MOTÖRHEAD - Lemmy: "Én a rock'n'rollnak adtam az életemet, és a rock'n'rolltól megkaptam az életemet"

A nyáron készített Lemmy interjú a szeptemberi HammerWorldben jelent meg

2015. december 29. (kedd) 07:54

A HammerWorld magazin szeptemberi számában jelent meg a legutóbbi Lemmy interjúnk, ami a nyár folyamán készült az idei Motörhead album, a Bad Magic augusztus végi megjelenése alkalmából.


Az alábbiakban ennek az interjúnak a felidézésével emlékezünk a december 28-án, 70 évesen elhunyt Motörhead-főnökre.


Duplán is jubileumi ez a Motörhead-év, hiszen 40 éves a rock'n'roll intézmény, Lemmy pedig december végén lesz 70, de azt mondja a Főnök, hogy a Bad Magic címmel nemrég megjelent új korong semmilyen formában nem egy születésnapos lemez, hanem szimplán a huszonkettedik Motörhead stúdióalbum a sorban. Philippe Fachat még július végén találkozott Lemmyvel, aki ha nincs is jó bőrben, de legalább optimistán készült az őszi amerikai turnéra, ami a lapzárta idején éppen szünetel két félbeszakadt és jó néhány lemondott buli után. Ezek nagyon nem jó hírek, de legalább a Bad Magic albumról elmondható, hogy az utóbbi másfél évtizedes remek széria ezúttal sem szakadt meg, a Motörhead továbbra is maga a rock'n'roll. 


Noha a zenekar promóciós segítője előzetesen figyelmeztetett, hogy Lemmy nincs igazán kirobbanó hangulatban, az egészségével, vagy még inkább a betegségeivel kapcsolatos kérdéseket sem kedveli, szinte azonnal erre a témára terelődött a szó. Előbb azonban le kellett döntenem egy kis vodkát és narancslevet a Főnökkel. Nem mertem megkockáztatni, hogy a második kérdésére is azt mondjam, hogy inkább egy kis ásványvizet innék...


„Már a nyavalyás firkászok sem a régiek - morogta, de inkább csak magának, minden bántó él nélkül, majd a vodka után azonnal rá is gyújtott.


Azt hittem, hogy a dokik eltiltottak a dohányzástól is.


„Mondtak valamit ezzel kapcsolatban, de azt talán nem, hogy egyáltalán ne cigizzek. Vagy mégis? Amúgy nem szívok annyit, mint régen. A viszkikólával viszont le kellett állnom a cukrom miatt. Maradt a vodka. A paradicsomlé nem annyira jött be..."


Jó pár kilót is leadtál, úgy látom.


„Több, mint 22 kiló tűnt el rólam, de ezt nem is bánom. Egy kövér rocker épp olyan szánalmas látvány, mint egy kövér katona, nem igaz? Az volt a fura, hogy 15 kiló szinte egyik napról a másikra ment le rólam a kórházban."


És most hogy érzed magad?


„Még élek, és ez a lényeg. Teszem a dolgomat. Itt az új lemez, ami, jegyzem meg, kib.ott jó lett, és jönnek az újabb koncertek. Van mit csinálnom. És ez jó. Főleg az utóbbi két keserves év után. Valakinek nyomnia kell a rock'n'rollt, hogy megmutassa a fogalmatlan vakegereknek."


Mintha egy kicsit felszívódott volna mostanság az utánpótlás.

„Ne gyere már te is ezzel 'a rock halott' baromsággal! Vannak menő bandák most is, csak nem teszik ki őket a kirakatba, a vakegerek meg lusták utánajárni. Inkább nyomkodják a kib...ottul okos telefonjaikat. Ezért is volt itt az ideje egy új Motörhead albumnak."


Titeket sem tettek ki a kirakatba annak idején, mégis lenyomtatok mindenkit. 


„Más volt akkor minden. A kiadók mocskosak voltak, a szemedet is kilopták, de legalább létezett valamiféle struktúra. Most minden más. Az a néhány kiadó, amelyik még tartja a frontot, ugyanolyan szarban van, mint mindenki. De a Motörhead mindig is a turnézásból élt - úgy-ahogy."


Nektek is muszáj turnézni?

„Nálam nincs olyan, hogy muszáj. Ilyet utoljára aznap mondtak nekem, amikor felmondtam a melóhelyen. Vagy kirúgtak. Ez nézőpont kérdése. De addigra már megnőtt annyira a hajam, hogy bevettek akármelyik bandába. Azóta úton vagyok, más életet nem is ismerek. Kapok kaját, adnak inni, van hol aludni, elvisznek az egyik színpadtól a másikig. Mi mást akarhatnék még? Én a rock'n'rollnak adtam az életemet, és a rock'n'rolltól megkaptam az életemet. Elégedett vagyok." 


Mindennel?

„Dehogy mindennel! Az életemmel, azzal igen, meg a bandámmal. A többi szar. Megöregedni sem jó, senkinek nem ajánlom."


40 éves most a Motörhead, és ez különösen annak fényében nagyon szép, hogy sosem oszlottatok fel, így visszatérnetek sem kellett.


„És még a búcsúturnékat sem hirdettük meg! (nevet) Mostanában ez a trend, úgy látom. Az éveken át tartó folyamatos búcsúzkodás."


Mindenki azt mondja, hogy a rock'n'roll is egy drog. Nem lehet lejönni róla.


„Meg a kib...ott bankszámla is, nem? (nevet) Minél több a nulla, annál jobban üt a cucc... És nincs túladagolás."Beszéljünk egy kicsit az új lemezről is, a 22. Motörhead albumról.


„Jó, beszéljünk. Hallottad már?"


Naná.

„És milyen szerinted?"


Tempósabb és nyersebb lett, mint amire számítottam. A Rolling Stones feldolgozás viszont meglepett. Egyrészt, mert úgy tudtam, hogy nem szereted a Stonest, másrészt a Sympathy For The Devilt már annyian feldolgozták.

„Megpróbálták... Mi meg egy kicsit kipofoztuk! Nagy különbség. Nem a mi ötletünk volt amúgy, egy pankrátor cimboránk kérésére vettük fel, de aztán olyan jól sikerült, hogy feltettük a lemezre. Felvettük a Heroest is David Bowie-tól, ugyancsak Triple H kérésére, és az is mocskos jó lett. Én azt is feltettem volna a lemezre, de a többiek leszavaztak. A rohadékok. Pedig tudom, hogy nekem volt igazam. Sebaj, kijön valamikor, és akkor mindenki belátja majd."


Sokat vitatkoztok?

„Phillel és Mikkey-vel? Persze. Mint a vadmacskák. Főleg a stúdióban. 'Fuck this, fuck that, fuck you!' Folyton ez megy. De szeretem őket, jó arcok és jó zenészek. Az a baj, hogy mindhárman kib...ott makacsok vagyunk. Most már nagyon hosszú ideje dolgozunk Cameron Webb producerrel, de amikor az első közös lemez készült, az Inferno 2004-ben, láttam, hogy teljesen beszart, amikor elkezdtünk üvöltözni egymással. De ő is azt hitte, hogy sosem lát minket többet. Nekem viszont bejött a fickó, egy rendes srác, érti a dolgát. Nem véletlen, hogy azóta sem dolgoztunk mással."


Mit tud ő, amit más nem?


„Nem akar mindenbe beleszólni. Nem akarja bizonygatni, hogy jobban ért mindenhez. Van érzéke ahhoz, hogy rábeszéljen minket olyasmire is, amit elsőre a világ legnagyobb baromságának tartunk. Nekünk nem csak egy jó hangmérnökre van szükségünk, sőt, arra talán a legkevésbé. A Motörheadhez egy kib...ott pszichológus kell, végtelen türelemmel. Hárman vagyunk, de harminc különböző elképzeléssel."


Gondolom, a Cameronnal közös munkák során kialakult egy adott rutin is.

„Az már korábban kialakult nálunk. Stúdió, felvétel, haza. Nem is értem, más bandák hogyan képesek hónapokat elpocsékolni a stúdióban. Annál unalmasabb hely nincs a világon. Ahogy belépek, már mennék is kifelé. Ha a Metallicában kéne játszanom, már rég megőrültem volna. Másfél éven át dolgoznak egy kib...ott lemezen?! Mi a f...t lehet csinálni annyi időn keresztül a stúdióban?" 


A Bad Magic most mennyi ideig készült?

„Talán négy hét lehetett, de abban már a dalok megírása is benne van. Egyébként most még gyorsabban ment a meló, mint általában, és ez Cameron javaslatának volt köszönhető. Általában azzal indul a munka, hogy Phil és Mikkey együtt nekiáll kidolgozni az ötleteit, aztán ha elkészültek, szólnak, én meg elrendezgetem a szánalmas elképzeléseiket. Akkor szoktak lezajlani a legnagyobb viták, mert mind a ketten körmük szakadtáig ragaszkodnak ahhoz, ami nyilvánvalóan nem jó."


És most mi zajlott másképpen?

„Cameron azt mondta, hogy legyek ott az első perctől fogva, ne utólag alakítsak át mindent. Időt is spóroltunk így, meg egy csomó pénzt. Ahogy összeállt egy nóta, gyorsan fel is rántottuk. Szóval most minden spontánabb volt. És ahogy megjegyezted, nem is lett túlpolírozva az anyag. Nekünk nagyon tetszik. Nyilván minden okostojás azt fogja mondani, hogy éppen olyan, mint a többi Motörhead lemez. Meg azt is, hogy ez azért nem olyan jó, mint az Ace Of Spades meg az Overkill. Mindig ezt mondják. De csak irigykednek. Mindig is azt mondtam egy-egy új albumnál, hogy remélem, tetszeni fog, de ha nem, az sem gond, mi majd nyomjuk tovább,  aztán egyszer csak megtetszik valamelyik. És ez a stratégia be is jött." A The Devil dalban van egy különleges vendégetek, a Queen gitárosa, Brian May. Ez kinek az ötlete volt?


„Brian régi barátunk, már annak idején a 25. születésnapi bulin is fellépett velünk. Együtt nyomta el velünk az Overkillt. A Queenben mindig ilyen jó gyerek volt a színpadon, a nyugalom szobra, nálunk meg teljesen megkergült!" (nevet)


Ennyi év és ennyi lemez után honnan szeded a szövegötleteket?

„Lehet, hogy egy kicsit szarabbul vagyok mostanában, de azért az agyam még működik. Többé-kevésbé... Csak körül kell nézni a világban. Ami szar volt eddig, az most is szar, vagy még szarabb, ami meg jó, az most sem szar. Utóbbiak közé sorolom a rock'n'rollt, a barátokat és a nőket. Egy kicsit a vodkát is. Ami meg továbbra is szar, az a háború, a politika meg a kénköves ördög. Rendszerint ezekről szoktam írni, hol így, hol úgy."


A világpolitikai eseményeket szoktad követni?


„A kórházban nem annyira törődtem a világ gondjaival meg a seggfej politikusokkal, akkor volt fontosabb dolgom is. De általában átfutom a híreket." 


Az ukrán-orosz konfliktusról mit gondolsz?


„Ukrajna meg fogja szívni. Nézd meg, mi történt a Krímmel! Kicsit hápogott a világ, aztán levették a kérdést a napirendről. Mintha mi sem történt volna. Putyin rendet tart odahaza. Valószínűleg ő is seggfej, hiszen politikus, de jobban érti a saját népét, mint akik Európában lopják a napot. Azokat simán el kéne zavarni a f...ba. Teljesen feleslegesek. Nagy-Britanniának meg be sem kellett volna lépnie az EU-ba, és minél tovább marad, annál tovább égeti magát. Semmi előnnyel nem jár, csak egy rakás felesleges, betarthatatlan, ostoba szabállyal. Mintha abból nem lett volna már így is elég. Az EU teljesen életképtelen, ezt csak a vak nem látja, vagy akinek teletömték a zsebét. Köldöknézés jó sok pénzért..."


És Obamáról mit gondolsz?

„Politikus, tehát seggfej. Ez alap. Kábé két napig úgy látszott, hogy talán egy kicsivel jobb lehet, mint a többi seggfej, de aztán kiderült, hogy neki sincsenek golyói a megfelelő helyen. Hiába álmodozik szépeket, ha a szenátus simán lenyomja. Egy erőtlen vezető szart sem ér. Szépelegni, mosolyogni persze lehet, meg szelfizni vagy mi a rák, de ha valóban vannak céljaid és azokat meg is akarod valósítani, akkor erőt kell felmutatnod. Különben még a sültbolondok sem vesznek komolyan, nemhogy a halálos ellenségeid. Látszik, hogy egyikük sem töltött egy percet sem az utcán. Az a baj, hogy túl sok mindent láttam már, engem nem lehet csak úgy megvezetni. Most már csak az a kérdés, hogy én húzom tovább vagy ez az elb...ott világ."
 


MOTÖRHEAD - Till The End (a 2015-ös Bad Magic albumról)


 
Don't tell me what to do my friend, you'll break more hearts than you can mend
I know myself like no one else, nothing to defend
My life is full of good advice and you don't have to tell me twice
Living here in paradise, no rules that I should bend

In my ears my life has changed, I can turn back the time
I can't tell you just what made me change
All I know is who I am, I'll never let you down
The last one you can trust until the end

There ain't no rules to follow, you can't predict tomorrow
I know just who my friends are, the rest can turn to stone
Your memories are yours alone, they're yours until your dust and bones
I know the things I'm looking for, I know just what I want

In my life the times has changed, I'm still the man I was
I don't want to hear your fairy tales
All I know is who I am, I'll never let you down
The last one you can trust until the end, until the end

Go

In your life you'll be amazed at all the love you lose
You can never live that life again
The one thing you will never lose is the singing in your head
That will still be with you until the endHozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ROTOR - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Jekyll és Hyde
2020. október 21. (szerda) 17:38

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a Rotor zenekar Kalapács feldolgozásával! A Jekyll és Hyde című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2018-ban kiadott Örökfekete albumán jelent meg.   ROTOR - Jekyll és Hyde (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) A ROTOR ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács zenekar: "Sok-sok fontos információ egy helyen - kérjük, olvassátok végig, osszátok tovább, vigyétek...

TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger
TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger

Under Sullen Skies címmel november 20-án jelenik meg a black metalos brooklyni Tombs új albuma, a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a The Hungerrel pedig már lehet is ismerkedni. A...

TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister
TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister

A Napalm kiadóhoz szerződött a folk metalt híresen bizarr formában, balkáni hatásokkal játszó norvég Trollfest, ebből az alkalomból pedig egy új videóval is jelentkeztek. A Der...

GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd
GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd

Eddig úgy tudtuk, hogy a svéd Ghost új albuma, a 2019-es Prequelle lemez utódja, valamikor 2021 elején jön majd ki, most azonban egy friss interjúból, amit a Sweden Rock magazin október...

ARCHITECTS - Február végén jön ki az új album, a Parkway Drive énekese is szerepel majd rajta
ARCHITECTS - Február végén jön ki az új album, a Parkway Drive énekese is szerepel majd rajta

Megérkeztek az információk az Architects új albumáról, amelynek első előzetes dalát, a klippel kísért Animals-t tegnap mutattuk be. Holy Hell címmel még 2018-ban jött ki a brit...

MARTY FRIEDMAN - Közös dal és klip egy japán énekesnővel: The Perfect World
MARTY FRIEDMAN - Közös dal és klip egy japán énekesnővel: The Perfect World

The Perfect World címmel egy új dallal és videoklippel jelentkezett Marty Friedman. Az egykori Megadeth gitárosnak ma jött ki az új lemeze Japánban, és a Tokyo Jukebox sorozatának harmadik...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS