ROAD - Megjelent a M.A.T.T. album, saját szavaikkal az összes dal

Ma este lemezbemutató a Barba Negrában - egy hete elfogyott az összes jegy

2015. november 20. (péntek) 13:40

Az új Road album a mai napon jelent meg M.A.T.T. címmel, és ma este lesz a lemezbemutató koncert is a Barba Negrában.


A mai bulira már jó ideje elfogyott az összes jegy, de akkor se csüggedj le, ha lemaradtál róla, mert december 5-én ismét Budapesten játszik majd a banda:

"Aki lemarad a most pénteki fővárosi buliról, azok kedvéért, valamint a duplázni vágyóknak szólunk, hogy december 5-én ismét a fővárosban játszunk, a IV. Tetoválók Éjszakáján a Dürerben! Találkozzunk ott is és szerte az országban!"


Az új albumhoz két klip is készült már, az alábbiakban pedig Molnár Máté vezetésével mutatják be a friss dalokat a Road tagjai.


www.facebook.com/roadzenekar
KETTŐ BENNEM AZ ÉN


"A szám egyik érdekessége, hogy mi eddig sosem rögzítettünk ennyire mély hangot felvételeink során, mint ami itt megszólal. Itt több, mint egy egész oktávval alacsonyabban van a legmélyebb húr, mint egy normál hangolású gitáron. (Alapból egy nyolchúros gitár sincs ennyire mélyen...)

Izgalmassá teszi továbbá a dalt a verzék váltakozó hétnegyed/kilencnegyed feszült lüktetése és az első verszak ének helyetti dupla prózája, valamint a dal mondandója és szövegvilága.

'Ilyet én még soha nem éreztem
Nincs olyan ami hozzá fogható
Összenőttünk észrevétlen
De ez a kötés nem oldható...'

Miközben egy mindennapi, hétköznapi, alapvető kérdéskörrel foglalkozi a dal. Pedig a legtöbb ember inkább tudomást sem akar venni az ilyesmiről, vagy fél kimondani, pedig ez van és épp ettől jó, ha kettő bennem... Csak arra figyelj, bármelyik is van elől, mindig tudd uralni őt!"ROAD - Kettő bennem az én (a 2015-ös M.A.T.T. albumhoz)

 


M.A.T.T.

"Nem nehéz kitalálni, egy rövidítésről van szó. A négy betű mögött négy pozitív töltetű, a valódi élni és győzni akarást rejtő szó lakozik, úgy, mint Merni, Akarni, Tudni, Tenni.

Varga Zoli, a lemez zenei producere így vélekedik erről a dalról: 'Nagyon húzós, a Roados védjek mellett egyszerre teátrális és zúzós, csorda vokálokkal fűszerezett, címadó dalnak méltó tétel.'

Miközben nem egy 'szokványos' Road dalról beszélünk. Ez is tipikusan olyan tétele a lemeznek, mely meghatározó, fontos szám, de senki ne várja azt, hogy elsőre 'meg lesz'! Ahogy korábban is írtuk már: 'ez most nem az egyszer hallgatós - elsőre megértős lemez!'

Erről árulkodik Goya szűkszavú, de egyértelmű véleménye a nótáról: 'Elsőszámú kedvenc. Nehéz darab, de könnyű beleesni!'

'Honnan van a bátorságod,
Az erőd, meg a kitartásod,
Fejben már meg van a lépés
Menjél, nincs kérdés...'

Ez a szövege volt az, amelyik az egyik leggyorsabban, legkönnyebben gurult ki belőlem és azt hiszem azért, mert pontosan ugyanúgy gondolkodom ebben a témakörben, mint a legtöbben! Szóval lehet mondnani, hogy így könnyű is! Köszönet hát a legtöbbeknek!" (nevet)
HÚZOM A KARDOT


"Számomra egy olyan tétele ez az új albumnak, mintha a 2008-as Aranylemezről ugrott volna ide. Valahogy az a hangulat, az a lázadás, az a pikírt, nyers, szenvtelenség köszön vissza. Igazán szerethető és élvezhető dal lesz ez azok számára, akik szerették az Aranylemez hangulatát. Ja, old school Road egy kicsit vagányabb kivitelben.

Varga Zoli nagyon elmésen fogalmazta érzéseit és helyezte bele a M.A.T.T. koncepcióba ezt a dalt: 'A Roados dal! Valószínűleg ilyet várnak a legtöbben minden Road lemezre, és természetesen nem baj, hogy van, de így a hatodik lemeznél már az sem baj, hogy nem mindegyik ilyen!'

'Botlik az úton a lépni akarás
Párnák között az álmok
Nem kell térkép jó az irány
Behunyt szemmel is látod...'

Talán könyebben értelmezhető, lazább, egyszerűbb dal a többihez képest, de a költői képekkel is operáló, nem mindig egyértelmű szöveggel 'real time' lépést tartani a dalban nem biztos, hogy elsőre menni fog mindenkinek. Ami nem is baj! (nevet) Ugyanis immár háromból harmadik ez a dal, amelyik az a bizonyos 'nem az egyszer hallgatós - előre megértős' ügy lesz. Na persze kinek hogy..."

TÚLZÓ KÁMFOR ILLAT

"Ezen az albumon az elsőszámú és eddigi szerzeményeink közül is talán az egyik legizgalmasabb szerelmes dal. A keserédes boldogság. Amennyire szomorkás, annyira szenvedélyes is.

Varga Zoli, a lemezünk zenei producere így látta a nótát, miután elkészült: 'Melankólia, ahogy eddig még nem volt. Érdekes ének-effektekkel.'

'Útnak indul most a kétség,
lámpafényt olt a vaksötétség
Hogy megtalálja, hazaérjen,
álmok nélkül, félig ébren,
Azt az ajtót, kulcs a zárban,
amit nyit majd, hogy végre párban,
Ahogy régen, késsel a kézben,
fatörzsekbe szíveket véssen...'

A dalszöveg - vers formájában - még a zene előtt megszületett. Persze csak a versszakok. A refrének és a 'C' rész viszont csak a zene véglegesítése után nyerte el végleges formáját. Nagyon szerethető, többször meghallgatni akarós, nem szokványos szerelmes dal. És inkább a tini-szerelmes korszakon túli EQ-val rendelkezők érezhetik majd talán jobban magukénak. Végre! Kellett már egy ilyen dal is! Örülünk, hogy így és hogy ez jött ki belőlünk! Tényleg kellett már..."
ZSÁK A FOLTJÁT

"Életünk első duett dala, kalandos elkészüléssel, bevállalós vendégszerepléssel, óvatos mellébeszéléssel! (nevet) Egy nyári próbatermi jammeléssel kezdődött minden. Poénnak induló, B kategóriás funky riffek, véletlenszerű dalszerkezet, más irányból megközelített üzenet. Aztán valahogy tök egyszerűen pikk-pakk összeállt a zene és a szöveg is pont így született meg. Bár akkor sem és azóta sem gondoljuk az egészet véresen komolyan! (nevet)

Akkoriban stúdióztunk és akkoriban kaptunk egy zongorás covert egy tehetséges rajongónktól, ami nagyon tetszett nekünk. Földes Anett, vagy ha úgy jobban tetszik 'A lány a nappaliból' valahogy megmozdított bennünk valamit akkor és ott. Jó helyen volt jó időben! Ahogy mi is.

A stúdióban másnap reggel, ébredés után, kissé zúgó fejjel, valahogy mind egyre gondoltunk. Csináljunk duettet, de ne úgy, ahogy mindneki szokta. Híres sztárművésznő helyett hívjuk el ezt a vagány, aranyos és tehetséges rajongólányt. Má' mé' ne? Mert ilyet sem szokott mindenki... Nos, 'A lány a nappaliból' rábólintott a duettre! (nevet)

Varga Zoli néhány további érdekességet is elárul: 'Eredetileg ez egy kétrészes eposznak készült, de egy kétszereplős dal lett belőle Földes Anett vendégszereplésével és zongorás díszítésével. Különlegessége még, hogy a refrénben nem az ének lágé változik a verzékhez képest, hanem a zene modulál más hangnembe.'

'Azt hiszem ezt most el se' hiszem
A bátorságot ki veszi kézbe
És ki mondja hamarabb ki, hogy igen,
A soha feltenni nem mert kérdésre...'

Goya szűkszavúan úgy fogalmazott, hogy: 'Könnyed szerelmes dal, ami nem is könnyed!' (nevet)

Vegyes érzelmeket kiváltó a tétel, ami bizonyos nézőpontból totálisan kilóg az új albumról. Vagy pont emiatt nélkülözhetetlen innen ez a dal. Mert szertelen, szenvtelen, szabad és indokolatlanul jókedvű. Olyan, mintha a 2013-as Tegyük fel... lemezről futott volna be most ide, mert lekéste a csatlakozást. Jó kis dal, de egy percig nem lehet komolyan venni.

Erik úgy nyilatkozott, hogy 'számára felettébb szórakoztató és megnyerő, na meg hogy ez az egyik legnagyobb kedvence az új albumról'. Nos, bizonyos szempontból ez is a komfortzónából kilépős dal, csak épp a másik irányba."
A JÓ REMÉNYSÉG FOKA


Ez az 'A' dal... Erik a stúdióban való feljátszásra úgy emlékszik vissza, hogy életében először úgy dobolt fel egy dalt, hogy végig behunyt szemmel, teljesen átadva magát a zene erejének, hagyta hogy magával vigye.

Goya sem tudott elmenni csak úgy a dal mellett: 'A valaha megszületett 'legmonumentálisabb' (bármit is jelentsen a szó...) dal a Road életében. Egyszál gitárral, még a próbateremben gyakorolgatva nem tünt ekkorának. (nevet) De benne volt ez, ami most is van!'

Imiben is megmozdult valami: 'Azt érzem a dal hallgatása közben, hogy tényleg Afrik a szarvánál vagyok egy hatalmas hajó kapitányaként és az óceán haragjával dacolva , majd legyőzve azt, képes vagyok mindenre.'

Varga Zoli a stúdióban egy komplett nagyzenekarra hangszerelte át: 'Minden bizonnyal ez a dal a majdani 20. évfordulós best of anyagnak is ékköve lesz. Egy mélyen szántó ballada, de monumentális nagyzenekari hangszereléssel. A kürt használata hűen tükrözi a szöveg hangulatát és metaforikus szövegvilágát.'

'A kormányt erősen tartva
Amikor feltámad a szél
Mellkasom lesz a vitorla
Két karom árbóc és kötél...'

Ez az a dal, amiről nem is hittünk volna, hogy ilyet is tudunk... Valahogy mindannyiunkból elképesztő energiákat szabadít fel a játszása, vagy épp csak a hallgatása is. Megnyit, felemel, legyőzhetetlenné tesz. Boldogság és büszkeség az erő mellett ami eszembe jut a dalról! Bízunk abban, hogy nem csak bennünk fogalmazódnak meg hasonló érzések majd november 20-a után, mikor ezt a dalt hallják!" (nevet)


KÍGYÓMÉREG


"Ez a legelső szám, ami elkészült erre a lemezre, idén január-február körül. Akkor még 'Örökké úton' munkacímen futott, de amikor elkészültünk vele és teljesen összeállt, akkor annyira adta magát, hogy ennek a dalnak biztosan nem lehet más a címe, mint a Kígyóméreg!

Goya rövid, velős, egyértelmű kijelentése is mindent elárul erről a dalról, amikor ennyit mondott: 'A húzóerőmű'. Imi szinte ugyanezt mondta! (nevet) Csak picit hosszabban: 'A gitártéma és a dal tempója olyan szinten sodor magával, hogy tényleg úgy érzem magam, mint azok az őszes szakállú, kockás inges, bőr klumpás, öreg kamionos országúti medvék, akik több százezer kilométer után sem akarnak mást, csak tolni a vasat a végtelenbe és még tovább.'

Szóval, ezúttal nem a sport oldaláról közelítjük meg a dolgot. Hanem szól ez a dal most minden megfertőzött, gyógyíthatatlan beteg, szabadságimádó embernek az úton, akinek lételeme az utazás! A kamionos cimbiknek, a motoros testvéreknek, a kéklámpás pilótáknak, a szállítóknak, a sofőröknek, az utazóknak és az örökkön úton lévőknek!

Még Varga Zoli is 'beérezte' ezt: 'Az autós dal a lemezen, de most tényleg egy kicsit máshogyan, 'mar, mint a kígyóméreg'

'Távolság az Isten
A sebesség a szajhám
Ők soha meg nem csalnak
Igaz soha nem is hagynám...'

Azt hiszem, ez a benzingőzös, örökké úton levős, utazós, életérzés két-, négy-, vagy akárhány keréken is, az végérvényesen és mindörökké belém ragadt. Nem tudom és nem is akarom ezt levetkőzni. Kövezzetek meg érte, de ez vagyok én, aki soha nem akarok megérkezni, csak mindigig menni, menni..."
LOPOTT EZÜSTKANÁL


"Az odamondogatós, a kritikus, a nyughatatlan, a nemfélős, az arconverős, az öntörvényű, az igazságkereső. Imi gondolatai a dalról: 'Megmondós, dinamikus, súlyos nóta. A verze alatti sodrós riff, a nyugtató hangulatú refrén és a dal mértani közepén lévő heavy metal szóló teszi nagyon színessé.'

Varga Zoli szűkszavúan ám, de jó látva, ennyit mondott: 'Komplex, de mégis slágeres tétel, tanulságos szöveggel.'

A témáért nem kellett messzire menni. A téma, a dal alapja, az élet ma. Egyszerű a megfejtés, csak a megoldás nem. Vagy ha csak épp nem az, hogy a 'bűnösöknek a szívét kiszedni egy lopott ezüstkanállal...' Hmm... (nevet)

'És már nem lesz több kivétel,
jöhet egy mély lélegzetvétel
Mindenki egyszerre szívja be ugyanazt,
amit örökre lent is tart
Aztán mindenki ugyanazt fújja,
hogy nem rövidebb a kabátja ujja
Csak a kezek érnek messzebbre,
amik keverik folyton a szart...'

Eléggé mainak érzem a dalt, mégis az az érzésem, mintha a 2010-es Emberteremtő lemezről szólna. Valószínűleg azért, mert már akkoriban sem volt ez másképp, ami az üzenetet illeti. Egy kicsit azt a hangulatot idézi számomra zenében és szövegben egyaránt. Mondjuk az is igaz, hogy ez, itt, most kicsit még jobban szól! (nevet) Akinek bejött az Emberteremtő lemez, annak biztos ez a dal is nyerő lesz!"
CSILLAG LENNÉK


Goya: 'Elsőszámú kedvenc... ez is! (nevet) Hát na...' - ez annyira kerek így, hogy igazából többet nem is kell hozzátenni! Talán még anniyt, amit Varga Zoli hozzátesz: 'A lemez talán legagresszívebb, már-már death metalos dala, mély mondanivalóval, teátrális zenei részekkel.'

Vagy amivel még a mi Imrénk kiegészíti mindezt: 'A nyitótéma, ami a végére énekes refrénné alakul, a zakatolós riffek, és a brutális ének teszi egy érdekessé számomra ezt a dalt. A szöveg és az előbb említett nyitótéma nagyon jó harmóniában élnek egymással, amitől tényleg csillagok közt érezheted magad. Agyvelőt kinyomó energia van a hangjában.'

'Hát akkor lehet hogy tényleg nincs is mennyország
Csak az a csillogó fekete ég
Amelyik éjjelenként terítbe engem
És a határomig kísér...'

A dal, az iszonyú 'mélységekből' a már nem látható magasságokig kikívánkozó energiáktól túlvezérelt, minden tekintetben súlyos darab. Valóban a lemez legagresszívebb tétele, amelyben a legelején hallható, vibráló, díszítő gitárjátékot becsukott szemmel hallgatva tényleg az éj feketesége tűnik elő a millió ragyogó csillaggal. És lehet hogy az a mennyország... Hinni akarom..."
EGY CSALÁD VAGYUNK (VELETEK)


"Az album legvégére hagytuk az igazi jóságot, a valódi hazait! Itt aztán nincs mellébeszélés, nincs művészkedés, nincs megfejtés. Minden egyes hang, minden egyes szó épp csak hogy a szemedet nem nyomja ki, annyira egyértelmű, annyira kézenfekvő! És annyira igazi! Veletek egy nyelvet beszélünk és egyet éneklünk :)

Imi: 'Nekem nagyon közel áll a szívemhez. A dalszerkezet és a dallamvilág tekintetében sem a legbonyolultabb tétel, de a zenei egyszerűsége mellett mégis izgalmas az utolsó pillanatig és az egyik legütősebb dal a lemezen. Az egyik kedvencem a többi 9 mellett!'

Erik: 'Őszinte, tiszta és egyszerű! Nálam alapmű már most, igazi koncertnóta!'

Varga Zoli (producer): 'Lényegretörő, két és fél hangos HC költemény himnikus refrénnel, amit mindenki egyként fog énekelni, méltó lezárása a lemeznek.'

Goya: 'Egy család vagyunk Veletek! Együtt mindenkivel! Csak a folyamatos fejrázás végtelen végig és egy kicsikét még tovább...'

'Erőt adunk
Mindent magunk mögött hagyunk
Csak gyere utánunk amerre járunk
Egy az út a cél mi összetartozunk...'

Mondhatni ez egy adok-kapok dal, Road himnuszosra véve! Mert tizenegy éve már annak, hogy adhatunk nektek és Ti adtok nekünk! És tizenegy éve mindennyian kapunk mindenfélét, bár valahogy mindig csak a szépet és jót vesszük észre! Köszönjük Nektek! Ez a dal Ti vagytok és mi vagyunk egyben! Nyersen, egyszerűen, szívből!"

 


ROAD - Egy család vagyunk (Veletek) (szöveges videó a 2015-ös M.A.T.T. albumhoz)


 

Hammer TV

 
FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda
2021. október 15. (péntek) 18:19

44 évesen hunyt el júniusban a death metal veterán Fleshcrawl frontembere, Sven "Svenson" Gross; a 80-as évek vége óta aktív német death metal banda Budapesten találta meg a rákban elhunyt Svenson utódját. Borisz Sarafutgyinov olyan hazai csapatok éléről ismerheted, mint a Deprived of Salvation vagy a Dusty Chopper, de korábban a Symmetry of the Void gitáros/énekeseként is zenélt. "Már egy ideje eldöntöttük, hogy folytatjuk a zenekart, és most úgy érezzük, itt az ideje, hogy betöltsük a megüresedett énekesi posztot. Oroszország fagyos pusztaságaiból érkezett, és jó ideje Budapest sötét alvilágában bujkál... üdvözöljétek Borisz Sarafutgyinovot!   Rettentő és erőteljes hanggal, félelmetes ivóképességgel és minden egyébbel rendelkezik, már bizonyította is, hogy ő a megfelelő ember a feladatra. Az Obscene Extreme Fesztiválon és a Tombstoned fesztiválon adott két gyilkos koncert után...

EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: The Years of Death and Dying
EXODUS - Dalpremier szöveges videóval: The Years of Death and Dying

November 19-én jön majd ki a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, és máris itt a harmadik előzetes dal, a szöveges videóval kísért The Years of Death and Dying....

BEHEMOTH - Videópremier a masszív livestream koncertről: Bartzabel
BEHEMOTH - Videópremier a masszív livestream koncertről: Bartzabel

In Absentia Dei címmel december 17-én jelenik meg a Behemoth új élő anyaga, amit 2020-ban rögzítettek Nergalék a globális streambulijukon. Második előzetesként itt a Bartzabel...

NITA STRAUSS - Közös klipes dalban Alice Cooper gitárosa és a Disturbed énekese: Dead Inside
NITA STRAUSS - Közös klipes dalban Alice Cooper gitárosa és a Disturbed énekese: Dead Inside

Az Alice Cooper gitárosaként is ismert Nita Strauss egy videóval kísért, Dead Inside című dallak jelentkezett, amelyet a Disturbed frontemberével, David Draimannel közösen készített....

BONDED - Jön az ex-Sodom zenészek második albuma, klipes új dal: Lillith
BONDED - Jön az ex-Sodom zenészek második albuma, klipes új dal: Lillith

Még 2020 elején jelent meg a Bonded debütáló albuma, a Rest In Violence, az utódja pedig november 12-én lát majd napvilágot Into Blackness. Második előzetesként már itt is van a...

RHAPSODY OF FIRE - Dalpremier a november végi albumról: Terial The Hawk
RHAPSODY OF FIRE - Dalpremier a november végi albumról: Terial The Hawk

Júniusban egy I'll Be Your Hero című, 8 tételes EP-vel jelentkezett az Alex Staropoli billentyűs vezette Rhapsody Of Fire, ami egyfajta felvezetése volt az új albumnak. A nagylemez majd...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS