OZZY - Visszaemlékezés Lemmyre: 'A hősöm volt'

A Rolling Stone cikke egy olvasónk, Szűcs István nyers fordításában

2016. január 3. (vasárnap) 08:36 | utoljára módosítva: 2016. január 7. (csütörtök) 08:25

Pár napja a Rolling Stone honlapján Ozzy is megemlékezett a december 28-án elhunyt Lemmyről, és az egyik lelkes Hammer-olvasó, Szűcs István készített egy nyers fordítást a cikkből, amit eredetiben, angolul itt olvashatsz el.


Ozzy egyike azon kevés muzsikusnak, akik ismerték Lemmyt a kezdeti Hawkwind időszaktól a négy évtizedet átívelő Motörhead korszakon át. Együtt nyomták Ozzy első önálló USA-turnéján, együtt írtak olyan dalokat, mint a Mama, I´m Coming Home, a See You On The Other Side vagy a Grammy-díjas I Don´t Want To Change The World, háborús relikviákat cserélgettek és háborús sztorikat osztottak meg egymással.

Amikor Ozzy értesült Lemmy haláláról hétfőn, rendkívül megrendült. Így emlékezett meg régi barátjáról:

"Mióta hallottam a hírt, mást sem csinálok csak az együtt töltött időt pörgetem vissza a fejemben. Jó ember volt és nagyon jó barátom. Még mindig meg vagyok rendülve. Két nappal ezelőtt hívtam telefonon, de nem értettem egy szavát sem. Tegnap kaptam egy üzenetet a menedzserétől, amiben az állt, hogy nem sok van neki hátra és szeretné utoljára látni néhány barátját. Így a feleségemmel elindultunk hozzá, de épp csak kiléptünk az ajtón, amikor kaptam egy újabb üzenetet, hogy elment.

Hirtelen nem is tudtuk mit szóljunk. Bizonyára szenvedett egy darabig. 70 éves volt, mint tudjuk. Maximumon művelte a rock'n'roll életstílust, de akkor is szomorú, amikor így veszíted el a barátod. Lemmy és én régóta ismertük egymást. Azon viccelődtünk egymás között, melyikőnk hal meg hamarabb. De én már rég visszafogtam magam és leálltam az éjszakázással. De Lemmy azt mondta nekem: 'Mi értelme 99 évig élni, ha nem találsz örömet benne? Ez az én életem és élvezni akarom.'

Elélt 70 éves koráig. Így élt, dohányzott, ivott, meg minden, pedig tudta, hogy nem kellene. Nem tudsz ilyen életmóddal 99 évig élni. Nagyon ritkán, néhány embernek sikerül. Viszont többségünk elbukik ezen az úton.

Akkor ismertem meg, amikor a Hawkwindben játszott. Angliában ugyanott próbáltunk. Aztán megalapította a Motörheadet és olyanok lettek, mint a rockszakma kalózai. Emlékszem, amikor az első önálló amerikai turnémon ők voltak a nyitózenekar. Rengeteget hülyültünk együtt. Minden nap bulizni akartak.

Egyszer a turnén azt mondtam Lemmynek: 'Alszol te egyáltalán?' 'Hát, nem sokat' - mondta. - 'Mikor aludtál rendesen legutóbb?' - 'Várj, hadd gondolkodjak... 10-12 napja.' 'Te viccelsz! - mondtam. - Ha én fenn lennék 10-12 napig, sikítanék, mint egy őrült.' De ők már hozzászoktak ehhez. Hosszú ideig ő volt a bulizás királya, de biztos vagyok benne, hogy örökké nem bírta volna. Nem bírhatod mindig.

Lemmy egy kib...ott szörny volt ebből a szempontból. Amikor velem turnéztak olyan volt, mint a Spinal Tap. Lejöttek a színpadról, ömlött róluk a veríték, felszálltak a buszra és indultak is. Nem is akartak zuhanyozni. Zenéltünk főiskolákon, bárhol, ahol felléphettünk. Jack Daniel´s-szel és vodkával működtek. Sharon, a feleségem, azt kérdezte egyszer: 'Mit gondoltok, mennyit tudunk fizetni nektek?' A piájuk sokkal többe került, mint amennyit fizettünk nekik. Vodkán, narancslén, kólán éltek és egy üveg whiskey mindig volt náluk, bárhová mentek. Nem is értem, hogy a francba tudták inni azt a cuccot.

Egyetlen alkalommal rúgtam be Jack Daniel´s-től, de én azt mondtam: 'Tudod mit ? Ez nem nekem való.' Akkoriban én is keményen nyomattam a cuccot. De megközelítőleg sem annyira, mint ők. Ők új szintre emelték a bulizást. Katasztrofális volt. Az egyik gitárosuk kib...ottul megőrült. A cucc, amit használtak, ez a metamfetamin vagy mi a szar, veszett volt. Mindannyian tágra nyílt szemmel mászkáltak és alig álltak a lábukon.

Egy alkalommal Lemmy a házunkban maradt egy ideig. Emlékszem, amikor megérkezett, olyan őrült idők jártak, hogy éppen annyira másnapos voltam, hogy legszívesebben elbújtam volna valami kő alá meghalni. Kib...ott hamuszürke arccal állt az ajtóban. Olyan volt mint egy kísértet . Mintha 500 évet töltött volna egy kriptában. Aztán rámnézett és így szólt: "B...dmeg, remélem nem nézek ki olyan rosszul, mint te!' Mire én: 'Basszus, ha Lemmy Kilmister ezt mondja nekem, akkor jobb, ha visszafekszem az ágyba!' Visszafeküdtem és fel sem keltem.

De nem mindig csak buliztunk. Lemmy és én sokat dolgoztunk együtt. Emlékszem, egyszer valami szöveget írt nekem és ezért elmentem a lakására. Az a hely elképesztő volt. Több háborús relikvia volt a falakon és a polcokon, mint a legtöbb múzeumban. Én is adtam neki néhány kardot és tőrt ezekben az években, ha valahol ráakadtam ilyesmire. Ez volt a hobbija. Mindkettőnket érdekel a második világháború. Lemmy nagyon tájékozott volt a témában. Rengeteget tudott a történelemről.

Nos, tehát adtam neki egy dalt, amit írtam. Nagyon jó szövegíró volt, tehát mondtam neki: 'Megcsinálod?' Adtam neki egy világháborúról szóló könyvet is, hátha kell majd vagy valami. Erre így szólt: 'Gyere vissza két óra múlva!'

Visszamentem két óra múlva, mire ő nemcsak, hogy elkészült a szöveggel, hanem három változatot csinált belőle és ezt fűzte még hozzá: 'A könyv marhaság volt.' 'Milyen könyv?' Mire ő: 'Amit adtál.' Elolvasta egy óra alatt. 'Viccelsz?' Megérdezte: 'Tetszik a szöveg?' Azt hiszem, hogy a Mama, I´m Coming Home volt az. Mondtam neki, hogy jó lesz. Erre ő: 'És ezekről mit gondolsz?' Írt nekem még három változatot belőle...


Vele írtam a See You On The Other Side dalomat. Én hoztam az ötletet, ő írta a szöveget. Ő írta a már említett Mama, I´m Coming Home", a Hellraiser, a Desire, az I Don´t Want To Change The World dalaim szövegét is. Adtam neki egy dalt és arra gondoltam: 'Na, ebből mi a f...t fogsz kihozni?' Ő pedig rövid idő alatt írt hozzá tizenöt versszakot. Ha én írtam volna a szöveget, addig jutottam volna ennyi idő alatt, hogy 'A lány az ajtóhoz lépett', vagy valami ilyesmi.

 

MOTÖRHEAD feat. Ozzy & Slash - I Ain't No Nice Guy (az 1992-es March Ör Die albumhoz)

 


Úgy írta a szövegeket, mintha csak egy levelet írna. 'Mennyi ideig tarthatott ezt megírni?' És ezek nem ám csak 'jó' szövegek, ezek "kib...ott király' szövegek. Sosem gondoltad volna, ha ránézel Lemmyre, hogy mennyire tájékozott volt. Az emberek meghallják a zenénket, meglátják, hogy nézünk ki és azt mondják: 'Ez csak egy csapatnyi bunkó. Azt sem tudják, mit csinálnak. Rossz emberek.' De ez nem így van. Lemmy úgy nézett ki, mint egy kiöregedett motoros, de nagyon olvasott volt. Egy csomó témában otthonosan mozgott. Nagyon okos fazon volt.

Az első turnén a buszukon, a kockás bőröndjében csak egy nadrág volt egy pár zoknival, a többi hely könyvekkel volt tele. Amikor nálunk lakott, három napig a könyvtárszobában ült és olvasott. Az éjszaka közepén, amikor a fürdőszobába mentem, még mindig olvasott. Kérdeztem is tőle: 'Miért nem alszol?' Igazi barátunk volt. Ő pedig nagyon lojális. Ha valami mondandója volt hozzád, sohasem kertelt. Nem kiabált rád. Csak annyit mondott: 'Ez a dolog felhúzott.' De ez is ritka volt.

 Azt hiszem nekem nem is mondott ilyet, Lemmy mindenkivel barátságos volt. Nagyszerű volt a humorérzéke is. Egyik dalának az a címe, hogy Killed By Death, és ez egy hihetetlen jó dalcím. Lemmy felfedezte magának Kaliforniát és már régen oda is költözött. Egy saroknyira lakott a híres Rainbow bártól. Mivel nem vezetett autót, így el tudott sétálni a lakásától a bárig, és itt élt az utóbbi 25-30 évben. Úgy tudom, a Rainbow bárban van egy szék. Ez a szék a bár része, rajta egy táblával, amin ez áll: 'Lemmy széke'. Minden nap ezen a széken ült. Törzsvendég volt.

Néhány hónapja összefutottam vele a Roxy klubban. Egy barátom, Billy Morrison játszott ott, engem pedig meghívott vendégnek. Lemmy is ott volt, természetesen. Nem tudom, piált-e vagy csak ott üldögélt. Nagyon sovány volt, nagyon beteges, de ő így élte az életét és tisztában volt a következményekkel. Kérdeztem tőle: 'Jól vagy? Veseproblémáid vannak?' Ezen eléggé ledöbbent. De senki sem fogja azt mondani neked, hogy: 'Jövőre meghalok'. Nem is értem, miért csinálta még mindig, amit csinált. Hogy őszinte legyek, szerintem a koncertezés vitte előre. A legvégsőkig dolgozott. Ez valahogy kihúzta őt a betegágyból. Nemrég még Németországban lépett fel, pedig tudnia kellett, hogy nagyon beteg.

Csináltunk néhány közös koncertet Dél-Amerikában áprilisban. Emlékszem, a feleségem ezt mondta: 'Rá kellene nézned Lemmyre. Nagyon lefogyott és nagyon nem néz ki jól.' Azonnal küldtem egy üzenetet neki: 'Ha valamire szükséged van, hívj!' Aztán ahogy ránéztem a telefonomra, láttam, hogy küldött egy üzenetet: 'Kösz a törődést!"

Nagyon hiányzik. És fog is mindannyiunknak. Attól tartok, hatalmas űr keletkezett a zeneszakmában. Egyéniség volt. Nem sok egyéniség van ma a zenében. Úgy értem, vannak olyanok, mint mondjuk Miley Cyrus, de igazi egyéniség, az nem sok van. Ő viszont vitathatatlanul az volt. Eredeti. Igazából élte ezt az életstílust. Szex, drogok, rock'n'roll, ez volt Lemmy.

Tudjátok, Lemmy egy hős volt számomra. Az én hősöm. Kib...ott hatalmas fazon volt, egy igazi jó barát. Máris hiányzik. Sohasem fogom elfelejteni. Nem is hiszem, hogy sokan elfelejtik őt. Mindig hiányozni fog a köreinkből. Egy jó arc volt, egy jó ember és nagyon jó barátom. Egy kib...ott nagy fazon. Nem jutott elég idő neki.

Isten áldjon Lemmy! Hatalmas megtiszteltetés, hogy része voltál az életemnek."
 OZZY - See You On the Other Side (Ozzy - Lemmy - Zakk Wylde dal, Ozzmosis album, 1995)


 

Hozzászólások

[016400]
Mikkamakka
"Mi értelme 99 évig élni, ha nem találsz örömet benne? Ez az én életem és élvezni akarom." - ebből a mondatból szerintem simán kitűnik, hogy Lemmy tisztában volt az esetleges következményekkel, ráadásul nem is nagyon lehetett hallani siránkozni, hogy "ejj, kevesebbet kellett volna zülleni régen..."
Egyébként meg mindenki el tudja dönteni, melyik utat akarja járni, aki inni akar, igyon, aki nem akar, az meg ne igyon. A Motörhead nálam a No.1., mégse nyakalom a szeszt, de ha éppen megkívánom, megiszom.
[016398]
lackovkin
nem tudom,ugy emlegetik lemmy italozasat,mintha az valami hostett lett volna.ha nem pityizalt es cigizett volna annyit,lehet hogy meg lehuzhatott volna jo par evet egeszsegesen.30 eve ezen a napon hagyott el minket a nagyszeru phil lynott...hat hagyjatok beken az idiota alkohollal.en mar legalabb 20 eve rajottem,hogy az semmire sem jo,a szervezetnek mereg,az emberbol idiotat csinal,ugy hogy halal a majra...jo kis szam cim,de ha majd leall a majatok,jusson eszetekbe...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
2021. január 15. (péntek) 18:52

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The Savage Season egyúttal egy klip is született. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette, valamint egy fiatal rockgitáros,...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től
SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től

Pár hete jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók előtt,...

WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear
WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear

Curse Of Autumn címmel március 5-én jelenik meg a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez utódja....

WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge
WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge

A koronajárvány globálissá válása előtt még úgy volt, hogy 2020 nyarán kijön a folk/ambient vonalas norvég Wardruna ötödik albuma, a Kvitravn (White Raven, Fehér holló), a lemez...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS