PIRAMIS - Márciusban Dal ünnepe buli a Club 202-ben

Ha lemaradtá volna januári teltházas koncertről

2016. március 4. (péntek) 10:47

A Piramis március 12-én a Club 202-ben játszik, és a koncert sajtóanyaga szerint 2016-ban nem is lesz több budapesti fellépés.


"Ez lesz az utolsó Piramis buli!

Persze nem kell megijedni, hiszen szerencsére csupán arról van szó, hogy ebben az évben - úgy tűnik - a fővárosban nem lép fel többet a legendás együttes. Az utolsó budapesti koncertet viszont nemcsak ezért ajánlja a csapat, hanem azért is, mert az estének van egy különleges apropója, az ún. 'Dal ünnepe', melyre ezt a napot jelölte ki a zenekar.

Semmi másról nincs azonban szó, mint a zene élvezetéről, hiszen a Piramis tagjai - Závodi Janó, Gallai Péter, Köves Miklós, az énekes Csoki, és persze a basszer Vörös Gábor - töretlen hittel és odaadással vetik bele magukat a 2016-os szezonba is.

Legyen ez a buli tehát ennek az energikus folytatásnak és a következő vidéki buliknak a méltó nyitánya. Ráadásul a március 12-i esemény kitűnő alkalom azoknak is - egy éneklős, táncolós, nosztalgikus estére -, akik a januári telt házas Barba Negra koncertről lemaradtak.


A hangulatot Fekete Jenő és a Stoned nevű Rolling Stones dalokat játszó formáció melegíti majd. Találkozzunk tehát a Club 202-ben újra, egy két órányi slágeráradatra!"


www.facebook.com/piramiszenekarPIRAMIS - A Dal ünnepe
2016. március 12.
Budapest, Club 202Az ekultura.hu oldal nemrég készített interjút a Piramis és az Omen basszusgitárosával , Vörös Gáborral.Hogyan kerültél be a Piramisba?

"Ez úgy kezdődött, hogy 2005-ben kaptam egy hívást, hogy Csokival (Nemcsók János énekes) együtt alakulóban van egy Piramis dalokat játszó zenekar, és hogy csatlakoznék-e. Egy nap gondolkodási időt kaptam, de már aznap válaszoltam is, hogy természetesen vállalom. Ha Csoki énekel Piramis dalokat, az már jó… Mindig úgy éreztem, hogy ezek a számok nagyon jól passzolnak a hangfekvéséhez, és örültem neki, hogy elhatározták egy ilyen formáció megalakítását."Ez volt a Piramix, ugye?

"Igen, ami úgy 2008-2009-ig létezett. Először Závodi Janó csatlakozott a produkcióhoz, mint sztárvendég, aztán annyira megtetszett neki, amit csinálunk, hogy velünk tartott máskor is. Egyre többször jött és egyre hosszabban játszott velünk a bulikon, majd jött egy konfliktus, tagcsere, és úgy alakult, hogy Janó lett az állandó gitáros, viszont akkor már csatlakozott Gallai Péter (billentyűs hangszerek, ének) is.

Ebben a felállásban nagyjából egy egész nyári szezont végigjátszottunk, aztán Janó és Peti szólt, hogy Pinyó is szívesen csatlakozna hozzánk, s mivel épp akkoriban volt esedékes egy dobos csere, ő is beszállt. De így már nem Piramix néven folytattuk, hanem úgy gondoltuk, hogy legyen a zenekar Piramis. De azért ez mégsem teljesen ugyanaz a banda, úgyhogy az utolsó lemez címe után végül Piramis Pluszként álltunk a továbbiakban színpadra. Ez így ment két éven át, majd 2011-től elhagytuk a Pluszt, és a jelenlegi felállásban, Piramisként játsszunk."


PIRAMIS - A márciusi koncert beharangozója

 Nagy vihart kavart ez a névválasztás amiatt, hogy két eredeti tag, köztük a névadó Som Lajos sem szerepel a zenekarban. Hogy kezeltétek az ebből adódó feszültséget?

"Ez nem teljesen fedi a valóságot, mivel a Piramis zenekart Som Lajos közösen alapította Köves Miklóssal, illetőleg a név nincs levédetve. A névadást illetően Lajos ragaszkodik a saját véleményéhez, ő így emlékszik, de a lényeg az, hogy itt három eredeti tag játszik, a név meg nincs levédetve. Erre nincs is mód, utánajártunk.

Itthon és külföldön is több olyan zenekar működik, amelyekben egy vagy akár egyetlen eredeti tag sem szerepel már, mégis ugyanazon a néven lépnek fel. Mindenesetre a közönség elfogadta ezt a felállást, és ez a lényeg."Te hogy látod, melyek a legfontosabb jellemzői a régi és jelenlegi zeneiparnak és színtérnek, amelyekkel fontos foglalkozni? Miben lenne érdemes változtatni a jelenlegi állapotokon? A rockrajongók hogyan viszonyultak ehhez az egészhez régebben, és miképpen állnak hozzá ma?

"Ez egy eléggé összetett kérdés. Ma is sokat számít, ha egy zenekarnak van lemeze, de akkoriban ennek különösen nagy súlya volt. Egyet jelentett azzal, hogy a banda befutott – sikerre van ítélve, aki lemezszerződéshez jutott. Nem volt másolás, CD, internet, mindenki csak úgy tudott hozzájutni a felvételekhez, hogy megvette a lemezt.

A koncertszervezés is másként zajlott, még nem voltak fesztiválok, a kommunista rendszer idején egy országos koncertszervező iroda biztosította a leszerződött zenekarok fellépéseit. Aki bekerült ebbe a pikszisbe, annak garantált volt a siker és a népszerűség. A szórakozási szokások és lehetőségek teljesen mások voltak, sokkal többen jártak koncertre, és ez egyfajta lázadás is volt a rendszer ellen.

Mindez a 80-as években kezdett fellazulni, ezzel egy időben a kommunikációs eszközök is megváltoztak a világban, a lemez jelentősége csökkent, egyre több módja volt a kiadványok beszerzésének, megnőtt a kiadók száma, jött a CD, a kazettamásolás, ami visszaszorította a lemezpiacot. Ma pedig már jóformán nincs is értelme lemezt csinálni, célravezetőbb a klipkészítés.

Az viszont nem változott, hogy jó dalokat kell írni, és azokat valamilyen formában eljuttatni az emberekhez. Régen sokkal nehezebben működött ez, csak a lemezek megvásárlása révén vagy a koncerteken volt erre lehetőség. Ma, ha egy dal jó, könnyebben eléri a közönséget, a Youtube-on vagy a rádión keresztül. Sőt például a Wellhello és a Halott Pénz kvázi Youtube-os, Facebookos együttes, nincs rendes weboldaluk, lemezük, a saját csatornájukon keresztül tettek szert rövid idő alatt óriási népszerűségre, amit tetéz, hogy a kereskedelmi rádiók is játsszák őket."


Eléggé messzire vezet, hogy utóbbiak mennyire illeszthetőek bele a rock mozgalomba, viszont a Piramishoz visszatérve, milyen helyzetben van jelenleg a csapat az előbb felvázolt körülmények fényében, és milyen lehetőségei vannak?

"Lehetőség mindig van, mindenki számára. Szerintem rá tudnánk venni magunkat a dalírásra, ha valaki el tudná hitetni velünk, hogy az új szerzeményünket játszanák a rádiók. Ettől félek, ahogy a többiek is: kinek írjunk dalt, ki fogja meghallgatni, hogy jut el a közönséghez? Ezek számunkra olyan kérdések, amelyekre nehéz válaszolni. Én hiszek abban, hogy ha odaállnék a rádiók elé, hogy 'tessék, itt egy új Piramis dal, 35 év után', biztosan lejátszanák – legalább egyszer."


A Vörös Gáborral készült teljes interjút (szerző: Gáti Viktor) ide kattintva olvashatod el.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS