SIPŐCZ ERNŐ - Elhunyt a Lord alapító-énekese, a Sipőcz Rock Band frontembere

Nyugodj békében, Sipsi!

2016. április 18. (hétfő) 17:25

Elhunyt a Lord zenekar egyik alapító tagja, Sipőcz Ernő, a szombathelyi zenei élet megkerülhetetlen alakja.
(Fotó: Vas Népe)


A mindenki által csak Sipsiként ismert zenész a Lord alapító tagja, énekese volt 1972-ben, ám csaknem tíz évvel később otthagyta az együttest, csaknem 20 éven át a Sipőcz Rock Band motorja volt..

A Sipőcz Rock Band 1995-ben alakult, repertoárjának mintegy harmadát a Lord régi időszakából született dalok tették ki, de feldolgozásokat is játszottak, a 70-es és 80-as évek hazai rock legendáitól (Edda, P. Mobil, Bikini, Korál stb.).A tragikus hírt a családja jelentette be az énekes Facebook oldalán:


"Drága barátok, ismerősök, rajongók! Sajnálattal kell tudatnom veletek, hogy szeretett férjem, Sipsi ma hajnalban a családja körében megnyugvásra lelt. Végakaratának megfelelően a búcsúztatásáról a későbbiekben e fórumon a család értesítést küld. Köszönünk minden részvétnyilvánítást! - Sipőcz család."SIPŐCZ ROCK BAND - Fehér galambEgy Sipsi interjú tavaly őszről:

"...1968 óta zenélek. Az első zenekar, amiben játszotta a vépi Hell's Angels volt. Ott basszusgitároztam és énekeltem, majd 1972-ben alapítottuk a Lordot Vida Ferivel. Egészen 1982-ig voltam a Lord tagja. Utána egy ideig nem is foglalkoztam zenéléssel. 1995-ban alapítottuk aztán a Sipőcz Rock Bandet. Kereken 20 éve vagyunk már együtt."


Az ős-Lord felállása hogyan festett?


"Elsőként mi olyan zenéket játszottunk, amit mi is szerettünk hallgatni. Nazareth, Slade, Deep Purple, Led Zeppelin és a hasonló zenekarok számait játszottuk. Saját dalokat olyan ’78-tól kezdve kezdtünk írni. Akkor jött a csapatba Erős Attila. Ő volt a gitáros, Vida Feri a basszusgitáros, én énekeltem, Nádas Károly volt a dobos és Török József a billentyűs. Ez volt az ős-Lord."


Azt kevesen tudják talán, hogy a Lord báli zenekarként kezdte.

"Ez így van. Na de akkor a báli zene teljesen más volt, mint manapság. Akkor a mostanra már örökzöld rockzenének mondott műfajra táncoltak az emberek. Nem volt akkor még disco, a disco a 80-as években kezdődött. Szalagavatókat is játszottunk, a Queent például nagyon szerették ott. ...Amikor báli zenekar voltunk a Lorddal, akkor a Luxemburgot és a Szabad Európa rádiót nagyon sokat hallgattuk. Ezek az adók mindig játszották az újdonságokat. Általában a számokat pedig én szoktam 'levenni', mert abban az időben gitároztam is. A gond csak az volt, hogy soha nem adták le egyben a dalokat csak félig esetleg háromnegyedig. Mi meg hozzágondoltuk a többit. Vagy még egyszer eljátszottuk a refrént, vagy úja elkezdtük a dalt elölről. Amikor Komjáthy a Kossuthpn vagy a Petőfin leadta, mi már játszottuk a dalt három hete. A közönség meg nem értette, hogy honnan tudjuk mi a dalt. Hát lekagylóztuk a rádióból."


Mennyire szakítottatok aztán a későbbiekben a Lorddal? Most arra gondolok, hogy Lord dalokat a mai napig játszotok.

"Igen, mert a Lord után én más zenekarban nem játszottam. Bár a húsz év alatt sok csere volt, az első öt évben ugyan az volt a zenekar felállása. Akik meg maradtak az első csapatban az Jani és Nyári Ferenc, a zenekar másik énekese. A többiek jöttek-mentek, de a zenei repertoár az megmaradt, a 80-as évek rockzenéjénél megmaradtunk. Van igény erre a fajta zenére még mindig és mi ezt élvezzük. A nyáron nagyon sokfelé voltunk fellépni. Ha nem szeretnénk egymást és a zenélést, a Sipőcz Rock Band most nem lenne húsz éves."

A teljes interjút a nyugat.hu oldalán olvashatod el.


Nyugodj békében, Sipsi!

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS