EAGLES OF DEATH METAL - Brutális terrortámadások Párizsban, 118 halott a koncerten

Franciaországban szükségállaptot hirdettek

2015. november 14. (szombat) 05:38

Péntek éjszaka több helyszínen is terrortámadás történt Párizsban. Egy focistadion közelében, ahol Franciaország éppen Németország válogatottjával játszott, több robbantás történt, az egyik párizsi étteremnél egy férfi nyitott tüzet, a Bataclanban pedig, ahol éppen a hamarosan Budapestre érkező Eagles Of Death Metal koncertje zajlott, szintén tüzet nyitott két fegyveres terrorista.


A teltházas, 1500 fős koncertteremben 10-15 percen keresztül lőtték az embereket, 118-an életüket vesztették, és több tucatnyian kerültek kórházba. A két támadó kézigránátokkal támadt a kiérkező rendőrökre, akik lelőtték őket. Más helyszíneken legalább negyvenen vesztették életüket.
(Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)

Az Eagles Of Death Metal zenészeinek sikerült kimenekülnie a klubból, és az osztrák előzenekar, a White Miles tagjai is sértetlenül túlélték a terrortámadást.Szemtanúk beszámolói:

"Két fickót láttam. A nagyobbik azt mondta: 'Mit csináltok Szíriában? Most megfizettek érte.' Aztán tüzet nyitott. Láttam, ahogy körülöttem elzuhannak az emberek. Engem lábon lőttek. Vérontás folyt. Sosem láttam még ennyi halottat." - Yasmin, The Telegraph.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta a Le Monde-nak egy szemtanú, aki a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek. Találomra lőttek a bent lévő emberekre. Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak."

"Tíz percig tartott, tíz horrorisztikus percig mindenki arccal a föld felé feküdt. Két embert láttam, nagyon nyugodtak és elszántak voltak. Fekete ruhát viseltek, maszkjuk nem volt. 25 évnél nem voltak idősebbek. Véletlenszerűen lőttek." - Julien Pierce rádiós a CNN-nek.

"Úgy 30 perce zajlott a koncert, amikor azt láttam, hogy két ember elkezdi gépfegyverekkel lőni a tömeget. Először egy hangláda mögé bújtam el. A fickók vadul lőtték a tömeget, de még a földön fekvőket is. Ezután követtem néhány embert, akik egy ajtón keresztül kimenekültek a színpad jobb oldalánál. A lépcsőház azonban lefelé le volt zárva, és úgy 10 percen át oda voltunk beszorulva, mintegy harmincan, negyvenen. Aztán elindultunk felfelé és eljutottunk a tetőhöz. Egy ablakon keresztül jutottunk ki, és láttuk, hogy a szomszéd épületből egy férfi integet. A tetőn keresztül jutottunk át hozzá, és a tetőablakán keresztül bejutottunk hozzá, majd ott is maradtunk, amíg a rendőrség meg nem érkezett..." - Frederic Nowak, The Telegraph.


A koncerten jelen volt egy barátunk, volt Hammeres kollégánk, az évek óta nemzetközi turnékon dolgozó Horváth Tibor, a barátnőjével.együtt. Szerencsére mindketten sértetlenül megúszták a támadást.

Tibor beszámolója:

"...Koncertkezdés után érkeztünk, és egyből az emeletre mentünk. A koncert olyan 40 perce ment, amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emeleten volt. Olyan 20-30 másodperccel később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.

Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt, hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen, így tudtam, hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage-ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). Lassan oda tudtunk kúszni, és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.Amikor a backstage-be értünk, akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt, hogy merre menjen. Páran annyira pánikoltak, hogy kiugrottak a harmadikról. Mi, amikor azon a backstage ajtón át hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött-e valaki, vagy csak lentről lőtte az ajtót), akkor indultunk meg lefelé, ahol a színpad mellett van vészkijárat, és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak, de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az utcán, és nagyon sokan véresek is voltak.

Teltházas buli volt, kb 1000-1200 emberrel, és nagyon sokan voltak, akik még bent voltak, amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt, vagy mert megsérültek. Az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk."


Nincsenek szavak. Gyász van.

 

 

Hozzászólások

[016276]
Melkor
Remélem most már lesz valami erélyesebb fellépés! Dehogy nem oldható meg ez a kérdés, csak akarni kéne. Ha már úgyis annyira Svédországba meg Norvégiába akarnak menni én megbíznék egy norvég v. svéd black metal zenekart például a Marduk-ot, hogy ők mit tennének, s hagynám hogy csinálják a dolgukat.
[016275]
away
Nem jó, baszod, az egyik létrontást nem lehet a másik létrontással helyrehozni, mert még nagyobb szarvihart kavarsz... Csak azt kellene beengedni, aki tényleg menekül, mert a szülőföldjén veszélyben van az élete, de azt is csak a legközelebbi biztonságos országba. Mára már világos, hogy a legtöbbje nem ilyen, nem menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ezek a szerencsétlenek évszázadokig nem csináltak mást, csak a kecskeszarral gurigáztak meg a teveszart piszkálgatták, a nőt szarba se nézik, ragaszkodnak a törzsi szokásaikhoz, (becsületgyilkosság, stb), tehát ilyen embereknek ilyen tömegben egyszerűen nincs helyük Európában, mert nem tudnak, és nem is akarnak ide beilleszkedni. Olyan állapotokat kellene teremteni nekik odahaza, hogy ne akarjanak elvándorolni, aki pedig már idejött és nem tud/akar beilleszkedni, azt azonnal visszaküldeni, oda, ahol az édes anyukája megszülte. Ezt kellene a sok agyonfizetett, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő faszcibáló-szarcincáló brüsszeli féreg csökött agyába valahogy beleverni.
[016273]
lackovkin
de igenis vannak szavak.az oszes migranst golyoszoro tuzzel kellene fogadni,mire var meg europa?calaisban pokol van-mar miota-a migransok azt csinalnak,amit akarnak.es egyre csak jonnek-jonnek,es ha meg tobben lesznek,meg vadabb lesz a helyzet,ha mi nem fostoljuk ki oket,akkor majd ok fognak. puszta kezzel,husangokkal fognak minket agyba verni,a politikusok meg csak neznek tetovan.hat,europa megbukott-elbukott...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MICHAEL SWEET - Dalpremier az októberi szólóalbumról: Ten
2019. szeptember 18. (szerda) 17:26

A Stryper frontembere, Michael Sweet gitáros/énekes/dalszerző a 90-es évek eleje óta rendszeresen készít szólólemezeket, a 10. önálló albuma pedig Ten címmel jön majd október 11-én. Máris megismerkedhetsz a szöveges videóval kísért harmadik előzetes dallal, a Tennel, amelyben a Fozzy és a Stuck Mojo soraiból ismert Rich Ward gitáros a vendég. A lemezen számos más vendég is játszik: Todd La Torre (a Queensrÿche énekese), Jeff Loomis (Arch Enemy, ex-Nevermore), Andy James, Tracii Guns (LA Guns), Ethan Brosh, Joel Hoekstra (Whitesnake), Gus G. (Firewind), Howie Simon, Marzi Montazeri, Will Hunt (Evanescence), John O’Boyle, valamint Mike Kerr és Ian Raposa a Firstbourne-ból. Michael Sweet: "Szinte minden dalban más és más zenész vendégszerepel. Eredetileg csak néhány vendéget terveztem, de aztán úgy döntöttem, hogy érdekes lenne minden dalba meghívni valakit. Elkezdtem felsorakoztatni a neveket, majd megkerestem őket, és sorba...

MYRATH - Márciusban az önálló turnéjukkal is eljönnek Budapestre
MYRATH - Márciusban az önálló turnéjukkal is eljönnek Budapestre

Shehili címmel még májusban jelent meg a prog/power vonalas tunéziai Myrath új stúdióalbuma, a 2016-os Legacy lemez folytatása. Novemberben a Beast In Black vendégeként érkeznek...

ENTRAILS - Dalpremier a régisulis svéd death brigádtól: The Pyre
ENTRAILS - Dalpremier a régisulis svéd death brigádtól: The Pyre

Rise Of The Reaper címmel október 11-én jelenik meg a 2008-ban újjáéledt svéd old school death metal brigád Entrails hatodik albuma, a 2017-es World Inferno lemez folytatása. Az új...

MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását
MEGADETH - Dave Mustaine orvosai nagyon pozitívnak érzik a kezelés hatását

Még júniusban derült ki, hogy a Megadeth alapítóját, főnökét, Dave Mustaine-t torokrákkal kezelik, de azóta is folyik a munka az új stúdióalbumon, januárban pedig a Five Finger Death...

OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album
OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album

A The Sunnak adott friss interjújában Ozzy beszámolt arról, hogy elkészített egy 9 dalos új albumot, mindössze négy hét alatt. Mégpedig azután, hogy a rapper Post Malone friss...

PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"
PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"

Phil Anselmo nemrég az egyik chilei Illegals buli előtt adott interjú során azt mondta, hogy ha minden körülmény adott, ő benne lenne a korábban is többször emlegetett Pantera tribute...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS