DALRIADA - Dalpremier a Forrás című akusztikus lemezről

Már előrendelhető a CD

2016. május 2. (hétfő) 15:07 | utoljára módosítva: 2016. május 2. (hétfő) 18:05

Május 13-án nagyszabású Dalriada lemezbemutató koncert lesz a Barba Negra klubban, és aznap jelenik meg egy különleges Dalriada akusztikus album, a Forrás, ami máris előrendelhető a soproni folk metal csapat hivatalos oldalán.


A Hajdútánc dal akusztikus verzióját máris meghallgathatod a Forrás CD-ről.


A koncert Facebook oldala


A 14 tételes Forrás albumra 11 ismert Dalriada nóta áthangszerelt, unplugged verziója kerül fel, valamint Weöres Sándor Galagonya versének megzenésítése (egy későbbi projekt előzeteseként), továbbá két különleges feldolgozás: a Közép-európai Hobo Blues III Deák Bill Gyulától és a Bukott diák Zámbó Jimmytől.

Utóbbiról a Dalriada gitáros/énekese, Ficzek András ezt mondta pár hónapja a Hammernek:


"...nem ismertem korábban ezt a dalt, de egy Savatage-jellegű zongorás lírát csináltunk belőle, amit én énekelek. De lesz más meglepetés is..."

 A Barba Negrás Áldás lemezbemutató bulival kapcsolatban:


"Egy norvég csapatot hívtunk el. Bergtatt a nevük, és énekesnős folk rockot játszanak. Vannak velük távlatos közös terveink is. Fellép még a Nevergreen, akiket kamaszkorom óta szeretek. És fellép a Wisdom énekes NG friss csapata is, a Candlelight. Ezen a bulin fognak élőben bemutatkozni.

És persze fellépünk mi is! (nevet) Lesz egy 35-40 perces akusztikus blokk, utána pedig egy 80 perces Dalriada-őrület. A tavaly szeptemberben kiadott Áldás lemez dalaiból jó sokat előveszünk majd, mert rengeteg kritikát kaptunk az utóbbi időben, hogy keveset játszunk az új lemezről. Érdekes, mert inkább olyan vélemények szoktak jönni, hogy játszhatnánk több régit is. De örülünk annak, hogy sokan szeretik az Áldás nótáit."

 

DALRIADA - Hajdútánc (akusztikus, a 2016-os Forrás albumról)


 

Rendelés:

www.dalriada.hu
 


Ficzek András az Áldás album címadó dalához forgatott klipről is beszélt a Hammernek:

Az új klipet ugyanúgy Nagy Viktorral forgattátok, mint korábban a Dudást. Ez egy pozitív üzenettel bíró dal, és a kisfilm is nagyon komoly lett. Sokat dolgoztatok rajta?


„Hosszú tervezést és hosszú előkészületet igénylő munka volt. Magát a nótát is a pozitív mondanivalója miatt választottuk ki. A téma a születés és halál, elmúlás körforgása, de nyilván a születés oldaláról megközelítve. A klip is ehhez kapcsolódik. Viktor egyébként szinte szabad kezet kapott a koncepciót tekintve, a képi megvalósítás pedig abszolút az ő érdeme. Viktor nagyon jó srác, ráadásul ugyanaz a 'vidéki' látásmód jellemzi, ami minket is. Számunkra fontos, hogy akivel együtt dolgozunk, azzal emberileg is egy hullámhosszon legyünk."


Nagyon részletgazdag lett a klip, ahogy Viktor összes munkája az. A szereplők is remek karakterek. A kissrácot hol találtátok?

„Ő Fajkusz Attila barátunk és kollégánk három fia közül a középső."


És Szarumánt? Bocs, a karakteres arcú öreget...


(nevet) „Őt viszont Viktor kerítette elő egy statiszta-katalógusból."


Igazi ős-magyar fej. Ha Bán Mór Hunyadi-sorozatát egyszer filmre vinnék, neki mindenképpen szerepelnie kéne benne.

„Így van. Pontosan ilyen szempont alapján keresgéltünk mi is. Nagy Attila Tasnak hívják, és ami a gondolkodásmódját illeti, azonnal megtaláltuk vele a közös hangot. A Dalriadát amúgy nem ismerte korábban, és el is csodálkozott: 'Jé, ilyen is létezik!'" (nevet)


A klip egyik helyszíne egy csodaszép falusi ház. Azt hogyan találtátok meg?

„Én hajtottam fel, és nagyon sokáig keresgéltem. Volt egy eredeti tervem, de azt a helyet nem tudtuk megszerezni, és végül Sopronban, vicces módon a lakhelyemhez igen közel akadtam rá erre a házra. Ez egy régi pékmúzeum. Úgy maradt meg, ahogy annak idején ott hagyta az ipart a kitelepített sváb pékmester. Előtte 300 éven keresztül egy pék-dinasztia élt a házban. Az ágy, a bútorzat... minden az eredeti. Kellett hozzá némi kapcsolat meg tőke, de végül sikerült ott forgatnunk."


A klip fogadtatásához mit szóltok?


„Mind a kommenteket, mind a 'lájkok' számát tekintve abszolút pozitív a fogadtatás. Ez nem egy megosztó témájú dal, nem egy megosztó szöveg, de nem azért, mert el akartuk volna kerülni a szokásos támadásokat, hanem mert szeretjük ezt a számot, fontosnak tartjuk, és szerettünk volna egy hangvételében komolyabb klipet is. Ez is egy arca a Dalriadának."


Azt viszont nem értettem, hogy miért küldtétek el a Lángoló Gitárok blognak azt a verset a klip mellé.
(Áldás vagy átok, avagy hol tart ma idehaza a folk metal - katt)


„Azt a verset már ott szülték meg... De értem az iróniát! (nevet) Gondolom, valamifajta parafrázisnak szánták. Az egyik jó ismerősünk szerint azért ezt a 'verset' tették ki, és nem valami jól idézhető cinkelést, nehogy újabb pólómintánk szülessen! (nevet) Szerintem ezen a dalon, ezen a szövegen nagyon nehéz fogást találni, feladtuk a leckét... Ezt sikerült összehozniuk. Most mit mondjak erre? Inkább semmit..." (nevet)


Egy normálisabb Magyarországon esetleg megemlítenék egy klippremier kapcsán, hogy Európa-szerte szeretik a zenéteket.

„Mi minden extra publicitásnak örülünk és mindet köszönjük! Amúgy meg talán meg is ijednék, hogy valamit rosszul csinálunk, ha ilyen oldalakon váratlanul elismerést kapnánk." 

www.dalriada.hu

www.facebook.com/Dalriadahu
 


DALRIADA - Áldás (a 2015-ös Áldás albumhoz)


 
 

 

Hammer TV

 
DARKMESS - EP-premier a budapesti groove metal brigádtól: Ark
2021. október 17. (vasárnap) 11:07

Ark címmel megjelent és végig is hallgatható a groove metalos budapesti Darkmess ötdalos EP-je. A 2019-ben feloszlott Vendetta Inc. két tagja, József Mátyás énekes és Nemes Nimród basszusgitáros alkotta eredetileg a csapatot, tavaly azonban már kialakult a négyes felállásuk. "Az utóbbi két évben folyamatosan csepegtetett dalaikat most egy csokorban, impozáns borítóval (Lowlife Prod.) ellátva tette közzé a budapesti Darkmess zenekar. Az így immáron keretbe foglalt 5 számos kislemez egy közel 30 perces utazásra invitál. Az egyes tételek különböző alapvető kérdéseket dolgoznak fel, általában komor hangvételben. A 4 angol nyelvű dal között 'kakukktojásként' egy magyar nyelvű szerzemény is fellelhető, az Agancstúlsúly, amelynek szövegét Varga Balázs írta...   www.facebook.com/darkmessband   ...A kislemez meghallgatható, és borítóval, szövegekkel együtt ingyenesen vagy támogatás mellett...

MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett
MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett

Súlyos sérülést szenvedett Vince Neil, a Mötley Crüe énekese, amikor péntek este a Tennessee állambeli Monsters On The Mountain fesztiválon a szólózenekarának koncertje közben leesett...

BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni
BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni

2020 végén Füst, tűzvész, romok... címmel egy 3 tételes EP-t adott ki a Butchers, egy 1988 és 1995 között aktív barcsi thrash csapat. Az 1987-ben alakult zenekart két eredeti tag...

EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind
EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata
EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata

A szerdai norvégiai gyilkosságsorozat egyik áldozata az északi folk vonalas Hagalaz' Runedance, valamint a dark ambient világú Aghast német születésű volt énekesnője, az 52 éves Andrea...

FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda
FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda

44 évesen hunyt el júniusban a death metal veterán Fleshcrawl frontembere, Sven "Svenson" Gross; a 80-as évek vége óta aktív német death metal banda Budapesten találta meg a rákban...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS