LÁNGOLÓ GITÁROK - "Szerintem a provokáció sosem cél"

Idén új albummal jelentkezik a Kill With Hate

2016. március 2. (szerda) 08:37

A Kill With Hate és a Sear Bliss gitárosával, a Lángoló Gitárok blog egyik szerkesztőjével, Kovács Attilával (Nihil_ak ) készített interjút Hammeres kollégánk, Szénégető Richárd a ricsandgreen.hu blogjára - zenéről, újságírásról.
(Fotó: Légner Zoltán)


Kovács Attila gitáros annak idején még az 1996 legvégén megalakult agyas/prog metalos miskolci Varso soraiban kezdte a szisztematikus zajongást, majd beszállt a Watch My Dyingba, de mellette a Nervekiller tagja is volt. A WMD-ben töltött évek után a Nihil_ak néven is ismert fűrészmester a Sear Blissben kötött ki, majd nem sokkal ezután Vörös András hívására a Superbuttba is beszállt, de 2013 végén annak a bandának "egy kicsit vége lett".


"Régóta terveztem egy interjúsorozatot, amelyben zenei újságírókkal beszélgetek, vagy ahogy egy cimborám mondta, szakmázgatok. Kovács Attila a Lángoló Gitárok egyik szerkesztője. Mivel belőlem a Lángolón és egy másik, megnevezni nem kívánt oldalon kívül semelyik sem váltott ki annyi és olyan erős indulatot, evidensnek tűnt, hogy az akkor még csak tervezett interjúsorozatomat az egyik Lángolóssal kezdjem. Attila az az ember, akivel mindig szívesen megyek bele egy-egy véleménycserébe, hiszen bár sok dolgot látunk hasonlóan, mégis kellőképpen sokban különbözünk ahhoz, hogy egy beszélgetés igazán érdekes legyen.

Ez az interjú is inkább egy naplózott beszélgetésre hajaz, de éppen ettől mondom azt a végeredményre, hogy ez igen, éppen ilyet szerettem volna. Újságírás, zene, Five Finger Death Punch, Kispál és a Borz, meg ami csak kell. Olvassátok!Miért dönt úgy az ember fia, aki ráadásul zenész is, hogy zenei újságíró lesz?

"Nem volt ez döntés, igazából csak belenőttem az egészbe. A Lángoló Gitárokhoz eredetileg értékesítési menedzserként kerültem, és néha írtam egy-egy lemezkritikát kedvtelésből, meg pár évvel azelőtt csináltam még egy-két interjút, beszámolót a Rockinformnak, a Shock!-nak, de nem volt ez tervezett dolog."


És annyira megtetszett, hogy benne maradtál?


"Igen, később megtetszett a dolog, és most már elég sokat írok, meg néha, amikor Gábor (Dankó Gábor, főszerkesztő) nem ér rá, a napi hírekkel is foglalkozom. Ez mindig jó alkalom arra, hogy telerakjam az oldalt olyan zenekarokkal, mint az Entombed. Számomra az egész lángolós sztori úgy kezdődött, hogy Andrásék hívtak gitározni a Superbuttba.

Akkor a Jazzy rádiónál dolgoztam értékesítőként, és épp arról volt szó, hogy lenyomnánk egy komplett Európa-turnét az In Flames előzenekaraként, ahová viszont a Jazzytől nem nagyon akartak elengedni, mert vagy másfél hónapnyi távollétről volt szó, és az nyilván pont annyi kiesés lett volna a munkából. Ezt elmondtam Andrásnak is, aki feldobta, hogy épp keresnek embert erre a posztra a Lángolóhoz. Innen indult a közös történetünk, ami végül is odáig vezetett, hogy most már szerzőként is közreműködöm."


Azért zeneileg Te is elég széles skálán mozogsz szerintem. Nem viszi más ezt a death metalos vonalat a Lángolónál?


"Az Entombed csak példa volt. Az általánosságban elmondható a Lángolóról, hogy nincs egy-egy stílusra dedikált ember, aki kimondottan death, black, vagy épp white metal zenekarokról ír. Igazából, és ezt szerintem a többiek nevében is mondhatom, mindenki igyekszik olyanokkal foglalkozni, akik valamiért megmozgatják a fantáziáját, de persze ez elég tágan értelmezhető halmaz, mint ahogy az is, hogy valaki milyen okból érdekes valaki számára."


Az mondjuk tény, hogy a nevetekkel ellentétben nálatok szinte minden van. Van olyan, amire kategorikusan nemet mondtok, vagy amiről amolyan csakazértis jelleggel írtok?

"Szerintem nincs ilyen. A Lángoló már az induláskor sem volt egy szigorúan stílusok, műfajok mentén haladó orgánum. Nem is lehetett volna, hiszen az Index zeneblogjaként nyilván az volt a cél, hogy széles közönséget szólítsunk meg. Másrészt mi személyesen sem csak egy stílusra vagyunk vevők, Gábor is ugyanúgy ír black metalról, mint Kanye Westről, ha már itt tartunk."


A néha már-már eltúlzottan negatív kritikák valahol kicsit provokációk is?


"Mi számít eltúlzottan negatív kritikának?"


Amikor egy-egy írásban szerintem túlságosan sok a degradáló jelző. Ezért én egy időben nem is olvastalak titeket. De ezt te is tudod...

"Szerintem a provokáció sosem cél. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kritika, bárki is írja, csak egy másik ember véleménye. Az, hogy a Lángolóra jellemző egyfajta ironikus, kicsit csipkelődős hangvétel, az udvariaskodás meg nem annyira, megint egy olyan dolog, ami nem mindenkinek jön be, de hát ez van. Személy szerint sem értek egyet azzal, hogy csak arról kell írni, amiről jó a véleményünk, és amiben negatív dolgot is látunk adott esetben, azzal meg inkább ne foglalkozzunk.

Az is egy hibás beidegződés, hogy bizonyos olvasók dicshimnuszokat várnak arról, akit ők szeretnek. Hát bocs, ha ez épp nem az XY zenekar rajongói oldala! Egyébként a degradáló jelzőket felhánytorgatóknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy ők milyen szavakkal fogalmazzák meg a véleményüket egy produkcióról, ami nekik nem tetszik. Ha valaki azt mondja, hogy annál sosem fogalmazott meg erősebb kritikát, mint hogy 'ez nem az én zeném, de más biztosan szereti valamiért', szerintem nem teljesen őszinte, vagy annyira széplélek, hogy kardvirággal jár párbajozni."


Kikerülhetetlen kérdés: Saját zenei fronton mi újság? A Kill With Hate éppen új lemezt készít. Hogy állnak a felvételek?


"Krisztiánéknak írtam pár számot a hamarosan aktuális új lemezre, s azt hiszem, a napokban születik egy újabb is. Minden szépen alakul a maga útján, de határidőket, meg dátumokat tőlem ne kérdezz, ahogy a Sear Bliss esetében sem. Egyébként meg nyugi van, jó ideje nem feszülök olyan dolgokon, amiken nem feltétlenül kell."


A Sear Blissnél mi újság?


"Lesz most néhány koncert, vannak tervek bőségesen, majd meglátjuk, mi sül ki belőlük. De mondom, ez is véletlenül alakult így. Hívtak, mentem, nincs megfejtés. Elég mókás, hogy nemrég még abba akartam hagyni a zenélést, aztán tavaly nyárra rögtön két zenekarban találtam magam."

A teljes interjúhoz
kattints ide!KILL WITH HATE - Fuck Humans (Rockmaraton 2015)
KILL WITH HATE - Grief EP (2015)

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Újra felvették az első lemezüket, premier: Das alte Feuer
2019. április 19. (péntek) 11:56

Újra feljátszotta az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumát a pagan, death, black metalos német Varg. A Wolfszeit lemez új verziója a Wolfszeit II címet kapta, június 7-én lát majd napvilágot, és most már azt is meghallgathatod, hogy milyen lett a Das alte Feuer daluk friss verziója. Készül persze egy vadonatúj Varg album is, előbb azonban jelezni akarták, hogy visszatérnek a zenei gyökereikhez. Októbertől a Varg és az Ektomorf együtt turnézik majd Németországban.   www.facebook.com/VargOfficial     VARG - Das alte Feuer (szöveges videó a 2019-es Wolfszeit II albumhoz)  

CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze
CELLAR DARLING - Animációs klippel egy új dal az ex-Eluveitie zenészektől: Freeze

The Spell címmel nemrég jelent meg a második albuma annak a Cellar Darling névre hallgató progos folk rock csapatnak, amelyben a svájci Eluveitie-ből 2016-ban kivált Anna Murphy...

RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz
RAMMSTEIN - Borító és dallista a májusi albumhoz

A Rammstein klipes dalát, a Deutschlandot nyilván ismered, de most már a május 17-én érkező új stúdióalbum borítójával és a komplett dallistával is lehet ismerkedni. A hetedik...

ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch
ACCEPT - Egy vadonatúj dal: Life's A Bitch

Egy Life's A Bitch című vadonatúj és máris meghallgatható dallal jelentkezett a német-amerikai metal legenda Accept. Az új nótát kislemezen is kiadták, a B oldalán a Restless And Wild...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: Divine Serenity

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét
VÁMOS ZSOLT - Jubileumi koncert, számos vendéggel: 50 év Lélekjelenlét

Vámos Zsolt idén áprilisban tölti be az 50. életévét, valamint 30. éve, hogy koncerteken és lemezeken is egyaránt találkozhatunk gitárjátékával, szerzeményeivel. A kerek...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS