SZFINX - Szombaton újra színpadon, dupla CD-s antológia a buli mellé

A debreceni Roncsbárban lesz a koncert

2016. március 23. (szerda) 09:12

Március 28-án megjelenik a debreceni Szfinx zenekar dupla CD-s antológiája, a Vad játszma / Húzd!, de a javarészt archív felvételeket tartalmazó anyag már most szombaton, március 26-án beszerezhető lesz a debreceni Roncsbárban, ahol egy dedikálással egybekötött exkluzív koncertet ad az erre az alkalomra újra összeálló, Koroknai Árpád (Omen, P. Box) vezette dallamos metal csapat.


A koncert Facebook oldala

A Roncsbárban a Szfinx vendége a szintén debreceni Darling lesz.


A Hammer Records gondozásában megjelenő dupla CD teljes egészében tartalmazza az 1993-as Vad játszma és az 1995-ös Húzd! albumok összes dalát, melyek korábban csak műsoros magnókazetta formában kerültek terjesztésre.


A két lemez mellé bőséges bónuszanyagot is össszeválogattak Koriék: az 1990-es, cím nélküli és az 1991-es legendás R’n’R Crew demók teljes anyagát, valamint egy 1997-es próbatermi felvételt és egy friss instrumentális tételt is. A Szfinx dalok mostantól az összes digitális zeneáruházban (Deezer, GooglePlay, iTunes, Spotify stb.) is hivatalos terjesztésre kerülnek.
Koroknai Árpi a következő gondolatokat osztotta meg az Szfinx életmű kiadásával és a szombati debreceni bulival kapcsolatban:


“Nem múlt el úgy Omen, vagy P. Box koncert, hogy valamelyik rajongó ne hozta volna szóba a Szfinxet, és mindig érdeklődtek, hogy a régi anyagaink mikor lesznek elérhetők CD vagy digitális formában. Mivel hosszú évek után sikerült ismét színpadra terelni a csapatot, ez a koncert adta a CD megjelenés apropóját. A kiadó is régebb óta szorgalmazta, hogy ne hagyjuk elveszni ezeket a dalokat, így most mindenki hazavihet egy mementót a 90-es évekből.”

A Szfinx 1987-ben alakult a Múzeum és a Rockverzió tagjainak fúziójából. Stílusukat leginkább dallamos rockzenének lehetne nevezni, amelyben kiemelkedő szerep jut a többszólamú vokálnak. Az 1990-ben rögzített, belső használatra szánt demófelvételeik után első, hivatalosan is terjesztett demójuk, a R’n’R Crew 1991-ben jelent meg, ami a Hammer pozitív kritikájának köszönhetően országosan is ismertté tette a zenekart.

A kétnyelvű demó angol szövegeit Varga "Sixx" Attila (index.hu) írta. Első albumuk (Vad játszma) 1993 októberében került kiadásra, 1995-ben pedig elkészült el a második, sokkal zúzósabb Húzd! című lemezük. A zenekar menedzsere és fő támogatója a P. Box alapító billentyűse, Cserháti István volt.

Többször is végigturnézták az országot. Sikeres körútjaik voltak önállóan, ahogy más bandákkal, például a Tankcsapdával közösen is. Lukács Laci több alkalommal vokálozott is a Szfinx albumokon. Később a banda tagjai közül ketten, Günter és Kori az újjáalakuló P. Box tagjai lettek, utóbbi pedig az Omen énekese is.Ladányi Zsolt - a MaxiRádió Gyöngyös FM 92.4 MHz (RockFactor, Rock 1 Óra) műsorvezetője - nemrég interjút készített Koroknai Árpival, és a Rock 1 Óra adásában elhangzott beszélgetés leiratát máris elolvashatod.

www.facebook.com/rockfactorhungary


Koroknai Árpád a Szfinx zenekar énekese volt - 1988-tól 6 éven át. Első két koncertjükön a Lord előzenekaraként léptek fel, s a középdöntőig jutottak a Csillag Születik versenyen. A balatoni Pop Gála ’90-en elnyerték a Rajt-díjat. A Tokaji Rocktáborban 1991-ben és 1992-ben szinte minden díjat elhoztak.A vonal túlsó végén Koroknai Árpi! Köszöntelek a Rock 1 Óra műsorában!


Árpi, miért döntöttetek úgy, hogy összeáll a Szfinx zenekar?


"Ez egy régi tervünk volt, illetve nem is nagyon terveztük ezt így konkrétan. Mi azóta is nagyon jó barátságban vagyunk Günterrel, Sándor Józsival. A P. Box-ban közösen játszunk, és amikor összejárogattunk bulizni, mindig felvetődött, hogy kéne csinálni egy ilyen nosztalgiabulit.

Érdekes ez a kifejezés, hogy ezt a jelzőt használtam rá: 'nosztalgia', de tulajdonképpen most erről van szó. Fejes Tomi, a Tankcsapda dobosa keresett meg ezzel kapcsolatban. Ő is szerette a zenekart. Debrecenben üzemelteti többek között a Roncsbár nevű helyet, és azt mondta, hogy ott kellene egy retro-partit csinálnunk. Így úgymond volt is apropója annak, hogy tető alá hozzuk a bulit, mi meg nagy elánnal tettük bele magunkat.

Most is éppen próbáltunk, gyúrjuk ezerrel a dalokat. Szerencsére ott tart már a történet, hogy látom: ebből egy tök jó buli fog kikerekedni. Jó hangulatúak a próbák és egyre jobban mennek a régi nóták is. A többiek közül hárman-négyen is távol kerültek, távol sodródtak a zenei pályától.

Günter mellett a másik gitárosunk húsz éve nem fogott hangszert a kezében, de ettől függetlenül nem lehet ezt elfelejteni, így elkezdte újra előkotorni az agyának mélyéről ezeket a nótákat Beégette a chipbe annak idején mindenki. Játszottunk annyit, hogy tényleg így viszonylag hamar a felszínre lehet hozni ezeket a régi dolgokat."

 

SZFINX - Vad játszma

 


Ha jól sikerül ez a koncert, akár lehet folytatása is?


"Nem nagyon tervezzük. Most tényleg ezt az egy bulit akarjuk megcsinálni. Jövőre leszünk Günterrel 50 évesek, és legutóbb, amikor 40 évesek lettünk, csináltunk egy nagyszabású koncertet, mivel nagyon sok közös pont van a pályánkban, többek között a Szfinx is. Csináltunk egy olyan bulit, ami addigi pályafutásunkat érintette.

Most ugye az 50 éves bulira az én pályámba becsatlakozott az Omen is, így ez egy még kerekebb történet lesz. Ott valószínűleg lesz megint Szfinx koncert, de nem egy teljes buli, mert az azért közel másfél-két órás. Tehát nem tervezzük, hogy a Szfinx-szel most újra útra kelünk.

A dolog érdekessége az, hogy a kiadó, mármint a P. Box és az Omen kiadója, a Hammer Records is nyomást gyakorolt ránk régebb óta, hogy szívesen kiadnák a Szfinx lemezeket, mert Cselőtei és Lénárd Laci, meg Hartman Kristóf is nagy rajongói voltak a csapatnak. És ez egy olyan apropót szolgáltatott, mármint a koncert, hogy erre az eseményre meg is fog jelenni a két album CD-én, ugyanis annak idején csak kazettán jelentek meg."


Milyen extrák kerülnek fel erre a dupla CD-re?

"A Vad Játszma előtti demók, olyan demók, amiket kazettán ki sem adtunk, ezek csak a rádiókban forogtak. Kétdalos, kis stúdióban rögzített sztori ez, az is rákerül. A Rock'n'Roll Crew demónk is, amivel úgymond berobbantunk a köztudatba, tehát arra kapta fel a fejét mindenki az országban. Az egy nagyon új hangulatot hozott, ez az amerikai ízű dallamos metal muzsika. De tényleg, én sem tudom most beskatulyázni, hogy milyen zenét játszottunk, de ezt akkoriban nem játszotta senki Magyarországon. Tehát arra tényleg felkapta mindenki a fejét.

Ez is felkerül a Vad Játszma CD-re. Dupla CD lesz egyébként. A Húzd!-ra pedig raktunk olyan különlegességeket, amelyek még soha nem jelentek meg. Csináltunk egy próbahelyi felvételt, ami tényleg egy kazettás magnóval felvett sztori. Full bootleg, a legbutább verzió, viszont amiatt, hogy még sehol nem jelent meg, ez is érdekes, izgalmas hallgatni való lesz a rajongók számára."

 

SZFINX - Lolita

 


Vendégként kit hívtatok meg a koncertre?


"A korosztályunkhoz tartozó Darling nevű formációt, akik szintén ezt a műfajt képviselték. Talán egy kicsit glamesebb irányban mozogtak, és őket is nagyon szerették Debrecenben és az országban. Természetesen ők fogják nyitni az estét. Jó baráti viszonyt ápolunk azóta is, így amikor felvetődött az ötlet, hogy legyen ez a buli, beugrott, hogy miért ne csinálnánk meg velük közösen. Nem mintha nem állná meg önmagában a helyét a Szfinx koncert, de ahhoz, hogy egy tényleg tartalmas, és egy egész estét betöltő produkciót hozzunk össze, őket hívtuk meg vendégnek."


Mikor és hol lesz a koncert?


"Debrecenben lesz, a Roncsbárban, március 26-án, szombaton. Ha jól tudom, ez Húsvét szombatja. Aki esetleg ráér azon a hétvégén és Debrecenbe akar kirándulni, akkor nyugodtan tervezze a programok közé az esti Szfinx koncertet! Ez tényleg egy különleges esemény lesz, és biztos, hogy nem tervezzük, hogy ezzel most újra útra kelünk és turnézunk. Egyszeri és megismételhetetlen este lesz."


Köszönöm Árpi, hogy mindezt megosztottad a MaxiRádió hallgatóival, sok sikert a koncerthez!

"Köszönöm Zsolti, és természetesen téged is várunk szeretettel a koncertre, valamint a Gyöngyös és környékbeli rajongókat is!"

 

 

SZFINX - Kori interjú 1994 (Rocktükör)

 


 

 

Hozzászólások

[016532]
freimaurer
A CD kereskedelmi forglomba is kerül? Előrendelni miért nem lehet, vagy csak én nem találom?
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIT FOR AN AUTOPSY - Klippel az első dal az októberi albumról: Mirrors
2019. július 19. (péntek) 17:25

The Sea Of Tragic Beasts címmel október 25-én jelenik meg az amerikai deathcore fogat Fit For An Autopsy ötödik albuma. A 2017-es The Great Collapse lemez folytatásának is az alapító gitáros és fő dalszerző, Will Putney volt a producere, a klippel kísért első előzetes dallal - Mirrors - pedig azonnal megismerkedhetsz. Will Putney: "Vannak dolgok, amiket magaddal cipelsz, akárhogy is alakul az életed. A Mirrors ennek a gondolatnak a sötét oldalát illusztrálja. De egyúttal arról is szól, hogy a döntéseid milyen módon hatnak ki a hozzád közelállókra. Személyes küzdelem hívta életre ezt a számot, ez elég világos, s végeredményben arról szól, hogy nem vagy képes megszabadulni a téged övező sötétségtől. Az új albumunk elég nehéz témákkal foglalkozik, a Mirrors pedig csak a jéghegy csúcsa..."   www.facebook.com/FitForAnAutopsyOfficial   FIT FOR AN AUTOPSY - Mirrors (a 2019-es The Sea Of Tragic Beasts...

SABATON - Ilyen lett a ma megjelent The Great War album
SABATON - Ilyen lett a ma megjelent The Great War album

The Great War címmel a mai napon jelent meg a kilencedik Sabaton album, amelynek borítóját ezúttal is Sallai Péter készítette. A 2016-os The Last Stand lemez folytatása egy konceptalbum, a...

DESTRUCTION - Új klipes dal az augusztusi albumról: Betrayal
DESTRUCTION - Új klipes dal az augusztusi albumról: Betrayal

Born To Perish címmel augusztus 9-én jelenik meg a teuton thrasher Destruction új stúdióalbuma, amely az első lemezük lesz Randy Black dobossal és Damir Eskic gitárossal. Az idén...

M.O.D. - Öt év után visszatér Budapestre Billy Milano és csapata
M.O.D. - Öt év után visszatér Budapestre Billy Milano és csapata

A Billy Milano vezette M.O.D. 2017-ben adta ki a visszatérő lemeznek számító Busted, Broke & American albumot, és azóta nem járt nálunk a Method Of Destruction, azonban december 1-jén...

TWILIGHT FORCE - Klippel az augusztusi album címadó dala: Dawn Of The Dragonstar
TWILIGHT FORCE - Klippel az augusztusi album címadó dala: Dawn Of The Dragonstar

Dawn Of The Dragonstar címmel augusztus 16-án jelenik meg a fantasy metalos svéd Twilight Force harmadik albuma, amelyről most már a második előzetes dallal, a klippel kísért címadó...

SLIPKNOT - Jövőre újabb magyar koncert!
SLIPKNOT - Jövőre újabb magyar koncert!

We Are Not Your Kind címmel augusztus 9-én jön ki a Slipknot új albuma, és ha június végén nem láttad őket a soproni Volt fesztiválon, semmi gond, mert a 2020-as turnéterveik között...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS