HAMMERWORLD - A novemberi számunk részletes tartalma

116 oldalnyi tömény fém és szikla

2015. november 16. (hétfő) 08:15 | utoljára módosítva: 2015. november 16. (hétfő) 08:17

Mától országszerte kapható a HammerWorld magazin novemberi száma, SLASH és BRING ME THE HORIZON poszterekkel, a címlapon pedig a búcsúturnéra készülő BLACK SABBATH klasszikus felállásával.

4 oldalas címlapsztorinkban Ozzy Osbourne, Tony Iommi és Geezer Butler emlékezik vissza az eredeti négyes felállás összes stúdióalbumára, az 1970-es Black Sabbath-tól a 2013-ban kiadott 13 lemezig.


A novemberi számunk extra CD-melléklete a ROOM OF THE MAD ROBOTS új albuma, a Rat King Racket.


Exkluzív infókat olvashatsz a DEF LEPPARD és a DIO Tribute-ként megalakult LAST IN LINE albumairól, egyenesen Vivian Campbell gitárostól, a ROOM OF THE MAD ROBOTS hetet-havat összehord az új dalai kapcsán, még csak nem is a 'saját szavaival',  a LAMB OF GOD frontembere, Randy Blythe a kedvenc lemezeiről nyilatkozik, az IMMORTAL pedig az Abbath nélküli jövőt vázolja fel nekünk, de még a ZZ Tap, egy hazai ZZ TOP tribute csapat is szerepel a lapban.


XY Akta rovatunk vendége a lengyel BEHEMOTH frontembere, Nergal, azaz Adam Darsky.Klasszikus! rovatunkban a kereken 20 éve kiadott DEATH album, a komplex, technikás death metal egyik alapműve szerepel, a Symbolic. A lemezről GENE HOGLAN dobost faggattuk ki.

Hangpróba táblánk élén ebben a hónapban is nagy a tolongás, a dobogós helyeken összesen hét (!) album osztozik, köztük két friss magyar anyag. Többek között a SWALLOW THE SUN, a RAM, az OZONE MAMA, a SAXON, valamint MAGNUS KARLSSON friss albuma is csúcsközelbe került, de azt, hogy melyik foglalta el végül az első, második, illetve a harmadik helyet, már csak a lapból tudhatod meg.


Poszteren a szerdán a zenekarával és Myles Kennedyvel Budapesten koncertező SLASH, valamint a sikerszériáját töretlenül folytató BRING ME THE HORIZON.
 
Interjúk az alábbi zenekarokkal, zenészekkel:


BLACK SABBATH

Tony: „Ráadásul a siker miatt ezek a vallási fanatikusok is ránk akaszkodtak. Jöttek a boszorkányok, a varázslók, meg a bigott keresztények is. Csupa elmeháborodott! Megérkeztünk a buli után a hotelbe, a bejáratnál meg ott állt egy rakás fekete kapucnis arc, gyertyákkal. Valami fekete misét akartak..."
Ozzy: „Ezek a sátánisták iszonyatosan zsibbasztóak voltak, nem lehetett őket lerázni. Az egyik fickó a saját vérével festett egy keresztet az öltözőnk ajtajára, majd a színpadra is feljött. Kapott is az arcába egy vascsövet az egyik technikustól, mire azonnal megpadlózott. Ahogy szétnyílt rajta ez a fekete hacuka, láttuk, hogy az egyik kezében egy tőr van. Valamelyikünket el akarta intézni..."

ROAD

„...bizonyosan nem a dac vagy a düh íratta velünk ilyenre ezt a lemezanyagot. Sokkal inkább arról van szó, hogy ez is a Road, ezek is mi vagyunk, és nem is baj, ha néha valami más oldalunkat mutatjuk meg. Még akkor is, ha esetleg nem tetszik majd mindenkinek. Olyan zenét vagy szöveget írni úgysem tudsz, ami mindenkinek egyformán tetszik. Én csak azt tudom, hogy szeretjük ezt a lemezanyagot, mind a négyen, és nagyon büszkék vagyunk rá. Vállalva akár azt is, hogy ha el nem is vesztünk rajongókat, de páran biztosan fejcsóválva fogják hallgatni. Mert azzal ugyan nem értek egyet, hogy komor lenne, de azzal viszont igen, hogy nehezebben emészthető, több hallgatást, adott esetben nagyobb odafigyelést, elmélyülést igélnyel. De mi erre büszkék vagyunk."
MICHAEL WILTON - QUEENSRYCHE

„Egy házasságban például csupán két fél van, mégis nagyon sok esetben csak akkor jön a válás, amikor már igazán csúnya dolgok történnek odahaza. Itt pedig öt ember bonyolult kapcsolatrendszerét kellett mindig tekintetbe venni. Ha most itt lenne Scott vagy Eddie, ők is elmondanák neked, hogy hány és hány alkalommal jeleztem nekik, vagy épp az egész zenekarnak, Tate-nek, az akkori menedzsmentnek, hogy elégedetlen vagyok, nem érzem jól magam. És szeretnék jobban belefolyni a döntések meghozatalába, a kreatív munkába. De vagy az volt a többiek válasza, hogy ne bolygassuk most a dolgokat, mert csak balhé lesz belőle, vagy én lettem az ellenség..."
EKTOMORF

„Más a kultúrájuk, más a vallásuk, és bizonyosan vannak köztük szélsőségesek. A félelem tehát indokolt. És mondom ezt úgy, hogy mindig is az elfogadás pártján álltam. Az teljesen világos, hogy ekkora tömegeket nem tud befogadni Európa. Pláne nem a szegényebb országok, ahol ma is számtalan probléma vár megoldásra. Ami pedig a személyes, berlini tapasztalataimat illeti, azokat a bevándorlókat elfogadták a németek, de akkor szó sem volt ekkora tömegekről. Akik azon a környéken laktak, üzleteket nyitottak, kebabot árultak, nem volt velük semmi gond. Nyilván köztük is voltak alja emberek, ahogy vannak a németek, vagy bármilyen más nép, népcsoport tagjai között. De a nagy többség beilleszkedett, dolgozott, nem a segélyre utazott. Öcsém egyébként ma is Berlinben él a családjával, óvóbácsiként dolgozik, mint Schwarzenegger a filmben!" (nevet)DEATH - KLASSZIKUS! - SYMBOLIC 1995„Amikor Chuck szólt, hogy nekiláthatunk kidolgozni az új dalokat, akkor elrepültem Floridába. Amikor meghallottam az új témákat, azonnal feltűnt a változás. Időközben Chuck teljesen elment power metal irányba, igazából már nem is akart énekelni. Olyan zenéket hallgatott, mint a francia Sortilege, egy banda a 80-as évek undergroundjából, a nagyok közül meg Judas Priestet, Dio-t, és mindig azt mondogatta, hogy kéne találni egy olyan énekest, mint a Queensryche-ból Geoff Tate. Már akkor megfogant a fejében az a gondolat, amiből később a Control Denied zenekar megszületett. A death metal igazából már nem is érdekelte. A saját hangját sem szerette..."
DREGEN - BACKYARD BABIES

„...aki egy újabb Total 13 lemezt vár ettől a bandától, az egyáltalán nem ismer minket. Az a lemez egy dühös, ultra-agresszív reakció volt arra, hogy a kutya sem akar felfigyelni ránk. Tele volt a világ a Nirvana sikere nyomán megalakult szarabbnál is szarabb bandákkal, mi pedig meg akartuk mutatni, hogy számunkra mit jelent a rock'n'roll. Ráadásul Thomas Skogsberg volt a producer, a svéd láncfűrész death metal szaktekintélye. Olyan kisvasutat állított össze a torzítópedálokból, hogy csak lestünk! És pontosan ezért is szól olyan mocskos, beteg módon az a lemez. De így volt tökéletes lenyomata az akkori énünknek."
MATT HEAFY - TRIVIUM


„...jól emlékszem arra, hogy amikor 12-13 éves voltam, mindig azt hajtogattam, hogy olyan zenekart szeretnék, mint az Iron Maiden, a Judas Priest vagy a Metallica. Igen, tudom, elég magasra tettem a mércét! (nevet) De úgy érzem, hogy ezzel az új albummal a helyes irány felé haladunk. Szeretném, ha egy nap a Trivium nevét ilyen csapatok nevei között emlegetnék. Sosem akartunk átlagos csapat lenni, tucatzenével. Mindig is ki akartunk tűnni, fel akartuk hívni magunkra a figyelmet. Ahhoz pedig, hogy ez összejöjjön, muszáj néha merészet lépni, akár váltani is. Még akkor is, ha emiatt néhányan megorrolnak ránk."
BIFF BYFORD - SAXON

„...az utóbbi napokban már annyiféle véleményt hallottam az új lemezről, hogy kezdem azt hinni, nem is ugyanazt az anyagot kapták meg az újságírók! (nevet) Lassan már én sem tudom, hogy mit gondoljak az albumról... Volt, aki azt mondta, hogy nagyon modern lett, mások meg, ahogy te is, régisulisnak érzik. Szerintem meg egy igazi Saxon lemez, persze egy-két igazi meglepetéssel, csemegével. Amúgy meg mindenki azt gondol az albumról, amit csak akar, az a lényeg, hogy tetsszen neki!"
GRAVEYARD


„A zenénkben ott van a blues is, ami már a múlt század 20-as éveiben is létezett. Igaz, még sokkal folkosabb verzióban. Az elektromos gitár megjelenése alapjaiban változtatta meg a blues hangzását is. De a lényeg, hogy sem a frissebb, sem a régi zenék hatását nem tudatosan építjük bele a dalainkba. Nincs cél, nincs agyalás. Azt játsszuk, ami négyünkből jön. A hard rock mellett a blues és a soul is nagy hatással van ránk, ez tény."
TOMMY LEE - MÖTLEY CRÜE

„Sokak szerint ma is egy nagy gyerek vagyok, aki sosem fog felnőni, és én kevés kivétellel minden időszakot élveztem. Hiába ez a búcsúturnénk, ez a mostani időszak is óriási, hiszen olyan produkcióval állunk ki a színpadra, mint még soha. Nyilván egész más ma egy Mötley-turné, mint mondjuk 1986-ban, de én ugyanúgy élvezem. Annak idején az is egy kisebb csoda volt, hogy túléltünk egy-egy turnét! (nevet) Most azért sokkal nyugisabbak a mindennapjaink. Persze, zárj össze egy órára Nikkivel, és ma is megkapod a régi káoszt! (nevet) Mi ketten nem vagyunk valami jó hatással egymásra. Mint egy durva kémiai elegy, robbanásveszélyesek vagyunk ma is! (nevet) Egymásra, a környezetünkre, mindenre..."
AWS

„Sokszor elmondtuk már, de még sokszor el is fogjuk, mert tényleg hülye egy név! (nevet) De hát rajtunk ragadt, most meg már kár lenne újat választani. Amikor elkezdtük a zenekart, 15 évesek voltunk, és úgy gondoltuk, hogy az Ants With Slipper, azaz Hangyák papuccsal név nagyon jó lesz! (nevet) De nem lett az... Még rövidítve sem!" (nevet)
AVATARIUM

„Olyannyira élő a felvétel, hogy a Ghostlight dalban van egy rész, ahol Lars egy kicsit túlpörgette a tempót! (nevet) Még filóztunk is, hogy egy másik verziót készítünk, de megvan benne a hangulat. Az ilyen apró pontatlanság igazából nem is számít. A Hypnotized dalban meg én lógok ki a sorból, de azt is bennehagytuk. Ott az énekdallamot akartam követni a szólómmal, de egy kicsit eltértem tőle, viszont így sem hangzik rosszul. Néhol a ritmusgitározás sem tökéletesen precíz a lemezen, de emberek vagyunk, és nem gépek. A mai zenék többségének pont az a baja, hogy gépek, programok segítségével mindent a helyére húznak a stúdióban, és teljesen eltűnik minden emberi jelleg. Sőt, egy csomó koncerten is ezerrel megy a csalás. Én kiábrándítónak tartom, amikor mindenféle gépi rásegítést hallok a bulikon. Ezzel az erővel playback vagy karaoke is lehetne, nem igaz?"
JUDAS PRIEST

„A British Steel lemez mindent elsöprő sikere után mindenképpen el akartuk kerülni, hogy szimplán legyártsuk a második részét. Ez aztán olyan jól sikerült, hogy a közönség nem is értette, mit csinálunk! (nevet) Voltak azért kiemelkedően jó dalok a Point Of Entry lemezen is, például a Desert Plains vagy a Hot Rockin'. De távolról sem volt olyan erős anyag, mint a British Steel. Ami meg az általad említett Turbo lemezt illeti, ott talán egy kicsit túlságosan is előreszaladtunk a gitárszintetizátorok használatával. Minket keresztre feszítettek miatta, aztán pár évvel később már mindenki gitárszintetizátort használt. De a mostani turnékon a Turbo Lover az egyik legnagyobb siker. Ha sokáig is tartott, de az emberek végül csak megértették azt a lemezt is."
NEIL FALLON - CLUTCH

„A Mastodon az metal, igaz? Őket például szeretem, jóban is vagyunk. De nekem minden csak rock'n'roll. A Mastodon meg a ZZ Top is. Egyébként a feleségem az igazán nagy metalfej. Sodom, Kreator, Destruction... A teuton thrash... Én inkább a Black Sabbath-ra szavazok, de a Celtic Frost nagy kedvencem volt, különösen a To Mega Therion lemezük. Egyébként a dobosunk, Jean Paul, meg a basszer Dan is hatalmas metal rajongó volt annak idején. Ők ma is rengeteg metalt hallgatnak, meg persze egy csomó minden mást."
DEPRESSZIÓ

„Ilyen igazi önálló turnénk mostanában nem is volt, mert vagy összefogtunk egy másik csapattal, például a Rómeó Vérzikkel, vagy több zenekaros bulikat csináltunk. Most is jön velünk két kiváló csapat, az AWS és a Burnout, akik nagyon hasítanak, és szeretjük is őket, meg a zenéjüket, de ez kifejezetten egy olyan turné, ami elsődlegesen a 15 évünk megünneplése. Nekem például nagyon bejött, amit a Machine Head csinált most, ez az egész estés turné. Semmi fesztivál, semmi megosztott dolog, csakis a Machine Head, csakis a fanatikusoknak, kisebb helyeken, sokszor teltházzal, mint Pesten is. És extra hosszú programmal. Ez a felfogás nekem nagyon szimpatikus."
PROSECTURA vs. HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK


Norbi: "...mivel egy kicsit elnéző vagyok önmagammal szemben, úgy fogalmazhatok, hogy picit joviálisabb a külsőm a megszokottnál... (nevet) De ez semennyire nem befolyásolja a 'Lelkem mélyén lepke vagyok' sort, hiszen a lélek, mint tudjuk - még a sátánistáké is - mindössze 21 gramm... Most az, hogy ezt mibe csomagolod, szinte mindegy! Egyébként azért híztam meg, mert egyre többen vannak a koncertjeinken és többen panaszkodtak és vissza is akarták váltani a jegyet, mert hátulról nem láttak!"
Barnabás: „Lassan a vége fe­­lé közeledik az uránbányás projektünk. Nem várt siker koronázta az erőfeszítéseinket, ugyanis nemcsak, hogy sikerült a Kádár-klónozás, de most már 239675473394596578574 da­­rab Jani bá' készül. Képzelhetitek, ha Kádár alatt jobb volt, akkor most mennyivel jobb lesz!"

GHOST

"Megosztó csapat vagyunk, kezdettől fogva az voltunk. A legszélsőségesebb reakciókat váltjuk ki az emberekből. És ez így van, amióta csak megjelent az első lemezünk. És sosem lehet előre kiszámítani, hogy ki mit gondol rólunk. Például biztosak voltunk abban, hogy a leginkább elkötelezett metal rajongók utálni fognak minket. Elég régóta benne vagyok az underground világban, személyesen ismerem szinte az összes véleményvezért, és voltak olyanok, akikről le mertem volna fogadni, hogy köpködni fognak minket, erre azóta is Ghost pólóban járkálnak. Ugyanakkor meg vannak kis akárkik, akik még semmit el nem értek, semmi maradandót meg nem alkottak, és habzó szájjal ócsárolnak minket, mondván, hogy elárultuk a metalt, eladtuk magunkat. Pont leszarom ezt is. Tudom, ki vagyok, tudom, hogy kik az igazi barátaim, a többi meg nem számít."
 KROKUS


„Az elején én sem voltam híve a három gitáros felállásnak, de a többiek meggyőztek. És azt kell mondanom, hogy igazuk volt. Amióta Mandy Meyer visszatért a zenekarba, sokkal teltebb a hangzásunk. El kell mennünk Magyarországra, hogy ezt megmutassuk nektek. Remélem, hogy az interjú után felhívnak majd a magyar szervezők! Úgy ennék egy jó kis gulyást, és a magyar lányok is olyan szépek! (nevet) Amúgy bírom a kritikus kérdéseket, ne fogd vissza magad! Beszéljek mondjuk a béna lemezborítóinkról?" (nevet)
ØRDØG

„...továbbra is nagyon jó dolognak tartom, hogy vannak angolul éneklő magyar zenekarok. Ők azok, akik mindenfelé turnéznak a világban, jó hírét viszik az országunknak, és olyan tapasztalatokkal térnek vissza, amelyek birtokában egy kicsit jobb hellyé tehetik Magyarországot is. Mert utazni jó, sőt, utazni muszáj. Ha lehetne, mindenkinek kötelezővé tenném, hogy töltsönlegalább egy fél évet az életéből külföldön, ismerjen meg más népeket, más kultúrákat és szokásokat, tapasztaljon, lásson világot. Mi ezen már túlestünk, több mint egy évtizeden át voltunk úton, Kubától Moszkváig mindenfelé, és nekem most nagyobb újdonság, ha Kiskunfélegyházán tizenkét ember énekli velem a Hajnali állat szövegét a koncerten, mint ha huszonötödszörre is egy amszterdami rockkocsma sarkában toljuk a Pioneert."
MY DYING BRIDE

„Nem vállalunk el minden felkérést. Ez nem egy biznisz-metal csapat. Nem akarunk sztárok vagy a tömegek zenekara lenni, csak játszani a zenénket, azoknak, akik azt fontosnak tartják. És ha egy adott évben nem jön össze az 5-6 koncert, az sem akkora probléma. Őszintén szólva, számomra ma is a koncertek legjobb pillanata, amikor végre azt mondhatom: 'Jó éjt mindenkinek, köszönjük, hogy itt voltatok!' Régebben persze ez még sokkal rosszabb volt. Ment a gyomrom a színpadra lépés előtt, szabályosan rosszul voltam. Ha külföldön játszottunk, még az útlevelem is mindig ott lapult a zsebemben, hogy akár buli közben is elindulhassak haza!"
AHAB

„Az első albumot (The Call Of The Wretched Sea, 2006) azzal az elképzeléssel készítettük el, hogy a funeral doom eszközeivel feldolgozzuk Melville Moby Dickjét. A későbbi lemezeken már nem igazán neveztük magunkat funeral doomnak, de valamilyen oknál fogva az emberek ma is így aposztrofálnak bennünket. Amikor megjelent a The Divinity Of Oceans (kettes lemez, 2009), némelyek kritika tárgyává tették, hogy nem írtunk meg egy újabb funeral doom lemezt. De az nem is volt célunk. Tengerhez kapcsolódó irodalmat dolgozunk fel, és nyitottnak kell lennünk, hogy új elemeket iktassunk a zenébe, máskülönben limitálnánk magunkat."
XY AKTA - NERGAL, BEHEMOTH

„Ugyan a Live Undeadet hivatalosan is kiadták Lengyelországban, azt mindenhol meg lehetett vásárolni, de az eleinte nem tetszett nekünk. Túl vad volt a Slayer, nem éreztük zeneinek. Sokkolóan más volt, mint a heavy metal, amit hallgattunk. Aztán az egyik cimborám rákattant a Reign In Bloodra, és addig dicsérte, amíg én is elkezdtem hallgatni. És amit addig csak zajnak tartottam, elkezdett értelmet nyerni. A következő meghatározó banda a Death volt, az első albummal, a Scream Bloody Gore-ral. Az volt igazán az én zeném. Az összes szöveget tudom fejből, azt már tényleg rojtosra hallgattam. És utána már mániákusan gyűjtöttem a durvább zenéket. Minden kazettát megvettem, minden lemezt átmásoltam, amihez csak hozzá lehetett jutni. És elkezdtem levelezni az igazán underground arcokkal."
SATAN

„Amikor az első chilei felkérés megérkezett, írtam is a srácnak, hogy egy 500 fős klubban kizárt, hogy nyereséges Satan bulit csináljon. Már csak az utazás költségei miatt is. De csak kötötte az ebet a karóhoz, és át is utalta a kért összeget, szinte egy évvel a koncert előtt. Ahogy meghirdette a bulit, elfogyott az összes jegy, úgyhogy végül egy dupla akkora helyen játszottunk, most tavasszal pedig már egy 6 állomásos dél-amerikai turnét tudtunk összehozni. De ugyanez volt az USA-ban is. Először csak néhány koncertünk volt a keleti parton, de annak nyomán azóta már Texasban és Kaliforniában is tudtunk turnézni. Annak idején ilyesmiről csak álmodoztunk. Akárcsak az olyan helyekről, mint Norvégia, Finnország. Egy kész csoda, ami most zajlik."

 


És ahogy mondani szoktuk, ez csak egy kis ízelítő mindabból, amit a novemberi Hammerben találsz...


Az újság megrendeléséhez kattints ide!  (rendeles@hammerworld.hu)Hammer TV

 
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
2021. október 27. (szerda) 14:36

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a Scarred Grandeur dal. Thulcandra: "Egy hátborzongatóan hideg dallamokkal, jeges vibrálással és a svéd legenda, Dan Swanö által az Unisound stúdióban készített produkcióval térünk vissza! A hat év utáni első albumon a tiszta black & death metal esszenciáját ünnepeljük, minden eddiginél több ikergitárral és blastbeatekkel. Az A Dying Wish megjelenését követően Európa-turnéra indulunk majd, hogy alaposan megzúzzunk minden hűséges rajongónkat és támogatónkat." A többek között az Obscurából és a Death DTA-ből ismert Stefan Kummerer csapata eredetileg még 2003-ban alakult, de egy sajnálatos haláleset miatt csak 2008-ban éledt újjá a csapat. A Thulcandrához 2014-ben csatlakozott Erebor dobos (Secrets Of The Moon,...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS