon zenéitől.

Miért is gondoljuk, hogy Jónás Verááknak, az Esti Kornélnak, a Grand Mexican Warlocknak vagy a Mongooz and The Magnetnek a rádióban a helye? És nem csak a szinte utolsó mentsvárként működő, magyar zenékre koncentráló Petőfi Extrában, este 8 és 9 között, hanem akár délután, reggel, vagy bármikor?
 

...Amióta elkezdtük itt a hvg.hu-n a feltörekvő magyar előadókat bemutató egy.két.há-sorozatot, minden egyes alkalommal a beszélgetés adott pontján felmerül a Petőfi-téma.

Általában azzal zárul ez a része a beszélgetéseknek, hogy a rádió nem játssza adott zenekar számát. De rendben van, akkor csak biztosan azért fordulhat ez elő, mert a mi ízlésünk nagyon különbözik a Petőfi Rádió nagyon zenéitől.


Vessünk akkor egy pillantást a Petőfi és a Sziget közös tehetségmutató produkciójára, a Nagy-Szín-Padra, hiszen az mégiscsak többet árul el arról, mi is számít manapság közszolgálati rádióba való, izgalmas magyar zenének. Csakhogy ott sem stimmel valami. Mint ahogy arra a műsorról írt cikkben is felhívtuk a figyelmet, a beválogatott 13 zenekar között volt, akit játszott a Petőfi (Marge, Bagossy Brothers Company), és volt, akikről szinte teljesen megfeledkezett (Fran Palermo, Passed, Run Over Dogs). Ezen még az sem segít, hogy például pont a Fran Palermo, vagy a Run Over Dogs ott vannak Az év felfedezettje-díj jelöltjei között. Minek, ha alig játsszák őket?


Ha a Petőfi Rádió és TV kizárólag kommerciális alapon működő csatorna lenne, akkor még lehetne azzal takarózni, hogy csak bizonyos előadók hozzák a hallgatottságot, nem érdemes eltérni a bevált sémáktól. Csakhogy egy állami fenntartású, fiatalokat megcélzó platformnak az a feladata, hogy szelektáljon. Hogy széles palettát mutasson az adott ország könnyűzenéjéről, hogy abból már a hallgató választhassa ki, melyik előadó zenéjére, koncertjére áldoz a pénzéből.


Mint ahogy egy állami rádió feladatai közé tartozik az is, hogy nyilvánossághoz juttasson tehetséges produkciókat. A lehető legtöbb műfajból..."


A teljes cikkhez kattints ide!


 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS