PIRAMIS - Márciusban Dal ünnepe buli a Club 202-ben

Ha lemaradtá volna januári teltházas koncertről

2016. március 4. (péntek) 10:47

A Piramis március 12-én a Club 202-ben játszik, és a koncert sajtóanyaga szerint 2016-ban nem is lesz több budapesti fellépés.


"Ez lesz az utolsó Piramis buli!

Persze nem kell megijedni, hiszen szerencsére csupán arról van szó, hogy ebben az évben - úgy tűnik - a fővárosban nem lép fel többet a legendás együttes. Az utolsó budapesti koncertet viszont nemcsak ezért ajánlja a csapat, hanem azért is, mert az estének van egy különleges apropója, az ún. 'Dal ünnepe', melyre ezt a napot jelölte ki a zenekar.

Semmi másról nincs azonban szó, mint a zene élvezetéről, hiszen a Piramis tagjai - Závodi Janó, Gallai Péter, Köves Miklós, az énekes Csoki, és persze a basszer Vörös Gábor - töretlen hittel és odaadással vetik bele magukat a 2016-os szezonba is.

Legyen ez a buli tehát ennek az energikus folytatásnak és a következő vidéki buliknak a méltó nyitánya. Ráadásul a március 12-i esemény kitűnő alkalom azoknak is - egy éneklős, táncolós, nosztalgikus estére -, akik a januári telt házas Barba Negra koncertről lemaradtak.


A hangulatot Fekete Jenő és a Stoned nevű Rolling Stones dalokat játszó formáció melegíti majd. Találkozzunk tehát a Club 202-ben újra, egy két órányi slágeráradatra!"


www.facebook.com/piramiszenekarPIRAMIS - A Dal ünnepe
2016. március 12.
Budapest, Club 202Az ekultura.hu oldal nemrég készített interjút a Piramis és az Omen basszusgitárosával , Vörös Gáborral.Hogyan kerültél be a Piramisba?

"Ez úgy kezdődött, hogy 2005-ben kaptam egy hívást, hogy Csokival (Nemcsók János énekes) együtt alakulóban van egy Piramis dalokat játszó zenekar, és hogy csatlakoznék-e. Egy nap gondolkodási időt kaptam, de már aznap válaszoltam is, hogy természetesen vállalom. Ha Csoki énekel Piramis dalokat, az már jó… Mindig úgy éreztem, hogy ezek a számok nagyon jól passzolnak a hangfekvéséhez, és örültem neki, hogy elhatározták egy ilyen formáció megalakítását."Ez volt a Piramix, ugye?

"Igen, ami úgy 2008-2009-ig létezett. Először Závodi Janó csatlakozott a produkcióhoz, mint sztárvendég, aztán annyira megtetszett neki, amit csinálunk, hogy velünk tartott máskor is. Egyre többször jött és egyre hosszabban játszott velünk a bulikon, majd jött egy konfliktus, tagcsere, és úgy alakult, hogy Janó lett az állandó gitáros, viszont akkor már csatlakozott Gallai Péter (billentyűs hangszerek, ének) is.

Ebben a felállásban nagyjából egy egész nyári szezont végigjátszottunk, aztán Janó és Peti szólt, hogy Pinyó is szívesen csatlakozna hozzánk, s mivel épp akkoriban volt esedékes egy dobos csere, ő is beszállt. De így már nem Piramix néven folytattuk, hanem úgy gondoltuk, hogy legyen a zenekar Piramis. De azért ez mégsem teljesen ugyanaz a banda, úgyhogy az utolsó lemez címe után végül Piramis Pluszként álltunk a továbbiakban színpadra. Ez így ment két éven át, majd 2011-től elhagytuk a Pluszt, és a jelenlegi felállásban, Piramisként játsszunk."


PIRAMIS - A márciusi koncert beharangozója

 Nagy vihart kavart ez a névválasztás amiatt, hogy két eredeti tag, köztük a névadó Som Lajos sem szerepel a zenekarban. Hogy kezeltétek az ebből adódó feszültséget?

"Ez nem teljesen fedi a valóságot, mivel a Piramis zenekart Som Lajos közösen alapította Köves Miklóssal, illetőleg a név nincs levédetve. A névadást illetően Lajos ragaszkodik a saját véleményéhez, ő így emlékszik, de a lényeg az, hogy itt három eredeti tag játszik, a név meg nincs levédetve. Erre nincs is mód, utánajártunk.

Itthon és külföldön is több olyan zenekar működik, amelyekben egy vagy akár egyetlen eredeti tag sem szerepel már, mégis ugyanazon a néven lépnek fel. Mindenesetre a közönség elfogadta ezt a felállást, és ez a lényeg."Te hogy látod, melyek a legfontosabb jellemzői a régi és jelenlegi zeneiparnak és színtérnek, amelyekkel fontos foglalkozni? Miben lenne érdemes változtatni a jelenlegi állapotokon? A rockrajongók hogyan viszonyultak ehhez az egészhez régebben, és miképpen állnak hozzá ma?

"Ez egy eléggé összetett kérdés. Ma is sokat számít, ha egy zenekarnak van lemeze, de akkoriban ennek különösen nagy súlya volt. Egyet jelentett azzal, hogy a banda befutott – sikerre van ítélve, aki lemezszerződéshez jutott. Nem volt másolás, CD, internet, mindenki csak úgy tudott hozzájutni a felvételekhez, hogy megvette a lemezt.

A koncertszervezés is másként zajlott, még nem voltak fesztiválok, a kommunista rendszer idején egy országos koncertszervező iroda biztosította a leszerződött zenekarok fellépéseit. Aki bekerült ebbe a pikszisbe, annak garantált volt a siker és a népszerűség. A szórakozási szokások és lehetőségek teljesen mások voltak, sokkal többen jártak koncertre, és ez egyfajta lázadás is volt a rendszer ellen.

Mindez a 80-as években kezdett fellazulni, ezzel egy időben a kommunikációs eszközök is megváltoztak a világban, a lemez jelentősége csökkent, egyre több módja volt a kiadványok beszerzésének, megnőtt a kiadók száma, jött a CD, a kazettamásolás, ami visszaszorította a lemezpiacot. Ma pedig már jóformán nincs is értelme lemezt csinálni, célravezetőbb a klipkészítés.

Az viszont nem változott, hogy jó dalokat kell írni, és azokat valamilyen formában eljuttatni az emberekhez. Régen sokkal nehezebben működött ez, csak a lemezek megvásárlása révén vagy a koncerteken volt erre lehetőség. Ma, ha egy dal jó, könnyebben eléri a közönséget, a Youtube-on vagy a rádión keresztül. Sőt például a Wellhello és a Halott Pénz kvázi Youtube-os, Facebookos együttes, nincs rendes weboldaluk, lemezük, a saját csatornájukon keresztül tettek szert rövid idő alatt óriási népszerűségre, amit tetéz, hogy a kereskedelmi rádiók is játsszák őket."


Eléggé messzire vezet, hogy utóbbiak mennyire illeszthetőek bele a rock mozgalomba, viszont a Piramishoz visszatérve, milyen helyzetben van jelenleg a csapat az előbb felvázolt körülmények fényében, és milyen lehetőségei vannak?

"Lehetőség mindig van, mindenki számára. Szerintem rá tudnánk venni magunkat a dalírásra, ha valaki el tudná hitetni velünk, hogy az új szerzeményünket játszanák a rádiók. Ettől félek, ahogy a többiek is: kinek írjunk dalt, ki fogja meghallgatni, hogy jut el a közönséghez? Ezek számunkra olyan kérdések, amelyekre nehéz válaszolni. Én hiszek abban, hogy ha odaállnék a rádiók elé, hogy 'tessék, itt egy új Piramis dal, 35 év után', biztosan lejátszanák – legalább egyszer."


A Vörös Gáborral készült teljes interjút (szerző: Gáti Viktor) ide kattintva olvashatod el.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula
2019. június 16. (vasárnap) 10:35

Venenum címmel szeptember 13-án lát napvilágot a dán death metal gépezet Baest második albuma, a 2018-as Danse Macabre lemez folytatása, amelyről máris itt a klippel kísért első előzetes dal, a Gula. A videót Karmacat készítette. "A Gula dallal igyekeztünk kidomborítani a súlyosabb oldalunkat, megmutatva a Baest hangzását. Egy nyers, egyszerű, mégis őrlős nóta lett belőle, amiben hangsúlyosan ott van a Baest lényege: dallam és groove - káosszal keverve."   www.facebook.com/baestband   BAEST - Gula (a 2019-es Venenum albumhoz)  

INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak
INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak

Június 18-án, azaz kedden a szegedi JATE-klubban játszik a death/grind/deathcore vonalas brit Ingested, amelynek pénteken kiadott új EP-jét azonnal végig is hallgathatod. A buli vendége a...

THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert
THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert

Nothing But Wild címmel augusztus 2-án lát napvilágot a német hard rock új vonalát képviselő The New Roses negyedik albuma, amelyről máris itt az az első dal, a Down By The River. Jó...

BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie
BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie

The Summoning címmel jelenik meg június 26-án a doomos, gótos pszichedelikus hard rockot, ősmetalt horror és okkult témákkal kísérő észak-karolinai Bloody Hammers új stúdióalbuma,...

HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite

Satellite címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS