RÉVÉSZ SÁNDOR - "Nagyon én vagyok, amit manapság csinálok, és ez rendkívül boldoggá tesz"

A Rock and Roll közlegények turné 2016-ban is folytatódik

2015. december 20. (vasárnap) 13:14 | utoljára módosítva: 2015. december 20. (vasárnap) 13:16

Idén már csak egyetlen előadása lesz Révész Sándor Rock and Roll közlegények turnéjának, december 29-én Kiskőrösön, de januárban is folytatódik az egykori Piramis frontember koncertsorozata. Budapesten január 16-én lesz egy újabb előadás, a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban, január 29-én pedig Dunaszerdahelyre érkezik a turné.


www.facebook.com/gyerekozelebb


A Pannonhírnök online újságnak, egész pontosan Vona Ildikónak nemrég nyilatkozott Révész Sándor a turné, a jelen és a múlt kapcsán.


A Piramisos korszak 8 év volt, de sokkal többnek tűnik, hiszen annyira maradandó dolgokat alkottatok. Vajon mitől ennyire időállóak ezek a dalok?

"Nagyon jót kérdezel. Őszintén mondom: velősen nem tudok rá válaszolni. Valószínű, hogy akkoriban valamit sikerült elcsípnünk annak a generációnak az életérzéséből, aki időközben velünk korosodott, és ez a valami mindmáig rezonál a szívükben, meg a lelkükben. Sokszor én magam is talányosan állok – amikor utcán megszólítanak a Piramissal kapcsolatosan-, ha belegondolok: már 35 éve nem létezik aktívan, és ennek ellenére mégis él."Talán tőled hallottam: „Életre kelteni a szavakat, tartalommal megtölteni a dalokat”. Te mondtad?

"Igen, vállalom. Ez az én zenei ars poeticám, ez nem a Piramistól származik. Amióta a zenében jelen vagyok, 46-48 éve, mindig jellemző volt rám. Fontosnak tartom, hogy a sóhajtól a sikolyig, a lágyságtól a keményebb megszólaltatásig az a kvalitás az előadó lelkében rezegjen, és onnan törjön elő. Ha ez megvan, akkor telitalálat."A duettek ötlete honnan ered? Hogy az erőteljes, rockos hangod mellé odategyétek Gallai Péter lágy, lírai énekhangját?

"Már nem tudom, kinek az ötlete volt, de Péter nagyon árnyalt, jó szerző, akinek rengeteg lírai dala van. Mindig szívesen énekeltem vele a Piramis-időkben, mert kiválóan kiegészítettük egymást zeneileg. Rendkívül kedvesek számomra a közös dalok, csak szeretettel gondolok rájuk."A szöveg sohasem okozott problémát?

"Dehogynem! Az Égni kell miatt olyan balhé támadt, ami nagyon komoly volt akkoriban. Som Lajost, mint a zenekar vezetőjét behívatták a Belügyminisztériumba, és érdekelte az illetéseket, vajon mi az a mögöttes tartalom, amit adott esetben 20-30 ezer ember teli torokból velünk együtt énekel: 'Égni kell annak, aki gyújtani akar'. Mi ártatlanok voltunk; mindössze annyi történt, hogy a lelkünkből szólt a dal. Én szívből énekeltem azt is, mint minden más számot, de ezek szerint túl nagy töltete lett. Megéreztük benne az igazi szikrát, a gyújtóerőt."PIRAMIS - Égni kell (1978, a Piramis II albumhoz)


 Voltak időszakok, amikor nem lehetett rólad hallani, aztán visszatértél, berobbantál egy új lemezzel. Mi volt az oka?

"Ez semmi más, mint a kilégzés és a belégzés üteme. Rám jellemző: ha nem csinálok valamit, nagyon nem csinálom. Ha meg csinálom, akkor nagyon csinálom. Éreztem bizonyos – most nagyfiúsat mondok- alkotói ciklusokat. Amikor kiüresedett a mondanivalóm 'bugyra', akkor elcsendesedtem, erőt gyűjtöttem, és utána mindig jött valami szóra érdemes dolog, amibe belefogtam és sikerre vittem. A szólólemezeim között voltak hosszú években mérhető szünetek, a Piramis ténykedésében szintén: 1992-ben csináltunk közös koncertet, utána legközelebb 2006-ban. De mostantól nem tervezek ilyen nagy kihagyást, mert nagyon én vagyok, amit manapság csinálok, és ez rendkívül boldoggá tesz."Visszafogottabbá váltak a dalaid…


"Ez a lírai hangütés, a dinamikájával együtt nagyon vonzó számomra. Itt nincs a doboknak, a cintányérnak, a basszusgitárnak, esetleg a rossz hangosításnak olyan hangkép torzulata, ami zavarná egy énekes munkáját. Nagyon sokan küzdöttünk azzal a Piramisos években, hogy alig hallottuk magunkat. Itt nincs ilyen.

Ebben a hangképben öröm énekelni, és te is tapasztalhattad a miskolci koncerten, hogy ez nem egy lírai merengés, hanem nagyon komoly dinamikai spotok vannak benne. Azért is kedves a szívemnek ez a fajta zenélés, mert hangzásban nagyon közel van ahhoz, mint amikor otthon az ember egy akusztikus gitárral, vagy a zongora mellett ülve megalkot egy dalt. Fontos a nyugodtság, a belső béke, mert akkor meg tudod formálni a hangokat, és ebben a közegben nagyon lehet énekelni. Itt nem zaj van, hanem zenélünk."A hangodat hogyan véded?

"A vegetáriánus életmód olyan élettani hatással bír, ami konzervál bizonyos dolgokat. Igyekszem egészségesen élni: nem dohányzom, nem iszom alkoholt, viszont rengeteget sétálok az erdőben. A múlt héten biztos megtettem 150 kilométert, egyébként napi rendszerességgel túrázom."A miskolci koncert nagyon bensőséges volt. Ezek szerint ennyire lecsillapodott a régi, vad rocker srác?

"Nem, nem. Viszont leülni zenélni olyan programmal, mint ez a mostani, az nyugalmat kíván. Ha állnék színpadon, mögöttem szólnának a dobok, és egy intenzív hangkép venne körül, akkor csinálnám a dolgomat úgy, ahogyan régen. Csak közben elmúlt harmincvalahány év, és igazából már nem vágyom rá. Persze még megtörténhet az életemben, hogy valami nagyobb formátumú dologba belefogok, ahol állva zenélünk és hatalmas tűzzel, de őszintén megmondom: nem nagyon vágyom már én arra."


RÉVÉSZ SÁNDOR - Tűz és vér (a Révész - 1993 albumról)


 De maradt még benned a régi tűzből?

"Maradt. A lelkemben. Én úgy érzem, hogy nem egy enervált koncert emléke él az emberekben. Nemrég jártunk Zalaegerszegen, ahol ugyanolyan tüzes volt a fogadtatás, mint most Miskolcon.


A teljes interjúhoz
kattints ide!
RÉVÉSZ SÁNDOR - Vigyázz a madárra (2015, Veszprém)


 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS