INSANE - Szombaton lemezbemutató buli, most dalbemutató "Saját szavaikkal"

A Dürerben az Insane mellett fellép: Sunset, Sleepless, Wrong Side, NFR

2016. április 22. (péntek) 15:51 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:46

A márciusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként látott napvilágot a budapesti Insane hatodik albuma, az Err, amelynek már a bolti verziója is beszerezhető.

A lemezt a digitális platformokon is megtalálod (Google Play, Deezer, Spotify).


Az Err album keverése és maszterizálása Dániában zajlott Chris Kreutzfeldt vezényletével. A lemezen pár kiabálás erejéig feltűnik Molnár Bálint, az Insane előző énekese, valamint az egyik dal végén egy gyerekkórus is hallható, ők a Kollektív Alternatív Zenei Műhely.


A lemezbemutató buli holnap (április 23., szombat) lesz a Dürer Kertben, ahol fellép a Sunset, a Sleepless, a New Friend Request, valamint a Wrong Side (akiket korábban Wrong Side Of The Wall néven ismertünk).


Az Err lemez egyik dalához most született egy új szöveges videóklip, amit egy interjúval együtt mutatott be a Lángoló Gitárok, itt pedig elolvashatod, hogy Tóth Berci énekes hogyan mutatja be az új dalokat.


Insane interjú a Lángoló oldalán


A lemezbemutató Facebook oldala


www.facebook.com/bandinsane

 
Tóth Bertalan, az Insane frontembere:


"Ismét 4 évet kellett várni, hogy elkészüljön az Insane lemez, a hatodik a sorban. Szokásunkhoz híven most is elég sok minden történt a zenekar háza táján, de itt most főleg a lemezről és az e körüli dolgokról beszélnék.

A változások eredményeképpen állandó tagként köszönthettük Kovács Zolit gitáros poszton, akinek hatására 2015-ben kellően felpörgött az új dalok írása. Volt pár riff, verze és refrén maradvány a tarsolyunkban régebbről, mivel azért az előző, Concord The World című lemez után is folyamatosan foglalkoztunk számírással, de Zolinak köszönhetően ezekre nagyon kevés szükség volt, mivel ő alapvetően más helyzetbe tette ezeket a dolgokat a zenekarban.

Most sem terveztünk egy klasszikus hosszúságú lemezt inkább úgy gondoltuk, hogy követjük ezt a rohanó világot és csinálunk egy 22 perces, 7 számos, tömör, kemény, húzós, változatos albumot amibe beleadunk apait anyait! (nevet)


Én úgy gondolom, hogy ez maximálisan sikerült minden téren. Az ERR címre keresztelt lemeznek nem lett konkrét koncepciója/témája inkább azt az 'elvet' követtük, hogy ami jön belőlünk azt megzenésítjük, szépen egy csokorba gyűjtjük és tálaljuk. Ettől függetlenül akarva akaratlanul lett a lemeznek egy nagyon kellemes íve, ami a borús hangulat és képi világtól egészen a reményt kereső/látó gondolatokig elmegy, mind szövegileg, mind zeneileg.TO ERR IS HUMAN

"Ezt a dalt írtuk meg legelsőként a lemezre. 2015 áprilisában rögzítettük is, mert tudtuk, hogy erre szeretnénk klipet csinálni, ami sajnos idő hiányában nem akkor jelent meg, amikor terveztük, hanem idén február elején - lemezelőzetesként.

Ez a szerzemény egy igazán tömény, ütős, arcba mászós, letaglózós darab, aminek a szövege egy kicsit a zenekarban a 4 év alatt történt események egy részére reflektál az én szemszögemből. Ha röviden szeretném összefoglalni a szöveg mondanivalóját, akkor az emberi hibák/hibázás témakörét boncolgatja elég sok aspektusból.

Konzekvencia/mondanivalóként az van levezetve, hogy ne csak a sikereinkből tanuljunk, hanem a hibáinkból is és ami az egyik legnehezebb és legnagyobb dolog ebben a témában az a megbocsájtás. Csak úgy tud tovább lépni és előre haladni, fejlődni az ember minden téren, ha ezeket a dolgokat szem előtt tartja és elemzi a hibáit és tanul belőle valamint megtanul megbocsátani. Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi világunkban ez egy komoly és fontos téma ezért is született belőle ez a fantasztikus alkotás."


INSANE - To Err Is Human (a 2016-os Err albumhoz)


A DEFINING DAY / HA ÁLMODNÉK

"Ez az alkotás készült el legutoljára. Tisztán emlékszem, hogy még a stúdiózás előtt 1-2 héttel szinte csak félig volt készen. Mégis egy pillanat alatt véglegesedett és tökéletesre sikerült végül ez is. Zipikus példája annak, hogy az alkotói munka nem működik parancsszóra vagy határidőre.

Ezen a dalon ültünk és fejtettünk elég sokat, mégsem akart összejönni, aztán egyik pillanatról a másikra készen lett. Mivel annyira slágeresre és fülbemászóra sikerült ez a remekmű, ezért úgy gondoltuk, hogy azonnali hatállyal elkészítjük a magyar verzióját is. Tehát ez a szám angolul és magyarul is hallható a lemezen.

A magyar szövegíráshoz segítségül hívtam Kovács Dániel régi barátomat, akit az A Losing Season zenekarból lehet ismerni. Tudtam, hogy pont olyan hangulatú, szuper magyar szövegeket szokott írni, ami ehhez a dalhoz tökéletes lesz és ez így is lett. Minden további dolog szerintem önmagáért beszél vagyis énekel/zenél ezekben a dalokban angolul és magyarul!" (bevet)HUNT LIKE A GHOST


"Számomra ez a nóta egy kicsit komorabb, sötétebb hangulatú, ami részint a témájának köszönhető. Itt is egy allegória adja meg a szöveg központi részét, mely végig is vonul a mű teljes egészén. Egy éhező éppen vadászatra induló farkas van megszemélyesítve.

Egy konkrét zsákmányejtést követünk végig, amelyhez csatlakozik több fajtárs is, mivel a farkasok mindig falkában vadásznak, ebben is rejlik az erejük nagy része. A dalszöveg alapvetően az én életemben előfordult és előforduló elég sok és kemény akadály és nehézség leküzdéséről szól - ilyen formában egy allegóriában megtestesítve.

Úgy gondoltam, hogy a farkas tökéletesen jellemez engem, illetve azt az érzést, ami bennem van/volt, mivel alapvetően ez az állat egy tökéletes túlélő, rengeteg pozitív tulajdonsággal. Például: erő, gyorsaság, hatékonyság, alkalmazkodás, jó problémamegoldó képesség, fejlett szociális intelligencia stb. Nem hiába fordul elő a farkas rengeteg mitológiai történetben."BROKEN JAR


"Ez a kis szösszenet egy átvezető a lemezen, ami Varjas Dani (gitár) saját kis szerzeménye és tökéletesen illik az egész 7 számos dalcsokorba. Egy másfél perces gondolkodási/pihenési időt ad a füleknek a lemezen. Imádom!"BRIGHT COLD DAY IN APRIL

"Személyes kedvenc dalom. A szövegét George Orwell 1984 című könyve ihlette, ami a kedvenc könyvem, ennek köszönhetően elég sok idézet is található a szövegben. Véleményem szerint változatlanul hatalmas nagy aktualitása van ennek a műnek. Témája egy disztópia, melyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást diktál a polgároknak, hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel.

Mindezek mellett azért is kedvencem ez a dal, mert zeneileg egy kicsit más irányba mutat ének szempontból, mint az eddigiek, hiszen nagyon szövegcentrikus lett az egész. Ezért is van az, hogy a refrén például ritmikus szövegelés, nem pedig áriázás! (nevet) Ez nekem most iszonyatosan bejön.

Valamint az utolsó refrénben szerepel egy kis gyerekkórus rész is, amit ezúton is szeretnék megköszönni az Kollektiv Alternatív Zeneműhelynek! Nagyon kellemes kis libabőrt köszönhetünk nekik a dal végén."


INSANE - Bright Cold Day in April (szöveges videó a 2016-os Err albumhoz)


IT'S ALL IN THERE

"Ha jól emlékszem, ez volt a második szerzemény, ami elkészült még 2015-ben. Egy kicsit visszanyúl a 'gyökerekhez' (back to the roots... yeah) és előhozza újra a nu metal stílus szépségeit.

A melódia abszolút pozitív és reménykedő akárcsak a mondanivaló, mindez jó kis ritmikus rappelős énekkel megtámogatva. A szöveg alapvetően azokról az emberekről szól, akik kicsit máshogy látják ezt a világot. Azokról, akik nem szeretnék, hogy az állatkínzók büntetés nélkül legyenek, hogy a politikusok folyamatosan minden pénzt elcsaljanak, akik nem szemetelnek stb. Csak, hogy pár példát mondjak... Aki érti ebből a pár példából, mindent tudni fog, hogy kikre gondolok.

Ezek a dolgok konkrétan nem jelennek meg a szövegben, de végig ott van érezhetően egyféle allegóriaként, mivel sosem szerettem ilyen szájbarágós szövegeket írni. Változtatni kell az ilyen jellegű dolgokon, hogy ezek ne csak hangok legyenek a fejünkben! Ahhoz viszont nagyon erős és kemény összefogásra van szükség na erről szól ez a dal!"


 

 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS