CEREBRAL HAEMORRHAGE - 25 éve alakult meg Zubor Olly death metal csapata

Egy sosem hallott koncertfelvétel és egy kis visszaemlékezés

2016. január 3. (vasárnap) 18:40 | utoljára módosítva: 2016. január 4. (hétfő) 15:30

Egy váratlan időhurok felbukkanása miatt csak ma tudunk megemlékezni arról, hogy tegnap jelentős évforduló volt: 25 évvel ezelőtt, 1991. január 2-án alakult meg az egyik ősrégi Hammeres kolléga, Zubor Olly zenekara, a Cerebral Haemorrhage.


A negyedszázados jubileum kapcsán most egy eddig sehol sem hallott koncertfelvételt szabadított a világra az egykori csapat. És Olly egy kis visszaemlékezést is mellékelt a felvételhez.

„Sosem szerettem ezt a ’Zubor Olly zenekara’ címkét, de tudom, hogy sokan csak így azonosítottak be bennünket. Egyébként szerettünk volna nagyobb meglepetésekkel előrukkolni a születésnapunk kapcsán, de sajnos a tavalyi esztendő egyikünk számára sem úgy alakult, ahogy azt elterveztük. Az élet egyéb területein kellett helytállnunk, de szerencsére legalább ezeket a próbálkozásainkat siker koronázta…”


Az 1995. április 7-én, a legendás Viking Klubban adott buliról egyébként a Hammer is beszámolt, Tátrai MSE így írt a 69. számunkban:


„A Cerebral Haemorrhage death metallal nyitotta ezt a péntek estét, és az őrült mozgás helyett inkább a hangszereikre összpontosítottak. De azért Aaryie, a frontember néha belehúzott! Olly és Brutal inkább a színpad két oldalán pengettek, elég visszafogott módon. Kábé félórás, úgy hat nótát rejtő produkciójukat átlagosnak nevezném, mert úgy érzem, hogy hiányoztak a meglepetések, vagy emlékezetes pillanatok. A hangzás is lehetett volna durvább…

Mind zene, mind színpadi mozgás tekintetében még fejlődniük kell ahhoz, hogy igazán magukkal tudják ragadni a közönséget. (Bár, azért már náluk is volt egy kis túrás a színpad előtt.) Promokazijukon viszont egész különleges a zenéjük.”


Olly szerint viszont meglepetésekben így sem volt hiány:

„Számunkra éppen elég megpróbáltatást jelentett az, hogy az első, háromszámos blokkunk közepe felé, a Why? nótánk riffjei alatt egyszer csak leesett az emelvényről a cinállvány Pitty elől. Szegény, annyira pánikba jött, hogy hirtelen azt sem tudta, mit csináljon. Ennek köszönhetően egy picit be is gyorsult a dal a végére, de legalább így még jobban megmozgattuk a közönséget! (nevet)

Az tény, hogy intenzitásban Aaryie vitte a prímet, de a belehúzás helyett ő is inkább 'beleííízett' - a mikrofonba. Úgy gondolta, hogy akkor lesz a legbrutálisabb az előadásmódja, ha sok-sok 'ííí-s' hörgést épít a produkciójába. Ami pedig a visszafogott színpadi teljesítményt illeti, emlékszem, egy körülbelül egy-másfél méteres kábellel voltam 'odarögzítve' a pedálomhoz, így nem hogy intenzíven futkározni, de egyenesen megmozdulni sem tudtam… Ennek ellenére mi úgy emlékszünk vissza erre a bulira, mint életünk legjobb koncertjére.

A felvétel minősége sajnos nem túl jó, így a számokat valószínűleg csak az ismeri majd fel, aki hallotta a pár hónappal később megjelent - mellesleg éppen húsz esztendős - To All Hypocrites kazinkat, azért remélem, egy picit így is visszaad valamennyit abból a nagyszerű hangulatból, amit mi ott a helyszínen átélhettünk. És talán azoknak is jelent majd valamit ez az anyag, akik ott lehettek azon az áprilisi estén a Viking Klubban.”


Arról, hogy lesz-e valamilyen komolyabb megemlékezés is a jubileum kapcsán, ezzel kapcsolatban az egykori gitáros még nem szeretett volna semmi konkrétumot mondani:

„Tervek voltak és vannak, de egyelőre nem ígérünk semmit… Én már annak is örülnék, ha idén legalább egy koccintás erejéig össze tudnánk rántani a bandában megfordult muzsikusokat, hogy együtt ünnepeljük meg ezt az emlékezetes dátumot.

Egyébként, tavaly, hosszú idő után már össze tudtunk hozni néhány jammelés-féleséget, úgyhogy, akár az is megeshet, hogy egyszer csak előállunk valami új próbálkozással. De egyelőre ezt tényleg ne vegye senki ígéretnek! Mi beérjük azzal is, amit anno elértünk. Akkor mi abszolút magabiztossággal játszottuk a muzsikánkat – még akkor is, ha közben maximálisan tisztában voltunk vele, hogy fényévnyi távolságra vagyunk az 'igazi zenészek' szintjétől…”

 


CEREBRAL HAEMORRHAGE - Live in Viking Club (1995)
CEREBRAL HAEMORRHAGE - My Fears (az 1995-ös To All Hypocrites promo/demo anyagról)
CEREBRAL HAEMORRHAGE - To All Hypocrites (az 1995-ös To All Hypocrites albumról)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS