IRON MAIDEN - Chilében komoly baleset érte az Ed Force One repülőt

A csapat tagjai szerencsére nem tartózkodtak a gépen

2016. március 13. (vasárnap) 08:31

Csúnyán megsérült Chilében az Iron Maident az idei turnéján szállító Boeing 747-es, a baleset vontatás közben történt, az Ed Force One egy repülőgép vontatóval ütközött a Santiago melletti Comodoro Arturo Merino Benítez reptéren.


Az Eddie-vel díszített Boeing 747-est épp tankolni vontatták, amikor a baleset történt. A hírek szerint egy forduló során a gép az őt vontató járműnek ütközött. A repülőgép mindkét bal oldali hajtóműve komolyan megsérült. A repülőgép vontatóban tartózkodó két személy szenvedett sérüléseket, őket kórházba szállították. A baleset idején az Iron Maiden tagjai nem tartózkodtak az Ed Force One fedélzetén.


A banda közleménye szerint a Jumbo két bal oldali hajtóműve olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy várhatóan cserére szorulnak, az viszont biztos, hogy a javítás hosszabb ideig fog tartani, addig a Maiden és a nagyjából 20 tonnás felszerelés egy cseregéppel utazik a turné következő állomásaira.

 Az Iron Maiden az Air Atlanta Icelandic légitársaságtól bérli az Ed Force One gépet. A TF-AAK Boeing 747-428 típusú repülőt 2003-ban gyártották és előzőleg az Air France flottájában teljesített szolgálatot.


A július elsején a soproni Volt Fesztiválon fellépő Iron Maidenhez kapcsolódó hír, hogy az idei Lemezboltok Napja alkalmából egy limitált példányos picture disc maxin kiadják a banda eddigi leghosszabb dalát, a jó 18 perces Empire Of The Clouds című Bruce Dickinson tételt, amely tavalyi dupla album, a The Book Of Souls egyik meghatározó nótája.A maxi különleges borítót is kap, annak az eredeti újságcikknek a replikáját, amely beszámolt az Empire Of Cloud inspirációjaként szolgált R101 katasztrófáról, minden idők legnagyobb léghajó balesetéről.

A single B oldalán Bruce Dickinson részletesen is mesél a dal sztorijáról, megszületéséről.


"Az első világháború után Britannia birtokolta a Föld nagyjából negyedét, ezért keresték a lehetőséget a hosszú távú utazás gyors, kényelmes és egyszerű módjára. A német tapasztalatok alapján állami program indult, hogy építsenek két léghajót: az R-100-as magánberuházók pénzéből valósult meg, Britannia és Észak-Amerika közötti összeköttetésre, az R-101-est a kormány finanszírozta, India és a Távol-Kelet elérésére.

Az R-101-est úgy tervezték, hogy a valaha épült legnagyobb léghajó legyen. Két megállóval képes lett volna eljutni Angliából Indiába. Az egy hétnél is rövidebb utat igazi luxusban tölthette volna el a hatvan utas.

1930. október 4-én 54 ember szállt fel a léghajóra, hogy Indiába utazzon. A felszállás után tettek néhány kört London felett, hogy a nép megcsodálhassa a járművet, majd neki vágtak a csatornának. A léghajó egyenletes 80 kilométer/órás sebességgel haladt, miközben viszonylag erős, 40 kilométer/órás szelük is volt. Az esős ködös idő is ellenük játszott, ez azonban még nem lett volna alapjaiban ok az aggodalomra.

Hajnali kettőkor, amikor egy viharon haladtak keresztül, váratlanul süllyedni kezdtek. A borítás hosszában kettészakadt, majd a vihar a gázzsákokat vadul rángatva a vázhoz csapkodta. Végül az egyik gázzsák felhasadt, és a hidrogén elszökött. A jármű zuhanni kezdett.

A kapitány leállíttatta a motorokat, hogy csillapítsa a becsapódást. Végül mindössze 20 km/h sebességgel csapódtak a földnek, ami nagyjából egy biciklis esésnek felel meg. Azonban a görbülő elemek szikrát vetettek, és a hidrogén az első légzsákban berobbant, másodpercek alatt felgyújtva a többit is.

A balesetben az 54 emberből 47 halt meg. A tragédia a után a kormány leállíttatta a programot. A testvérhajót szétszedték és ócskavasként adták el. Az R-101-es pusztulása a brit léghajózás végét is jelentette."

(Forrás: toochee.reblog.hu/az-r-101-pusztulasa) "A The Book Of Souls album tavalyi sikere után, és különösen a tripla vinyl formátum remek fogadtatását látva, úgy éreztem, hogy egy olyan dalt, mint az Empire Of The Clouds valamilyen formában halhatatlanná kellene tenni - mondja a single kapcsán a Parlophone kiadótól Paul Fletcher. - Nyilván nem lesz belőle rádiós kislemez, úgyhogy a menedzsmenttel folytatott megbeszélést követően úgy döntöttünk, hogy tájékoztató jelleggel emlékezünk meg arról a valóságos tragédiáról, amelynek sztoriját ebben a csodás szerzeményben összefoglalta Bruce Dickinson.

Ahogy a Maidennél ez megszokott, a csomagolást ezúttal is exkluzív módon alakították ki, egy különleges borítóval és a Daily Mirror 1930-as archívumából származó történelmi anyaggal. A végeredmény annyira hihetetlen lett, hogy mind a vinyl gyűjtők, mind a Maiden fanatikusok örömmel fogják beszerezni."IRON MAIDEN - Empire Of The Clouds (rajongói videó, a 2015-ös The Book Of Souls albumról)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CODE ORANGE - Júniusban koncert Budapesten
2019. április 18. (csütörtök) 18:26

Júniusban Budapesten  játszik a hardcore punk / metal vonalas Code Orange, amelynek a 2017 januárjában kiadott Forever lemeze Grammy-jelölést is kapott. Az ötös legutóbbi kiadványa a tavalyi The Hurt Will Go On EP volt, amelynek The Hunt dalába a Slipknot, Stone Sour frontember, Corey Taylor volt a vendég. "Végre újra Budapesten a Code Orange! A 2010-es évek egyik nagy metal/hardcore sikertörténetét író pittsburgi banda - miután a Slipknottal járja körbe Európa stadionjait - az Instantban ad klubkoncertet az A38 Hajó szervezésében június 12-én. Utoljára 2014-ben, még Code Orange Kids néven láthattuk őket a Dürer Kertben: azóta csonkább néven, de annál jobb dalokkal és egyre nagyobbra duzzadó érdeklődéssel övezve működnek tovább...   www.facebook.com/codeorangekids   A koncert Facebook oldala ...Legutóbbi nagylemezük, a 2017-es – Grammy-díjra is jelölt – Forever megjelenésével végleg...

WASTED STRUGGLE - Jön az Agenda Of Fear album, két újabb előzetes szám
WASTED STRUGGLE - Jön az Agenda Of Fear album, két újabb előzetes szám

Agenda Of Fear címmel májusban jön majd ki a hardcore/metal vonalas budapesti Wasted Struggle új lemeze, amelyről már bemutattuk az első előzetes dalt, a klippel kísért címadó tétel,...

SAINT VITUS - Hét év után új album a doom legendától, dalpremier: Useless
SAINT VITUS - Hét év után új album a doom legendától, dalpremier: Useless

Szimplán Saint Vitus címmel jelenik meg május 17-én az amerikai doom legenda Saint Vitus kilencedik albuma, a 2012-es visszatérő album, a Lillie: F-65 folytatása. A 2012-es lemez Scott...

MEMORIAM - Az első dal a júniusi albumról: Shell Shock
MEMORIAM - Az első dal a júniusi albumról: Shell Shock

Requiem For Mankind címmel június 21-én jelenik meg a Martin "Kiddie" Kearns dobos 2015-ös halála miatt leállított brit death metal legenda Bolt Thrower egyfajta folytatásának tekinthető...

RAMMSTEIN - Május közepén új album, már 8 dalból villantottak meg részleteket
RAMMSTEIN - Május közepén új album, már 8 dalból villantottak meg részleteket

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de a május 17-én érkező új stúdióalbumról most már 8 másik dalból is közzétettek rövid ízelítőket. Az új album címe...

INVADER - Dal- és klippremier: Adj Uram!
INVADER - Dal- és klippremier: Adj Uram!

Nemrég egy szöveges videóval kísért új dallal jelentkezett a budapesti Invader, az Amennyit az Isten után pedig itt a klippel kísért második előzetes dal a Valóságelvonó címmel...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS