EAGLES OF DEATH METAL - Brutális terrortámadások Párizsban, 118 halott a koncerten

Franciaországban szükségállaptot hirdettek

2015. november 14. (szombat) 05:38

Péntek éjszaka több helyszínen is terrortámadás történt Párizsban. Egy focistadion közelében, ahol Franciaország éppen Németország válogatottjával játszott, több robbantás történt, az egyik párizsi étteremnél egy férfi nyitott tüzet, a Bataclanban pedig, ahol éppen a hamarosan Budapestre érkező Eagles Of Death Metal koncertje zajlott, szintén tüzet nyitott két fegyveres terrorista.


A teltházas, 1500 fős koncertteremben 10-15 percen keresztül lőtték az embereket, 118-an életüket vesztették, és több tucatnyian kerültek kórházba. A két támadó kézigránátokkal támadt a kiérkező rendőrökre, akik lelőtték őket. Más helyszíneken legalább negyvenen vesztették életüket.
(Fotó: Philippe Wojazer/Reuters)

Az Eagles Of Death Metal zenészeinek sikerült kimenekülnie a klubból, és az osztrák előzenekar, a White Miles tagjai is sértetlenül túlélték a terrortámadást.Szemtanúk beszámolói:

"Két fickót láttam. A nagyobbik azt mondta: 'Mit csináltok Szíriában? Most megfizettek érte.' Aztán tüzet nyitott. Láttam, ahogy körülöttem elzuhannak az emberek. Engem lábon lőttek. Vérontás folyt. Sosem láttam még ennyi halottat." - Yasmin, The Telegraph.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta a Le Monde-nak egy szemtanú, aki a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek. Találomra lőttek a bent lévő emberekre. Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak."

"Tíz percig tartott, tíz horrorisztikus percig mindenki arccal a föld felé feküdt. Két embert láttam, nagyon nyugodtak és elszántak voltak. Fekete ruhát viseltek, maszkjuk nem volt. 25 évnél nem voltak idősebbek. Véletlenszerűen lőttek." - Julien Pierce rádiós a CNN-nek.

"Úgy 30 perce zajlott a koncert, amikor azt láttam, hogy két ember elkezdi gépfegyverekkel lőni a tömeget. Először egy hangláda mögé bújtam el. A fickók vadul lőtték a tömeget, de még a földön fekvőket is. Ezután követtem néhány embert, akik egy ajtón keresztül kimenekültek a színpad jobb oldalánál. A lépcsőház azonban lefelé le volt zárva, és úgy 10 percen át oda voltunk beszorulva, mintegy harmincan, negyvenen. Aztán elindultunk felfelé és eljutottunk a tetőhöz. Egy ablakon keresztül jutottunk ki, és láttuk, hogy a szomszéd épületből egy férfi integet. A tetőn keresztül jutottunk át hozzá, és a tetőablakán keresztül bejutottunk hozzá, majd ott is maradtunk, amíg a rendőrség meg nem érkezett..." - Frederic Nowak, The Telegraph.


A koncerten jelen volt egy barátunk, volt Hammeres kollégánk, az évek óta nemzetközi turnékon dolgozó Horváth Tibor, a barátnőjével.együtt. Szerencsére mindketten sértetlenül megúszták a támadást.

Tibor beszámolója:

"...Koncertkezdés után érkeztünk, és egyből az emeletre mentünk. A koncert olyan 40 perce ment, amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emeleten volt. Olyan 20-30 másodperccel később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.

Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt, hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen, így tudtam, hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage-ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). Lassan oda tudtunk kúszni, és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.Amikor a backstage-be értünk, akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt, hogy merre menjen. Páran annyira pánikoltak, hogy kiugrottak a harmadikról. Mi, amikor azon a backstage ajtón át hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött-e valaki, vagy csak lentről lőtte az ajtót), akkor indultunk meg lefelé, ahol a színpad mellett van vészkijárat, és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak, de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az utcán, és nagyon sokan véresek is voltak.

Teltházas buli volt, kb 1000-1200 emberrel, és nagyon sokan voltak, akik még bent voltak, amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt, vagy mert megsérültek. Az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk."


Nincsenek szavak. Gyász van.

 

 

Hammer TV

 
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
2021. október 27. (szerda) 14:36

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a Scarred Grandeur dal. Thulcandra: "Egy hátborzongatóan hideg dallamokkal, jeges vibrálással és a svéd legenda, Dan Swanö által az Unisound stúdióban készített produkcióval térünk vissza! A hat év utáni első albumon a tiszta black & death metal esszenciáját ünnepeljük, minden eddiginél több ikergitárral és blastbeatekkel. Az A Dying Wish megjelenését követően Európa-turnéra indulunk majd, hogy alaposan megzúzzunk minden hűséges rajongónkat és támogatónkat." A többek között az Obscurából és a Death DTA-ből ismert Stefan Kummerer csapata eredetileg még 2003-ban alakult, de egy sajnálatos haláleset miatt csak 2008-ban éledt újjá a csapat. A Thulcandrához 2014-ben csatlakozott Erebor dobos (Secrets Of The Moon,...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS