METALLICA - "Nem fogunk igazodni a fogyasztói elvárásokhoz..."

"tesszük a dolgunkat, egészen addig, amíg már nem leszünk rá képesek"

2015. december 20. (vasárnap) 11:15

A hivatalos Metallica Fan Club magazinnak, a So Whatnak nyilatkozott a frontember James Hetfield a készülő Metallica album kapcsán, egyrészt a megváltozott fogyasztói szokásokról, de arról is, hogy mindez milyen formában változtatott a Metallica gondolkodásmódján. De még a nyugdíjba vonulás is szóba került. 


"Megváltozott a fogyasztói világ, az albumok terjesztése, minden, a termék oldala az egésznek - egészen más most minden. De ami nem változott, az a módszer, ahogy felvételeket készítünk.

Tonnányi új anyagunk van a következő albumhoz. Ezeket szűrjük most át. A legjobbak közül is a legjobbakat akarjuk. Mindig is ezt csináltuk, és ez a folyamat pont annyi ideig tart, amennyi szükséges hozzá.

Nem fogunk igazodni a fogyasztói elvárásokhoz, hiszen sosem igazodtunk hozzájuk.

A legjobb végeredményt akarjuk a megfelelő időpontban, akármikor is lesz az. Szóval, minden évben kihozni valamit puisztán azért, hogy a banda friss maradjon, vagy bármi ilyesmi, az nálunk nem játszik. És ha emiatt eltűnünk, elenyészünk vagy bármi ilyesmi történik, akkor legyen úgy.

Úgy kell tennünk a dolgunkat, ahogy mi érezzük, és végeredményben ahogy mi jónak érezzük. És azt jónak érezzük, hogy nem próbálunk kapkodni a dologgal vagy nem igyekszünk mások kedvében járni. De ez egybevághat a 'minél öregebb vagy, talán annál kevésbé törődsz ezzel az egész szarsággal' dologgal is.

A körülöttünk zajló változások továbbra is érdekelnek. Érdekel például ilyen formában: 'Hú, tehát manapság így szerzik be a zenéket az emberek'...

Akármilyen sokat is beszéltünk már arról, hogy a zenebiznisz világa nagyon más, mint amilyen volt, engem izgat az a tény, hogy megváltozott. Ez a különbség régebben nagyon rám ijesztett, és mivel a változások annyira gyorsan zajlanak, kezdtem öregebbnek érezni magam, mert nem tudtam lépést tartani vele. Kezdtem úgy érezni, hogy úgy beszélek, mint egy nagyapó! (nevet) 'Ezek a mai kölykök', tudod... És akkor mi van? Az én utam a jobb? Nem. Ez szimplán csak egy másik út. Így aztán adaptálom a dolgot, amíg kényelmesen érzem magam közben.

Nem akarok beleragadni a 'régen úgy mentek a dolgok' vonalba, de van azért ebben egyfajta kényelem is, ezt nem is tagadhatom. Szeretem a 70-es évekbeli rockzenét meg a 80-as évek eleji metalt  De ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék néhány új muzsikát is. Bárcsak ugyanazt az érzést kapnám a mai zenéktől, amit kaptam annak idején! De ez csaknem lehetetlen. Az volt a fiatalkorom. Az az időszak, amikor szerintem a zene mindenki számára a legfontosabb. Azok az emlékek, amelyek 13 és 28 éves kor között a meghatározóak, vagy bármit is nevezzünk a felnőtté válás időszakának, szóval, ekkor hatnak rád legjobban ezek a dolgok, beléd is ivódnak azok a zenék.

Természetesen az akkori zenéktől ma is jól érzed magad. De ugyanakkor izgalmas az is, hogy továbbra is azt csináljuk, amit csinálunk, mégpedig egy olyan környezetben, ami teljesen más. Akár hetente kiadhatnánk egy dalt. Egy teljes lemezt is megjelentethetünk. Csinálhatunk öt fesztivált, minden kontinensen. Megannyi lehetőség van és egy rakás friss ötlet, amiből dolgozhatunk."


A visszavonulás nem szerepel a Metallica tervei között:


"Nézd, a zenészek sosem mennek nyugdíjba. Inkább csak kevésbé népszerűek lesznek. Az emberek azt hiszik, hogy már visszavonultál, de nem, nincs erről szó, hiszen továbbra is dalokat írsz. Ez ugyanúgy a részem. Ez az, amit csinálok ezen a bolygón. Ezért kerültem ide, ez az, amiben hiszek. És ha ezzel leállok, akkor egy rész meghal bennem.

Nincs nyugdíjba vonulás. Szóval, tesszük a dolgunkat, egészen addig, amíg már nem leszünk rá képesek. Mindig is koncertbanda voltunk, de jelenleg, az 50-es éveinkben, testileg, fizikálisan azért megterhelőbb a turnézás. És mindannyiunknak vannak gyerekei, néhányunknál már tinédzserek is, és a családdal is akarunk lenni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy 10 év múlva, amikor már üres lesz a családi fészek, ne akarhatnánk durván körbeturnézni a világot. Ki tudja ezt előre?"


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS