MARÓTHY ZOLTÁN - "A fiókban már sorakozik is egy pár új szám..."

Zoli szívesen készítene szólólemezt, ha lenne rá ideje

2015. november 23. (hétfő) 09:37

Maróthy Zolival, a KISS Forever Band "Ace Frehley-jével", az egykori Ossian gitárossal, a Fahrenheit frontemberével készített interjút Kiss T. Attila


"A KISS Forever Band – októberben sikeresen megünnepelt – 20. születésnapjának kapcsán kértük fel a hazai gitárosokat bemutató sorozatunk aktuális vendégének az ebben a formációban 'Space Ace' karakterét megtestesítő Maróthy Zoltánt. Zoli korábban az Ossian és a Fahrenheit gitárosa, zeneszerzője volt, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend a rajongók körében, de a szakma is elismeri tudását és tiszteli munkásságát, hiszen már lassan két évtizede a Kőbányai Zenei Stúdió egyik tanára, valamint a már említett KFB mellett Koncz Zsuzsa zenekarának is a tagja.

Az interjúban a zenei pályakép rövid ismertetése mellett azt is megkérdeztük tőle, hogy mit tart munkája legfontosabb eredményének, miért szeret színpadon állni, nem hiányzik-e neki, hogy újra rock/metal zenét komponáljon, valamint, hogy mennyi esélye van egy szólólemez megjelenésének."


Az Ossian gitárosaként lettél országosan ismert zenész. Ott alapvetően heavy metalt játszottatok, de mikor megalakult a Fahrenheit, már az első lemezen egy markánsabb zenei irányváltás volt megfigyelhető, mert inkább modern hard rock felfogásban szóltak a dalaitok. Melyik stílust érezted akkor a szívedhez közelebb állónak? Kérdezem ezt azért is, mert szinte egyidőben indult a KISS Forever Band is, ami ugye szintén nem egy metal banda. 

"Úgy gondolom, ahogy telnek az évek, az ember mindig megpróbál valami újat, valami mást csinálni. Biztos igazad van, hogy az egyik lemez keményebb lett, a másik meg kicsit lágyabb, vagy rockosabb, de ezt általában inkább a kor, vagy a világ változása hozta, nem kiskanállal adagoltuk a recepteket. Ha mérges vagy, harapósabb nótát írsz, ha boldog, akkor egy balladát. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, de van benne igazság. Egyébként a műfajok 'szeretem-nem szeretem' megítélését én a közönségre bíznám. Én a jó zenét szeretem, műfajok nélkül."


A mai napig elégedett vagy azokkal az Ossian albumokkal, amelyeken szerepeltél?

"Igazából soha nem voltam elégedett egy lemezzel sem, amin játszottam, mert még mindig tudnék rajtuk javítani valamit, de szeretem mindegyiket."


A Fahrenheit-es éveket hová helyezed a szakmai pályádon? Alapító, gitáros-énekes-frontember, dalszerző voltál egyszemélyben, a zenésztársaid pedig a barátaid voltak. 

"Volt is dolgom rendesen, de örültem neki. Számomra a komoly önkifejezés éveit jelentette ez az időszak. Szerencsére Gábor (Vörös Gábor, basszusgitáros – a szerk.) is sokat dolgozott a zenekarért, úgyhogy nem voltam egyedül. Nagyon szép esztendők voltak, nem akartunk mást, csak jókat zenélni és koncertezni. Rengeteget nevettünk, együtt jártunk nyaralni, sokat alkottunk. Talán még vannak, akik emlékeznek a Lágymányosi Közösségi Házban tartott Fahrenheit klubokra. Mi nagyon szerettük."


A csapat sosem oszlott fel hivatalosan, jó néhány éve adtatok is egy pár bulit. Valószínűleg nincs otthon kristálygömböd, de szerinted eljöhet még az az idő, amikor újra színpadra fogtok állni, esetleg új számok is születhetnek?

"Tavaly majdnem eljött az az idő. Gabival komolyan beszélgettünk róla, mindkettőnknek nagyon hiányzik a banda, meg az együtt zenélés. Akkor nem jött össze, de nem kizárt, hogy egyszer még folytatjuk."


Néha beleszaladok én is, de biztos te is többször találkozol olyan rajongói kérésekkel, hogy a Fahrenheit eddigi albumai ismét elérhetőek legyenek. Valamilyen úton-módon nem lehet ezt megoldani?

"Meglepően sokan kérdezik még a mai napig is. Az első két lemezünk a Sony Music-nál jelent meg, ám amikor eljöttünk tőlük, nem forgalmazták tovább őket. Így aztán az online rendszerbe sem tudtak bekerülni. A harmadik album szerzői kiadásban jött ki, sajnos ez sincs már benne a terjesztésben. Nincs sok ötletem, hogy mit lehetne tenni, addig maradnak a YouTube-on a videóklipek."


Már 17 éve tanítasz a Kőbányai Zenei Stúdióban gitározást és zenekari gyakorlatot. Számomra ez azt jelenti, hogy megtaláltad a számításod. Mit tartasz az iskola és a te munkád legfontosabb eredményének?

"Már lassan húsz éve, hogy elkezdtük Póka Egon vezetésével a sulit. Akkor az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy a következő években, évtizedekben olyan zenészeket képezzünk, akik nem csak szeretnek, hanem tudnak is zenélni. Olvasnak kottát, tudják a zeneelméletet és improvizálnak. Nem vagyunk műfajspecifikusak, nálunk megfér a blues, a rock, a metal és a jazz egymással. Egyszer csak azt vettük észre, ha bekapcsoljuk a tévét, a rádiót, vagy elmegyünk egy koncertre, szinte kikerülhetetlenül összefutunk régi tanítványainkkal szinte az egész szakmában, főként, ahol magas színvonalon muzsikálnak. Ennél jobb visszaigazolása nem is lehetne iskolánknak."


Figyelemmel kíséred a kortársaid tevékenységét, esetleg a régi zenésztársaid munkásságát? Veszel-e CD-ket, kilátogatsz-e néha egy-egy hazai vagy külföldi előadó koncertjére?

"Az utóbbi 10-12 évben körülbelül ezer (!) koncertet játszottam. Ezek mellett sajnos nem sok idő jut a koncertlátogatásra, de sokszor még zenehallgatásra sem. A turnébuszban szoktam leginkább zenét hallgatni, de akkor inkább a régi kedvenceket veszem elő, vagy az új felfedezetteket, ők inspirálnak a leginkább."


Nem hiányzik az, hogy saját rock/metal zenét komponálj újra? Vagy a munkád és a fellépéseid mellett nem marad időd, energiád erre? Teljesen mértékben kielégít a mások által írt dalok eljátszása és a tanítás?

"De, hiányzik. A fiókban már sorakozik is egy pár új szám. A rengeteg más munka miatt persze nem nagyon jut idő a magam dolgaira. A tanítás más ügy, az, hogy adhatok valamit az ott tanulóknak, vagy, hogy segíthetek nekik abban, hogy jobb zenészek legyenek, mindig örömmel tölt el. Egyébként a 2013-as Koncz Zsuzsa lemez (Tündérország – a szerk.) címadó dalának zenéjét – nagy büszkeségemre – én írtam. Így már az ő koncertjein is játszhatom a saját számomat!"


Sosem fordult meg a fejedben, hogy készíts egy szólólemezt?

"De, sokszor. Viszont a gondolaton kívül még nem történt semmi ez ügyben. Ha lesz egy kis szabad alkotóidőm, nagyon szeretnék ezzel is többet foglalkozni."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


www.facebook.com/KissForeverBandOfficialSite
 


 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS