EAGLES OF DEATH METAL - Brutális terrortámadások Párizsban, 118 halott a koncerten

Franciaországban szükségállaptot hirdettek

2015. november 14. (szombat) 05:38

Péntek éjszaka több helyszínen is terrortámadás történt Párizsban. Egy focistadion közelében, ahol Franciaország éppen Németország válogatottjával játszott, több robbantás történt, az egyik párizsi étteremnél egy férfi nyitott tüzet, a Bataclanban pedig, ahol éppen a hamarosan Budapestre érkező Eagles Of Death Metal koncertje zajlott, szintén tüzet nyitott két fegyveres terrorista.


A teltházas, 1500 fős koncertteremben 10-15 percen keresztül lőtték az embereket, 118-an életüket vesztették, és több tucatnyian kerültek kórházba. A két támadó kézigránátokkal támadt a kiérkező rendőrökre, akik lelőtték őket. Más helyszíneken legalább negyvenen vesztették életüket.
(Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)

Az Eagles Of Death Metal zenészeinek sikerült kimenekülnie a klubból, és az osztrák előzenekar, a White Miles tagjai is sértetlenül túlélték a terrortámadást.Szemtanúk beszámolói:

"Két fickót láttam. A nagyobbik azt mondta: 'Mit csináltok Szíriában? Most megfizettek érte.' Aztán tüzet nyitott. Láttam, ahogy körülöttem elzuhannak az emberek. Engem lábon lőttek. Vérontás folyt. Sosem láttam még ennyi halottat." - Yasmin, The Telegraph.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta a Le Monde-nak egy szemtanú, aki a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek. Találomra lőttek a bent lévő emberekre. Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak."

"Tíz percig tartott, tíz horrorisztikus percig mindenki arccal a föld felé feküdt. Két embert láttam, nagyon nyugodtak és elszántak voltak. Fekete ruhát viseltek, maszkjuk nem volt. 25 évnél nem voltak idősebbek. Véletlenszerűen lőttek." - Julien Pierce rádiós a CNN-nek.

"Úgy 30 perce zajlott a koncert, amikor azt láttam, hogy két ember elkezdi gépfegyverekkel lőni a tömeget. Először egy hangláda mögé bújtam el. A fickók vadul lőtték a tömeget, de még a földön fekvőket is. Ezután követtem néhány embert, akik egy ajtón keresztül kimenekültek a színpad jobb oldalánál. A lépcsőház azonban lefelé le volt zárva, és úgy 10 percen át oda voltunk beszorulva, mintegy harmincan, negyvenen. Aztán elindultunk felfelé és eljutottunk a tetőhöz. Egy ablakon keresztül jutottunk ki, és láttuk, hogy a szomszéd épületből egy férfi integet. A tetőn keresztül jutottunk át hozzá, és a tetőablakán keresztül bejutottunk hozzá, majd ott is maradtunk, amíg a rendőrség meg nem érkezett..." - Frederic Nowak, The Telegraph.


A koncerten jelen volt egy barátunk, volt Hammeres kollégánk, az évek óta nemzetközi turnékon dolgozó Horváth Tibor, a barátnőjével.együtt. Szerencsére mindketten sértetlenül megúszták a támadást.

Tibor beszámolója:

"...Koncertkezdés után érkeztünk, és egyből az emeletre mentünk. A koncert olyan 40 perce ment, amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emeleten volt. Olyan 20-30 másodperccel később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.

Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt, hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen, így tudtam, hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage-ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). Lassan oda tudtunk kúszni, és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.Amikor a backstage-be értünk, akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt, hogy merre menjen. Páran annyira pánikoltak, hogy kiugrottak a harmadikról. Mi, amikor azon a backstage ajtón át hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött-e valaki, vagy csak lentről lőtte az ajtót), akkor indultunk meg lefelé, ahol a színpad mellett van vészkijárat, és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak, de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az utcán, és nagyon sokan véresek is voltak.

Teltházas buli volt, kb 1000-1200 emberrel, és nagyon sokan voltak, akik még bent voltak, amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt, vagy mert megsérültek. Az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk."


Nincsenek szavak. Gyász van.

 

 

Hozzászólások

[016276]
Melkor
Remélem most már lesz valami erélyesebb fellépés! Dehogy nem oldható meg ez a kérdés, csak akarni kéne. Ha már úgyis annyira Svédországba meg Norvégiába akarnak menni én megbíznék egy norvég v. svéd black metal zenekart például a Marduk-ot, hogy ők mit tennének, s hagynám hogy csinálják a dolgukat.
[016275]
away
Nem jó, baszod, az egyik létrontást nem lehet a másik létrontással helyrehozni, mert még nagyobb szarvihart kavarsz... Csak azt kellene beengedni, aki tényleg menekül, mert a szülőföldjén veszélyben van az élete, de azt is csak a legközelebbi biztonságos országba. Mára már világos, hogy a legtöbbje nem ilyen, nem menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ezek a szerencsétlenek évszázadokig nem csináltak mást, csak a kecskeszarral gurigáztak meg a teveszart piszkálgatták, a nőt szarba se nézik, ragaszkodnak a törzsi szokásaikhoz, (becsületgyilkosság, stb), tehát ilyen embereknek ilyen tömegben egyszerűen nincs helyük Európában, mert nem tudnak, és nem is akarnak ide beilleszkedni. Olyan állapotokat kellene teremteni nekik odahaza, hogy ne akarjanak elvándorolni, aki pedig már idejött és nem tud/akar beilleszkedni, azt azonnal visszaküldeni, oda, ahol az édes anyukája megszülte. Ezt kellene a sok agyonfizetett, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő faszcibáló-szarcincáló brüsszeli féreg csökött agyába valahogy beleverni.
[016273]
lackovkin
de igenis vannak szavak.az oszes migranst golyoszoro tuzzel kellene fogadni,mire var meg europa?calaisban pokol van-mar miota-a migransok azt csinalnak,amit akarnak.es egyre csak jonnek-jonnek,es ha meg tobben lesznek,meg vadabb lesz a helyzet,ha mi nem fostoljuk ki oket,akkor majd ok fognak. puszta kezzel,husangokkal fognak minket agyba verni,a politikusok meg csak neznek tetovan.hat,europa megbukott-elbukott...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DEMONS & WIZARDS - 15 év után új album az Iced Earth és a Blind Guardian frontembereitől, végighallgatható!
2020. február 21. (péntek) 08:25

15 év után a mai napon egy új albummal jelentkezett a Blind Guardian és az Iced Earth frontembereinek közös projektje, a Demons & Wizards. Jon Schaffer és Hansi Kürsch első közös lemeze 2000-ben jelent meg (Demons & Wizards), 2005-ben jött ki a Touched By The Crimson King, a szimplán a III címet viselő friss lemezt pedig máris végighallgathatod. Jon Schaffer, az Iced Earth főnöke: "Az az érzésem, hogy valami igazán különleges anyagot sikerült összeraknunk, és persze alig várom, hogy kiderüljön, mit gondolnak róla a rajongók. Én rendkívül büszke vagyok erre a lemezre. Nem kétséges, hogy ez egy epikus méretű utazás." Hansi Kürsch, a Blind Guardian frontembere: "Egészen bizonyos, hogy ez a harmadik album a pályafutásunk csúcsa. Jól jegyezzétek meg a szavaimat... Ti is imádni fogjátok!"   www.facebook.com/demonsandwizardsofficial DEMONS & WIZARDS - III (a 2020-as album) DEMONS &...

OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man
OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man

Ordinary Man címmel megjelent és végig is hallgatható az új Ozzy Osbourne album. A 11 dalt tartalmazó új album felvételei Los Angelesben zajlottak, a dalokban Andrew Watt producer...

LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom
LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom

Lucifer III címmel március 20-án jelenik meg a Johanna Sadonis énekesnő (ex-The Oath) vezette Lucifer zenekar harmadik albuma, amelynek második előzeteseként máris itt a klippel kísért...

OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid
OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid

Ordinary Man címmel holnap jelenik meg az új Ozzy Osbourne album, a 11 nótás lemezről pedig itt az It's A Raid dal, amelyben Post Malone a vendég. Az új Ozzy album felvételei Los...

CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise
CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise

Forever Black címmel április 24-én jelenik meg az epikus, doomos heavy metalt játszó, eredetileg még a 70-es évek első felében elindított kaliforniai Cirith Ungol ötödik albuma. Ez lesz...

DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre
DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre

Eredetileg tavasszal indult volna egy új turnéra az indusztriális gót/glam vonalas svéd Deathstars, de az ötödik lemezük munkálatai miatt csak ősszel kezdik a koncertezést, viszont...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS