BLACK-OUT - "Ha már egy évben csak egyszer mutatjuk meg magunkat..."

Január 23-án koncert a Barba Negrában

2016. január 3. (vasárnap) 13:11

Január 23-án lesz a Black-Out zenekar hagyományos évi nagy koncertje, a helyszín pedig a Barba Negra klub. A vendégcsapat a Lucy lesz, a jegyár január 18-ig 2000 Ft, utána és a helyszínen 2500 Ft.


A koncert Facebook oldala


A remek
grungery.hu oldal pár héttel ezelőtt egy nagyon alapos interjút közölt a Black-Out gitárosával, Csányi Szabolccsal, amelyben a januári koncert is szóba került:

"Szokásosan hosszú, tartalmas műsorral készülünk, mert úgy gondoljuk, ha már egy évben csak egyszer mutatjuk meg magunkat, akkor menjen mindenki úgy haza, hogy 365 napra szóló élménnyel gazdagodott. Igyekszünk megbecsülni azokat, akik kitartanak mellettünk, és legalább annyira szeretik hallani a dalainkat élőben, hangosan, amennyire mi élvezzük ezeknek a játszását. Látványban is hozni fogjuk azt, ami egy ekkora kaliberű bulitól elvárható, de hogy pontosan mire gondolok, az maradjon meglepetés.

2005-ben jelent meg a Radioaktív című lemezünk, amivel 2007-ben Fonogram-díjat nyertünk 'Az év hazai modern rock albuma' kategóriában. Mivel a lemez most lesz 10 éves - és bár a srácokkal még nem beszéltünk erről -, de reális esélye van annak, hogy a koncerten több dalt is eljátszunk majd róla. Már nagyon várom, hatalmas buli lesz!"

 További részletek az interjúból:

Békéscsabán töltötted a gyerekkorodat, oda jártál iskolába is. Ez az az időszak, amikor a legtöbbünk rátalált a rock zenére. Mik voltak az első impulzusok számodra?

"Minden akkor kezdődött, amikor nyolcadik osztályban kaptunk egy új, fiatal énektanárnőt. Surinásné Tóth Olgának hívták, akkor végzett a főiskolán. Leült a zongora mellé, és hangszeres kísérettel kezdtük el a különböző dalokat énekelni. Addig a suliban az ének csak egy alibi tantárgy volt, az órákon repülőket dobáltunk, gyurmával hajigáltuk egymást, most meg csak néztünk, hogy hoppá, van zongora a teremben? (nevet)

A tanárnő egy év alatt olyan jó énekkart csinált az osztályból, hogy a második félévben már versenyekre jártunk, és többségében meg is nyertük őket. Volt, hogy szólót énekelhettem, de például előkerült a nagypapámtól kapott szájharmonikám is, amivel szintén szólót játszhattam. Nem tudom, hogy a tanárnő olvasni fogja-e ezt az interjút, de tudnia kell, hogy nagyon-nagyon hálás vagyok neki. Az az év elképesztő hatással volt ránk."Mikor kezdtél el gitározni?

"Elég későn, 16 éves koromban. Ehhez képest viszonylag gyorsan, egy-két éven belül meg is alakítottuk saját zenekarunkat, Szilánkok néven. Akkoriban Totot, Yest, illetve más, progresszív, vokális rockzenéket hallgattunk. A helyi zeneiskolások gyakran becsatlakoztak hozzánk, olyan hangszerek jelentek meg a dalokban, mint például a fuvola vagy a szaxofon. Rengeteget gyakoroltunk, tehetségkutatókra jártunk, amiken elég jól is szerepeltünk. A 90-es évek elején a Magyar Televízió Rock Gyermekei táborokat szervezett Tokajban. Ott rengeteg budapesti zenésszel ismerkedtünk meg, akik folyamatosan azzal nyaggattak, hogy menjünk fel a fővárosba szerencsét próbálni."Ez valamiféle plusz motiváció volt nektek a továbblépésre?


"Persze, viszont 1991-ben én csupán 21 éves voltam, az öcsém pedig még csak 17, és suliba járt. Emiatt először Édesanyánkat kellett meggyőznünk arról, hogy érdemes Budapestre költöznünk. Ahogy aztán Zoli befejezte a középiskolát, szereztünk albérletet. Akkor még természetesen abban gondolkodtunk, hogy a Szilánkokat fogjuk a fővárosban egy következő szintre juttatni, de a zenekart sajnos nem tudtuk egyben tartani, úgyhogy valamit ki kellett találni."Hogyan léptetek tovább?


"Minden héten Sing Sing klub volt a Rock Caféban, és oda szinte minden alkalommal elmentünk. A koncerteken pedig rengeteg zenésszel ismerkedtünk össze. Egyszer aztán Klapka Zsolti, a Panama együttes énekese felhívott, hogy Erdélyi Frici Waterloo nevű zenekara újjáalakul, és szükség lenne egy dobosra meg egy gitárosra. A Waterloo tagja volt Andrics Laci is, aki a Mister X-ben játszott korábban [a napokban jelent meg az 1992-ben rögzített, végül ki nem adott Mister X album vinylen – PM]. Az angol nyelvű saját dalok mellett feldolgozásokat is játszottunk. Mr. Biget meg hasonlókat."A Waterloo azonban valaki más zenekara volt. Mikor éreztétek úgy, hogy tovább kellene lépnetek?

"Kb. egy év után. Mindig bennünk volt, hogy meg kellene csinálnunk a saját bandánkat. Megkérdeztük Andrics Lacit, hogy mik a tervei, ő pedig azt mondta, hogy nagyon szívesen zenélne továbbra is velünk."Hárman már megvoltatok, de még nem volt énekesetek. Hogyan jött Kowalsky a képbe? Ismertétek őt korábban is?

"A Rock Café mellett lejártunk annak idején a Viking Klubba is, ott ismerkedtünk meg vele. Akkor még a Cathouse énekese volt. Ők voltak a magyar Mötley Crüe, meg a Poison. A zene és a színpadi kiállás is színtiszta glam volt: tupírozott hajak, színes ruhák, Kowalsky meg sikoltozott és dobálta magát. Úgyhogy a hatás megvolt. Azt viszont nem gondoltuk volna, hogy a zenekaruknak hamarosan vége lesz.

A ’91-es Monsters of Rockon összefutottam Hamival, a Cathouse gitárosával. Helló, múltkor voltunk a Viking Klubban, de csak hárman léptetek fel, a basszusgitáros énekelt. Mi van veletek? Mondja, hogy összevesztek Kowalskyval, úgyhogy ő már nem tagja a bandának. Jó – válaszoltam, akkor add csak meg nekem a számát! Felhívtam őt, hogy játszhatnánk együtt, és azonnal igent mondott."Vagyis kialakult a Black-Out első, klasszikus felállása.


"Így van, el is kezdtünk a tétényi albérletünkben próbálni."Akkor már megvolt az irány, hogy milyen zenét akartok játszani?


"A vokális, progresszív dolog még mindig ott volt, de akkoriban nagyon sok Extreme-et is hallgattunk. Ha az első kazettaalbumunkat meghallgatod, akkor az azon lévő Rossz út, rossz felé is egy ilyen funkysabb dal. De akkor jött nálunk a Love/Hate mánia is. A Blackout In The Red Room című dalukat játszottuk is, és a nevünket is nekik köszönhetjük. A Black-Out kifejezést az öcsém innen ollózta ki. Még a style is innen ered, de Zoli jellegzetes sapkája már Pearl Jam, a Jeff Ament hordott kezdetben hasonló fejfedőket."

 Szerintem a Ne nehezítsd meg, a Fehér Hamu vagy a Zuhanás dallamvilágában és szövegeiben ott van Seattle hatása. Jól érzem, hogy az új vonal már az 1993-as Black-Out kazettaalbumra is hatással volt?

"Az általad felsorolt dalokban már abszolút benne volt a grunge, de az még útkeresés időszaka volt. Gondolj csak a kaliforniai rock feelingű dalokra, mint az előbb említett Rossz út, rossz felé vagy a Nagy köpés. 1994-re, a Fekete Kékre viszont már megvolt a végleges vonal. Abban már ott voltak az Alice in Chains hatások, pedig le sem szedtem Jerry Cantrell témáit, csak a feeling, meg a hangulatok voltak hasonlóak.

Egyébként is inkább érzésből írok, nem matekozom, hogy akkor most melyik akkord után melyik következzen. A Fekete Kéknél is csak játszogattam, aztán már jöttek is maguktól a dolgok, emiatt pedig hihetetlenül gyorsan összeállt a lemez anyaga. Jó volt a csapat, azonnal klappolt minden, és ez nagyon inspiratív volt számomra."


BLACK-OUT - Rossz út rossz felé (az első klip, 1993)Az első időkben viszont még nem magyar szövegekkel dolgoztatok, amik aztán a Fekete Kékre teljesen eltűntek. Miért angol dalokkal indultatok?


"Akkoriban a Mickey Mouse (később Machine Mouse) zenekarral együtt próbáltunk, és a srácokkal nagy cimborák lettünk. Volt nekik egy menedzserük, aki külföldi turnékban, meg nagy, tabános koncertekben gondolkodott. Ő mondta, hogy kellene nekik egy angol nyelvű előzenekar. A Black-Out első bulija emiatt egyből a Tabán színpadán volt. Ráadásul Andrics Lacinak akkor indult el a Rocktükör című műsora, így a helyszínen egyből két videoklipet is leforgattunk. Akkor a Fehér Hamu még Double Dutch, a Zuhanás pedig Dragons Pit néven futott."


BLACK-OUT - Zuhanás (1993)
A Fekete Kék aztán mérföldkő lett a zenekar életében. Emlékszem akkoriban nem csak a dalok voltak erősek, de az anyag is nagyon jól szólt. Emiatt Németh Lojzi stúdiója, és a kazetta hangzása viszonyítási pont lett a rock/metal zenekarok számára.


"Pedig mindössze három napunk volt az anyag rögzítésére és a keverésre. A kazetta magánkiadásban jött ki, Andrics Laci finanszírozta a stúdiózás költségeit, úgyhogy fontos volt, hogy minél rövidebb idő alatt felvegyük az anyagot. Beszéltünk Németh Lojzival a Fekete Lyukban, aztán nekiláttunk a munkának. Az első napon nyolc óránk volt a zenei részekre, második napon szintén ennyi idő alatt mentek fel az énektémák, a harmadik napon pedig már a keverés folyt. Egyébként a mai napig örömmel hallgatom, és bármelyik számot szívesen játszom el róla."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/blackout.hu BLACK-OUT - Tetovált sorszám (a 2005-ös Radioaktív albumról)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
2021. április 17. (szombat) 08:46

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki az első szólólemezét Perfectamundo címmel, majd 2018-ban jött a The Big Bad Blues, az új lemez pedig Matt Sorum dobossal (The Cult, Guns N' Roses stb.) készült, aki már 2018-tól turnézott Billy Gibbons-szal. A dalokban Austin Hanks gitáros is játszik. Ellentétben az első két szólólemezzel, ezúttal a saját dalok vannak túlsúlyban, mindössze egyetlen feldolgozás született, a Hey Baby, Que Paso, amit eredetileg 1990-ben vett lemezre a Texas Tornados. A Stackin' Bones dalban vendégként a Larkin Poe duó is hallható. Az új anyag felvételei a kaliforniai sivatagban készültek, akárcsak az első klip, amit a Joshua Tree Nemzeti Park közelében forgattak, nem messze a Palm Springs-beli Escape stúdiótól. Billy Frederick Gibbons: "A nyári hőségben pár...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom
SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom

Elasticity címmel egy 5 tételes EP-vel jelentkezett a múlt hónapban a System Of A Down énekese, Serj Tankian. Az EP Your Mom című dalához most egy friss szöveges videó is született....

GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom
GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom

Attól bizonyára már értesültél, hogy Max Cavalera (Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura) egy újabb projektet hozott össze Go Ahead And Die néven. A bandában...

AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem
AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem

Teszt alatt a türelem címmel május 21-én jelenik meg az új Aurora album, a klippel kísért címadó dallal pedig máris megismerkedhetsz. "Elkészült az új Aurora nagylemez! A május...

FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor
FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS