GRAVE - Interjú Ola Lindgrennel

Milán Péter faggatta ki a Grave főnökét

2016. január 31. (vasárnap) 07:15

Az Ola Lindgren vezette svéd death metal intézmény Grave nemrég adta ki a tizenegyedik nagylemezét Out Of Respect For The Dead címmel, és november végén be is mutatták nálunk a friss anyagot a KVLT-ban. Az alábbiakban Milán Péter interjúját olvashatod el a Grave főnökével, Ola Lindgren alapító gitáros/énekessel.

 2013-ban ünnepelte 25. évfordulóját a Grave. Milyen érzés számodra, hogy a Grave szinte az egyetlen túlélője az első svéd death metal „robbanásnak”?


"Igazán különös érzés, hogy a Grave egy ilyen hosszú ideje működő, lemezeket készítő és turnézó zenekar. Sokkal kevesebbnek tűnik az eltelt idő, de nagyon örülök, hogy még mindig csináljuk, hiszen mindig is ezzel akartam foglalkozni."Annak idején, amikor a Grave alakult, milyen hatásokra kezdtél ez zenélni?

"Ami az inspirációkat illeti, a korai thrash színtér volt ránk hatással, de aztán egyre inkább a death metal felé kezdtünk fordulni, s sok zenekarnak akkortájt jelent meg lemeze. A kedvenc zenekaraim ugyanazok, amelyek most is: Autopsy, Celtic Frost, Slayer, Death, Pestilence, Kreator, Voivod és a hasonlók."Az Out Of Respect The Dead hosszú ideje az egyik legjobb Grave album. A riffek fogósabbak, a dalok jobbak, a hangzás is erőteljesebb. Lehet, hogy nem volt számottevő változás a dalszerzés tekintetében, mégis adott a kérdés: hogyan dolgoztatok a dalokon ezúttal?

"Valójában közös munka zajlott, és ez már az Endless Procession Of Souls album óta így zajlik, így a Morbid Ascent EP-n is ez volt a helyzet. Az a tény, hogy a megfelelő emberek vannak a zenekarban, akik ötletekkel, riffekkel is hozzájárulnak a zenéhez, mindez érdekesebbé teszi a végeredményt és a nyomást is leveszi rólam, mivel jelen felállást megelőzően én voltam a Grave fő dalszerzője."A Grave az új lemezzel erősebbnek tűnik, mint valaha. Honnan merítettetek inspirációt?

"Mindnyájunknak sok ötlete volt, és ezekből állítottuk össze a nótákat. Nagyon könnyen ment minden, nagyjából 4-5 hét alatt az egész albumot megírtuk."Ola, már nem a 20-as éveidben jársz, de a hangod igen jó formában van. Van valamilyen különleges technikád?


"Köszönöm! Nincs semmilyen trükköm és leckéket sem veszek a hangom formában tartásához, lehet, hogy bizonyos dolgok csak egyre jobbak lesznek az idő múlásával..."Az új album a Grotesque Glory-val záródik, egy olyan hosszú, epikus tétellel, amit a Grave eddig még nem nagyon írt. Egy ultra-súlyos dalról van szó erős Celtic Frost hatásokkal. Mit szólsz Tom Warrior jelenlegi zenekarához, a Triptykonhoz?

"Igen, ezt a dalt nagyon is a Celtic Frost inspirálta, vagy még inkább a Triptykon, amely szintén egy fantasztikus zenekar. A dalcím a klasszikus Circle Of The Tyrants dal egyik sorából származik. Érdekes volt összeállítani ezt a számot, ami az egyik kedvencem az új lemezről."A Grave speciális hangzással rendelkezik, amit könnyedén meg lehet különböztetni bármelyik másik old-school death metal zenekarétól. A zúzós gitárhangzás különösen egyedi...

"Annak idején elhatároztuk, hogy NEM fogunk úgy szólni, ahogyan a többi svéd zenekar. A Grave soha nem szólt volna jól az Entombed/Dismember-féle gitárhangzással, ezért kitaláltunk valamit, ami számunkra megfelelő és ki is tartunk mellette."GRAVE - Plain Pine Box (a 2015-ös Out Of Respect For The Dead albumról)Már régóta a Soulless nevű saját stúdiótokban dolgoztok. Ez nyilván olcsóbb megoldás, de nem gondoltatok arra, hogy egy másik stúdiót is kipróbáljatok?

"Lehetséges, hogy a jövőben egy másik stúdióban fogjuk végezni mondjuk a keverést egy másik producerrel, de ebben a stúdióban teljesen kiegyensúlyozottan tudunk dolgozni. Nem kell állandóan az óradíjra gondolnunk, és így a felvételekkel hatékonyan és stressz-mentesen tudunk haladni. Ugyanakkor nem olcsó egy saját stúdiót felépíteni és működtetni, tehát nem ezért dolgozunk ezzel a módszerrel."A Dominion VIII óta Costin Cioreanuval dolgoztok, aki az Out Of Respect For The Dead borítójához is egy nagyszerű illusztrációt készített...

"Costin egy fantasztikus művész, akivel nagyon könnyű együtt dolgozni. Minden alkalommal csak nagyon keveset egyeztettünk előre, és ő mindig valami remek dologgal állt elő. Az új lemeznél csak a címet árultam el neki, valamint az elképzeléseimet a színek kapcsán, és ebből dolgozott."A Grave a pályája során átesett néhány tagcserén, de melyek voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett nézned?

"Az volt a legkeményebb, amikor Jörgen távozott. Olyan feszesek voltunk együtt, emellett együtt is nőttünk fel, hogy Jensának és nekem beletelt némi időbe, amíg eldöntöttük, hogy folytassuk-e tovább Jörgen nélkül, de örülök, hogy a folytatás mellett döntöttünk. Átvettem az énekesi posztot, és még mindig itt vagyunk, szóval jó lépés volt. Emellett még az is elég rossz érzés, amikor sok időt fordítasz emberekre, akik aztán néhány év múlva eldöntik, hogy pl. a turnéélet nem nekik való. Végül mindig jól alakultak ezek a dolgok is és a jelenlegi felállás az eddig legerősebb a korai idők óta."Kifejezetten erős a jelenlegi death metal színtér, rengeteg zenekar működik ebben a műfajban és a Grave ott van sokuk hatásai között. Figyeled a mai mezőnyt?


"Nem igazán kísérem figyelemmel az új színteret, de megtisztelő, hogy sok fiatal zenekarra vagyunk hatással a többi régi csapat mellett. Ráébreszti az embert, hogy valami változást idézett elő a zenei világban."A műfajban ma is sok a potenciál. Mi az, ami téged személy szerint ma is arra sarkall, hogy death metalt játssz? Otthon is előveszed a gitárt?

"Ritkán gitározom otthon és soha nem gyakorlok vagy trenírozom a hangom. Amikor elkezdünk dolgozni egy új lemezen, akkor a megfelelő hangulatba hozom magam a zenésztársakkal együtt és akkor megcsináljuk. A ’70-es, ’80-as évek rockzenéjétől a modern popig, rockig és metalig sok mindent hallgatunk, tehát széles az inspirációs bázis. Nem hinném, hogy a műfaj igazán tovább tudna még fejlődni, inkább arról van szó, hogy ne ismételjük magunkat és a rajongóknak tudjunk nyújtani valamit, amit Grave-ként tudnak beazonosítani."

www.facebook.com/GraveOfficial
 


GRAVE - Mass Grave Mass (szöveges videó a 2015-ös Out Of Respect For The Dead albumhoz)
 GRAVE - Out Of Respect For The Dead
(10/26 - Century Media)

01. Intro / Mass Grave Mass
02. Flesh Before My Eyes
03. Plain Pine Box
04. Out Of Respect For The Dead
05. The Ominous "They"
06. Redeemed Through Hate
07. Deified
08. Trail Of Ungodly Trades
09. Grotesque Glory


Morbid Ascent MCD
(csak a limitált 2CD-s Box Set részeként - eredetileg 2013-ban jött ki digitális és vinyl verzióban)
01. Venial Sin
02. Morbid Ascent
03. Possessed (Satyricon)
04. Epos (Risen From The Tomb remix)
05. Reality Of Life (új verzió)

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS