OSSIAN - Interjú Paksi Endrével a készülő albumról

11 új dal lesz az áprilisra várható Fényárban és félhomályban albumon

2016. január 31. (vasárnap) 06:40 | utoljára módosítva: 2017. január 18. (szerda) 14:53

2016-ban kereken 30 éves lesz az Ossian, és az évfordulót egy új albummal fogják megünnepelni. A stúdiómunkálatok már javában zajlanak Varga Zoltánnal, a lemez pedig áprilisra várható, Fényárban és félhomályban címmel.


Ladányi Zsolt, a MaxiRádió Gyöngyös FM 92.4 MHz (RockFactor, Rock 1 Óra) műsorvezetője, nemrég interjút készített Paksi Endrével, és a Rock 1 Óra adásában elhangzott beszélgetés leiratát máris elolvashatod.www.facebook.com/OssianOfficial


www.facebook.com/rockfactorhungaryHelló Endre! Köszöntelek ismét a MaxiRádió hallgatói nevében is. A Fényárban és félhomályban című új korong munkálatairól kérdeznélek...

"Szervusz! Nagyon sok szeretettel köszöntök én is mindenkit, téged és a hallgatókat is. Most kezdtünk a héten dolgozni! Elméletileg úgy volt, hogy hétfőn, de aztán különböző elfoglaltságok miatt mégis kedden indult a munka. Azt kell mondjam, hogy szépen haladunk! A gitárok rögzülnek, a ritmusgitárok, most éppen a tiszta gitárokkal foglalkozunk! Rettenetesen optimisták vagyunk, mert alapvetően nagyon komoly demót is készítettünk a dalokhoz.

Ricsivel már fél éve ezzel a tizenegy dallal foglalkozunk, többször átírtuk őket, küldözgetjük egymásnak az ötleteket, de most Varga Zoli, a hangmérnök is beszállt a közös munkába, és ugye itt halljuk igazán nagyon jó minőségben az ötleteket, úgyhogy még a várakozásainkat is úgy tűnik, felülmúlja az anyag."A cím meglehetősen nagy szakadékok között lavírozik a számomra, legalábbis ezt sugallja a Fényárban és félhomályban. Ez jellemzi a dalokat is, amik a korongra kerülnek?

"Látod ez egy jó kérdés! Szerintem nem. Ez egy nagyon pozitív, energikus lemez, mert nagyon optimisták vagyunk. Ez inkább Magyarországon a rockzene helyzetére utal. Ez egy kiragadott sor, tehát ilyen című dal nem lesz a lemezen, viszont lesz egy igazi, jó értelemben vett retró dal, a Maximális Rock, ami abszolút arról szól, hogy mit jelent nekünk, mit jelent nekem a rockzene és abban volt ez a sor, hogy 'fényárban és félhomályban'.

Én úgy gondolom, hogy a magyar rockzene helyzetét ez tökéletesen lefedi és ez alatt én azt értem, hogy egyfelől a magyar rockzenének, és úgy gondolom, az Ossian zenekarnak is nagyon-nagyon sok szimpatizánsa van, sokan szeretik és mégis. Tehát ez egy egyfajta fényárt jelent egy pozitív dolgot, viszont a média - tisztelet a kevés kivételnek - egész egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, nem játszzák még a lassú számokat sem és nem csak nekünk a 30 éves Ossiannak, de például akár a 40 esztendős zenekaroknak is és még sorolhatnám. Ez egy picit azért felháborító!

És az is felháborító, hogy úgy kezelik ezt a műfajt, hogy egyfelől nem engedik, hogy az emberek meghallgassák, tehát a széles rétegek elé nem engedik ezeket a dalokat, másfelől ha szóba kerül, gondolom te is tapasztaltad, hogy egy ilyen gunyoros, lesajnáló, hogy az ilyen marginális, deviáns emberek a zenészek is és a közönsége is, szóval elég furcsa a helyzet ebből a szempontból a zenének."Én minden bizonnyal eleget fogok tenni, én játszom természetesen az Ossian dalokat. Részemről teljes mértékig kimerítem az ellentétét az előbb elmondottaknak.
Endre! A lemezre felkerülő dalok címeit a megjelenés előtt közzé teszitek? Lehet már tudni, hogy mire számítsunk?


"Még egy kis időt kérek szépen, hogy felelőtlenül ne mondjak semmit addig, ameddig - ez egyfajta babona is -, amíg nincsenek felénekelve a dalok, mert elképzelhető, hogy a legutolsó pillanatban is történhet valami változtatás. Jön egy jobb ötlet vagy bármi, úgyhogy még két-három hét türelmet kérünk, de utána természetesen már a Facebook oldalunkon és a honlapunkon fogunk szellőztetni dalcímeket is."Lesz a lemezen olyan szám, ami szokatlan lehet az eddig megjelent dalaitokhoz képest?


"Erre azt mondanám, hogy igen is meg nem is. Tipikusan Ossian dalok lesznek, de én úgy gondolom, és ezt úgy látjuk Ricsivel együtt, hogy a Tűz jegyében albummal elkezdtünk egyfajta utat járni, amivel azt próbáljuk, hogy a klasszikus Ossian-hangzást, a klasszikus Ossian színeket egy kicsit próbáljuk dúsítani, egy picit tágítani ezzel a tavalyi Lélekerő albummal is, és ez az út folytatódik tovább.

Igyekszünk hangszerelésben, hangulatokban újdonságokat, frissességeket csempészni, a lehető legjobb hangzású albumot elkészíteni, de azért attól függetlenül ez egy ízig-vérig Ossian album lesz."Áprilisban fog megjelenni ez az album úgy tudom, de március 5-én már kezditek a koncertezést Sopronban. Ott már hallható lesz a vadonatúj lemezről egy-egy dal?

"Igen! Mindenképpen akarunk egy-két dalt játszani már akkor is."
 OSSIAN - Ahányszor látlak (a 2015-ös Lélekerő albumhoz)Endre! Avass be egy kicsit minket abba, hogy hogy veszitek fel a dalaitokat? Miként kezdtek neki? Milyen sorrendben rögzítitek a sávokat, és hogy pontosan mi is az a mankósáv?

(nevet) "Igen, ez így érdekes volt, mert nagyon aranyos kommentek jöttek. Például azt írta az egyik barátunk, hogy ő eddig nem is nagyon foglalkozott ezzel és az emberek többsége nem is nagyon foglalkozik a stúdiós dolgokkal, és ez érthető is, mert igazából mindenki a végeredményre kíváncsi. De hogy így elkezdtünk mesélgetni a Facebookon, kíváncsivá tette őt is és őket is.

Sokan azt hiszik, hogy a stúdiófelvétel olyan, hogy bemegyünk és akkor a dobos beszámol egy, kettő, három, négy, és mint egy koncerten lejátsszuk a 10 számot vagy 11-et, utána esetleg a keveréssel egy-két órát eltöltünk, és akkor mindenki megy haza. De nem, ez ennél sokkal aprólékosabb munka.

És azt kell, hogy mondjam, hogy itt Magyarországon a különböző szempontok és viszonyok alapján mi még egész kevés időt töltünk a felvételekkel, hiszen a klasszikus Metallica fekete lemeze az több mint egy, vagy másfél évig készült. Tehát ez nagyon aprólékos munka, nagyon oda kell figyelni! Én is most jöttem haza a stúdióból, de én olyan nagyon nem csináltam semmit csak figyeltem és így is olyan vagyok, mintha a bányából jöttem volna..."Melyik sávot rögzítitek először?

"Régebben mindig a dobot, de most kitaláltuk, hogy sokkal jobb lenne, hogy ha Gergő már egy komplett zenei alapot hall. Ezért írtunk egy komplett dobprogramot és akkor így Ricsinek is könnyebb, neki sem unalmas, a taktjelre gitározni. Nem egy felemelő dolog, amikor nem hallod a teljes zenekart, amikor semmit nem hallasz, csak az megy a füledbe, hogy 'tak-tak-tak', így ezt a feelinget is, a hangulatot, az érzést is megnehezíti. Úgyhogy ez sokkal könnyebb. Mi most a gitárokat rögzítjük előbb."


Így akkor el is árultad, hogy mi is az a mankósáv.

"Igen, ez egy olyan szerkesztett sáv, dobsáv, ami nem fog a végleges felvételre felkerülni, csak segítséget nyújt a felvételekben."


Még egy kérdés! 2016-ban az Ossian ellátogat Gyöngyösre vagy környékére?

"Nagyon szeretnénk! Egyelőre még nem kaptunk felkérést, de rajta vagyunk, hogy a lehető legtöbb helyre eljussunk.


Endre! Köszönöm, hogy mindezt megosztottad a MaxiRádió Rock 1 Óra hallgatóival és további jó munkát kívánok a lemezfelvételhez és a 30 éves Jubileumi ünnepetekhez is, mivel 30 éves az Ossian zenekar 2016-ban, ehhez is sok sikert kívánok nektek a koncertekhez. Szervusz!


"Nagyon szépen köszönöm. Szervusz!"


OSSIAN - A Barát (a 2015-ös Lélekerő albumhoz)


 


 A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS