BLACK-OUT - "Ha már egy évben csak egyszer mutatjuk meg magunkat..."

Január 23-án koncert a Barba Negrában

2016. január 3. (vasárnap) 13:11

Január 23-án lesz a Black-Out zenekar hagyományos évi nagy koncertje, a helyszín pedig a Barba Negra klub. A vendégcsapat a Lucy lesz, a jegyár január 18-ig 2000 Ft, utána és a helyszínen 2500 Ft.


A koncert Facebook oldala


A remek
grungery.hu oldal pár héttel ezelőtt egy nagyon alapos interjút közölt a Black-Out gitárosával, Csányi Szabolccsal, amelyben a januári koncert is szóba került:

"Szokásosan hosszú, tartalmas műsorral készülünk, mert úgy gondoljuk, ha már egy évben csak egyszer mutatjuk meg magunkat, akkor menjen mindenki úgy haza, hogy 365 napra szóló élménnyel gazdagodott. Igyekszünk megbecsülni azokat, akik kitartanak mellettünk, és legalább annyira szeretik hallani a dalainkat élőben, hangosan, amennyire mi élvezzük ezeknek a játszását. Látványban is hozni fogjuk azt, ami egy ekkora kaliberű bulitól elvárható, de hogy pontosan mire gondolok, az maradjon meglepetés.

2005-ben jelent meg a Radioaktív című lemezünk, amivel 2007-ben Fonogram-díjat nyertünk 'Az év hazai modern rock albuma' kategóriában. Mivel a lemez most lesz 10 éves - és bár a srácokkal még nem beszéltünk erről -, de reális esélye van annak, hogy a koncerten több dalt is eljátszunk majd róla. Már nagyon várom, hatalmas buli lesz!"

 További részletek az interjúból:

Békéscsabán töltötted a gyerekkorodat, oda jártál iskolába is. Ez az az időszak, amikor a legtöbbünk rátalált a rock zenére. Mik voltak az első impulzusok számodra?

"Minden akkor kezdődött, amikor nyolcadik osztályban kaptunk egy új, fiatal énektanárnőt. Surinásné Tóth Olgának hívták, akkor végzett a főiskolán. Leült a zongora mellé, és hangszeres kísérettel kezdtük el a különböző dalokat énekelni. Addig a suliban az ének csak egy alibi tantárgy volt, az órákon repülőket dobáltunk, gyurmával hajigáltuk egymást, most meg csak néztünk, hogy hoppá, van zongora a teremben? (nevet)

A tanárnő egy év alatt olyan jó énekkart csinált az osztályból, hogy a második félévben már versenyekre jártunk, és többségében meg is nyertük őket. Volt, hogy szólót énekelhettem, de például előkerült a nagypapámtól kapott szájharmonikám is, amivel szintén szólót játszhattam. Nem tudom, hogy a tanárnő olvasni fogja-e ezt az interjút, de tudnia kell, hogy nagyon-nagyon hálás vagyok neki. Az az év elképesztő hatással volt ránk."Mikor kezdtél el gitározni?

"Elég későn, 16 éves koromban. Ehhez képest viszonylag gyorsan, egy-két éven belül meg is alakítottuk saját zenekarunkat, Szilánkok néven. Akkoriban Totot, Yest, illetve más, progresszív, vokális rockzenéket hallgattunk. A helyi zeneiskolások gyakran becsatlakoztak hozzánk, olyan hangszerek jelentek meg a dalokban, mint például a fuvola vagy a szaxofon. Rengeteget gyakoroltunk, tehetségkutatókra jártunk, amiken elég jól is szerepeltünk. A 90-es évek elején a Magyar Televízió Rock Gyermekei táborokat szervezett Tokajban. Ott rengeteg budapesti zenésszel ismerkedtünk meg, akik folyamatosan azzal nyaggattak, hogy menjünk fel a fővárosba szerencsét próbálni."Ez valamiféle plusz motiváció volt nektek a továbblépésre?


"Persze, viszont 1991-ben én csupán 21 éves voltam, az öcsém pedig még csak 17, és suliba járt. Emiatt először Édesanyánkat kellett meggyőznünk arról, hogy érdemes Budapestre költöznünk. Ahogy aztán Zoli befejezte a középiskolát, szereztünk albérletet. Akkor még természetesen abban gondolkodtunk, hogy a Szilánkokat fogjuk a fővárosban egy következő szintre juttatni, de a zenekart sajnos nem tudtuk egyben tartani, úgyhogy valamit ki kellett találni."Hogyan léptetek tovább?


"Minden héten Sing Sing klub volt a Rock Caféban, és oda szinte minden alkalommal elmentünk. A koncerteken pedig rengeteg zenésszel ismerkedtünk össze. Egyszer aztán Klapka Zsolti, a Panama együttes énekese felhívott, hogy Erdélyi Frici Waterloo nevű zenekara újjáalakul, és szükség lenne egy dobosra meg egy gitárosra. A Waterloo tagja volt Andrics Laci is, aki a Mister X-ben játszott korábban [a napokban jelent meg az 1992-ben rögzített, végül ki nem adott Mister X album vinylen – PM]. Az angol nyelvű saját dalok mellett feldolgozásokat is játszottunk. Mr. Biget meg hasonlókat."A Waterloo azonban valaki más zenekara volt. Mikor éreztétek úgy, hogy tovább kellene lépnetek?

"Kb. egy év után. Mindig bennünk volt, hogy meg kellene csinálnunk a saját bandánkat. Megkérdeztük Andrics Lacit, hogy mik a tervei, ő pedig azt mondta, hogy nagyon szívesen zenélne továbbra is velünk."Hárman már megvoltatok, de még nem volt énekesetek. Hogyan jött Kowalsky a képbe? Ismertétek őt korábban is?

"A Rock Café mellett lejártunk annak idején a Viking Klubba is, ott ismerkedtünk meg vele. Akkor még a Cathouse énekese volt. Ők voltak a magyar Mötley Crüe, meg a Poison. A zene és a színpadi kiállás is színtiszta glam volt: tupírozott hajak, színes ruhák, Kowalsky meg sikoltozott és dobálta magát. Úgyhogy a hatás megvolt. Azt viszont nem gondoltuk volna, hogy a zenekaruknak hamarosan vége lesz.

A ’91-es Monsters of Rockon összefutottam Hamival, a Cathouse gitárosával. Helló, múltkor voltunk a Viking Klubban, de csak hárman léptetek fel, a basszusgitáros énekelt. Mi van veletek? Mondja, hogy összevesztek Kowalskyval, úgyhogy ő már nem tagja a bandának. Jó – válaszoltam, akkor add csak meg nekem a számát! Felhívtam őt, hogy játszhatnánk együtt, és azonnal igent mondott."Vagyis kialakult a Black-Out első, klasszikus felállása.


"Így van, el is kezdtünk a tétényi albérletünkben próbálni."Akkor már megvolt az irány, hogy milyen zenét akartok játszani?


"A vokális, progresszív dolog még mindig ott volt, de akkoriban nagyon sok Extreme-et is hallgattunk. Ha az első kazettaalbumunkat meghallgatod, akkor az azon lévő Rossz út, rossz felé is egy ilyen funkysabb dal. De akkor jött nálunk a Love/Hate mánia is. A Blackout In The Red Room című dalukat játszottuk is, és a nevünket is nekik köszönhetjük. A Black-Out kifejezést az öcsém innen ollózta ki. Még a style is innen ered, de Zoli jellegzetes sapkája már Pearl Jam, a Jeff Ament hordott kezdetben hasonló fejfedőket."

 Szerintem a Ne nehezítsd meg, a Fehér Hamu vagy a Zuhanás dallamvilágában és szövegeiben ott van Seattle hatása. Jól érzem, hogy az új vonal már az 1993-as Black-Out kazettaalbumra is hatással volt?

"Az általad felsorolt dalokban már abszolút benne volt a grunge, de az még útkeresés időszaka volt. Gondolj csak a kaliforniai rock feelingű dalokra, mint az előbb említett Rossz út, rossz felé vagy a Nagy köpés. 1994-re, a Fekete Kékre viszont már megvolt a végleges vonal. Abban már ott voltak az Alice in Chains hatások, pedig le sem szedtem Jerry Cantrell témáit, csak a feeling, meg a hangulatok voltak hasonlóak.

Egyébként is inkább érzésből írok, nem matekozom, hogy akkor most melyik akkord után melyik következzen. A Fekete Kéknél is csak játszogattam, aztán már jöttek is maguktól a dolgok, emiatt pedig hihetetlenül gyorsan összeállt a lemez anyaga. Jó volt a csapat, azonnal klappolt minden, és ez nagyon inspiratív volt számomra."


BLACK-OUT - Rossz út rossz felé (az első klip, 1993)Az első időkben viszont még nem magyar szövegekkel dolgoztatok, amik aztán a Fekete Kékre teljesen eltűntek. Miért angol dalokkal indultatok?


"Akkoriban a Mickey Mouse (később Machine Mouse) zenekarral együtt próbáltunk, és a srácokkal nagy cimborák lettünk. Volt nekik egy menedzserük, aki külföldi turnékban, meg nagy, tabános koncertekben gondolkodott. Ő mondta, hogy kellene nekik egy angol nyelvű előzenekar. A Black-Out első bulija emiatt egyből a Tabán színpadán volt. Ráadásul Andrics Lacinak akkor indult el a Rocktükör című műsora, így a helyszínen egyből két videoklipet is leforgattunk. Akkor a Fehér Hamu még Double Dutch, a Zuhanás pedig Dragons Pit néven futott."


BLACK-OUT - Zuhanás (1993)
A Fekete Kék aztán mérföldkő lett a zenekar életében. Emlékszem akkoriban nem csak a dalok voltak erősek, de az anyag is nagyon jól szólt. Emiatt Németh Lojzi stúdiója, és a kazetta hangzása viszonyítási pont lett a rock/metal zenekarok számára.


"Pedig mindössze három napunk volt az anyag rögzítésére és a keverésre. A kazetta magánkiadásban jött ki, Andrics Laci finanszírozta a stúdiózás költségeit, úgyhogy fontos volt, hogy minél rövidebb idő alatt felvegyük az anyagot. Beszéltünk Németh Lojzival a Fekete Lyukban, aztán nekiláttunk a munkának. Az első napon nyolc óránk volt a zenei részekre, második napon szintén ennyi idő alatt mentek fel az énektémák, a harmadik napon pedig már a keverés folyt. Egyébként a mai napig örömmel hallgatom, és bármelyik számot szívesen játszom el róla."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/blackout.hu BLACK-OUT - Tetovált sorszám (a 2005-ös Radioaktív albumról)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
2021. január 15. (péntek) 18:52

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The Savage Season egyúttal egy klip is született. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette, valamint egy fiatal rockgitáros,...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től
SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től

Pár hete jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók előtt,...

WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear
WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear

Curse Of Autumn címmel március 5-én jelenik meg a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez utódja....

WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge
WARDRUNA - Egy hét múlva új album, dalpremier: Skugge

A koronajárvány globálissá válása előtt még úgy volt, hogy 2020 nyarán kijön a folk/ambient vonalas norvég Wardruna ötödik albuma, a Kvitravn (White Raven, Fehér holló), a lemez...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum második dala: Hurricane

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS