RÉVÉSZ SÁNDOR - "Nagyon én vagyok, amit manapság csinálok, és ez rendkívül boldoggá tesz"

A Rock and Roll közlegények turné 2016-ban is folytatódik

2015. december 20. (vasárnap) 13:14 | utoljára módosítva: 2015. december 20. (vasárnap) 13:16

Idén már csak egyetlen előadása lesz Révész Sándor Rock and Roll közlegények turnéjának, december 29-én Kiskőrösön, de januárban is folytatódik az egykori Piramis frontember koncertsorozata. Budapesten január 16-én lesz egy újabb előadás, a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban, január 29-én pedig Dunaszerdahelyre érkezik a turné.


www.facebook.com/gyerekozelebb


A Pannonhírnök online újságnak, egész pontosan Vona Ildikónak nemrég nyilatkozott Révész Sándor a turné, a jelen és a múlt kapcsán.


A Piramisos korszak 8 év volt, de sokkal többnek tűnik, hiszen annyira maradandó dolgokat alkottatok. Vajon mitől ennyire időállóak ezek a dalok?

"Nagyon jót kérdezel. Őszintén mondom: velősen nem tudok rá válaszolni. Valószínű, hogy akkoriban valamit sikerült elcsípnünk annak a generációnak az életérzéséből, aki időközben velünk korosodott, és ez a valami mindmáig rezonál a szívükben, meg a lelkükben. Sokszor én magam is talányosan állok – amikor utcán megszólítanak a Piramissal kapcsolatosan-, ha belegondolok: már 35 éve nem létezik aktívan, és ennek ellenére mégis él."Talán tőled hallottam: „Életre kelteni a szavakat, tartalommal megtölteni a dalokat”. Te mondtad?

"Igen, vállalom. Ez az én zenei ars poeticám, ez nem a Piramistól származik. Amióta a zenében jelen vagyok, 46-48 éve, mindig jellemző volt rám. Fontosnak tartom, hogy a sóhajtól a sikolyig, a lágyságtól a keményebb megszólaltatásig az a kvalitás az előadó lelkében rezegjen, és onnan törjön elő. Ha ez megvan, akkor telitalálat."A duettek ötlete honnan ered? Hogy az erőteljes, rockos hangod mellé odategyétek Gallai Péter lágy, lírai énekhangját?

"Már nem tudom, kinek az ötlete volt, de Péter nagyon árnyalt, jó szerző, akinek rengeteg lírai dala van. Mindig szívesen énekeltem vele a Piramis-időkben, mert kiválóan kiegészítettük egymást zeneileg. Rendkívül kedvesek számomra a közös dalok, csak szeretettel gondolok rájuk."A szöveg sohasem okozott problémát?

"Dehogynem! Az Égni kell miatt olyan balhé támadt, ami nagyon komoly volt akkoriban. Som Lajost, mint a zenekar vezetőjét behívatták a Belügyminisztériumba, és érdekelte az illetéseket, vajon mi az a mögöttes tartalom, amit adott esetben 20-30 ezer ember teli torokból velünk együtt énekel: 'Égni kell annak, aki gyújtani akar'. Mi ártatlanok voltunk; mindössze annyi történt, hogy a lelkünkből szólt a dal. Én szívből énekeltem azt is, mint minden más számot, de ezek szerint túl nagy töltete lett. Megéreztük benne az igazi szikrát, a gyújtóerőt."PIRAMIS - Égni kell (1978, a Piramis II albumhoz)


 Voltak időszakok, amikor nem lehetett rólad hallani, aztán visszatértél, berobbantál egy új lemezzel. Mi volt az oka?

"Ez semmi más, mint a kilégzés és a belégzés üteme. Rám jellemző: ha nem csinálok valamit, nagyon nem csinálom. Ha meg csinálom, akkor nagyon csinálom. Éreztem bizonyos – most nagyfiúsat mondok- alkotói ciklusokat. Amikor kiüresedett a mondanivalóm 'bugyra', akkor elcsendesedtem, erőt gyűjtöttem, és utána mindig jött valami szóra érdemes dolog, amibe belefogtam és sikerre vittem. A szólólemezeim között voltak hosszú években mérhető szünetek, a Piramis ténykedésében szintén: 1992-ben csináltunk közös koncertet, utána legközelebb 2006-ban. De mostantól nem tervezek ilyen nagy kihagyást, mert nagyon én vagyok, amit manapság csinálok, és ez rendkívül boldoggá tesz."Visszafogottabbá váltak a dalaid…


"Ez a lírai hangütés, a dinamikájával együtt nagyon vonzó számomra. Itt nincs a doboknak, a cintányérnak, a basszusgitárnak, esetleg a rossz hangosításnak olyan hangkép torzulata, ami zavarná egy énekes munkáját. Nagyon sokan küzdöttünk azzal a Piramisos években, hogy alig hallottuk magunkat. Itt nincs ilyen.

Ebben a hangképben öröm énekelni, és te is tapasztalhattad a miskolci koncerten, hogy ez nem egy lírai merengés, hanem nagyon komoly dinamikai spotok vannak benne. Azért is kedves a szívemnek ez a fajta zenélés, mert hangzásban nagyon közel van ahhoz, mint amikor otthon az ember egy akusztikus gitárral, vagy a zongora mellett ülve megalkot egy dalt. Fontos a nyugodtság, a belső béke, mert akkor meg tudod formálni a hangokat, és ebben a közegben nagyon lehet énekelni. Itt nem zaj van, hanem zenélünk."A hangodat hogyan véded?

"A vegetáriánus életmód olyan élettani hatással bír, ami konzervál bizonyos dolgokat. Igyekszem egészségesen élni: nem dohányzom, nem iszom alkoholt, viszont rengeteget sétálok az erdőben. A múlt héten biztos megtettem 150 kilométert, egyébként napi rendszerességgel túrázom."A miskolci koncert nagyon bensőséges volt. Ezek szerint ennyire lecsillapodott a régi, vad rocker srác?

"Nem, nem. Viszont leülni zenélni olyan programmal, mint ez a mostani, az nyugalmat kíván. Ha állnék színpadon, mögöttem szólnának a dobok, és egy intenzív hangkép venne körül, akkor csinálnám a dolgomat úgy, ahogyan régen. Csak közben elmúlt harmincvalahány év, és igazából már nem vágyom rá. Persze még megtörténhet az életemben, hogy valami nagyobb formátumú dologba belefogok, ahol állva zenélünk és hatalmas tűzzel, de őszintén megmondom: nem nagyon vágyom már én arra."


RÉVÉSZ SÁNDOR - Tűz és vér (a Révész - 1993 albumról)


 De maradt még benned a régi tűzből?

"Maradt. A lelkemben. Én úgy érzem, hogy nem egy enervált koncert emléke él az emberekben. Nemrég jártunk Zalaegerszegen, ahol ugyanolyan tüzes volt a fogadtatás, mint most Miskolcon.


A teljes interjúhoz
kattints ide!
RÉVÉSZ SÁNDOR - Vigyázz a madárra (2015, Veszprém)


 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LEAVES' EYES - Viking Spirit címmel dokufilm született az új album mellé, itt az első rész
2020. október 22. (csütörtök) 08:37

The Last Viking címmel holnap jelenik meg a szimfo-metalos Leaves' Eyes új stúdióalbuma, amely már a második nagylemezük lesz a finn Elina Siirala énekesnővel (EnkElination). 2016 tavaszán váratlanul megváltak Liv Kristinétől, Elinával pedig már 2016 őszén kiadtak egy Fire In The North című EP-t. 2018-ban-jött ki a Sign Of The Dragonhead album, tavaly decemberben kihozták a Black Butterfly EP-t, amelynek három friss dala is felkerül majd az új lemezre. Az új lemez mellé készült egy Viking Spirit című 3-részes, 95 perces dokufilm is a vikingek világáról és az északi mitológiáról. A teljes doku az új CD limitált Artbook kiadására is felkerül, de idővel a Youtube-ra is kiteszik majd, részenként. Az első epizód már meg is nézhető. Az új nagylemez producere Alexander Krull énekes volt, a borítót Stefan Heilemann (Lindemann, Epica, Kamelot stb.) készítette.     www.facebook.com/leaveseyesofficial...

THE DAMNED - A legendás punk rockerek az eredeti felállásban lépnek színpadra jövő nyáron
THE DAMNED - A legendás punk rockerek az eredeti felállásban lépnek színpadra jövő nyáron

Eredeti felállásában tér vissza a színpadra a legendás brit punk banda, a The Damned. Dave Vanian énekes, Brian James gitáros, Captain Sensible basszer és a dobos Rat Scabies négy...

ROTOR - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Jekyll és Hyde
ROTOR - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Jekyll és Hyde

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb...

TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger
TOMBS - Vámpíros klippel kísért új dal a brooklyni banda novemberi albumáról: The Hunger

Under Sullen Skies címmel november 20-án jelenik meg a black metalos brooklyni Tombs új albuma, a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a The Hungerrel pedig már lehet is ismerkedni. A...

TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister
TROLLFEST - A Napalmhoz szerződött a norvég bulibrigád, új videó: Der Jegermeister

A Napalm kiadóhoz szerződött a folk metalt híresen bizarr formában, balkáni hatásokkal játszó norvég Trollfest, ebből az alkalomból pedig egy új videóval is jelentkeztek. A Der...

GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd
GHOST - Leghamarabb jövő ősszel érkezik az új album, a felvételek januárban indulnak majd

Eddig úgy tudtuk, hogy a svéd Ghost új albuma, a 2019-es Prequelle lemez utódja, valamikor 2021 elején jön majd ki, most azonban egy friss interjúból, amit a Sweden Rock magazin október...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS