SIPŐCZ ERNŐ - Elhunyt a Lord alapító-énekese, a Sipőcz Rock Band frontembere

Nyugodj békében, Sipsi!

2016. április 18. (hétfő) 17:25

Elhunyt a Lord zenekar egyik alapító tagja, Sipőcz Ernő, a szombathelyi zenei élet megkerülhetetlen alakja.
(Fotó: Vas Népe)


A mindenki által csak Sipsiként ismert zenész a Lord alapító tagja, énekese volt 1972-ben, ám csaknem tíz évvel később otthagyta az együttest, csaknem 20 éven át a Sipőcz Rock Band motorja volt..

A Sipőcz Rock Band 1995-ben alakult, repertoárjának mintegy harmadát a Lord régi időszakából született dalok tették ki, de feldolgozásokat is játszottak, a 70-es és 80-as évek hazai rock legendáitól (Edda, P. Mobil, Bikini, Korál stb.).A tragikus hírt a családja jelentette be az énekes Facebook oldalán:


"Drága barátok, ismerősök, rajongók! Sajnálattal kell tudatnom veletek, hogy szeretett férjem, Sipsi ma hajnalban a családja körében megnyugvásra lelt. Végakaratának megfelelően a búcsúztatásáról a későbbiekben e fórumon a család értesítést küld. Köszönünk minden részvétnyilvánítást! - Sipőcz család."SIPŐCZ ROCK BAND - Fehér galambEgy Sipsi interjú tavaly őszről:

"...1968 óta zenélek. Az első zenekar, amiben játszotta a vépi Hell's Angels volt. Ott basszusgitároztam és énekeltem, majd 1972-ben alapítottuk a Lordot Vida Ferivel. Egészen 1982-ig voltam a Lord tagja. Utána egy ideig nem is foglalkoztam zenéléssel. 1995-ban alapítottuk aztán a Sipőcz Rock Bandet. Kereken 20 éve vagyunk már együtt."


Az ős-Lord felállása hogyan festett?


"Elsőként mi olyan zenéket játszottunk, amit mi is szerettünk hallgatni. Nazareth, Slade, Deep Purple, Led Zeppelin és a hasonló zenekarok számait játszottuk. Saját dalokat olyan ’78-tól kezdve kezdtünk írni. Akkor jött a csapatba Erős Attila. Ő volt a gitáros, Vida Feri a basszusgitáros, én énekeltem, Nádas Károly volt a dobos és Török József a billentyűs. Ez volt az ős-Lord."


Azt kevesen tudják talán, hogy a Lord báli zenekarként kezdte.

"Ez így van. Na de akkor a báli zene teljesen más volt, mint manapság. Akkor a mostanra már örökzöld rockzenének mondott műfajra táncoltak az emberek. Nem volt akkor még disco, a disco a 80-as években kezdődött. Szalagavatókat is játszottunk, a Queent például nagyon szerették ott. ...Amikor báli zenekar voltunk a Lorddal, akkor a Luxemburgot és a Szabad Európa rádiót nagyon sokat hallgattuk. Ezek az adók mindig játszották az újdonságokat. Általában a számokat pedig én szoktam 'levenni', mert abban az időben gitároztam is. A gond csak az volt, hogy soha nem adták le egyben a dalokat csak félig esetleg háromnegyedig. Mi meg hozzágondoltuk a többit. Vagy még egyszer eljátszottuk a refrént, vagy úja elkezdtük a dalt elölről. Amikor Komjáthy a Kossuthpn vagy a Petőfin leadta, mi már játszottuk a dalt három hete. A közönség meg nem értette, hogy honnan tudjuk mi a dalt. Hát lekagylóztuk a rádióból."


Mennyire szakítottatok aztán a későbbiekben a Lorddal? Most arra gondolok, hogy Lord dalokat a mai napig játszotok.

"Igen, mert a Lord után én más zenekarban nem játszottam. Bár a húsz év alatt sok csere volt, az első öt évben ugyan az volt a zenekar felállása. Akik meg maradtak az első csapatban az Jani és Nyári Ferenc, a zenekar másik énekese. A többiek jöttek-mentek, de a zenei repertoár az megmaradt, a 80-as évek rockzenéjénél megmaradtunk. Van igény erre a fajta zenére még mindig és mi ezt élvezzük. A nyáron nagyon sokfelé voltunk fellépni. Ha nem szeretnénk egymást és a zenélést, a Sipőcz Rock Band most nem lenne húsz éves."

A teljes interjút a nyugat.hu oldalán olvashatod el.


Nyugodj békében, Sipsi!

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SARKE - Dalpremier Nocturno Culto-ék novemberi albumáról: Rebellious Bastard
2019. október 16. (szerda) 18:37

Gastwerso címmel november 1-jén jelenik meg a norvég Sarke (a Darkthrone énekes/gitárosaként ismert Nocturno Culto másik csapata) hatodik albuma, a 2017-es Viige Urh lemez folytatása. Nocturno Culto itt énekel, az alapító a basszusgitáros Sarke (Khold, Tulus), a gitáros pedig Steinar Gundersen (ICS Vortex, Satyricon), illetve a tavaly visszatért Stian Kråbøl. Máris megismerkedhetsz a 2019-es Sarke elbum harmadik előzetes dalával, a Rebellious Bastarddal.   www.facebook.com/sarkeofficial SARKE - Rebellious Bastard (a 2019-es Gastwerso albumról) SARKE - Ghost War (a 2019-es Gastwerso albumról) SARKE - Ties Of Blood (a 2019-es Gastwerso albumról)

MACHINE HEAD - Robb Flynn most már békülni szeretne a Dope frontemberével
MACHINE HEAD - Robb Flynn most már békülni szeretne a Dope frontemberével

Két napja Robb Flynn kifakadt a Do Or Die daluk fogadtatása miatt, és kétségbevonta, hogy manapság bárki is hallgatná a Dope zenekart, amelynek Die MF Die dalához hasonlították sokan az...

MAYHEM - Necrobutcher: "Azon voltam akkor, hogy én magam ölöm meg Euronymous-t"
MAYHEM - Necrobutcher: "Azon voltam akkor, hogy én magam ölöm meg Euronymous-t"

Gyártási problémák miatt október 25. helyett november 8-án lát napvilágot a Csihar Attila vezette norvég black metal legenda, a Mayhem hatodik albuma, a Daemon, amelyről az októberi...

GUNS N' ROSES - Újabb milliárdos mérföldkő, ezúttal a Sweet Child O' Mine-nal
GUNS N' ROSES - Újabb milliárdos mérföldkő, ezúttal a Sweet Child O' Mine-nal

Hivatalos is átlépte a bűvös egymillárdos Youtube-megtekintést a Guns N' Roses klasszikus Sweet Child O' Mine dalának videoklipje, elsőként a 80-as évek videói közül. Ez már a...

RAISED FIST - Novemberben jön a svédek új albuma, dal- és klippremier: Into This World
RAISED FIST - Novemberben jön a svédek új albuma, dal- és klippremier: Into This World

Anthems címel november 15-én jelenik meg a punk, hardcore vonalas svéd Raised Fist hetedik albuma, a 2015 elején kiadott From The North lemez folytatása, amelynek első előzetes dalával, a...

ROMER - Újra szól a davajgitár
ROMER - Újra szól a davajgitár

Október 22-én Újbudán, a volt Olimpia Moziban (Kelenföld Montázs Központ színházterem * a Kelenföldi városközpontban, a Bikás park metróállomásnál) kerül megrendezésre a Romer 56...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS