RÉVÉSZ SÁNDOR - "Késhegyre menő vitám volt, elsősorban Som Lajossal"

Révész & Závodi: májusban ráadás buli a Barba Negrában

2016. március 20. (vasárnap) 07:57 | utoljára módosítva: 2016. március 20. (vasárnap) 07:59

Annyira hamar elfogytak az elővételes jegyek az április 29-i Révész Sándor - Závodi János fémjelezte Piramis évek bulira, hogy lesz egy ráadás koncert is a Barba Negrában, május 14-én.
(Fotó: Simon Erika)


A magyar kultúra napján az Öreghegyi Közösségi Ház vendége volt a Székesfehérváron évtizedek óta nem látott Révész Sándor. A Generál és a Piramis idején oly sokszor csodált utánozhatatlan hang megmaradt, miközben olyan ízig-vérig mai dalok szólaltak meg rajta, melyek egyként dicsérik a frontembert és két zenésztársát, Horváth Ákost és Nagy Gergőt.

Révész Sándorral a szekesfehervar.hu számára készített interjút Vakler Lajos.


Mikor érintett meg a zene, mikor határoztad el, hogy márpedig ezzel fogsz foglalkozni?

"...otthon esténként az akkor elérhető rádióadókat hallgattam, és fonetikusan leírtam a dalok szövegeit. De a legfontosabb dolgok Angliában történtek velem. A sors kifürkészhetetlen adományaként tizenhárom évesen három hónapot Angliában tölthettem, Londonban, nagyon távoli rokonoknál. Az a három hónap életre szóló indíttatás volt nekem. Beni bácsi, a házigazdám, ötvenhatos disszidens volt. Egy nagyon szép házban élt, amelynek földszintjén egy fiatal pár lakott, Billy és a felesége. Gyorsan összebarátkoztunk, lejártam hozzájuk. Náluk találkoztam a legújabb, legfrissebb dalokkal, állandóan ott lógtam, és olyan kozmikus oltást kaptam zenéből, ami a korszerű angol tévéműsoroktól az amerikai sztárok legújabb dalaiig terjedt.


1966-ot írtunk, nekünk az angliai futball vb jut eszünkbe, neked pedig ez az év hozta meg a zenei ébredésed.

"Itthon akkor kezdtem a gimnáziumot. Megismerkedtem Póka Egonnal, a Hobo Blues Band későbbi basszusgitárosával, aki azóta is testvérbarátom. Történt, hogy édesanyám egyszer csak megelégelte, hogy másodikos gimnazistaként jószerivel csak a zenével foglalkozom. Ultimátumot kaptam tőle: egy reggel azt mondta, ha aznap is próbára megyek, akkor többé ne menjek haza. Nem mentem haza… Este fél tízkor felhívtam Egont. A Bartók Béla úton, a tejgyár csarnokában próbáltunk, és mondtam, hogy nem megyek haza. Egon telefonált a szüleinek, hogy mi történt, ők pedig azt mondták, szívesen látnak.

Két teljes éven át laktam náluk, második otthonra találtam. Ez a sorsomban egy olyan fordulat volt, hogy ma, 63 éves fejjel nem győzőm áldani az Istent, hogy így intézte. Olyan szeretetteljes közegbe kerültem, amelyet soha nem felejtek el. Egonnal egy ágyban aludtunk, együtt voltunk minden pillanatban, és együtt tanácsoltak el bennünket a gimnáziumból, még abban az évben. Évtizedek távlatából azt mondom, nem bánom, mert amit Vera nénitől és Pali bácsitól kaptunk, az mindennél többet ért.

Egon most a legjobb zenei iskola igazgatója, és nekem sem kell szégyenkeznem a közel ötvenéves zenei pályafutásom miatt. Azt a hitet, azt a bizalmat, amit kaptunk, azt úgy adtuk vissza, hogy ha az égből ránk tekintenek, akkor mosolyognak, és azt mondják onnét fentről: fiúk, ez rendben van."


A Generálról:

"Sikeresek voltunk itthon és külföldön is. Bejártuk az akkori szocialista tábor országait, és még Nyugat-Berlinbe is eljutottunk, ahol tíz napig játszhattunk a Quartier Latinban, majd Hollandiában is befutottunk egy olyan dallal, amely hónapokig vezette a slágerlistákat. Sajnos akkor még nem voltunk ehhez kellően érettek. Ez az esély felfalta a zenekart, nem tudtuk megragadni a kulcspillanatokban a lehetőséget.


A Piramisról:

"Engem megerősített ez a csapat. Éreztem a felelősséget: egyedül énekeltem, bár Gallai is benne volt egy-egy dallal a repertoárunkban, így kénytelen voltam megtanulni a sóhajtól a sikolyig mindent. Dinamikusabb lettem, s ezzel hitelesebb is. Ott tanultam meg azt is, hogy lehet suttogva is énekelni, és a zene öröme valóban mindnyájunké. Mi öten a pályánk legemlékezetesebb időszakát éltük meg.

...Ha belegondolok, mintha én is csak egy hallgató, egy instrumentum lennék ebben a történetben. És azon gondolkodom, vajon mi lehet az, ami harmincöt évvel a zenekar feloszlása után is ennyire emlékezetes karcot húz az emberekre."


A Piramissal készített utolsó albumáról, az 1981-es Erotikáról:

"Az Erotika című, utolsó albumunk előkészületeinél azt éreztem, hogy mindenki csak kóvályog. Ahhoz a vitalitáshoz, ahhoz a mozgékonysághoz képest, amit az első két lemezünk készítésekor megéltem, az Erotika nyolc-kilenc hónapos nyűge zenei szempontból maga volt a halál. Akkor éreztem először, hogy itt valami már nem a régi. Sok emberi súrlódásom, késhegyre menő vitám volt, elsősorban Lajossal, mert úgy éreztem, a zenekar vezetőjeként sok olyan érthetetlen dolga volt, amit nem tudtam elviselni szó nélkül.

Tudom, hogy nehéz idők voltak és sok kihívásnak kellett megfelelnie, de amíg Benkő Laci minden pillanatban az Omegáért dolgozott, a Lajos túlságosan gyorsan beletörődött egy-egy elutasításba. Sok ilyen vita után mondtam, hogy részemről ennyi volt. Bár sajnáltam őt, és most is sajnálom, de nincs mit megbánnom. Én mindig, tehát most is a maximális erőbedobással dolgozom. Bár nem vagyok egy nagy vénájú zeneszerző, de sok dalt írok, és mindent megteszek a sikerért. Használom a szellemi muníciómat, minden esélyt megragadva."

Vakler Lajos teljes interjúját ide kattintva olvashatod el.A Piramis egykori frontembere, Révész Sándor újra hangos koncertet ad, felelevenítve a legnagyobb Piramis nótákat is, méghozzá egykori zenésztársával, Závodi János gitárossal!

A Piramis évek elnevezésű turné első koncertje április 29-én lesz a budapesti Barba Negra Music Clubban, ez már telt házas, a május 14-én megrendezésre kerülő ráadás koncertre pedig mától indul a jegyértékesítés.


A májusi koncert Facebook oldala
"Örömteli eseménynek néz elébe a Piramis rajongótábora: tavasszal újra együtt áll színpadra a legendás zenekar egykori énekese és szólógitárosa, s néhány dal erejéig újra az eredeti hangon csendül fel az ének.

Az öt budapesti és vidéki helyszínre tervezett turné hangsúlyos zenei célkitűzése, hogy a dalok a lehetőségekhez képest eredeti formában, a régi hangkép iránti maximális hűséggel szólaljanak meg. Az új felállásban a két legendás zenészt Révész Sándor 'rock and roll közlegényein' kívül egy kéttagú ritmusszekció egészíti ki.

A Piramis a 70-es évek második felének, 80-as évek elejének hihetetlenül népszerű rock zenekara volt, a kor könnyűzenei életének kínosan magasba ívelő üstököse. A dalok nagy részét ma is kívülről fújja és rendületlenül imádja több generáció; felelevenítésük az eredeti énekhangon és az egykori dinamikával nemcsak a régi rajongóknak kínál szenzációs élményt, de ínyencség lehet minden zenebarát számára. A múlt és a régi lázak megidézésén túl világszínvonalú mai zenét ígér a koncertsorozat, amire bőven elég garanciát jelent a formáció szakmai tapasztalata, hitelessége, lelkes odaadása."


PIRAMIS - Kóbor angyal (1979) 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
A.M.D. - 52 éves korában elhunyt Lörke, a klasszikus felállás gitárosa
2019. június 23. (vasárnap) 15:52

52 éves korában elhunyt Lőrincz Sándor, azaz Lörke, az A.M.D. klasszikus felállásának gitárosa, dalszerzője. Lörke 1990 nyarán lett a hazai hardcore színteret meghatározó A.M.D. állandó gitárosa, Füleki Sándor (Leukémia, Mood, Wall Of Sleep) utódja, 1990 végén pedig meg is jelent az első A.M.D. anyag, a Ne vonulj be! című kazetta, amit 1991 végén követett az első hivatalos lemez, A háború borzalmai, sőt még rosszabb. A hardcore csapat ebben az időszakban rengeteget játszott idehaza és külföldön is, többek között olyan csapatokkal, az Idiots, a Spermbirds, a Fugazi, a Body Count vagy a Carcass.     Az alapító frontember, Sotár 1993-ban szállt ki, 1994-ben kábítószer-túladagolás következtében hunyt el. Sotár halála után kihoztak még egy lemezt (Túlélők), de utána hosszú szünet következett, és a társaság csak 2005-ben jött össze újra. A Mindenen kívül című lemezül 2012-ben jelent...

MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends
MAJESTY - Klipes új dal a június végi Legends albumról: We Are Legends

Legends címmel június 28-án jelenik meg a Tarek Maghary énekes vezette német Majesty új albuma, amelynek már a harmadik előzetes dalával, a klippel kísért We Are Legends tétellel is...

PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion
PENNHURST - Ősszel jön ki a nu metal csapat első lemeze, dalpremier: Crime Of Passion

Crime Of Passion címmel máris meghallgatható az első dal a nu metalos budapesti Pennhurst ősszel érkező első albumáról. "Ígéretünkhöz híven, most közzéteszünk egy vadiúj dalt,...

ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains
ENTOMBED A.D. - Nyár végén új album LG Petrovéktól, dal- és klippremier: Torment Remains

Bowels Of Earth címmel augusztus 30-án lát majd napvilágot az LG Petrov énekes vezette Entombed A.D. harmadik albuma, a 2016-os Dead Dawn lemez folytatása, amelyről máris itt egy...

SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding
SONATA ARCTICA - Ősszel jön az új album, dalpremier: A Little Less Understanding

Talviyö (Winter Nights) címmel szeptember 6-án jelenik meg a finn Sonata Arctica tizedik album, a 2016-os The Ninth Hour lemez 11 dalos folytatása, amelyről máris megismerkedhetsaz az első...

FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111
FREEDOM CALL - Videoklippel az első dal a nyárvégi M.E.T.A.L. albumról: 111

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Freedom Call őszi turnéjának lesz budapesti állomása, és hogy a Visions Of Atlantis jön majd velük hozzánk is, most...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS